Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΕΣΥΠ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΕΣΥΠ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΕΣΥΠ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2013-14
ΝΟΜΟΣ 4186/ Αναδιαρθρωςη της Δευτεροβαθμιας Εκπαιδευςης και λοιπες διαταξεις ΚΕΣΥΠ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ

2 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΕΠΑ. Λ.)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΕΠΑ. Λ.)

3 Άρθρο 5 Έννοια και ίδρυση
Άρθρο 5 Έννοια και ίδρυση Επαγγελματική Εκπαίδευση παρέχεται από τα Επαγγελματικά Λύκεια (Ημερήσια και Εσπερινά). Μετά από απόφαση του Υπουργού Παιδείας ιδρύονται: Πρότυπα Πειραματικά Επαγγελματικά Λύκεια Επαγγελματικά Λύκεια Ειδικής Αγωγής

4 Άρθρο 6-Σκοπός του ΕΠΑΛ Η παροχή γενικής παιδείας
Η προαγωγή της κριτικής σκέψης, της πρωτοβουλίας, της δημιουργικότητας και των ικανοτήτων των μαθητών Η καλλιέργεια της εθνικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής κληρονομιάς. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας.

5 Σκοπός συνέχεια………. Η ενδυνάμωση των αξιών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης. Η διασφάλιση της ισορροπίας στη σχολική ζωή. Η καλλιέργεια των βασικών κοινωνικών δεξιοτήτων. Η παροχή ολοκληρωμένων επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων.

6 Σκοπός συνέχεια………. Η ενδυνάμωση της δυνατότητας παρακολούθησης των εργασιακών εξελίξεων. Η δυνατότητα επαγγελματικής ανέλιξης μέσω σπουδών σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα. Η ανάπτυξη δράσεων που διασφαλίζουν που διασφαλίζουν την ποιότητα της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.

7 Άρθρο 7-Διάρθρωση Σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου και Τάξεις Μαθητείας
Προσφέρει δύο Κύκλους Σπουδών που ανήκουν στο τυπικό σύστημα εκπαίδευσης. Δευτεροβάθμιο Κύκλο και Μεταδευτεροβάθμιο Κύκλο τη Τάξη Μαθητείας

8 Δευτεροβάθμιος Κύκλος
Ημερήσια ΕΠΑΛ στα οποία λειτουργούν οι Α΄, Β΄ και Γ΄ Τάξεις. Στην Α΄ Τάξη εγγράφονται οι κάτοχοι Απολυτηρίου Γυμνασίου. Στη Β΄ Τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από την Α΄ Τάξη ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ. Στη Γ΄ Τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από τη Β΄ Τάξη του ΕΠΑΛ. Οι προαγόμενοι από την Α΄ Τάξη του ΕΠΑΛ δικαιούνται να εγγραφούν στη Β΄ Τάξη του ΓΕΛ.

9 Μεταδευτεροβάθμιος Κύκλος – Τάξη Μαθητείας
Τάξη Μαθητείας =εκπαίδευση στο χώρο εργασίας. Εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑΛ. Έχει διάρκεια ένα (1) έτος και είναι προαιρετική. Περιλαμβάνει μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας.

10 Διδάσκονται μαθήματα ειδικότητας και Προπαρασκευαστικά Μαθήματα Πιστοποίησης μέσα στη σχολική μονάδα. Την ευθύνη υλοποίησης της τάξης μαθητείας την έχει το ΕΠΑΛ και ο ΟΑΕΔ.

11 Ομάδες Προσανατολισμού, Τομείς και Ειδικότητες
Αρθρο 8 Ομάδες Προσανατολισμού, Τομείς και Ειδικότητες

12 Υπάρχουν 4 Ομάδες Προσανατολισμού
Κάθε Ομάδα Προσανατολισμού περιλαμβάνει Τομείς. Κάθε Τομέας περιλαμβάνει ειδικότητες.

