Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

PROJECT Θέμα: ΕΥΡΕΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ 11ο ΓΕΛ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "PROJECT Θέμα: ΕΥΡΕΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ 11ο ΓΕΛ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 PROJECT Θέμα: ΕΥΡΕΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ 11ο ΓΕΛ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΧ.ΕΤΟΣ Θέμα: ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

2 ΟΜΑΔΑ Α’ Θέμα: Η ιστορία του κρασιού Μαθήτριες: Χριστίνα Χράπη Βάσω Χότζα Μαντώ Αρβανίτη Μαρήλια Γκαβέζου Σαββίνα Σιδηροπούλου

3 ΟΜΑΔΑ Β’ Θέμα: Επιπτώσεις του κρασιού στην υγεία Μαθητές:
Ιωάννα Σταμούλη Κατερίνα Ανδρέου Αντώνης Αντωνιάδης Καλλιόπη Θεοδοσιάδου Γιώργος Ράικος

4 ΟΜΑΔΑ Γ’ Θέμα: Παραγωγή κρασιού Μαθητές: Γιώργος Κέλογλου
Γιώργος Τεκίρδαλης Βασίλης Μάρτσης Δημήτρης Μεδεντζίδης

5 ΟΜΑΔΑ Δ’ Θέμα: Ποικιλίες κρασιών Μαθητές: Άντζελα Ρούσο Ιωάννα Κανελλά
Αχιλλέας Καραμίντζιος Γιάννης Φανάρας Μωυσής Κανονίδης

6 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

7 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή(σκοπός, κεντρική ιδέα). Ιστορία του κρασιού.
Θετικές επιπτώσεις του κρασιού στον άνθρωπο. Αρνητικές επιπτώσεις του κρασιού στον άνθρωπο. Αλκοολισμός. Πως παρασκευάζονται τα κρασιά. Φελλός. Είδη κρασιών. Ποικιλίες κρασιών. Βιβλιογραφία.

8 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός της έρευνας: Να γνωρίσουμε την ιστορία του κρασιού.
Σκοπός της έρευνας: Να γνωρίσουμε την ιστορία του κρασιού. Να μάθουμε τις θετικές και αρνητικές συνέπειες του κρασιού στην ζωή. Να πληροφορηθούμε για τον αλκοολισμό. Να μάθουμε την βασική διαδικασία παραγωγής κρασιού. Να πληροφορηθούμε για τις βασικές ποικιλίες κρασιών.

9 ΟΜΑΔΑ Α’ Θέμα: Η ιστορία του κρασιού Μαθήτριες: Χριστίνα Χράπη Βάσω Χότζα Μαντώ Αρβανίτη Μαρήλια Γκαβέζου Σαββίνα Σιδηροπούλου

10 Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το κρασί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Αυτό επιβεβαιώνεται από μια σειρά θεότητες που επινόησαν, με κεντρικό πρόσωπο το Διόνυσο. Μυθολογία και οίνος

11 ΔΙΟΝΥΣΟΣ Ο Διόνυσος ήταν ο θεός του κρασιού πρόσφερε το αμπέλι και το κρασί. Με το κρασί κατάφερε να συμφιλιώσει τον Ήφαιστο με την Ήρα και να συμφιλιωθεί κι αυτός μαζί της. Το κρασί δρα καταλυτικά στην επικοινωνία των ανθρώπων για αυτό συμφιλιώνει ακόμα και θεούς.

12 ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΟΙΝΟΣ
Παρατηρείται μια οπισθοδρόμηση στην αμπελοκαλλιέργεια. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι κληρικοί και οι μοναχοί οι οποίοι διατήρησαν την τεχνική για λειτουργικούς σκοπούς και ανέλαβαν τη φροντίδα και την ανάπτυξη των αμπελώνων.

