Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Οι Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο» Κτηνιατρική Επιστήμη και Επαγγελματική Σταδιοδρομία Κτηνιατρική Σχολή Εισηγητής: Ιωάννης Αντωνόπουλος, καθηγητής.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Οι Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο» Κτηνιατρική Επιστήμη και Επαγγελματική Σταδιοδρομία Κτηνιατρική Σχολή Εισηγητής: Ιωάννης Αντωνόπουλος, καθηγητής."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Οι Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο» Κτηνιατρική Επιστήμη και Επαγγελματική Σταδιοδρομία Κτηνιατρική Σχολή Εισηγητής: Ιωάννης Αντωνόπουλος, καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής

2 κτηνιατρική επιστήμη Η κτηνιατρική επιστήμη είναι μια βιολογική επιστήμη που έχει ως αντικείμενο την εκτροφή και την υγεία των ζώων. Οι ζωικοί οργανισμοί με τους οποίους ασχολείται χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: τα παραγωγικά ζώα α) τα παραγωγικά ζώα (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίροι, πτηνά, ψάρια) τα ζώα συντροφιάς β) τα ζώα συντροφιάς (σκύλος, γάτα, άλογο, ωδικά πτηνά) και τα άγρια ζώα γ) τα άγρια ζώα Κτηνιατρική Επιστήμη

3 κτηνιατρική επιστήμη Η κτηνιατρική επιστήμη ασχολείται: υγεία των ζώων με την υγεία των ζώων, δηλ. την πρόληψη και θεραπεία των ασθενειών που οφείλονται σε μικρόβια, ιούς, παράσιτα, τοξίνες, δηλητηριώδεις ουσίες κλπ. εκτροφή και αναπαραγωγή των ζώων με την εκτροφή και αναπαραγωγή των ζώων με σκοπό την παραγωγή ζωοκομικών προϊόντων όπως το κρέας, το γάλα, τα αβγά κ.ά. υγιεινή και την τεχνολογία παραγωγής των τροφίμων ζωικής προέλευσης μελετά την υγιεινή και την τεχνολογία παραγωγής των τροφίμων ζωικής προέλευσης όπως το κρέας και τα κρεατοσκευάσματα (π.χ. αλλαντικά), το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. τυριά), τα ψάρια κ.λπ. και κατ’ επέκταση ασχολείται με την ασφάλεια των προϊόντων ζωικής προέλευσης και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

4 Κτηνιατρική Σχολή Οι σπουδές της κτηνιατρικής επιστήμης που παρέχονται από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι διάρκειας πέντε (5) ετών (δέκα εξάμηνα) και οδηγούν στη λήψη του πτυχίου του Κτηνιάτρου σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ε.Ε.

5 Κτηνιατρική Σχολή Η Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. από το 2002 αξιολογήθηκε θετικά από την European Association of Establishments for Veterinary Education (E.A.E.V.E.) ως προς το επίπεδο γνώσεων που παρέχει στους πτυχιούχους κτηνιάτρους και ότι ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κτηνιατρικής επιστήμης στον χώρο της Ε.Ε. (Η Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. είναι το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας μας με θετική αξιολόγηση, βάση διεθνών παραδεκτών κανονισμών της Ε.Ε. για την ανώτατη εκπαίδευση βλέπε www.eaeve.org).www.eaeve.org Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη νέα αξιολόγηση και πιστοποίηση από την Ε.Α.Ε.V.Ε. η οποία ξεκίνησε τον Μάιο του 2011 και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Το Πτυχίο του Κτηνιάτρου της Σχολής αναγνωρίζεται ως ισότιμο πτυχίο μεταξύ των Κτηνιατρικών Σχολών της Ε.Ε. Το Πτυχίο του Κτηνιάτρου της Σχολής αναγνωρίζεται ως ισότιμο πτυχίο μεταξύ των Κτηνιατρικών Σχολών της Ε.Ε.

6 Οργάνωση της Κτηνιατρικής Σχολής Κτηνιατρική Σχολή 1 ος Τομέας 2 ος Τομέας 3 ος Τομέας 4 ος Τομέας 5 ος Τομέας

7 Οργάνωση της Κτηνιατρικής Σχολής Τομέας Δομής και Λειτουργίας Ζωικών Οργανισμών (1 ος Τομέας) Τομέας Ζωικής Παραγωγής, Ιχθυολογίας, Οικολογίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος (2 ος Τομέας) Τομέας Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων και Παθολογικής Ανατομικής (3 ος Τομέας) Τομέας Υγιεινής και Τεχνολογίας Τροφίμων Ζωικής Προελεύσεως (4 ος Τομέας) Τομέας Κλινικών Μικρών και Μεγάλων Ζώων (5 ος Τομέας)