13 Ομάδες Προσανατολισμού
Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών. Ομάδα Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας. Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Ομάδα Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων.

14 Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών.
Τομείς Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών. Τομέας Πληροφορικής Τομέας Μηχανολογίας Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού. Τομέας Δομικών έργων Τομέας Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.

15 Ομάδα Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας.
Τομείς Συνέχεια…… Ομάδα Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας. Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας

16 Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής.
Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τομέας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής.

17 Ομάδα Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων.
Ομάδα Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων. Τομέας Πλοιάρχων Τομέας Μηχανικών

18 Ειδικότητες Τομέας Πληροφορικής Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού

19 Τομέας Μηχανολογίας Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης αερισμού και κλιματισμού. Τεχνικός Οχημάτων Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης αεροσκαφών

20 Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών συστημάτων, Εγκαταστάσεων. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών. Τεχνικός Αυτοματισμού.

21 Τομέας Περιβάλλοντος και Δομικών Έργων.
Τομέας Δομικών Έργων Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής. Τομέας Περιβάλλοντος και Δομικών Έργων. Τεχνικός Διαχείρισης και Ανακύκλωσης Τεχνικός Ελέγχου Ρύπανσης και Εγκαταστάσεων Αντιρρύπανσης

22 Τομέας Οικονομίας και Διοίκησης
Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στο Τουρισμό.

23 Τομέας Γεωπονίας ,τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής.
Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής Τεχνικός Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών Τεχνικός Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος.

24 Τομέας Πλοιάρχων Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού Τομέας Μηχανικών Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού

25 Άρθρο 9- Πρόγραμμα Σπουδών Ημερήσιου ΕΠΑΛ
Α΄ Τάξη 35 ώρες την εβδομάδα Μαθήματα Γενικής Παιδείας 10 με 22 ώρες την εβδομάδα. Μαθήματα Ειδικοτήτων 4-6 ανάλογα με την Ομάδα Προσανατολισμού, 13 ώρες την εβδομάδα.

26 Μαθήματα Γενικής Παιδείας
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΕΣ Ελληνική Γλώσσα (Νέα Ελληνική Γλώσσα 3, και Λογοτεχνία 1) 4 Μαθηματικά (Άλγεβρα 3 και Γεωμετρία 1) Φυσική 2 Χημεία Πολιτική Παιδεία με διακριτά διδακτικά αντικείμενα ,Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία Ιστορία 1 Θρησκευτικά Ερευνητική εργασία Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά) Φυσική Αγωγή

27 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΑ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
Α΄ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ

28 Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΕΣ Αρχές Μηχανολογίας 4 Αρχές Ηλεκτρονικής και Ηλεκτρολογίας 3 Τεχνικό Σχέδιο 2 Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός-Περιβάλλον Εργασίας-Ασφάλεια και Υγιεινή Εφαρμογές Πληροφορικής

29 Ομάδα Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΕΣ Οργάνωση και Διοίκηση 4 Αρχές Λογιστικής 3 Τεχνικό Σχέδιο 2 Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός-Περιβάλλον Εργασίας-Ασφάλεια και Υγιεινή Εφαρμογές Πληροφορικής

30 Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΕΣ Αρχές Αγροτικής Παραγωγής 3 Αρχές Τεχνολογίας Τροφίμων Αρχές Επιστήμης της Διατροφής Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός-Περιβάλλον Εργασίας-Ασφάλεια και Υγιεινή 2 Εφαρμογές Πληροφορικής

31 Ομάδα Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΕΣ Ναυτική Τέχνη 2 Ναυτιλιακές Γνώσεις Στοιχεία Μηχανών Πλοίου Τεχνικό Σχέδιο 1 Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός-Περιβάλλον Εργασίας-Ασφάλεια και Υγιεινή Εφαρμογές Πληροφορικής 4

32 Β΄ ΤΑΞΗ Μαθήματα 35 ώρες την εβδομάδα
6 Μαθήματα Γενικής Παιδείας για 12 ώρες την εβδομάδα 4-6 Μαθήματα Ειδικότητας για 23 ώρες την εβδομάδα. Τα μαθήματα ειδικότητας αποτελούνται κατά προσέγγιση από 50% θεωρητικό μέρος και 50% εργαστηριακό.