13 ΝΕΡΩΜΕΝΟ ΚΡΑΣΙ Οι πρόγονοί μας κατανάλωναν το κρασί τους νερωμένο. Η ανάμειξη του κρασιού με το νερό γινόταν μέσα σε αγγεία, τους κρατήρες, με αναλογία τρία μέρη νερού προς ένα μέρος οίνου. Συγχρόνως με την μείξη, ήθελαν να εξασφαλίζεται και η ψύξη του κρασιού.

14 ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΣ
Παραστάσεις σε τοίχους απεικονίζουν σκηνές από την αμπελουργική τέχνη και την οινοποίηση ή ακόμη και διάφορες ποικιλίες σταφυλιών. Στην Μεσοποταμία, ο Βαβυλώνιος βασιλιάς Χαμουραμπί εξέδωσε νόμους ειδικά για την τιμή πώλησης του κρασιού.

15 ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ Στη βορειοδυτική Κίνα βρέθηκε σε τάφο κρασί που χρονολογείται χρόνια πριν. Κατάλοιπα κρασιού έχουν βρεθεί σε αρχαία κινεζικά πλοία. Το ριζόκρασο βρέθηκε και καταναλώθηκε κυρίως στην Κίνα.

16 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙΝΟΣ
Στην Κρήτη έχει βρεθεί και έχει διασωθεί το πιο παλιό πατητήρι στον κόσμο. Πλήθος νομισμάτων απεικονίζουν σταφύλια στη μια όψη και το Διόνυσο στην άλλη. Οι Έλληνες καλλιεργούσαν το αμπέλι κάτω στη γη χωρίς υποστηρίγματα.

17 Αρχαϊκή περίοδος και κρασί
Η διονυσιακή λατρεία εξαπλώνεται. Η ανάγκη για ασφαλή μεταφορά κρασιών θα αναπτύξει την κεραμική τέχνη για την κατασκευή αμφορέων. Την εποχή αυτή κυκλοφορούν πολλά «οινικά» νομίσματα με αμπελοοινικά σύμβολα.

18 ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ O Μ. Αλέξανδρος επέκτεινε τον ελληνικό πολιτισμό έως την Αίγυπτο και την Ινδία, εφαρμόζοντας έναν αμπελοοινικό αποικισμό. προμηθευόταν κρασί σαν τονωτικό και σαν «αποστειρωτικό».

19 Ρωμαϊκή περίοδο και οίνος
Οι Ρωμαίοι καλλιεργούσαν σε κληματαριές. Οι μεγάλοι Ρωμαίοι ποιητές και συγγραφείς της εποχής εκθειάζουν στα έργα τους ελληνικούς οίνους. Οι Έλληνες γιατροί, Διοσκουρίδης και Γαληνός, καταδεικνύουν τη θεραπευτική σημασία του κρασιού.

20 Θεόφραστος Έγραψε το πρώτο βιβλίο κρασιού το «Περί Οίνου και Ελαίου». Ήταν φιλόσοφος από τη Λέσβο και μαθητής του Αριστοτέλη. γράφει εξαιρετικά βιβλία για την αμπελουργία και τη γευσιγνωσία.

21 ΟΙΝΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
Σε κείμενο, για το οινεμπόριο στο Άγιο όρος καθορίζεται η διαδικασία εμπορίας του οίνου. Τα μοναστήρια αποτελούν κιβωτούς διαφύλαξης της αμπελοκαλλιέργειας και μέσα σε αυτά θα λειτουργήσουν οινοποιεία.

22 ΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ Tα πλοία φορτώνουν όλο και πιο πολλά κρασιά της Κρήτης, των Κυκλάδων και της Μονεμβασιάς (το πιο περιζήτητο οίνο της εποχής).

23 ΤOΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ
Οι Οθωμανοί Τούρκοι δεν αξιοποίησαν τον πλούτο του ελληνικού αμπελώνα. Η μουσουλμανική θρησκεία επέτρεπε την είσπραξη φόρων από την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιών από τους έλληνες χριστιανούς.

24 ΦΥΛΛΟΞΗΡΑ Εμφάνιση φυλλοξήρας στην Ελλάδα. Εξαφάνιση ιστορικών αμπελώνων και ποικιλιών αμπέλου. Ανικανότητα του κράτους να οργανώσει την παραγωγή. Καταστροφικοί πόλεμοι αποτελειώνουν τη φυλλοξήρα.

