Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο προσωπικός υπολογιστής εσωτερικά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο προσωπικός υπολογιστής εσωτερικά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο προσωπικός υπολογιστής εσωτερικά
Οι υπολογιστές αποτελούνται από πολλά ηλεκτρονικά εξαρτήματα, κάθε ένα από τα οποία έχει ειδικό ρόλο στη λειτουργία του υπολογιστή. Όλα έχουν σχεδιαστεί για να συνεργάζονται , έτσι ώστε ο υπολογιστής να λειτουργεί ως ενιαίο σύνολο.

2 Το εσωτερικό του υπολογιστή μηχανισμός συμπαγούς δίσκου
τροφοδοτικό μηχανισμοί δισκέτας σκληροί δίσκοι ανεμιστήρας ψύξης μικροεπεξεργαστή 2.1.4

3 Το εσωτερικό της κεντρικής μονάδας
Το εσωτερικό της κεντρικής μονάδας Τροφοδοτικό Μητρική πλακέτα Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Κύρια Μνήμη Μνήμη RAM Μνήμη ROM Εσωτερικές Κάρτες Θύρες Σύνδεσης

4 Τροφοδοτικό Ο υπολογιστής είναι μια ηλεκτρονική μηχανή και χρειάζεται ρεύμα. Μετατρέπει το εναλλασσόμενο ρεύμα σε συνεχές. Παρέχει τις κατάλληλες τάσεις για να τροφοδοτηθούν οι εσωτερικές συσκευές. Όλες οι συσκευές συνδέονται άμεσα ή μέσω κάποιας άλλης συσκευής στο τροφοδοτικό.

5 Μητρική Πλακέτα Είναι το πιο μεγάλο εξάρτημα
Τα περισσότερα εξαρτήματα είναι τοποθετημένα πάνω της ή συνδέονται σε αυτήν Υπάρχουν ειδικές υποδοχές για την εγκατάσταση του επεξεργαστή , της μνήμης, της κάρτας οθόνης, ήχου , δικτύου. Υπάρχουν ειδικές θύρες για να συνδέονται εξωτερικές συσκευές πχ. Ποντίκι Μέσα από τους ηλεκτροφόρους αγωγούς της Μ.Π κυκλοφορούν τα απαραίτητα δεδομένα για να συνεργάζονται οι συσκευές μεταξύ τους.

6 Η μητρική κάρτα του υπολογιστή ελεύθερες υποδοχές επέκτασης
κάρτα επέκτασης μνήμη RAM ελεύθερες υποδοχές επέκτασης μικροεπεξεργαστής

7 Κεντρική Μονάδα επεξεργασίας
Είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες επεξεργασίες του υπολογιστή Όλα τα δεδομένα μεταφέρονται από την κύρια μνήμη στον επεξεργαστή, ώστε να γίνει η απαραίτητη επεξεργασία τους σύμφωνα με τις εντολές μας. Μετά την επεξεργασία τα δεδομένα επιστρέφουν και τοποθετούνται προσωρινά στην κύρια μνήμη του υπολογιστή.

8 Είναι τοποθετημένη στην μητρική πλακέτα.
Επειδή θερμαίνεται πολύ κατά τη λειτουργία της χρειάζεται έναν ανεμιστήρα για να την ψύχει Είναι ο εγκέφαλος του υπολογιστή.

9 Κύρια Μνήμη Είναι η μνήμη στην οποία τοποθετούνται δεδομένα και εντολές πριν σταλούν στον επεξεργαστή καθώς και αμέσως μετά την επεξεργασία . Διακρίνεται στην μνήμη Ram και Rom

10 Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης( Ram)
Οποιοδήποτε πρόγραμμα χρησιμοποιούμε ή οποιαδήποτε εργασία κάνουμε αποθηκεύεται προσωρινά στη μνήμη αυτή. Αποτελείται από ολοκληρωμένα κυκλώματα τα οποία τοποθετούνται στη Μητ.Πλακ σε μορφή κάρτας που ονομάζεται κάρτα μνήμης. Έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα και μετριέται σε MB ή GB.

