Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διάλεξη 13η Πολιομυελίτιδα - Ακρωτηριασμοί

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διάλεξη 13η Πολιομυελίτιδα - Ακρωτηριασμοί"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διάλεξη 13η Πολιομυελίτιδα - Ακρωτηριασμοί
ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ – ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 13η Πολιομυελίτιδα - Ακρωτηριασμοί Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

2 Πολιομυελίτιδα Νόσος που οφείλεται σε λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος από τον ιό της πολυομυελίτιδας που προκαλεί μόνιμη παράλυση των μυών.

3 Μεταπολυομυελιδικό Σύνδρομο
Ένα ποσοστό 16% έως 40% των ατόμων που έχουν ήδη νοσήσει βιώνουν χρόνια αργότερα μία επανεμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της νόσου (μετα-πολυομυελιδική παράλυση ή post-polio σύνδρομο) με έντονη κόπωση, αδυναμία, πόνο αρθρώσεων και αστάθεια.

4 Βαθμός Παράλυσης Ο βαθμός της παράλυσης στην πολιομυελίτιδα εξαρτάται από το ποσοστό και την θέση των κινητικών κυττάρων που πλήττονται. Μπορεί να παραλύσει μόνο ένας μυς ή ένα ολόκληρο κάτω άκρο, ή να προκληθεί παραπληγία ή τετραπληγία.

5 Κύρια Διαφορά Πολιομυελίτιδας με Τραυματισμούς Νωτιαίου Μυελού
Κύρια Διαφορά Πολιομυελίτιδας με Τραυματισμούς Νωτιαίου Μυελού Η πολιομυελίτιδα είναι ίδια με τους τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης από την άποψη ότι οι μύες παραλύουν. Δεν είναι όμως ίδια από την άποψη της αίσθησης των μυών η οποία παραμένει ανέπαφη γιατί ο ιός δεν επιτίθεται στα αισθητηριακά νευρικά κύτταρα. Ο ιός επηρεάζει μόνο τα κινητικά κύτταρα της σπονδυλικής στήλης καθώς και τους αναπνευστικούς μύες.

6 Κύρια Διαφορά Πολιομυελίτιδας με Τραυματισμούς Νωτιαίου Μυελού
Κύρια Διαφορά Πολιομυελίτιδας με Τραυματισμούς Νωτιαίου Μυελού Το γεγονός ότι στην πολιομυελίτιδα η αίσθηση των μυών παραμένει ανέπαφη γιατί ο ιός δεν επιτίθεται στα αισθητηριακά νευρικά κύτταρα, φαίνεται ότι δημιουργεί ένα πλεονέκτημα σε ασκούμενους με πολιομυελίτιδα που συμμετέχουν σε αθλήματα με αγωνιστικό αμαξίδιο. Ωστόσο, επειδή η ικανότητα της αίσθησης δεν χάνεται, ο μυϊκός πόνος αποτελεί ένα πρόβλημα.

7 Αρχές Άσκησης Βελτίωση της λειτουργικότητας των μυών.
Ενδυνάμωση όλων των μυών που δεν έχουν επηρεαστεί από τον ιό. Επικέντρωση περισσότερο στην αύξηση της μυϊκής αντοχής και όχι στην αύξηση της επιβάρυνσης.

8 Αρχές Άσκησης Βελτίωση της λειτουργικότητας των μυών (συνέχεια) Ανάπτυξη της δύναμης των εκτεινόντων μυών του γονάτου, του ισχίου, των κοιλιακών και των κάτω ραχιαίων καθώς και των μυών που συμβάλλουν στην προώθηση του αμαξιδίου (δικέφαλων, τρικέφαλων και ώμων).

9 Αρχές Άσκησης Ασκήσεις παθητικής και ενεργητικής διάτασης (κυρίως των ισχίων, των ώμων και των ποδιών) με στόχο την ανάπτυξη του εύρους κίνησης των μυών και αρθρώσεων και τη μεγιστοποίηση της ικανότητας βάδισης. Περίοδος προθέρμανσης και αποθεραπείας σε κάθε προπόνηση.

10 Ακρωτηριασμοί Ως ακρωτηριασμός ορίζεται κάθε απώλεια (συγγενής ή επίκτητη) τμήματος, η ολόκληρου του άνω ή κάτω άκρου του ανθρωπίνου σώματος.

11 Αίτια Η συγγενής απώλεια οφείλεται σε κάποια ανωμαλία κατά τη διάπλαση του εμβρύου (π.χ. λήψη ακτινοβολίας ή τερατογόνων φαρμάκων από την έγκυο) και αναφέρεται περισσότερο με τον όρο δυσμέλεια (έλλειψη τμήματος άκρου) ή λιπομέλεια (έλλειψη όλου του άκρου) ή φωκομέλεια. Η επίκτητη απώλεια οφείλεται σε διάφορες ασθένειες, τραυματισμούς και όγκους.

12 Επιλογή Τεχνητού Μέλους
Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις ακρωτηριασμού, επιλέγεται από το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό ένα πρόσθετο τεχνητό μέλος σχεδιασμένο ανά περίπτωση να αντικαθιστά όσο το δυνατόν καλύτερα την χαμένη λειτουργικότητα του άκρου.

