Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο Ρόλος Της Γυναίκας Στις Τραγωδίες Του Ευριπίδη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο Ρόλος Της Γυναίκας Στις Τραγωδίες Του Ευριπίδη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο Ρόλος Της Γυναίκας Στις Τραγωδίες Του Ευριπίδη
Σωτηρία Φραγκιαδάκη Έλενα Τζαβάρα

2 Στην εποχή του Ευριπίδη οι γυναίκες θεωρούνταν κατώτερες των ανδρών
Στην εποχή του Ευριπίδη οι γυναίκες θεωρούνταν κατώτερες των ανδρών. Αυτός ήταν και λόγος για τον οποίο οι γυναίκες δίνονταν ως λάφυρα.

3 Ακόμα, η γυναίκα έπρεπε να φέρεται με αξιοπρέπεια και σεβασμό στον σύζυγο της αλλιώς θεωρούνταν ανάξια. Ο βασικός της ρόλος ήταν η ανατροφή των παιδιών και το νοικοκυριό.

4 Ένα ακόμα χαρακτηριστικό των γυναικών ήταν η συμπαράσταση που έδειχναν η μία στην άλλη.

5 Όταν έχαναν κάποιον αγαπημένο τους είχαν το έθιμο:
1) να κόβουν τα μαλλιά τους, 2) να φορούν μαύρα και 3) να γδέρνουν το πρόσωπό τους ως ένδειξη πένθους.

6 Ο Ευριπίδης αλλάζει ορισμένα από τα δεδομένα εκείνης της περιόδου αναβιώνοντας τον χαρακτήρα της Ελένης και δίνοντας του έναν διαφορετικό ρόλο στην τραγωδία.

7 Ένα παράδειγμα των επαναστατικών ιδεών του είναι η ανώτερη θέση που δίνει στη γυναίκα για την λήψη σημαντικών αποφάσεων ως επινοητικότερη, ενώ λόγω του αυθόρμητου χαρακτήρα για την αφαίρεση ζωής ο άντρας βοηθάει στην εκπλήρωση του στόχου.

8 Μέσω της τραγωδίας αυτής, ο Ευριπίδης εκφράζει τις διαφορετικές του απόψεις σχετικά με την αντιμετώπιση των γυναικών και των σχετικών εθίμων.

9 Η Ελένη, παρόλο που θεωρούσε την ομορφιά της κατάρα, χρησιμοποίησε τη θηλυκότητα της και τον δόλο για να εκπληρώσει το σκοπό της, δηλαδή να δραπετεύσει μαζί με τον Μενέλαο.

10 Τελειώνοντας μπορούμε να πούμε πως τα έργα του Ευριπίδη χαρακτηρίζονται από προοδευτικές ιδέες οι οποίες αλλάζουν τις απόψεις της τότε κοινωνίας. Μια αλλαγή, που την παρατηρούμε σε έντονο βαθμό στις σύγχρονες-προοδευτικές κοινωνίες.


Κατέβασμα ppt "Ο Ρόλος Της Γυναίκας Στις Τραγωδίες Του Ευριπίδη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google