Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Καλαμβοκίδου Αλεξάνδρα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Καλαμβοκίδου Αλεξάνδρα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Καλαμβοκίδου Αλεξάνδρα
Mέτρα για την βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζοµένων κατά την εργασία Καλαμβοκίδου Αλεξάνδρα Διοικητικό & Οικονομικό Στέλεχος Επιχειρήσεων, ΕΤΕΠ- Α.Π.Θ., μέλος ΟμΕ του γραφείου Προτυποποίησης Α.Π.Θ.    Μπαστιάνος Θεόδωρος Μηχανικός Βιομηχανίας, Συντονιστής ΟμΕ του γραφείου Προτυποποίησης Α.Π.Θ. ΜΠΑΣΤΙΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Μηχανικός Βιομηχανίας, Συντονιστής ΟμΕ Γραφείου Προτυποποίησης Α.Π.Θ.

2 Υγεία & Ασφάλεια εργαζομένων
Είδη κινδύνων στις Υπηρεσίες ιδιωτικού και δημόσιου Τομέα: - Υγειονομικο-περιβαλλοντικοί - Οργανωτικοί ή εγκάρσιοι Απαιτείται: ΔΟΠ = Δέσμευση της ηγεσίας, Ομάδες εργασίας - εκπαίδευση Έλεγχοι, Διορθωτικές ενέργειες Επανέλεγχος, Αξιολόγηση μέτρων Βελτιωτικές Ενέργειες ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΕΤΕΠ, Μέλος ΟμΕ, Γραφείου Προτυποποίησης Α.Π.Θ.

3 ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Μέλος ΟμΕ, Γραφείου Προτυποποίησης Α.Π.Θ.
Κίνδυνοι Εργασία στο γραφείο Εργασία στον χώρο των αρχείων Εργασία στον χώρο της αποθήκης Η υπηρεσία μηχανογράφησης και επεξεργασίας στοιχείων Οι υπηρεσίες συντήρησης ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Μέλος ΟμΕ, Γραφείου Προτυποποίησης Α.Π.Θ.

4 ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Μέλος ΟμΕ, Γραφείου Προτυποποίησης Α.Π.Θ
Ταξινόμηση κινδύνων Ελλείψεις βασικών υποδομών: Κτιριακών Δομών και Σχεδιασμού Μηχανολογικός Εξοπλισμός Επικίνδυνες πρώτες Ύλες και Προϊόντα Ηλεκτρικών-ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων Κατάλληλων Συστημάτων Πυρανίχνευσης & Πυρασφάλειας ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Μέλος ΟμΕ, Γραφείου Προτυποποίησης Α.Π.Θ

5 ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Μέλος ΟμΕ, Γραφείου Προτυποποίησης Α.Π.Θ
Ταξινόμηση κινδύνων Ελλείψεις ειδικές: Επιμέρους χαρακτηριστικά και κατασκευές Εξοπλισμός Εργασίας & Επίπλωση Αερισμός, φωτισμός, κλιματισμός, Κατάλληλης σηματοδότησης χώρων/διαφυγής Παρακολούθηση από γιατρό Οργάνωση εργασιών Ενημέρωση, πληροφόρηση, εκπαίδευση εργαζομένων ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Μέλος ΟμΕ, Γραφείου Προτυποποίησης Α.Π.Θ

6 Μέτρα ασφαλείας και επεμβάσεις προστασίας και πρόληψης (πρότυπα)
Παραμέτρων φωτισμού: -ένταση < 500 Lux στο επίπεδο εργασίας -λαμπτήρες φθορισμού (χρώμα λευκό) -αποφυγή αντανακλάσεων -αντίθεση λαμπρότητας 10:3:1 Παραμέτρων κλιματισμού: - μεταξύ 18 & 22ο C, θερμούς μήνες όχι διαφορά >5ο C, καθαρά φίλτρα αέρος ΜΠΑΣΤΙΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Μηχανικός Βιομηχανίας, Συντονιστής ΟμΕ Γραφείου Προτυποποίησης Α.Π.Θ.

