Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ (Β01Σ02): ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ (Α.Μ. 3463) ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΚΝΣ) ΜΝΗΜΗ, ΜΑΘΗΣΗ: ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΝΣ, ΕΙΔΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ. ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΛΗΘΗ ΤΡΟΠΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΤΕΧΝΙΚΕΣ

2 ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΚΝΣ Ο εγκέφαλος είναι ένα είδος υπολογιστή. Το νευρικό κύτταρο ή νευρώνας είναι ένας μικρός υπολογιστής και ο εγκέφαλος ένα δίκτυο από δεκάδες δισεκατομμύρια τέτοια νευρικά κύτταρα τα οποία επεξεργάζονται πληροφορίες. Ο νευρώνας δέχεται ηλεκτρικές ώσεις μέσω των διακλαδώσεων, οι οποίες διαβιβάζονται στην άλλη πλευρά της σύναψης με τους νευροδιαβιβαστές(χημικές ουσίες) όπου ο δενδρίτης με τους υποδοχείς τους αναγνωρίζει. Οι πιο γνωστοί νευροδιαβιβαστές από τους 50 ήδη γνωστούς είναι η ακετυλοχολίνη, η ντοπαμίνη, η αδρεναλίνη, το γλουταμινικό άλας κ.ά.. Το κύτταρο- δέκτης εκφορτίζεται μετά από ικανοποιητικό αριθμό σημάτων. Μια διάταξη νευρώνων που εκφορτίζονται ταυτόχρονα μπορεί να αντιπροσωπεύει τη λέξη «πέτρα». Η διάταξη αυτή μπορεί να συνδέεται με άλλες διατάξεις, με ομάδες νευρώνων που σημαίνουν «σκληρό», «γκρίζο». Ο εγκέφαλος με τη βοήθεια του ΚΝΣ δέχεται ερεθίσματα από το περιβάλλον στα οποία απαντά με μια ενεργητική διαδικασία επηρεασμένη από την εμπειρία, με τη μορφή της μνήμης και της μάθησης, αλλά και τις εσωτερικές ενορμήσεις.

3 ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ Μάθηση είναι η διαδικασία με την οποία τα ζώα και ο άνθρωπος αποκτούν γνώσεις για τον κόσμο και είναι ικανή να αλλάξει τη συμπεριφορά μας. Μνήμη είναι η συγκράτηση κι η αποθήκευση αυτών των γνώσεων. Η μνήμη δεν είναι ενιαία. Έχει διάφορα στάδια και εντοπίζεται σε διαφορετικές θέσεις του ΚΝΣ. Στη μνήμη παρεμβαίνουν πολλές περιοχές του εγκεφάλου. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι μνήμης που αποθηκεύονται σε διαφορετικά νευρωνικά συστήματα.

4 Περιοχές σημαντικές για τη μνήμη
Ο νευροχειρουργός Wilder Penfield κάνοντας επεμβάσεις «ανοιχτού εγκεφάλου» απέδειξε ότι οι κροταφικοί λοβοί παίζουν σημαντικό ρόλο για τις αναμνήσεις. Ο Donald Hebb υποστήριξε ότι ο ιππόκαμπος και η αμυγδαλή βρίσκονται στο μέσο εισροής πληροφοριών και είναι σημαντικοί για το μηχανισμό της μνήμης. Ο Lashley ανακάλυψε ότι το μέγεθος της απώλειας της μνήμης είναι σχετικά ανάλογο με την έκταση της περιοχής του κατεστραμμένου φλοιού, όπου και αν γίνει η ζημιά. Η Brenda Milner μελέτησε την επίδραση της αφαίρεσης της έσω κροταφικής μοίρας του κροταφικού λοβού των δυο εγκεφαλικών ημισφαιρίων ενός επιληπτικού στη μνήμη.

5

6 Ανάκληση, αναγνώριση, ανακατασκευή, απόθεμα επαναμάθησης.
Μορφές της μνήμης Ανάκληση, αναγνώριση, ανακατασκευή, απόθεμα επαναμάθησης.

7 ΕΙΔΗ ΜΝΗΜΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΗ
Είναι μια προσωρινή, μικρής διάρκειας αποθήκευση στην οποία οι πληροφορίες εξασθενούν ραγδαία και «μετατοπίζονται» από νέες πληροφορίες που καταλαμβάνουν τη θέση τους. Εξασφαλίζει την άμεση χρήση των πληροφοριών που λάβαμε πρόσφατα. ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ Είναι μια μόνιμη, μακράς διάρκειας αποθήκευση στην οποία οι πληροφορίες υπάρχουν για μήνες, για χρόνια ή και για όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Επιτρέπει να ανακαλέσουμε πληροφορίες που αποκτήθηκαν πριν από μερικά λεπτά, μερικές ώρες ή μερικά χρόνια.