25 ΚΡΑΣΙ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ Οι Γαλάτες δεν ενδιαφερόντουσαν καθόλου για το αμπέλι. Αγόραζαν κρασί από ιταλούς. Ο 1ος αιώνας μ.Χ είναι ο αιώνας της γέννησης του πρώτου Γαλατικού κρασιού.

26 Επιπτώσεις του κρασιού!
Μέλη ομάδας “ΒΑΒΥΛΩΝΑ”: Ανδρέου Κατερίνα Αντωνιάδης Αντώνης Θεoδοσιάδου Πόπη Ράικος Γιώργος Σταμούλη Ιωάννα

27 Όπως όλοι γνωρίζουμε, το αλκοόλ & ειδικά το κρασί είναι ένα από τα καλύτερα ποτά από την αρχαιότητα ακόμα. Εμείς βέβαια, είμαστε εδώ για να αναλύσουμε & να εξετάσουμε τις αρνητικές & θετικές συνέπειες του κρασιού στον οργανισμό, το πνεύμα, την κοινωνία & τις ανθρώπινες σχέσεις.

28 Γαλλικό παράδοξο Αν & οι Γάλλοι έχουν διατροφή πλούσια σε ζωικά λιπαρά παρουσιάζουν 2,5 φορές μειωμένο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο σε σχέση με άλλους λαούς. Από έρευνες προκύπτει ότι το «Γαλλικό Παράδοξο» συσχετίζεται με την αυξημένη κατανάλωση κρασιού στη Γαλλία.

29 Κρασί&καρδιά Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει:
Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει: Στην μείωση της πίεσης. (σε συνδυασμό με ήπια άσκηση) Στην μείωση κινδύνου νέας στένωσης των στεφανιαίων αγγείων (για ήδη εγχειρισμένους) Στην μείωση θανάτου λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

30 Μεσογειακή Διατροφή Το κρασί είναι απαραίτητο συνοδευτικό της Μεσογειακής Διατροφής, με πρωτεύοντα ρόλο σε οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση και οικογενειακή γιορτή και εξέχουσα θέση στον Χριστιανισμό.

31 Τα οφέλη του κρασιού στην υγεία είναι τα παρακάτω:
Κρασί&Μακροζωία Τα οφέλη του κρασιού στην υγεία είναι τα παρακάτω: Μπορεί να σας κρατήσει σε φόρμα Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μία μικρή ποσότητα κρασιού έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα. Μακροζωία Η σιρτουίνη συμβάλλει στη μακροζωία&στην καλύτερη ποιότητα ζωής. Στρες Οι πολυφαινόλες διαθέτουν αντιοξειδωτικές δράσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν το οξειδωτικό στρες.

32 Καρκίνος Οι αντικαρκινικές δράσεις του κρασιού είναι σε σχέση με:
Οι αντικαρκινικές δράσεις του κρασιού είναι σε σχέση με: Λευχαιμία Καρκίνο του δέρματος Προστάτη Καρκίνο του μαστού Καρκίνος του πνεύμονα ( ειδικά στους άντρες)

33 ΠΡΟΣΟΧΗ! Η υπερβολική κατανάλωση – κατάχρηση του κρασιού μπορεί να προκαλεί ορισμένους καρκίνους όπως: Καρκίνος του ήπατος (συνήθως σε συκώτι με αλκοολική κίρρωση) &σε άτομα με κληρονομικό κίνδυνο για καρκίνο, συμβάλλει στην αύξηση πιθανοτήτων. (ειδικά στις γυναίκες.)

34 Αλκοόλ&Μνήμη Η κατανάλωση Αλκοόλ ενισχύει την επιλεκτική μνήμη
Η κατανάλωση Αλκοόλ ενισχύει την επιλεκτική μνήμη Μας βοηθάει να απωθούμε τις κακές αναμνήσεις Επηρεάζονται&άλλες γνωσιακές λειτουργίες όπως η μάθηση ή η δυνατότητα να σκεφτόμαστε περίπλοκα. Απόφραξη αιμοφόρων αγγείων, άρα θάνατος εγκεφαλικών κυττάρων.

