Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΪΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΪΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΪΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

2 Από ένα συμμετοχικό αμφιθέατρο σε ένα σχολείο – εργαστήριο: οδεύοντας συνεργατικά στην αποϊδρυματοποίηση της εκπαίδευσης Η αξιολόγηση μπορεί να είναι: 1. Αυτοσκοπός: Μετατρέπεται σε εργαλείο τιμωρίας, Προβληματίζει ως προς τα κριτήρια και την αντικειμενικότητα, Οδηγεί σε έκφραση αρνητικών συναισθημάτων και ενεργειών, Διαταράσσει τη σχέση δασκάλου-μαθητή, Υποστηρίζει την απομνημόνευση, Ταυτίζεται στο σχολείο με διαδικασίες εξεταστικές,

3 Από ένα συμμετοχικό αμφιθέατρο σε ένα σχολείο – εργαστήριο: οδεύοντας συνεργατικά στην αποϊδρυματοποίηση της εκπαίδευσης Συμβάλλει σε χαμηλού βαθμού αυτο-εκτίμηση του ατόμου, Εστιάζει στην ποσοτική μέτρηση, Οδηγεί στην τυποποίηση της διδασκαλίας.

4 Από ένα συμμετοχικό αμφιθέατρο σε ένα σχολείο – εργαστήριο: οδεύοντας συνεργατικά στην αποϊδρυματοποίηση της εκπαίδευσης Η αξιολόγηση μπορεί να είναι: 2. Κίνητρο για:  Βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη οικείωση της γνώσης,  Βελτίωση του ατόμου και της ομάδας,  Αναμόρφωση και εμπλουτισμό του εκπαιδευτικού γίγνεσθαι,  Διαμόρφωση ενός εσωτερικού, ενσυνείδητου συστήματος αυτο- αξιολόγησης του ατόμου.

5 Από ένα συμμετοχικό αμφιθέατρο σε ένα σχολείο – εργαστήριο: οδεύοντας συνεργατικά στην αποϊδρυματοποίηση της εκπαίδευσης Η αξιολόγηση ως κίνητρο:  Προϋποθέτει «κουλτούρα αξιολόγησης», εντός και εκτός σχολείου. Η κουλτούρα αυτή διαμορφώνεται: i.με βάση τη λειτουργία του ευρύτερου κοινωνικού και θεσμικού πλαισίου, ii.με βάση προηγούμενες προσπάθειες αξιολόγησης, iii.μέσω της αποποινικοποίησης του λάθους, iv.μέσω της συνεχούς ενίσχυσης του ατόμου, v.μέσω της αποφυγής οποιασδήποτε σύνδεσης ανάμεσα στη σχολική βαθμολογία και τους συναισθηματικούς δεσμούς γονέων-παιδιών.

6 Από ένα συμμετοχικό αμφιθέατρο σε ένα σχολείο – εργαστήριο: οδεύοντας συνεργατικά στην αποϊδρυματοποίηση της εκπαίδευσης  Εφαρμόζεται αποτελεσματικότερα σε μακρο-επίπεδο και όχι σε μικρο- επίπεδο. Αυτό σημαίνει: i.Όχι ξαφνική αλλά σταδιακή τροποποίηση του συστήματος αξιολόγησης και εφόσον αυτό...έχει αξιολογηθεί! ii. Προσμονή αποτελεσμάτων σε βάθος χρόνου. iii.Άσκηση των εμπλεκομένων φορέων για μακρό χρονικό διάστημα.

7 Από ένα συμμετοχικό αμφιθέατρο σε ένα σχολείο – εργαστήριο: οδεύοντας συνεργατικά στην αποϊδρυματοποίηση της εκπαίδευσης  Συνδέεται με τροποποίηση της προσωπικής θεωρίας του εκπαιδευτικού. Εδώ εντάσσονται η διάθεση δοκιμής νέων μεθόδων και εργαλείων μάθησης και διδασκαλίας, η ετοιμότητα για συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών αλλά και η καλλιέργεια παιδαγωγικών αρετών, όπως το τακτ, το χιούμορ και η κοινωνικότητα του δασκάλου.  Απαιτεί καλή κατάρτιση και συνεχή επιμόρφωση του εκπαιδευτικού.