8 Νευρώνες και βραχύχρονη - μακρόχρονη μνήμη
Σύμφωνα με τον Donald Hebb, οι επαναληπτικές διεγέρσεις στα κυκλώματα των νευρώνων μπορούν με το χρόνο να τροποποιήσουν τις συνάψεις με τρόπο ώστε κάθε κόμβος να είναι πιο σταθερός. Αν αυτές οι συνάψεις ισχυροποιηθούν και η τροποποίηση των συνάψεων γίνει διαρκής, τότε έτσι αποθηκεύονται οι μνήμες μιας ζωής (μακρόχρονη μνήμη). Υπάρχει ένας αριθμός ξεχωριστών συστημάτων τα οποία διεγείρονται και αναπάλλονται. Αυτά τα αναπαλλόμενα κυκλώματα κυττάρων που έχουν διεγερθεί μπορούν να λειτουργήσουν ως βραχύχρονη μνήμη. Η λήθη των βραχύχρονων μνημών επέρχεται με την πτώση της έντασης στα κυκλώματα των νευρώνων. Ο John O’ Keefe κατέγραψε τις ώσεις των νευρώνων στον ιππόκαμπο αρουραίων καθώς αυτοί βρίσκονταν σε λαβύρινθο οκτώ ακτίνων στην άκρη των οποίων υπάρχει φαγητό. Τους τοποθετούσε στη μέση και τους παρατηρούσε. Συμπέρανε, λοιπόν, ότι διαφορετικά κύτταρα διασκορπισμένα στον ιππόκαμπο στέλνουν μηνύματα δημιουργώντας ένα βραχύχρονο «χάρτη» αποτυπωμένο στο μυαλό του αρουραίου, ώστε γνώριζε πού ήδη είχε πάει στο λαβύρινθο και να βρει το φαγητό.

9 Γνωρίσματα βραχύχρονης - μακρόχρονης μνήμη που προέκυψαν από έρευνες
Η αποθήκευση στην βραχύχρονη μνήμη μπορεί να συγκρατήσει 7±2 μονάδες πληροφοριών (Miller) Η βραχύχρονη μνήμη έχει περιορισμένη χωρητικότητα οπότε οι νέες πληροφορίες μετατοπίζονται από τις παλαιότερες. (Waugh & Norman) Οι αρχικές πληροφορίες αποθηκεύονται στην μακρόχρονη μνήμη (επίδραση του αρχικού) και οι τελευταίες πληροφορίες στη βραχύχρονη μνήμη (επίδραση του πρόσφατου) (Glanter & Cunitz) Στις κοινωνικές μας συναναστροφές η πρώτη εντύπωση είναι η πιο σημαντική για την μακρόχρονη μνήμη (Luchins)

10

11

12 Λειτουργία της μνήμης κατά τη λήψη μιας πληροφορίας
Είσοδος πληροφορίας Αντίληψη, Προσοχή Επεξεργασία, Επανάληψη, Κωδικοποίηση, Στρατηγική ανάκλησης 1. Αισθητηριακή, υπερβραχεία μνήμη 2. Βραχυπρόθεσμη, πρόσκαιρη μνήμη 3. Μακροπρόθεσμη, διαρκής μνήμη μεταφορά Λήθη

13 Εργαζόμενη μνήμη των Baddeley & Hitch

14

15 Η γνώση της μνήμης, του να ξέρουμε τι θα ξεχάσουμε λέγεται μεταμνήμη
ΕΙΔΗ ΜΝΗΜΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΗ ΜΝΗΜΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΜΝΗΜΗ Σημασιολογική Είναι η γνώση του «πώς». Αφορά δεξιότητες και βαθύτερες ικανότητες και σχήματα που έχουμε αποκτήσει. Αποτελεί τις γενικές εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για τον κόσμο, τη γνώση και τη χρησιμοποίηση λέξεων και εννοιών. Προσδιορίζει λεκτικά ότι έχουμε αντιληφθεί από τα αντικείμενα, τα φαινόμενα, τα γεγονότα. Μνήμη επεισοδίων Είναι η γνώση του «τι». Αφορά γεγονότα, επεισόδια, πράγματα που έχουν συμβεί και είναι στενά συνδεδεμένα με το πλαίσιο αναφοράς που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κωδικοποίηση της μνήμης. Μας τοποθετεί στο χώρο - χρόνο. Μελλοντική μνήμη: Αφορά το πώς θυμόμαστε να κάνουμε πράγματα στο μέλλον. Η γνώση της μνήμης, του να ξέρουμε τι θα ξεχάσουμε λέγεται μεταμνήμη

