Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πλαίσιο ανάπτυξης ΕΠΣΕ+Τ Διεθνείς τάσεις για την ανοικτή πρόσβαση Διεθνείς πρωτοβουλίες και δράσεις για ανοικτή πρόσβαση Νέες πρακτικές για επιστημονικές.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πλαίσιο ανάπτυξης ΕΠΣΕ+Τ Διεθνείς τάσεις για την ανοικτή πρόσβαση Διεθνείς πρωτοβουλίες και δράσεις για ανοικτή πρόσβαση Νέες πρακτικές για επιστημονικές."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Πλαίσιο ανάπτυξης ΕΠΣΕ+Τ Διεθνείς τάσεις για την ανοικτή πρόσβαση Διεθνείς πρωτοβουλίες και δράσεις για ανοικτή πρόσβαση Νέες πρακτικές για επιστημονικές εκδόσεις ανοικτής πρόσβασης Διεθνής αύξηση της επιστημονικής παραγωγής Ανάγκη για αξιοποίηση και διάχυση των αποτελεσμάτων έρευνας Αργοί χρόνοι δημοσίευσης της επιστημονικής γνώσης Μειωμένη επίδραση της έρευνας στην οικονομία και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής Συνεχώς αυξανόμενες τιμές των επιστημονικών συνδρομητικών περιοδικών Μείωση αγοραστικής δύναμης των βιβλιοθηκών Νέες δυνατότητες ΤΠΕ (λογισμικά ανάπτυξης και διαχείρισης συλλογών ανοικτής πρόσβασης) Διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις των χρηστών  ΕΠΣΕΤ: Αξιοποίηση διεθνών πρακτικών και σύγκλιση της χώρας στον τομέα της οργάνωσης και ελεύθερης διάθεσης επιστημονικών δημοσιευμάτων και ερευνητικών αποτελεσμάτων

3 Ανοικτή Πρόσβαση Ελεύθερη, άμεση, διαρκής διαδικτυακή πρόσβαση σε ψηφιακό επιστημονικό περιεχόμενο, με στόχο την ενίσχυση της έρευνας και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. - Ηλεκτρονικά Αποθετήρια: υποδομές ψηφιακού περιεχομένου που παρέχουν ελεύθερη και χωρίς περιορισμό πρόσβαση σε επιστημονικό και ερευνητικό υλικό. Διακρίνονται σε Ιδρυματικά (ανά ακαδημαϊκό/ερευνητικό οργανισμό) και Θεματικά (ανά επιστημονικό κλάδο). - Ηλεκτρονικά Περιοδικά: ψηφιακά ακαδημαϊκά περιοδικά, ελεύθερα προσβάσιμα στο Διαδίκτυο, που δημοσιεύουν άρθρα, ακολουθώντας διαδικασίες αξιολόγησης από κριτές, με τους δημιουργούς να διατηρούν τα πνευματικά δικαιώματά τους.

4 ΕΚΤ & Ανοικτή Πρόσβαση Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης αναπτύσσει εθνικές υποδομές ανοικτής πρόσβασης για την οργάνωση της επιστημονικής γνώσης: Ήλιος - Αποθετήριο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Θεματικά Αποθετήρια στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και τις Επιστήμες Υγείας Αποθετήριο του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών Επιστημονικά Ηλεκτρονικά Περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης Οι υποδομές αυτές, καθώς και οι δράσεις ευαισθητοποίησης για την ανοικτή πρόσβαση, απευθύνονται σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, βιβλιοθήκες, επιχειρήσεις, ερευνητές και το ευρύ κοινό.

5 Ήλιος - Αποθετήριο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών helios-eie.ekt.gr Επιστημονικές δημοσιεύσεις του ΕΙΕ σε ψηφιακή μορφή Πλοήγηση στις συλλογές Εξειδικευμένες αναζητήσεις Δικτύωση με διεθνή αποθετήρια

6 Θεματικό Αποθετήριο σε Ανθρωπιστικές Επιστήμες «ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ: Ψηφιακός Θησαυρός Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού» - pandektis.ekt.gr

7 Επιστημονικά Περιοδικά ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ: Πρωτότυπες εργασίες και βιβλιοκρισίες με αντικείμενο τις Βυζαντινές Σπουδές. Eκδίδεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών/ΕΙΕ. ΤΕΚΜΗΡΙΑ: Eπιστημονική περιοδική έκδοση με αντικείμενο την έρευνα για την κλασική αρχαιότητα. Eκδίδεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Aρχαιότητος/ΕΙΕ. THE HISTORICAL REVIEW/LA REVUE HISTORIQUE: Περιοδική έκδοση με πρωτότυπα άρθρα και βιβλιοκρισίες στον τομέα των Νεοελληνικών Σπουδών. Εκδίδεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών/ΕΙΕ. BIOBANKING: Aντικείμενο του περιοδικού είναι η κλινική έρευνα και τα ευρήματά της για νέες εφαρμογές και ανακαλύψεις. Εκδίδεται σε συνεργασία με έγκριτους επιστήμονες του κλάδου.

8 www.openaccess.gr Ο ελληνικός δικτυακός τόπος για την ανοικτή πρόσβαση  Ηλεκτρονικά Aποθετήρια και Περιοδικά ΕΚΤ  Νέα – Εκδηλώσεις  Πολιτικές – Πρωτοβουλίες  Σύνδεσμοι  eNewsletter - Forum

9 Χρηματοδότηση ΕΠΣΕ+Τ Οι υποδομές ανοικτής πρόσβασης υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου «Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΣΕ+Τ) - Γ' ΦΑΣΗ, Αποθετήρια και Επιστημονικά Ηλεκτρονικά Περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης». Το έργο υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, εντάσσεται στην «Ψηφιακή Ελλάδα» (www.psifiakiellada.gr) και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 20% από το Ελληνικό Δημόσιο (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», Γ' ΚΠΣ 2000-2006).


Κατέβασμα ppt "Πλαίσιο ανάπτυξης ΕΠΣΕ+Τ Διεθνείς τάσεις για την ανοικτή πρόσβαση Διεθνείς πρωτοβουλίες και δράσεις για ανοικτή πρόσβαση Νέες πρακτικές για επιστημονικές."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google