8 Από ένα συμμετοχικό αμφιθέατρο σε ένα σχολείο – εργαστήριο: οδεύοντας συνεργατικά στην αποϊδρυματοποίηση της εκπαίδευσης Πώς μπορούμε να συμβάλουμε στη λειτουργία της αξιολόγησης ως κινήτρου; Α. Σε Πανεπιστημιακό επίπεδο, καταρτίζοντας και διαμορφώνοντας μελλοντικούς εκπαιδευτικούς  Εφαρμόζοντας τη μέθοδο των προόδων εξέτασης και όχι τη μία εξέταση στο τέλος του εξαμήνου,  Καταργώντας τη γραπτή εξέταση υπό την παραδοσιακή της έννοια και αντικαθιστώντας την με διαδικασίες συνεχούς και συστηματικής συμμετοχής του φοιτητή, όπως γίνεται με την διδακτική άσκηση των φοιτητών του ΦΠΨ,

9 Από ένα συμμετοχικό αμφιθέατρο σε ένα σχολείο – εργαστήριο: οδεύοντας συνεργατικά στην αποϊδρυματοποίηση της εκπαίδευσης  Υιοθετώντας στις εξετάσεις μαθημάτων τη μέθοδο των «ανοιχτών» βιβλίων αλλά και την ελεύθερη χρήση βοηθητικού υλικού, όπως το συντακτικό και η γραμματική.  Εφαρμόζοντας τα σεμιναριακού τύπου μαθήματα, στο πλαίσιο των οποίων οι φοιτητές μαθαίνουν να αναζητούν, να παρουσιάζουν, να εκτίθενται, να συνεργάζονται.  Εφαρμόζοντας τα τελευταία χρόνια στο ΦΠΨ το θεσμό του μέντορα, στο πλαίσιο της διδακτικής άσκησης των φοιτητών μας δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους ίδιους να βιώσουν το σχολικό περιβάλλον και στους φιλολόγους, οι οποίοι συνεργάζονται μαζί μας, να οργανώσουν «κοινότητες μάθησης» στα συνεργαζόμενα σχολεία.

10 Από ένα συμμετοχικό αμφιθέατρο σε ένα σχολείο – εργαστήριο: οδεύοντας συνεργατικά στην αποϊδρυματοποίηση της εκπαίδευσης  Συνδέοντας τη διδακτική άσκηση των φοιτητών, ιδιαίτερα του μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών, και με τη διαδικασία της έρευνας στη σχολική μονάδα και της διαμορφωτικής διδακτικής παρέμβασης.  Εμπλέκοντας όλο και μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών σε έρευνες.  Αναβαθμίζοντας και αναμορφώνοντας συνεχώς το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών αλλά και τα αντίστοιχα μεταπτυχιακά.  Στοχεύοντας κυρίως σε έναν πολυδύναμο εκπαιδευτικό-φιλόλογο, που θα μπορεί να «ακροβατεί» με επιτυχία ανάμεσα στην πληροφορία και τη διαχείρισή της, ανάμεσα στην παράδοση και τη μετανεωτερικότητα.

11 Από ένα συμμετοχικό αμφιθέατρο σε ένα σχολείο – εργαστήριο: οδεύοντας συνεργατικά στην αποϊδρυματοποίηση της εκπαίδευσης Επαρκώς καταρτισμένος και προετοιμασμένος εκπαιδευτικός-φιλόλογος σε ένα κλίμα συνεργασίας και συμμετοχής Προβληματισμένος και δεκτικός στις αλλαγές «επαγγελματίας» φιλόλογος Σταδιακά «πολλαπλασιαστής» ενός καλού συνδυασμού πληροφορίας και τεχνικής και μεταλαμπαδευτής νέας εκπαιδευτικής στάσης.

12 Από ένα συμμετοχικό αμφιθέατρο σε ένα σχολείο – εργαστήριο: οδεύοντας συνεργατικά στην αποϊδρυματοποίηση της εκπαίδευσης ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ!


Κατέβασμα ppt "ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΪΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google