33 Μαθήματα Γενικής Παιδείας Β΄ Τάξης ΕΠΑΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΕΣ Ελληνική Γλώσσα (Νέα Ελληνική Γλώσσα 2 και Λογοτεχνία 1) 3 Μαθηματικά (Άλγεβρα 2 και Γεωμετρία 1) Θετικές Επιστήμες (Φυσική 1 και Χημεία 1) 2 Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ 1 Θρησκευτικά Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά) Φυσική Αγωγή

34 Μαθήματα Γενικής Παιδείας Γ΄ Τάξης ΕΠΑΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΕΣ Ελληνική Γλώσσα (Νέα Ελληνική Γλώσσα 2 και Λογοτεχνία 1) 3 Μαθηματικά (Άλγεβρα 2 και Γεωμετρία 1) Θετικές Επιστήμες (Φυσική 2 και Χημεία 1) Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ 1 Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά) Φυσική Αγωγή

35 Τα μαθήματα ανά Ειδικότητα, Τομέα, Ομάδας Προσανατολισμού στη Β΄ και Γ΄ Τάξη του ΕΠΑΛ και οι ώρες τους καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας. Οι προαχθέντες στη Β΄ Τάξη μπορούν να εγγραφούν σε ειδικότητα που επιθυμούν ανεξάρτητα με τα μαθήματα προσανατολισμού που παρακολούθησαν στην Α΄ Τάξη.

36 Τάξεις Μαθητείας Στις Τάξεις Μαθητείας εφαρμόζεται:
1. Το εργαστηριακό Μάθημα «Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας». 7 ώρες την εβδομάδα Επιμερισμένο σε 2 ημέρες Διδάσκεται στη σχολική μονάδα του ΕΠΑΛ ή του ΟΑΕΔ από εκπαιδευτικό του Υπουργείου Παιδείας. Διάρκεια 1 έτους από 1 Σεπτεμβρίου έως 30 Αυγούστου κάθε έτους.

37 Το εργαστηριακό μάθημα πραγματοποιείται σε εργαστήριο του ΟΑΕΔ ή στα Σχολικά Εργαστήρια του Υπουργείου Παιδείας. Κάθε εκπαιδευτικός του Υπουργείου Παιδείας και του ΟΑΕΔ είναι αρμόδιος για την εκπαίδευση και τη μαθητεία 25 μαθητών.

38 2. «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας – Μαθητεία σε εργασιακό χώρο».
28 ώρες την εβδομάδα Επιμερισμένο σε 5 ημέρες. Διέπεται από σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ του ΟΑΕΔ και του εργοδότη. Εργοδότης είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου. Παρέχονται επιπρόσθετα κίνητρα πρόσληψης.

39 Το εργαστηριακό μάθημα πραγματοποιείται σε εργαστήρια του ΟΑΕΔ ή στα οικεία Εργαστηριακά Κέντρα ή στα Σχολικά Εργαστήρια του Υπουργείου Παιδείας. Κάθε εκπαιδευτικός του Υπουργείου Παιδείας και του ΟΑΕΔ είναι αρμόδιος για την μαθητεία και την εκπαίδευση 25 μαθητών.

40 Το σχολικό έτος της μαθητεία ολοκληρώνεται την 30η Αυγούστου.
Από την 1η η Σεπτεμβρίου λειτουργεί Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης διάρκειας 70 ωρών. Οι απόφοιτοι μπορούν να το παρακολουθήσουν μετά από αίτηση τους. Το Πρόγραμμα προετοιμάζει τους υποψηφίους για την πιστοποίηση των προσόντων τους από τον ΕΟΠΠΕΠ.