35 Κρασί&Γυναίκες Το κρασί μπορεί να συμβάλλει στην μείωση καρδιαγγειακών παθήσεων στις γυναίκες.. Οι γυναίκες που καταναλώνουν κόκκινο κρασί μειώνουν τον κίνδυνο κατά 44% Ενώ οι γυναίκες που πίνουν κρασί καθημερινά ο κίνδυνος μειώνεται κατά 54%

36 Παχυσαρκία Το κρασί παχαίνει λιγότερο από το μεταλλικό νερό
Οι γυναίκες που πίνουν κρασί παχαίνουν λιγότερο Όταν κάποιος πίνει κρασί καθημερινά, δημιουργείται στο συκώτι μία νέα οδός μεταβολισμού που διασπά το αλκοόλ και μετατρέπεται περισσότερο σε θερμότητα παρά σε λίπος. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό ισχύει μόνο για το κόκκινο κρασί.

37 Εγκεφαλικές λειτουργίες
Το κρασί, η σοκολάτα&το τσάι βοηθάνε στην υψηλή νοητική κατάσταση (ακόμα&σε προχωρημένη ηλικία) Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ βοηθάει στην αποφυγή άνοιας Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι μια από τις αιτίες της άνοιας, καθώς και πολλών άλλων προβλημάτων υγείας. 

38 Τι ορίζεται ως “ένα ποτό” ;
Ως ἐνα ποτό ορίζεται: Ἐνα ποτήρι κρασί (150ml). 1 κούτακι μπυρα (330ml). 1 δόση αποστάγματος (45ml) .

39 Hangover Που οφείλεται; Στον μεταβολισμό του αλκοόλ στο αίμα
Στον μεταβολισμό του αλκοόλ στο αίμα Στην μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα Στην αφυδάτωση του οργανισμού Στην ποσότητα&το είδος του αλκοόλ που έχει καταναλωθεί

40 Hangover Πως θα αποφύγουμε το hangover;
Δεν θα πρέπει να ξεκινάμε με άδειο στομάχι Θα πρέπει να ενυδατωθούμε σωστά (αρκετά ποτήρια νερού ή χυμού) Θα πρέπει να πίνουμε μόνο το ίδιο ποτό ή σφηνάκι Να μην επαναπαυόμαστε στους ξηρούς καρπούς Εάν παίρνουμε χάπια, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.

41 Κόκκινο κρασί σε.. χάπι Παρασκευάζεται από ρεσβερατρόλη
Μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης του οργανισμού Να βοηθήσει στην απώλεια βάρους Να μειώσει των κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων, ανάπτυξης καρκίνου ή και της νόσου Alzheimer

42 Στάδια Αλκοολισμού Πρώτη φάση :
Η κατανάλωση γίνεται ένας τρόπος δραπέτευσης από το άγχος & τα προβλήματα Συμπτώματα : Η κατανάλωση δεν είναι κοινωνική, αλλά ουσιαστική για να ξεφορτωθεί τα προβλήματα & το άγχος. Ο πότης ψάχνει ευκαιρία για να πιεί Πίνει συχνότερα. Το σώμα συνηθίζει το αλκοόλ, άρα αυξανόμενη ανοχή.

43 Στάδια ~ Δεύτερο στάδιο : Η ανάγκη για ποτό γίνεται τεράστια
Ο πότης δεν είναι σε θέση να εγκαταλείψει Κατηγορεί τους άλλους για τις δικές του δυσκολίες Αυξάνεται το όριο ανοχής στο σώμα Απώλεια ελέγχου Ο πότης αντιμετωπίζει αυξανόμενα ζητήματα υγείας.