16

17 ΜΝΗΜΗ ΕΚΔΗΛΗ Εντοπίζεται στο σύστημα του έσω κροταφικού λοβού. Κωδικεύει πληροφορίες για αυτοβιογραφικά συμβάντα και την τεκμηριωμένη γνώση. Καλείται με σκόπιμη πράξη ανάκλησης και μπορεί να δημιουργηθεί με μια μόνο εμπειρία. ΑΔΗΛΗ Έχει αυτόματο, αντανακλαστικό, χαρακτήρα ενώ ο σχηματισμός και η ανάκλησή της δεν εξαρτώνται απολύτως από την επίγνωση ή από τις γνωστικές διεργασίες. Συσσωρεύεται βραδέως με την πολλαπλή επανάληψη. Σε αυτήν περιλαμβάνονται αντιληπτικές και κινητικές δεξιότητες, εκμάθηση τύπων, διαδικασιών, κανόνων.

18 ΜΑΘΗΣΗ Κάθε διαδικασία με την οποία αποκτούμε γνώσεις για τον κόσμο και η οποία μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά μας. Νόμος της ισοδυναμικότητας: Όλες οι περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού έχουν ίσο δυναμικό για τη διατήρηση της μάθησης. Νόμος της συμπαγούς δράσης: Ο φλοιός λειτουργεί ως σύνολο, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να μαθαίνουμε και να αναπλάθουμε.

19 ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΝΣ Κανόνας μάθησης του Hebb: Δυο νευρώνες που εκφορτίζονται μαζί σχηματίζουν μια σύνδεση. Οι συνδεδεμένοι μεταξύ τους νευρώνες σχηματίζουν νευρωνικά συγκροτήματα που διαρθρώνονται σε ακόμα μεγαλύτερες δομές, τις αλληλουχίες φάσεις.

20 Ο Richard Morris τόνισε ότι ο ιππόκαμπος παίζει σημαντικό ρόλο στη μάθηση.

21 ΜΑΘΗΣΗ Συνειρμική Μη συνειρμική Κλασική εξαρτημένη μάθηση Συντελεστική
Εξαρτημένη μάθηση Εθισμός Ευαισθητοποίηση

22 Κλασική εξαρτημένη μάθηση: Η εκμάθηση της σχέσης δυο ερεθισμάτων.
ΜΑΘΗΣΗ Συνειρμική Κλασική εξαρτημένη μάθηση: Η εκμάθηση της σχέσης δυο ερεθισμάτων. Εξαρτημένα αντανακλαστικά του Pavlov: Η μάθηση συνίσταται στην ικανότητα απόκρισης σε ένα ερέθισμα που αρχικά δε μπορούσε να προκαλέσει απόκριση. Όταν ένα εξαρτημένο ερέθισμα ακολουθείται από ένα μη εξαρτημένο, αρχίζει να προκαλεί μια νέα/ διαφορετική απόκριση, η εξαρτημένη απόκριση. Αν το μη εξ. ερέθισμα είναι ανταμοιβή(τροφή/νερό), τότε η εξαρτημένη μάθηση λέγεται ορεκτική, ενώ αν είναι βλαπτικό λέγεται αμυντική. Με την επανειλημμένη σύζευξη του εξαρτημένου ερεθίσματος με το μη εξ. ερέθισμα, το εξ. ερέθισμα μετατρέπεται σε προειδοποιητικό σήμα για το μη εξ. ερέθισμα, άρα η κλασική εξαρτημένη μάθηση βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της επιβίωσης γιατί δίνει τη δυνατότητα πρόβλεψης των γεγονότων. Η αμυγδαλή είναι πολύ σημαντική για την εξαρτημένη απόκριση όπως αυτή του φόβου.

