Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

10. ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ Σελίδες: 80 - 85.  Στον αρχαίο κόσμο: α) ειδωλοποιούσαν το σώμα α) ειδωλοποιούσαν το σώμα β) περιφρονούσαν το σώμα – το θεωρούσαν.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "10. ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ Σελίδες: 80 - 85.  Στον αρχαίο κόσμο: α) ειδωλοποιούσαν το σώμα α) ειδωλοποιούσαν το σώμα β) περιφρονούσαν το σώμα – το θεωρούσαν."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 10. ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ Σελίδες: 80 - 85

2  Στον αρχαίο κόσμο: α) ειδωλοποιούσαν το σώμα α) ειδωλοποιούσαν το σώμα β) περιφρονούσαν το σώμα – το θεωρούσαν τάφο της ψυχής (Πλάτωνας) β) περιφρονούσαν το σώμα – το θεωρούσαν τάφο της ψυχής (Πλάτωνας)  Η Εκκλησία θεωρεί ότι ο άνθρωπος είναι μια ψυχοσωματική ενότητα. Το σώμα είναι «ο ναός του Αγίου Πνεύματος».  Τη Δευτέρα Παρουσία οι άνθρωποι θα αναστηθούν με το σώμα και την ψυχή τους. Το σώμα τους θα είναι όπως του αναστημένου Χριστού, δηλ. ελεύθερο από τους περιορισμούς της φύσης.

3 α. Σώμα: τάφος, περίβλημα ή κάτι άλλο; Σώμα Σώμα ειδωλοποίηση περιφρόνηση ειδωλοποίηση περιφρόνηση μέσα από την τέχνη λόγω της φθαρτότητας (γλυπτική) (γλυπτική)  Ο Πλωτίνος (3 ο μ.Χ. αι.) αισθανόταν ντροπή για το σώμα του και ζητούσε ευκαιρία να απαλλαγεί απ’ αυτό.

4  Ο Πλάτωνας, διακρίνοντας το σώμα από την ψυχή, υποστήριζε ότι το σώμα είναι ο τάφος της ψυχής.  Άλλοι υποστήριζαν ότι το σώμα είναι η φυλακή της ψυχής, η οποία και έπρεπε να ελευθερωθεί απ’ αυτό.

5  Ο χριστιανισμός, αντίθετα, υποστήριξε ότι ο άνθρωπος είναι μια ενιαία ψυχοσωματική ενότητα – απόδειξη αυτής της ενότητας είναι το γεγονός ότι οι ανθρώπινες λειτουργίες είναι ψυχοσωματικές. – απόδειξη αυτής της ενότητας είναι το γεγονός ότι οι ανθρώπινες λειτουργίες είναι ψυχοσωματικές.

6 β. Μια αλλιώτικη άποψη  Σύμφωνα με τη διήγηση της Γένεσης, το σώμα πλάστηκε από το Θεό λίαν καλό και ο άνθρωπος δημιουργήθηκε κατ’ εικόνα του Θεού.

7  Ο διαχωρισμός του σώματος από την ψυχή και η φθαρτότητά του άρχισε από τη στιγμή που ο άνθρωπος αποφάσισε να διακόψει τη σχέση του με το Θεό. Με το προπατορικό αμάρτημα.

8  Για το χριστιανισμό αυτό που πρέπει να καταργηθεί δεν είναι το σώμα αλλά η φθορά του.

9

10

11  Με τη σάρκωσή του ο Χριστός προσέλαβε την ανθρώπινη φύση (σώμα + ψυχή), αφήνοντας έξω την αμαρτία, που δεν είναι συστατικό της ανθρώπινης φύσης, αλλά στοιχείο που την αλλοιώνει.

12  Η Ανάσταση του Χριστού είναι ένα γεγονός που μας φανερώνει από τώρα την πορεία του ανθρώπινου γένους.

13  Ο Χριστός αναστήθηκε με το σώμα του, αλλά το σώμα αυτό ήταν ελεύθερο, δεν περιοριζόταν από τους νόμους της φύσης και ήταν απαλλαγμένο από τη φθορά.  Με τον ίδιο τρόπο κατά τη Δευτέρα Παρουσία θα αναστηθούν όχι μόνο οι ψυχές των ανθρώπων, αλλά και τα σώματά τους.

14

15 γ. Η έκπτωση σε σάρκα  Για την Εκκλησία, το σώμα είναι «ο ναός του Αγίου Πνεύματος». Ο άνθρωπος με την άσκηση απελευθερώνεται από τα πάθη του και μπορεί να δεχτεί τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.


Κατέβασμα ppt "10. ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ Σελίδες: 80 - 85.  Στον αρχαίο κόσμο: α) ειδωλοποιούσαν το σώμα α) ειδωλοποιούσαν το σώμα β) περιφρονούσαν το σώμα – το θεωρούσαν."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google