44 Στάδια ~ Τρίτο στάδιο : Μεγαλύτερη απώλεια ελέγχου
Ο πότης ξεχνάει υποσχέσεις&υποχρεώσεις Βίαιη συμπεριφορά (ίσως) Αποφεύγει οικογενειακά μέλη & φίλους Δυσμενή προβλήματα οικονομικών & υγείας

45 Στάδια ~ Τέταρτο στάδιο : Είναι η τελική φάση του αλκοολισμού
Είναι η τελική φάση του αλκοολισμού Πίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας Αυστηρές αναταραχές στο νευρικό σύστημα Φρικτός τρόπος θανάτου

46 Διαγνωστικά κριτήρια Ο αλκοολισμός είναι νόσος & θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα. Υπάρχουν ομοιότητες με έναν τοξοκομανή. Ψυχική & Σωματική εξάρτηση Αντοχή (χρειάζεται όλο&μεγαλύτερη ποσότητα) Απώλεια ενδιαφέροντος & αδιαφορία για κοινωνικές δραστηριότητες Στέρηση Συνεχιζόμενη χρήση Αυτή είναι η τυπική μορφή αλκοολισμού χωρίς να σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να παρουσιάζει αποκλειστικά αυτά.

47 Πως δημιουργείται ο αλκοολισμός;
Εξαρτάται από κοινωνικούς, θρησκευτικούς και ψυχολογικούς παράγοντες Συμβολή γενετικών χαρακτηριστικώ ν

48

49

50 Ψυχικές&σωματικές επιπτώσεις του αλκοολισμού
Κατάθλιψη Ευερεθιστότητα Ψευδαισθήτωση Σεξουαλική ανικανότητα Αδυναμία κριτικής σκέψης Σε σχέση με την αποτοξίνωση: Τρεμούλιασμα των χεριών, γλώσσας & βλεφάρων Ταχυκαρδία Εφίδρωση Άγχος Πονοκέφαλος Αϋπνία.

51 Κοινωνικά προβλήματα Η μέθη σε δημόσιο χώρο διώκεται (δικαστικά).
Αλκοόλη βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών εγκληματικών ενεργειών (βίας). Επιθετική σεξουαλική συμπεριφορά.

52 Θεραπεία Αλκοολισμού Αναγνώριση προβλήματος
Κατάρτιση θεραπευτικού προγράμματος Αποτοξίνωση Αντιμετώπιση οργανικών ή ψυχιατρικών διαταραχών Ειλικρίνεια ανάμεσα σε θεράποντος & του θεραπευμένου Διαχρονική παρακολούθηση του προβληματικού πότη

53 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ
ΟΜΑΔΑ :ΔΙΟΝΥΣΟΣ Γιώργος Κέλογλου Δημήτρης Μεδεντζίδης Γιώργος Τεκίρδαλης Βασίλης Μάρτσης

54 Βασικός εξοπλισμός για την παραγωγή κρασιού
Σκεύη για την συλλογή σταφυλιών Μηχάνημα για το πάτημα των σταφυλιών και θραύση της ρώγας Δοχείο για την αποθήκευση προσωρινών πατημένων σταφυλιών Μηχάνημα (στεμφυλοπιεστήριο) για την εξαγωγή του μούστου (γλεύκος) Βαρέλια για την αποθήκευση του μούστου

55 Βήματα για την παραγωγή σπιτικού κρασιού
Συγκομιδή των σταφυλιών Πάτημα σταφυλιών - θραύση της ρώγας Παραγωγή μούστου (γλεύκου) Αλκοολική ζύμωση Αποθήκευση και ωρίμανση του κρασιού Εμφιάλωση και πώληση

56 Συγκομιδή των σταφυλιών
Επίσης δεν πρέπει να βρέξει πριν την συγκομιδή γιατί το σταφύλι ξεπλένεται και οι ζυμομύκητες που βρίσκονται στον φλοιό και είναι απαραίτητοι για την αλκοολική ζύμωση φεύγουν . Η εποχή συγκομιδής εξαρτάται από την ποικιλία του σταφυλιού και κυμαίνεται από αρχές Αυγούστου μέχρι αρχές Οκτωβρίου.