13 Χρήση Τεχνητού Μέλους Η εκμάθηση χρησιμοποίησης του τεχνητού μέλους από τον ασκούμενο χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια και άτομα που έχουν υποστεί έναν ευρύτερο ακρωτηριασμό κάτω άκρου χρειάζονται εκπαίδευση για τη χρησιμοποίηση κηδεμόνων ή βοηθημάτων.

14 Αρχές Άσκησης Βελτίωση αερόβιας ικανότητας και ισορροπίας.
Αερόβιες ασκήσεις με έμφαση περισσότερο στη μεγάλη διάρκεια και λιγότερο στην ένταση. Επιλογή δρομικών ασκήσεων διάρκειας, ασκήσεων σε μικρές ομάδες, ασκήσεων σλάλομ και αλλαγών κατεύθυνσης με το αμαξίδιο για την παράλληλη βελτίωση της ικανότητας ισορροπίας.

15 Αρχές Άσκησης Βελτίωση αερόβιας ικανότητας και ισορροπίας (συνέχεια).
Χρήση χειροκίνητου ποδηλάτου για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των αθλητών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ισορροπίας κατά τη χρήση του αμαξιδίου.

16 Αρχές Άσκησης Βελτίωση αερόβιας ικανότητας και ισορροπίας (συνέχεια).
Ενθάρρυνση των ασκούμενων με ακρωτηριασμό άκρου ποδός να βαδίζουν ή να τρέχουν ελαφρά με το τεχνητό μέλος παράλληλα με τις ασκήσεις με αμαξίδιο, για τη μεγαλύτερη βελτίωση του επιπέδου αντοχής τους και την αποφυγή ατροφίας των μυών της κνήμης.

17 Αρχές Άσκησης Ενδυνάμωση. Άσκηση όλων των μυών του σώματος.
Ανάπτυξη των εναπομεινάντων μυών του σκέλους που ακρωτηριάστηκε σε ισορροπία με τους μύες του αντίστοιχου άθικτου μέλους, με την εφαρμογή βάρους (αντίστασης) στην άκρη του κολοβώματος.

18 Αρχές Άσκησης Ενδυνάμωση (συνέχεια)
Εξάσκηση με τον ασκούμενο να φορά το τεχνητό μέλος μόνο σε περίπτωση που η αντίσταση ενεργεί κατά μήκος του άξονα του πρόσθετου μέλους. Στην περίπτωση που η αντίσταση ενεργεί κάθετα στον άξονα του τεχνητού μέλους, η άσκηση πρέπει να εκτελείται χωρίς το πρόσθετο βοήθημα.

19 Αρχές Άσκησης Ενδυνάμωση (συνέχεια)
Σε περιπτώσεις αθλητών με ακρωτηριασμό στο ένα κάτω άκρο: Επιλογή ασκήσεων ενδυνάμωσης των εκτεινόντων μυών του ισχίου και των απαγωγών μυών του εναπομείναντος μέλους. Επιλογή ασκήσεων ενδυνάμωσης των κοιλιακών μυών και διάτασης των κάτω ραχιαίων. Συχνή υπενθύμιση της σωστής στάσης και κίνησης του κορμού του αθλητή κατά την εκτέλεση όλων των ασκήσεων δύναμης.

20 Αρχές Άσκησης Ανάπτυξη ευλυγισίας
Χρησιμοποίηση ασκήσεων στατικής διάτασης και τεχνικών χαλάρωσης όπως ‘κράτημα-χαλάρωση’ και ‘σύσπαση-χαλάρωση’. Ανάπτυξη της ευλυγισίας των μυών του ισχίου σε περίπτωση που παρατηρείται σύσπαση των μυών της περιοχής.

21 Αρχές Άσκησης Ανάπτυξη ευλυγισίας (συνέχεια)
Σε περίπτωση ‘σφιχτών’ ή υπερβολικά ανεπτυγμένων συναγωνιστών μυών, διάταση των μυών αυτών σε συνδυασμό με ασκήσεις ενδυνάμωσης των ανταγωνιστών μυών για τη βελτίωση του συνολικού εύρους κίνησης.

22 Θέματα Για Συζήτηση Επιλέξτε αντιπροσωπευτικές ασκήσεις βελτίωσης της γενικότερης φυσικής και κινητικής κατάστασης για ασκούμενο με πολιομυελίτιδα ή ακρωτηριασμό. Διαμορφώστε ένα παράδειγμα ημερήσιου πλάνου άσκησης για ασκούμενο με πολιομυελίτιδα ή ακρωτηριασμό. Διαμορφώστε ένα γενικό πρόγραμμα καθοδήγησης που απευθύνεται σε ασκούμενο με πολιομυελίτιδα ή ακρωτηριασμό.

23 Βιβλιογραφία Κοκαρίδας, Δ., & Πέρκος, Σ. (2005). Η καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Χριστοδουλίδη. Shephard, R.J. (1990). Fitness in special populations. Champaign, IL: Human Kinetics.


Κατέβασμα ppt "Διάλεξη 13η Πολιομυελίτιδα - Ακρωτηριασμοί"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google