23 ΜΑΘΗΣΗ Συνειρμική Συντελεστική εξαρτημένη μάθηση: Η εκμάθηση μιας σχέσης μεταξύ του ερεθίσματος και της συμπεριφοράς του οργανισμού. Αφορά τη σύνδεση μιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς με ένα επακόλουθο ενισχυτικό γεγονός. Είναι μια ακούσια αντίδραση ενός υποκειμένου το οποίο πρέπει να ολοκληρώσει μια πράξη για να πάρει ανταμοιβή, (θετική απόκριση) ή να αποφύγει τιμωρία (αρνητική ενίσχυση)

24 ΜΑΘΗΣΗ Μη συνειρμική μάθηση
Εθισμός: Μια πρωτόγονη μορφή μάθησης στην οποία ο οργανισμός τροποποιεί τη συμπεριφορά του αντιδρώντας σε ένα σήμα του περιβάλλοντος. Οι διαδοχικές ώσεις που διατρέχουν την αισθητηριακή ίνα από τα εξωτερικά ερεθίσματα, προκαλούν όλο και μικρότερη έκλυση νευροδιαβιβαστών. Ευαισθητοποίηση : Η ενίσχυση των αποκρίσεων σε μια μεγάλη ποικιλία ερεθισμάτων μετά από έντονο ή αλγογόνο ερέθισμα.

25 ΛΗΘΗ Εγκεφαλικής βλάβης / ασθένειας Επιθυμητή Γήρατος Παρέμβασης Φθορά
μνημονικού ίχνους Ανεπαρκών σημάτων, επεξεργασίας. Πλαισίου αναφοράς

26 ΛΗΘΗ Εγκεφαλικής βλάβης / Ασθένειας
α) Μετατραυματική αμνησία: η αμνησία λίγων λεπτών μετά από τραύμα στο κεφάλι. Μπορεί να υπάρξει διαστρέβλωση των αναμνήσεων (παραμνησία). Προσωπαγνωσία: Προκαλείται από βλάβη στην περιοχή των ειδικευμένων νευρώνων στην αναγνώριση προσώπων. Παράληψη πεδίου: Προκαλείται λόγω εγκεφαλικής βλάβης και έχει ως συνέπεια την μη αναγνώριση της αριστερής πλευράς. β) Οπισθοδρομική αμνησία: η ανικανότητα ανάκλησης γεγονότων του παρελθόντος. γ) Εμπροσθοδρομική αμνησία: η ανικανότητα αποθήκευσης νέων στοιχείων. Το σύνδρομο Korsakoff είναι μια από τις αιτίες που προκαλούν εμπροσθοδρομική αμνησία. ΛΗΘΗ

27 Γήρατος Το γήρας ευθύνεται για την προοδευτική απώλεια δενδριτών των νευρώνων του εγκεφαλικού φλοιού επηρεάζοντας την αποθήκευση πληροφοριών. Η κύρια εκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου η οποία οφείλεται στο γήρας και επηρεάζει τη μνήμη είναι η γεροντική άνοια. Σε αυτήν περιλαμβάνεται η νόσος Alzheimer. Η νόσος έχει ως συμπτώματα την ασθενή μνήμη για πρόσφατα γεγονότα και σύγχυση ως προς το χωροχρόνο. Εξελίσσεται βαθμιαία και σταθερά, καταστρέφοντας κάθε μνήμη. ΛΗΘΗ

28 Επιθυμητή Ο Freud απέδειξε ότι η λήθη είναι ενεργητικό φαινόμενο εξαρτώμενο από τα τρία ψυχικά γνωρίσματα που συνθέτουν την προσωπικότητα (Εκείνο, Εγώ, Υπερεγώ). Κάποιες εμπειρίες προκαλούν τη σύγκρουση μεταξύ των τριών αυτών γνωρισμάτων κάνοντας αυτές τις εμπειρίες πολύ οδυνηρές ώστε η μνήμη τις απαλείφει από το πεδίο της συνείδησης (απώθηση). ΛΗΘΗ

29 ΛΗΘΗ Παρέμβασης από άλλο υλικό:
α) Αναδρομική παρέμβαση έχουμε όταν οι νέες πληροφορίες παρεμβαίνουν στις υπάρχουσες, ώστε να ξεχάσουμε κάτι που ξέραμε. β) Προδρομική παρέμβαση έχουμε όταν οι νέες πληροφορίες δέχονται παρέμβαση από τις παλιές πληροφορίες.

30 ΛΗΘΗ Πλαισίου αναφοράς, ανεπαρκών σημάτων και επεξεργασίας
Όταν βρισκόμαστε στο σκηνικό (πλαίσιο αναφοράς) μέσα στο οποίο αποθηκεύσαμε μνήμες για πρώτη φορά, τις ανακαλούμε ευκολότερα όταν ξαναβρεθούμε στο ίδιο σκηνικό. Είναι σημαντική η τοποθέτηση των στοιχείων που θέλουμε να θυμόμαστε σε ένα πλαίσιο γνώριμης διαδρομής. Η έλλειψη μνημονικών σημάτων που βοηθάνε στη σύνδεση των πληροφοριών, ώστε η μία να παραπέμπει αυτόματα στην άλλη, οδηγεί στη λήθη. Όταν επίσης δεν επεξεργαζόμαστε σωστά ή καθόλου μια πληροφορία και την δεχόμαστε παθητικά αυτό οδηγεί στη λήθη.