57 Το πάτημα των σταφυλιών
Διαχωρίζουμε το κοτσάνι από τις ρώγες. Τοποθετούμε τις ρώγες στον συμπιεστήρα όπου εκεί γίνετε η αποχύμωση και συλλογή του μούστου .

58 Καθαρισμός μούστου Ο καθαρισμός αποσκοπεί στο να αφαιρεθούν από το μούστο υπολείμματα σταφυλιών ή άλλα ξένα σώματα που έχουν πέσει μέσα σε αυτόν.

59 Αλκοολική ζύμωση Το κρασί πρέπει να αερίζεται για να απελευθερώνετε το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά τη ζύμωση Το αλκοόλ που περιέχει το κρασί παράγεται από τα σάκχαρα του μούστου κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη με την αντίδραση της αλκοολικής ζύμωσης, που επιτελείται από ειδικά ένζυμα ("ζυμάσες") των ζυμομυκήτων.

60 Οι ζυμομύκητες υπάρχουν αδρανοποιημένοι στο φλοιό των σταφυλιών και ενεργοποιούνται κατά τη γλευκοποίηση. Εκεί πολλαπλασιάζονται και επιτελούν τη ζύμωση. Η ζύμωση διαρκεί από 8-9 έως και 25 ημέρες, ανάλογα με συγκέντρωση των σακχάρων, τη θερμοκρασία στην οποία πολλαπλασιάζονται μύκητες και το οξυγόνο που έχουν στη διάθεσή τους

61 Ωρίμανση κρασιού  Με την πάροδο του χρόνου , το κρασί ωριμάζει και δημιουργείται ισορροπία των γευστικών του χαρακτηριστικών. Σε γενικές γραμμές τα λευκά, τα ροζέ και τα ελαφρά ερυθρά κρασιά, καταναλώνονται σε νεαρή ηλικία γιατί η ευχαρίστηση που μας προσφέρουν σχετίζεται με τη φρεσκάδα των αρωμάτων και της γεύσης τους.

62 Εμφιάλωση και πώληση Το κρασί μετά από την ωρίμανση και την παλαίωσή του προετοιμάζεται για την εμφιάλωση του. Η φιάλη, ο φελλός, η ετικέτα, το καψύλλιο, είναι μια ολόκληρη σειρά από προϊόντα που συμβάλλουν στην τελική εμφάνιση, στο "ντύσιμο" του κρασιού. Τέλος το κρασί εφόσον είναι έτοιμο μπορεί να πωληθεί .

63 Ιδιότητες του φελλού: Ελαφρότητα Ελαστικότητα Στεγανότητα Μόνωση
Αδράνεια Προσκολλητικότητα Αντοχή

64 Πληροφορίες ετικέτας κρασιού
Εκτός από την ονομασία του προϊόντος, Τον εμφιαλωτή ή τον οινοπαραγωγό Τον τύπο του κρασιού Την προέλευση Τα αναμενόμενα γευστικά χαρακτηριστικά του κ.ά. Διευκολύνοντας δηλαδή την εκτίμηση της ποιότητας του προϊόντος.

65 Λευκός οίνος Λευκό κρασί μπορούμε να φτιάξουμε με λευκά και κόκκινα σταφύλια ,παίρνοντας μόνο το χυμό και αποφεύγοντας την εκχύλιση.  Στη λευκή οινοποίηση το χρονικό διάστημα για την ζύμωση διαρκεί γύρο στις ώρες.

66 Κόκκινος οίνος  Για την παραγωγή κόκκινου μούστου το κρασί πρέπει να βράσει. Όσο περισσότερο παραμένει με τις φλούδες τόσο περισσότερο χρωματίζεται, γεγονός που απαιτεί μεγαλύτερη παλαίωση. Τα βαρέλια τα γεμίζουμε μονίμως, ενώ δεν τραβάμε ποτέ από τον πίρο για μια μικρή ποσότητα. Το κρασί θα οξειδωθεί αμέσως και θα χαλάσει.