7 Μέτρα ασφαλείας και επεμβάσεις προστασίας και πρόληψης (πρότυπα)
Ποιότητα αέρα (πρότυπα) - μόλυνση εσωτερικού αέρα μέχρι dB(A) για 8ωρη έκθεση - ολική ανανέωση 4-5 φορές την ώρα και - ανακύκλωση εσωτερικού αέρα κατά 30% - έλεγχοι CO2<0,1% - ταχύτητα αέρα – εναλλαγή, - σχετική υγρασία<65%

8 ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Μέλος ΟμΕ, Γραφείου Προτυποποίησης Α.Π.Θ
Μέτρα ασφάλειας Φωτοτυπικά-εκτυπωτές - όζον 03 (λάμπες), φορμαλδεΰδη, πτητικοί υδρογονάνθρακες, σκόνη tonner, ηχορύπανση(απομάκρυνση) Θόρυβοι - εξοπλισμός θέσεων εργασίας Οργάνωση εργασιών - εμβαδόν/άτομο, ωράριο, ρυθμοί, έλεγχος, επανάληψη, μονοτονία/ένταση, σχέσεις οριζόντιες/ κάθετες, σύγχυση ή σύγκρουση ρόλων, (προσαρμογή στα ανθρώπινα δεδομένα) ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Μέλος ΟμΕ, Γραφείου Προτυποποίησης Α.Π.Θ

9 Μέτρα ασφάλειας Υλικά εσωτερικών κατασκευών /επίπλωσης – μοκέτες, μονωτικά, συνθετικά (οργανικοί διαλύτες, φορμαλδεΰδη, ίνες υαλοβάμβακα, αμιάντου, κάδμιο, σκόνη, βακτηρίδια) αντικατάσταση με λιγότερο τοξικά/ερεθιστικά Υλικά Γραφείου - οικολογικά καθαρισμού – αλκοόλες, φαινόλες, χλωριούχα (χρήση οικολογικών υλικών) Τήρηση Νομοθεσίας και Προτύπων ΜΠΑΣΤΙΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Μηχανικός Βιομηχανίας, Συντονιστής ΟμΕ Γραφείου Προτυποποίησης Α.Π.Θ.

10 Καλαμβοκίδου Αλεξάνδρα, Μέλος ΟμΕ, Γραφείου Προτυποποίησης Α.Π.Θ.
Κίνδυνοι Χρήσης Η/Υ Λανθασμένα: - διαμόρφωση θέσης εργασίας - τοποθέτηση του εξοπλισμού - φωτισμός Ακατάλληλα έπιπλα Παρατεταμένη χρήση χωρίς διάλλειμα Καλαμβοκίδου Αλεξάνδρα, Μέλος ΟμΕ, Γραφείου Προτυποποίησης Α.Π.Θ.

11 Υποχρεωτικές ελάχιστες προδιαγραφές για Η/Υ
Υποχρεωτικές ελάχιστες προδιαγραφές για Η/Υ Εξοπλισμός: - οθόνες - Ευκρινείς χαρακτήρες - Σταθερή εικόνα - Ρύθμιση φωτεινότητας - Αντίθεση λαμπρότητας - Πληκτρολόγιο - Ρυθμιζόμενη κλίση - Ανεξάρτητο από την οθόνη - Ελεύθερος χώρος μπροστά από το πληκτρολόγιο για στήριξη των χεριών του χρήστη Καλαμβοκίδου Αλεξάνδρα, Μέλος ΟμΕ, Γραφείου Προτυποποίησης Α.Π.Θ.

12 Υποχρεωτικές ελάχιστες προδιαγραφές επίπλων
- Επιφάνεια εργασίας - Χαμηλή ανακλαστικότητα - Κατάλληλο ύψος - Επαρκείς διαστάσεις - Κάθισμα εργασίας - Ευστάθεια - Ρυθμιζόμενη πλάτη - Υποπόδιο - Άνεση και ελευθερία κίνησης του χρήστη Καλαμβοκίδου Αλεξάνδρα, Μέλος ΟμΕ, Γραφείου Προτυποποίησης Α.Π.Θ.