31 ΛΗΘΗ Φθορά μνημονικού ίχνους
Σε περίπτωση που το «έγγραμμα» δεν ενδυναμωθεί με την επανάληψη εξασθενεί και φθείρεται εντελώς. Οι αναμνήσεις μπορεί να μην εξαφανίζονται λόγω φθοράς, αλλά λόγω λανθάνουσας κατάστασης. Για να καλύψουμε τα κενά που προκαλεί η μνήμη όταν έχουν «σβηστεί» λεπτομέρειες από το μυαλό μας, ενσωματώνουμε αποσπασματικές πληροφορίες στα υπάρχοντα σχήματά μας ή γίνεται χρήση της μυθοπλασίας.

32 Υπερμνήμονες Υπάρχουν μερικές δεκάδες άνθρωποι στον κόσμο οι οποίοι θυμούνται όλα όσα έχουν αντιληφθεί και αισθανθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν μπορούν να ξεχάσουν. Η έλλειψη λήθης τους προκαλεί σύγχυση και δυσκολία προσαρμοστικότητας. Επινοούν μνημοτεχνικά τεχνάσματα (μνημοτεχνικές) όπως το να συνδυάζουν στοιχεία που θέλουν να απομνημονεύσουν με οικεία χαρακτηριστικά δρόμων ή άλλων πραγμάτων τοποθετώντας τα στοιχεία αυτά σε μέρος του χώρου. Σχεδόν σε όλες τις τεχνικές βελτίωσης μνήμης γίνεται συσχετισμός συμβόλων με νοητά μέρη ή γεγονότα. Οι τόποι και τα γεγονότα απομνημονεύονται ευκολότερα από τους αριθμούς και τα ονόματα.

33 ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΜΑΣ
1. Υγιεινή διατροφή: Ασβέστιο, φώσφορο (σημαντικά στη διανοητική εργασία), μαγνήσιο (ισορροπία νευρικού συστήματος), βιταμίνη Β (μετάδοση νευρικού ερεθίσματος) 2. Ύπνος: Βελτιώνει τη θύμηση μετά από μια περίοδο εκμάθησης. Βοηθάει στην εδραίωση και ένταξη των πληροφοριών, αλλά και στην αφομοίωση τους. 3. Πνευματική & σωματική άσκηση: Η αδράνεια, χωρίς πνευματικούς ερεθισμούς μειώνει τη μνήμη και άλλες νοητικές ικανότητες. Η δραστηριότητα μπορεί να σώσει ή να αποκαταστήσει εκατομμύρια συνάψεις που βοηθούν στην καλή λειτουργία της μνήμης. 4. Αποφυγή: Νικοτίνης (πρόσκαιρο διεγερτικό που προκαλεί αργότερα δυσλειτουργία στη μνήμη, νευρικότητα, μείωση οξυγόνου στο αίμα). Αλκοόλ (Ανικανότητα αφομοίωσης νέων πληροφοριών, περιστασιακή απώλεια μνήμης, μυθοπλασία). Καφεΐνη (Σε υπερβολική δόση προκαλεί αϋπνίες και ταχυκαρδία) Ηρεμιστικά (προκαλούν προβλήματα στη μνήμη, ακόμα και αμνησία για κάποιες ώρες).

34 Ενδείξεις για ευκολότερη ανάκληση
“ΜΝΗΜΟΤΕΧΝΙΚΕΣ” Αντίληψη Προσοχή Επεξεργασία Επανάληψη Ενδείξεις για ευκολότερη ανάκληση  Συντομογραφία Αρχικό γράμμα και συλλαβές Κατηγοριοποίηση Προσωποποιημένα γεγονότα Μέθοδος των τοποθεσιών (σύνδεση όρου με όρο διαφόρων θέσων με μια σειρά ονομάτων που θέλουμε να θυμόμαστε) Δρομολόγιο (τοποθέτηση νοητά των πληροφοριών σε στρατηγικά σημεία σε ένα προεπιλεγμένο χάρτη Λέξεις κλειδιά (περιέχουν περιληπτικά μια κεντρική / δευτερεύουσα ιδέα) Σημειώσεις (λειτουργούν ως πλάνα υπενθύμισης) Περίληψη (αναδιατύπωση του περιεχομένου ενός κειμένου / ομιλίας σε σχεδιάγραμμα)


Κατέβασμα ppt "ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google