67 Όφελος χρήσης βαρελιού στην αποθήκευση κρασιού
Για την αργή και σταδιακή ελεγχόμενη επαφή του κρασιού με το οξυγόνο καθώς αυτό εισέρχεται από τους πόρους του βαρελιού. Δίνουν στο κρασί που παραμένει εκεί έντονα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά. Μπορεί μάλιστα εντός του να έχει σχηματιστεί ένα είδος σμάλτου, που δεν επιτρέπει στο κρασί να εξατμιστεί.

68 Επιλογή βαρελιού για το κρασί
Το μέγεθος του βαρελιού: όσο πιο μεγάλο είναι, τόσο μεγαλύτερη επιφάνεια ξύλου έρχεται σε επαφή με το κρασί, αυξάνοντας ανάλογα τα αποτελέσματα της ωρίμασης (το πλέον σύνηθες μέγεθος είναι σήμερα αυτό των 225Lt., που ονομάζεται barrique). Η ηλικία του βαρελιού: ένα καινούριο βαρέλι έχει να προσδώσει πολύ περισσότερες αρωματικές και γευστικές ουσίες από ένα παλιό, οπότε τα βαρέλια που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη οινοποιία είναι συνήθως καινούρια ή 1-2 χρήσεων (το πολύ 5) και φυσικά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για άλλο ποτό, εκτός κρασιού.

69 Οι δρόμοι του κρασιού Σε αυτήν την ομάδα θα γνωρίσουμε:
τις ποικιλίες του κρασιού. τις διάφορες παραλλαγές του. που οφείλεται το χρώμα του κρασιού και η γεύση του. την διαφορετικότητα του ανά περιοχή.

70 Η ΠΑΛΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ Η παλαίωση του κρασιού διακρίνεται στην οξειδωτική, που πραγματοποιείται μέσα στο βαρέλι και στην αναγωγική που πραγματοποιείται μέσα στη φιάλη. Κατά την οξειδωτική παλαίωση με την παρουσία του οξυγόνου το κρασί μαλακώνει σε γεύση ενώ διαλύει ταυτόχρονα ουσίες από το ξύλο. Το κρασί πρέπει να ελέγχεται τακτικά, ακόμη και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο βαρέλι. Η θερμοκρασία του χώρου πρέπει να είναι 10-14οC και η υγρασία του (70-75%)

71 Το κρασί ως προς το χρώμα:
Το χρώμα του κρασιού εξαρτάται από: Tη σύσταση του σε φαινολικές ουσίες (χρωστικές και τανίνες). Tην ποικιλία και την ωρίμανση του σταφυλιού. Tο κλίμα. Tην τοποθεσία. Tη χρονιά παραγωγής. Tην ηλικία του κρασιού. Tον τρόπο οινοποίησης.

72 Το κρασί ως προς την γεύση
Για τη γεύση του κρασιού εξετάζονται τα εξής χαρακτηριστικά:  Η οξύτητα: η αίσθηση των φυσικών οξέων στο στόμα, που μπορεί να είναι υψηλή, μέτρια ή χαμηλή. Το αλκοόλ: μπορεί να είναι υψηλό, μέτριο ή χαμηλό.  Οι τανίνες: οι ουσίες του κρασιού που ξηραίνουν το στόμα και τα ούλα με τη στυφάδα τους και δίνουν στο κρασί τον εξισορροπητικό γευστικό παράγοντα της πικράδας.

73 ΕΙΔΗ ΚΡΑΣΙΟΥ

74 Ρετσίνα: Ρετσίνα ονομάζεται το είδος ελληνικού κρασιού που παρασκευάζεται με τη προσθήκη φυτικής ρητίνης πεύκου σε λευκό κρασί. Για την παρασκευή της χρησιμοποιούνται συνήθως κρασιά δεύτερης ποιότητας και για αυτόν τον λόγο η τιμή της είναι συνήθως χαμηλότερη από αυτή του κρασιού.