11 Η απόδοση ενός υπολογιστεί μπορεί να βελτιωθεί αν αυξηθεί το μέγεθος της μνήμης.
Έχει ένα μειονέκτημα : οτιδήποτε περιέχει χάνεται μόλις διακοπεί η τροφοδοσία του υπολογιστή με το ηλεκτρικό ρεύμα.

12 Μνήμη μόνο για ανάγνωση Rom
Είναι μνήμη μικρής χωρητικότητας , στην οποία έχουν αποθηκευτεί μόνιμα πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Στη Rom βρίσκεται το λογισμικό που είναι υπεύθυνο να εκτελέσει κατά την εκκίνηση του υπολογιστή ελέγχους σχετικά με τη σωστή λειτουργία των τμημάτων του και στη συνέχεια να φορτώσει το λειτουργικό σύστημα από κάποιο αποθηκευτικό μέσο στη μνήμη RAM.

13 Εσωτερικές Κάρτες Στο εσωτερικό του υπολογιστή εκτός από τον επεξεργαστή , τη μνήμη και τη μητρικά πλακέτα υπάρχει ένα πλήθος από ηλεκτρονικές κάρτες. Μερικές από αυτές είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του υπολογιστή, άλλες απλώς μας παρέχουν επιπλέον δυνατότητες.

14 Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι:
Κάρτα Οθόνης ή κάρτα γραφικών : είναι απαραίτητη για κάθε υπολογιστή και επεξεργάζεται το σήμα που στέλνεται στην οθόνη του υπολογιστή. Περιέχει δικό της επεξεργαστή και μνήμη ώστε να μην χρησιμοποιεί τα αντίστοιχα του υπολογιστή.

15 Κάρτα ήχου : Είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγή των ήχων και της μουσικής που ακούμε από τα ηχεία τα οποία είναι συνδεδεμένα με τον υπολογιστή. Για την ψηφιακή καταγραφή ήχου μπορούμε να συνδέσουμε σε αυτήν εξωτερικές πηγές ήχου ή συσκευή μικροφώνου.

16 Κάρτα δικτύου : Είναι απαραίτητη όταν θέλουμε να συνδέσουμε τον υπολογιστή με άλλους υπολογιστές που βρίσκονται σε δίκτυο

17 Άλλες κάρτες επέκτασης
Κάρτα ραδιοφώνου : για να ακούμε ραδιόφωνο Κάρτα τηλεόρασης : για να βλέπουμε τηλεόραση Κάρτα βίντεο : για να επεξεργαζόμαστε ταινίες βίντεο Κάρτα μόντεμ : για να συνδέουμε τον υπολογιστή μας με άλλους μέσω τηλεφωνικής γραμμής.

18 Θύρες Σύνδεσης Είναι υποδοχές μέσω των οποίων ο υπολογιστής συνδέεται με άλλες εξωτερικές συσκευές. Βρίσκονται ενσωματωμένες στις εσωτερικές κάρτες

19 P/s : συνδέουμε σε αυτήν πληκτρολόγιο ή ποντίκι
USB :μπορούμε να συνδέσουμε πλήθος συσκευών , από το ποντίκι και το πληκτρολόγιο μέχρι το μόντεμ , τον εκτυπωτή ή το σαρωτή. Υποστηρίζει πολύ γρήγορες ταχύτητες στη μεταφορά δεδομένων

20 Σειριακή θύρα : συνδέουμε περιφερειακές συσκευές με μικρές απαιτήσεις ως προς την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, όπως το ποντίκι . Παράλληλη θύρα : συνδέουμε σε αυτή συσκευές που χρειάζονται μεγαλύτερη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων επειδή είναι οκτώ φορές γρηγορότερη. Έχει αντικατασταθεί από τη USB .

21 Θύρα VGA : χρησιμοποιείται για να συνδέσουμε την οθόνη με τον υπολογιστή.
Υποδοχές της κάρτας ήχου :μας επιτρέπουν να συνδέσουμε σε αυτές κατά σειρά ηλεκτρονικά μουσικά όργανα, μικρόφωνο, εξωτερική πηγή ήχου (ηχοσύστημα ) και ακόμα ηχεία ή ακουστικά για να ακούμε μουσική από τον υπολογιστή.


Κατέβασμα ppt "Ο προσωπικός υπολογιστής εσωτερικά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google