13 Ειδικοί κίνδυνοι-Μέτρα
Αναγνώριση αξίας, αξιοπρέπειας, Δημιουργία αισιοδοξίας, αυτοπεποίθησης & αυτοεκτίμησης, Συνεργασία & βοήθεια για αντιμετώπισης δουλειάς ρουτίνας & προβλημάτων στο γραφείο Εκπαίδευση με υπερωρίες ή επιδοτήσεις Ενθάρρυνση για απασχολήσεις και hobby Συμβολή στην προσωπική ολοκλήρωση ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Μέλος ΟμΕ, Γραφείου Προτυποποίησης Α.Π.Θ.

14 <<O εργοδότης υποχρεούται να εξασφαλίζει
την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων ως προς όλες τις πτυχές της εργασίας, και να λαμβάνει μέτρα που να εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των τρίτων>>, (άρθρο 7, ΠΔ 17/1996). Στα πλαίσια των ευθυνών του, ο εργοδότης λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζοµένων, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων, ενηµέρωσης και κατάρτισης, καθώς και της δηµιουργίας της απαραίτητης οργάνωσης και της παροχής των αναγκαίων µέσων. Στα πλαίσια αυτών των ευθυνών ο εργοδότης επιλέγει ειδικούς, με αρμοδιότητα σε θέματα προστασίας της ασφάλειας και της υγείας. ΜΠΑΣΤΙΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Μηχανικός Βιομηχανίας, Συντονιστής ΟμΕ Γραφείου Προτυποποίησης Α.Π.Θ.

15 Αρμοδιότητες του τεχνικού ασφάλειας
Ο τεχνικός ασφάλειας παρέχει στον εργοδότη: υποδείξεις συμβουλές γραπτά, σε θέματα σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας και την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων. Τις γραπτές υποδείξεις ο τεχνικός ασφάλειας καταχωρεί σε ειδικό βιβλίο της επιχείρησης, το οποίο σελιδομετρείται και θεωρείται από την επιθεώρηση εργασίας. Ο εργοδότης έχει υποχρέωση να λαμβάνει γνώση ενυπογράφως των υποδείξεων που καταχωρούνται σ’ αυτό το βιβλίο. ΜΠΑΣΤΙΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Μηχανικός Βιομηχανίας, Συντονιστής ΟμΕ Γραφείου Προτυποποίησης Α.Π.Θ.

16 Αρμοδιότητες του τεχνικού ασφάλειας
συμβουλεύει σε θέματα : Σχεδιασμού Προγραμματισμού Κατασκευής Συντήρησης των εγκαταστάσεων Εισαγωγής νέων παραγωγικών διαδικασιών Προμήθειας μέσων και εξοπλισμού, επιλογής και ελέγχου της αποτελεσματικότητας των ατομικών μέσων προστασίας, Διαμορφώνει και διευθετεί: θέσεις εργασίας περιβάλλον εργασίας την οργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας ΜΠΑΣΤΙΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Μηχανικός Βιομηχανίας, Συντονιστής ΟμΕ Γραφείου Προτυποποίησης Α.Π.Θ.

17 Aρμοδιότητες του τεχνικού ασφάλειας
ελέγχει την ασφάλεια : των εγκαταστάσεων των τεχνικών μέσων πριν από τη λειτουργία τους των παραγωγικών διαδικασιών των μεθόδων εργασίας πριν από την εφαρμογή τους. επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και πρόληψης των ατυχημάτων, ενημερώνοντας σχετικά τους αρμόδιους προϊσταμένους των τμημάτων ή τη διεύθυνση της επιχείρησης. ΜΠΑΣΤΙΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Μηχανικός Βιομηχανίας, Συντονιστής ΟμΕ Γραφείου Προτυποποίησης Α.Π.Θ.

18 Υποχρέωση του τεχνικού ασφάλειας
επιθεωρεί τακτικά τις θέσεις εργασίας από πλευράς υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας να αναφέρει στον εργοδότη οποιαδήποτε παράλειψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας να προτείνει μέτρα αντιμετώπισής της και να επιβλέπει την εφαρμογή τους να επιβλέπει την ορθή χρήση των ατομικών μέσων προστασίας να ερευνά τα αίτια των εργατικών ατυχημάτων να αναλύει και αξιολογεί τα αποτελέσματα των ερευνών του να προτείνει μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων ατυχημάτων να εποπτεύει την εκτέλεση ασκήσεων πυρασφάλειας και συναγερμού για τη διαπίστωση ετοιμότητας προς αντιμετώπιση ατυχημάτων. ΜΠΑΣΤΙΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Μηχανικός Βιομηχανίας, Συντονιστής ΟμΕ Γραφείου Προτυποποίησης Α.Π.Θ.