41 Άρθρο 10 Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών
Άρθρο 10 Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών Τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του ΕΠΑΛ καταρτίζονται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Τα ωρολόγια και τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών επανεκτιμώνται, αξιολογούνται και αν κριθεί σκόπιμο ανανεώνονται κάθε 6 τουλάχιστον χρόνια. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας καθορίζεται κάθε λεπτομέρεια για τα θέματα αυτά.

42 Άρθρο 11 Αξιολόγηση Προαγωγή και Απόλυση Μαθητών
Άρθρο 11 Αξιολόγηση Προαγωγή και Απόλυση Μαθητών Γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις Ενδοσχολικά σε όλα τα διδασκόμενα μαθήματα γενικής παιδείας και Ομάδων Προσανατολισμού. Δεν εξετάζονται γραπτά η Ερευνητική Εργασία, η Φυσική Αγωγή και ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός- Περιβάλλον Εργασίας. Τα θέματα κοινά σε όλα τα τμήματα

43 Στα μαθήματα Γενικής Παιδείας τα θέματα:
Ποσοστό 50% από τράπεζα θεμάτων με κλήρωση Ποσοστό 50% από τον διδάσκοντα Στα υπόλοιπα μαθήματα τα θέματα τίθενται από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες.

44 Άρθρο 12 – Τίτλοι Σπουδών και Επαγγελματικά Δικαιώματα
Άρθρο 12 – Τίτλοι Σπουδών και Επαγγελματικά Δικαιώματα Στους αποφοίτους του Δευτεροβάθμιου Κύκλου Σπουδών χορηγείται: Απολυτήριο Λυκείου (ισότιμο με το Απολυτήριο του Γενικού Λυκείου) μετά τις ενδοσχολικές εξετάσεις και Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 3 μΕτά από ενδοσχολικές εξετάσεις από το ΕΠΑΛ.

45 Άρθρο 12 – Τίτλοι Σπουδών και Επαγγελματικά Δικαιώματα
Άρθρο 12 – Τίτλοι Σπουδών και Επαγγελματικά Δικαιώματα Οι απόφοιτοι της Τάξης Μαθητείας λαμβάνουν Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 4 από το Υπουργείο Παιδείας και τον ΟΑΕΔ από κοινού. Το Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 4 δίδεται μετά από εξετάσεις πιστοποίησης των προσόντων τους. Ο ΕΟΠΠΕΠ είτε μόνος του είτε σ εσυεαποτελεί το φορέα που εφαρμόζει τις διαδικασίες πιστοποίησης των προσόντων.

46 Άρθρο 13 Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή σε σχολές και τμήματα των ΑΤΕΙ. Σε αντίστοιχες ή συναφείς ειδικότητες του πτυχίου τους Σε ειδικό ποσοστό θέσεων Οι ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις μπορούν να επαναλαμβάνονται κατά το ίδιο σχολικό έτος με απόφαση του Υπουργού Παιδείας.

47 Εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα της Γ΄ Τάξης ΕΠΑΛ
Δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας με συντελεστή βαρύτητας 1,5 και δύο μαθήματα ειδικότητας με συντελεστή 3,5 Τα μαθήματα καθορίζονται με υπουργική απόφαση. Οι εξετάσεις διεξάγονται μετά την απόλυση του μαθητή από το ΕΠΑΛ.

48 Άρθρο 14 Ειδικά Θέματα Μαθητείας
Άρθρο 14 Ειδικά Θέματα Μαθητείας Η Τάξη Μαθητείας εφαρμόζεται από το Υπουργείο Παιδείας και τον ΟΑΕΔ. Την ευθύνη τοποθέτησης σε χώρους εργασίας των φοιτούντων την έχουν από κοινού τα ΕΠΑΛ και ο ΟΑΕΔ. Παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τα Δημόσια Νοσοκομεία σε περίπτωση ατυχήματος κατά την άσκηση στα Εργαστηριακά Κέντρα. Η Μαθητεία δύναται να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς ή και κοινωνικούς πόρους


Κατέβασμα ppt "ΚΕΣΥΠ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google