75 Αφρώδης οίνος(σαμπάνια):
περιέχει το διοξείδιο του άνθρακα ("ανθρακικό") που παράγεται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Πώς γίνεται ο αφρώδης οίνος; το μυστικό στον αφρώδη οίνο είναι η δεύτερη ζύμωση η οποία λαμβάνει χώρα μέσα στο μπουκάλι.

76 Σαββατιανό Είναι φυτευμένη κυρίως στην Αττική, την Βοιωτία και την Εύβοια. Το σταφύλι της, είναι μέτριου ως μεγάλου μεγέθους. Οι ρόγες επίσης μέτριου μεγέθους, με φλοιό ανθεκτικό, κιτρινόλευκες και χυμώδεις.  Έχει ανθεκτικό χαρακτήρα απέναντι στις ασθένειες, στην ξηρασία.

77 Προέρχεται από τη Σαντορίνη (ασύρτικο-Σαντορίνης), αλλά εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα.
Δίνει κυρίως λευκά ξηρά κρασιά. Το ασύρτικο είναι μια από αυτές τις λευκές ποικιλίες αμπέλου που μπορούν να καλλιεργηθούν σε συνθήκες ζεστού και ξηρού κλίματος. ΑΣΥΡΤΙΚΟ

78 Μοσχοφίλερο Η ποικιλία αυτή καλλιεργείται στην κεντροδυτική Πελοπόννησο. Τα σταφύλια της είναι μεγάλου μεγέθους, κυλινδροκωνικού σχήματος, με μέτρια έως μεγάλη πυκνότητα ραγών.

79 ΜΠΟΡΝΤΩ Παράγεται στην περιοχή Gironte στηΓαλλια.
Πάνω από 850 εκατομμύριες εμφιαλώσεις ανά χρόνο. Τα κρασιά που παράγονται είναι ερυθρά , ερυθρά με μέτριο σώμα , λευκά ξηρά , λευκά γλυκά. Η πόλη Μπορντώ είναι και από τις μεγαλύτερες οινοπαραγωγικές πόλεις του κόσμου καθώς έχει εκτάρια αμπελώνων με ετησία κέρδη 14,5 εκατομμύρια ευρώ.

80 Sauvignon Blanc έχει δύο πατρίδες στη Γαλλία: το Bordeaux και την κοιλάδα του Λίγηρα. Κύριο χαρακτηριστικό τους η τραγανή οξύτητα και η έντονη μύτη. Ταιριάζει στο κλίμα μας, καθώς και στην ικανότητά του να συνοδεύει ιδανικά μεγάλο μέρος των ελληνικών πρώτων πιάτων.

81 MERLOΤ Merlot είναι ερυθρό σταφύλι γαλλικής καταγωγής.
Δίνει «μαλακά» κρασιά. Προσφέρει κατά βάση φρουτώδη, απαλά ερυθρά κρασιά, με μέτριο σώμα και μαλακές τανίνες που να μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα.

82 SYRAH Πολύ σκούρο χρώμα, γλυκά και πικάντικα αρώματα, γευστικό πλούτο και στιβαρή δομή. Το 1832 από το Montpellier μετανάστευσε στην Αυστραλία και από τότε έγινε η πιο ευρέως καλλιεργούμενη ερυθρή ποικιλία. τα ελληνικά Syrah έχουν κυρίως ευρωπαϊκό στιλ: με πολύ σκούρο χρώμα, «μαύρα».

83 Riesling Λευκά κρασιά από τη γερμανική ποικιλία Ρίζλινγκ. Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι η πλέον διαδεδομένη στο χώρο γύρω από την κοίτη του ποταμού Ρήνου. «λεπτά» και κομψά με εξαιρετική διαφάνεια αρώματος και γεύσης. Καλλιεργείται: σε πλαγιές και σε λόφους.

84 Πηγες http://www.newwinesofgreece.com http://www.hotel-restaurant.gr

85 The End…


Κατέβασμα ppt "PROJECT Θέμα: ΕΥΡΕΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ 11ο ΓΕΛ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google