19 Υποχρέωση του τεχνικού ασφάλειας
να μεριμνά ώστε οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση: να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας να τους ενημερώνει και καθοδηγεί για την αποτροπή του επαγγελματικού κινδύνου που συνεπάγεται η εργασία τους να συμμετέχει στην κατάρτιση και εφαρμογή των προγραμμάτων εκπαίδευσης των εργαζομένων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Αποτέλεσμα της δουλειάς του τεχνικού ασφαλείας είναι : H βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην επιχείρηση. ΜΠΑΣΤΙΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Μηχανικός Βιομηχανίας, Συντονιστής ΟμΕ Γραφείου Προτυποποίησης Α.Π.Θ.

20 Η άσκηση του έργου του τεχνικού ασφάλειας δεν αποκλείει την ανάθεση σ’ αυτόν από τον εργοδότη και άλλων καθηκόντων, πέρα από το ελάχιστο όριο ωρών απασχόλησής του ως τεχνικού ασφάλειας Ο τεχνικός ασφάλειας έχει, κατά την άσκηση του έργου του, ηθική ανεξαρτησία απέναντι στον εργοδότη και στους εργαζομένους. Τυχόν διαφωνία του με τον εργοδότη, για θέματα της αρμοδιότητάς του, δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο καταγγελίας της σύμβασής του. Σε κάθε περίπτωση η απόλυση του τεχνικού ασφάλειας πρέπει να είναι αιτιολογημένη. Ο τεχνικός ασφάλειας έχει υποχρέωση να τηρεί το επιχειρησιακό απόρρητο. ΜΠΑΣΤΙΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Μηχανικός Βιομηχανίας, Συντονιστής ΟμΕ Γραφείου Προτυποποίησης Α.Π.Θ.

21 Ο τεχνικός ασφάλειας και ο γιατρός εργασίας :
Συνεργασία τεχνικού ασφάλειας και γιατρού εργασίας Ο τεχνικός ασφάλειας και ο γιατρός εργασίας : υποχρεούνται κατά την εκτέλεση, του έργου τους, να συνεργάζονται πραγματοποιώντας κοινούς ελέγχους των χώρων εργασίας. οφείλουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, να συνεργάζονται με την Ε.Υ.Α.Ε. ή τον αντιπρόσωπο των εργαζομένων. οφείλουν να ενημερώνουν την Ε.Υ.Α.Ε. ή τον αντιπρόσωπo για κάθε σημαντικό ζήτημα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας στην επιχείρηση και να τους παρέχουν συμβουλές σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. ΜΠΑΣΤΙΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Μηχανικός Βιομηχανίας, Συντονιστής ΟμΕ Γραφείου Προτυποποίησης Α.Π.Θ.

22 Ο τεχνικός ασφάλειας, ο γιατρός εργασίας και ο εργοδότης
Αν ο εργοδότης διαφωνεί με τις γραπτές υποδείξεις και συμβουλές του τεχνικού ασφάλειας ή του γιατρού εργασίας, οφείλει να αιτιολογεί τις απόψεις του και να τις κοινοποιήσει και στην Ε.Υ.Α.Ε. ή στον αντιπρόσωπο. Σε περίπτωση διαφωνίας η διαφορά θα επιλύεται από τον επιθεωρητή εργασίας και μόνο. Oι υποχρεώσεις του τεχνικού ασφάλειας, του γιατρού εργασίας και των εκπροσώπων των εργαζομένων, δεν θίγουν την αρχή της ευθύνης του εργοδότη. ΜΠΑΣΤΙΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Μηχανικός Βιομηχανίας, Συντονιστής ΟμΕ Γραφείου Προτυποποίησης Α.Π.Θ.


Κατέβασμα ppt "Καλαμβοκίδου Αλεξάνδρα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google