Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οψιανοσ ή Οψιδιανοσ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οψιανοσ ή Οψιδιανοσ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οψιανοσ ή Οψιδιανοσ

2 ΠΥΡΙΤΙΟ Το πυρίτιο βρίσκεται σπάνια ελεύθερο στην φύση.
Η κυριότερη ένωσή του είναι το SiO2 το οποίο είναι βασικό συστατικό της άμμου και του γυαλιού.

3

4 ΦΥΣΗΤΟ ΓΥΑΛΙ Γενικά Το φυσητό είναι μια τεχνική που περιλαμβάνει τη διόγκωση του λειωμένου γυαλιού σε μια φούσκα, ή μπαλίτσα, με την χρήση του σωλήνα φυσήματος. Η διαδικασία περιλαμβάνει το φύσημα σύντομων ριπών αέρα σε μια λειωμένη μερίδα του γυαλιού που μαζεύεται από τη μία πλευρά ενός σωλήνα. Αυτό έχει την επίδραση της διαμόρφωσης ενός ελαστικού στρώματος στο εσωτερικό της σταγόνας γυαλιού που ταιριάζει με το εξωτερικό που προκαλείται από την αφαίρεση της θερμότητας από το φούρνο. Ο τεχνίτης μπορεί έπειτα φυσώντας στο σωλήνα να διογκώσει το λειωμένο γυαλί σε μια φούσκα και να απασχοληθεί σε μια επιθυμητή μορφή. Εξειδικευμένοι εργάτες είναι σε θέση να δώσουν σχεδόν οποιαδήποτε μορφή με την περιστροφή του σωλήνα, την ταλάντευση του και τον έλεγχο της θερμοκρασίας του κομματιού ενώ φυσούν. Μπορούν να παραγάγουν μια μεγάλη ποικιλία των αντικειμένων γυαλιού

5

6 ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Το γυαλί σαν υλικό υπήρχε ανέκαθεν στην φύση, σχηματισμένο από το λιώσιμο συγκεκριμένων πετρωμάτων, σε συνθήκες πολύ υψηλών θερμοκρασιών (κυρίως μετά από ηφαιστειακές εκρήξεις). Πρόκειται για τον οψιδιανό, ένα σκούρο αδιαφανές πέτρωμα, που χρησιμοποιήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια για την κατασκευή κοσμημάτων, αγγείων, εργαλείων και όπλων.

7 Η πρώτη εμφάνιση του γυαλιού στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα το γυαλί πρωτοεμφανίζεται κατά τον 14ο π. Χ. αιώνα, στα νησιά του Αιγαίου και τις Μυκήνες. Το γυαλί αναφέρεται σαφώς για πρώτη φορά από τον Πλάτωνα (Τιμαίος 61c). Πάντως στον ελλαδικό χώρο δεν είναι γνωστό κανένα αξιόλογο κέντρο παρασκευής γυαλιού, πιθανώς επειδή δεν υπήρχε η πρώτη ύλη (πυριτική άμμος).

8

9 ΣΥΝΘΕΣΗ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ- ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Το γυαλί είναι εξ ορισμού ένα άμορφο υλικό. Αποκαλείται άμορφο επειδή δεν είναι ούτε στερεό ούτε υγρό, αλλά παραμένει σε μια υαλώδη κατάσταση. Σ τη φύση υπάρχει με τη μορφή του φυσικού γυαλιού, που δημιουργείται κατά την ταχεία άνοδο και ψύξη του μάγματος στην επιφάνεια της Γής. Το κοινό γυαλί το οποίο χρησιμοποιείται στα κτίρια, είναι προϊόν τήξης πυριτικής άμμου (SiO2) 65%, (συνθετικής) σόδας (Na2CO3) 15% και ασβεστόλιθου (CaCO3)/δολομίτη (CaCO3-MgCO3) 18%. Στο «χαρμάνι» προστίθενται κατά περίπτωση και άλλα υλικά (όπως μεταλλικά οξείδια Al2O3, MgO, Fe2O3), σε μικρές ποσότητες, είτε για να βελτιώσουν τα φυσικά χαρακτηριστικά του γυαλιού, είτε για να διευκολύνουν την διαδικασία παραγωγής, είτε για να χρωματίσουν την μάζα του. Άλλοι τύποι γυαλιών (κρύσταλλα, βοριοπυριτικά γυαλιά κλπ), προκύπτουν από συνδυασμούς των βασικών πρώτων υλών με άλλα δευτερεύοντα υλικά, στις κατάλληλες αναλογίες.

10

11 ΝΗΣΑΚΙ ΓΥΑΛΙ , ΚΩΣ Στη μέση περίπου της απόστασης Κως - Νίσυρος, 4-5 ναυτικά μίλια Νότια από την Κω βρίσκεται το μικρό νησάκι Γυαλί. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μεγάλο βράχο ηφαιστειακής προέλευσης απ' όπου εξορύσσουν κυρίως ελαφρόπετρα. Υπάρχουν και στρώματα οψιδιανού και περλίτη. Στο νησάκι έχουν βρεθεί ίχνη από προϊστορικές εγκαταστάσεις ανθρώπων (Νεολιθική εποχή και πρώιμη εποχή του Χαλκού). Η πρόσβαση γίνεται μόνο με μισθωμένο σκάφος και αφού πρώτα πάρετε άδεια από τους υπεύθυνους της επιχείρησης που εκμεταλλεύεται τα ορυκτά προϊόντα της γης. Φυσικά πρέπει να έχετε μαζί σας οπωσδήποτε νερό και ίσως πρόχειρο φαγητό, καπέλο, γυαλιά ηλίου και να είστε κατάλληλα ντυμένοι, γιατί ο ήλιος στο ξερό τοπίο είναι πολύ δυνατός.

12 ΠΕΡΛΙΤΗΣ ΧΑΛΑΖΙΑΣ

13 ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΑΖΙΑ
ΚΑΠΝΙΑΣ ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ

14 ΑΧΑΤΗΣ ΧΑΛΚΗΔΑΙΟΣ

15 ΟΠΑΛΙΟ ΙΑΣΠΙΣ

16 ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ Γ΄ ΤΑΞΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ Γ΄ ΤΑΞΗΣ


Κατέβασμα ppt "Οψιανοσ ή Οψιδιανοσ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google