8 Οργάνωση της Κτηνιατρικής Σχολής Τομέας Δομής και Λειτουργίας Ζωικών Οργανισμών Στον 1ο Τομέα διδάσκονται τα γνωστικά αντικείμενα της χημείας, της γενετικής, της μοριακής βιολογίας, της βιοχημείας, της ανατομικής, της ιστολογίας, της εμβρυολογίας, της φυσιολογίας της φαρμακολογίας και της τοξικολογίας. Τα Εργαστήρια που απαρτίζουν τον 1ο Τομέα είναι: Ανατομικής, Ιστολογίας και Εμβρυολογίας 1) Εργαστήριο Ανατομικής, Ιστολογίας και Εμβρυολογίας των Κατοικίδιων Ζώων Φυσιολογίας Ζώων 2) Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζώων Βιοχημείας και Τοξικολογίας 3) Εργαστήριο Βιοχημείας και Τοξικολογίας Φαρμακολογίας 4) Εργαστήριο Φαρμακολογίας Χημείας 5) Εργαστήριο Χημείας

9 Οργάνωση της Κτηνιατρικής Σχολής Τομέας Ζωικής Παραγωγής, Ιχθυολογίας, Οικολογίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος Στον 2ο Τομέα διδάσκονται τα γνωστικά αντικείμενα της ζωικής παραγωγής, της διατροφής των ζώων, της οικολογίας και προστασίας του περιβάλλοντος, της ιχθυολογίας, της βιοστατιστικής, της οικονομίας ζωικής παραγωγής και της επιδημιολογίας. Τα Εργαστήρια που απαρτίζουν τον 2ο Τομέα είναι: Ζωοτεχνίας 1) Εργαστήριο Ζωοτεχνίας Διατροφής 2) Εργαστήριο Διατροφής Οικονομίας Ζωικής Παραγωγής 3) Εργαστήριο Οικονομίας Ζωικής Παραγωγής Οικολογίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος 4) Εργαστήριο Οικολογίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος Ιχθυολογίας 5) Εργαστήριο Ιχθυολογίας

10 Οργάνωση της Κτηνιατρικής Σχολής Τομέας Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων και Παθολογικής Ανατομικής Στον 3ο Τομέα διδάσκονται τα γνωστικά αντικείμενα της ανοσολογίας, της ιολογίας, της μικροβιολογίας, των λοιμωδών νοσημάτων, της παρασιτολογίας, των παρασιτικών νοσημάτων και της παθολογικής ανατομικής. Τα Εργαστήρια που απαρτίζουν τον 3ο Τομέα είναι: Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων 1) Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Παρασιτολογίας και Παρασιτικών Νοσημάτων 2) Εργαστήριο Παρασιτολογίας και Παρασιτικών Νοσημάτων Παθολογικής Ανατομικής 3) Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής

11 Οργάνωση της Κτηνιατρικής Σχολής Τομέας Υγιεινής και Τεχνολογίας Τροφίμων Ζωικής Προελεύσεως Στον 4ο Τομέα διδάσκονται τα γνωστικά αντικείμενα υγιεινής τροφίμων ζωικής προέλευσης, της τεχνολογίας τροφίμων ζωικής προέλευσης και της υγιεινής και τεχνολογίας του γάλακτος. Τα Εργαστήρια που απαρτίζουν τον 4ο Τομέα είναι: Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προελεύσεως 1) Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προελεύσεως Τεχνολογίας Προϊόντων Ζωικής Προελεύσεως 2) Εργαστήριο Τεχνολογίας Προϊόντων Ζωικής Προελεύσεως Γαλακτοκομίας 3) Εργαστήριο Γαλακτοκομίας

12 Οργάνωση της Κτηνιατρικής Σχολής Τομέας Κλινικών Μικρών και Μεγάλων Ζώων Στον 5ο Τομέα διδάσκονται τα γνωστικά αντικείμενα της κλινικής εξέτασης και διαγνωστικής, της παθολογίας των ζώων συντροφιάς, της χειρουργικής των ζώων συντροφιάς, της αναισθησιολογίας-εντατικής θεραπείας, της απεικονιστικής διαγνωστικής, της παθολογίας και χειρουργικής των παραγωγικών ζώων, της παθολογίας χοίρου, της μαιευτικής- τεχνητής σπερματέγχυσης και παθολογίας αναπαραγωγής των παραγωγικών ζώων και των ζώων συντροφιάς, της παθολογίας των πτηνών, ιχθυολογίας-ιχθυοκαλλιεργειών- ιχθυοπαθολογίας και της μελισσοκομίας-μελισσοπαθολογίας. Οι κλινικές και τα εργαστήρια που απαρτίζουν τον 5ο Τομέα είναι: 1) Κλινική των Ζώων Συντροφιάς 1) Κλινική των Ζώων Συντροφιάς 2) Κλινική των Παραγωγικών Ζώων 2) Κλινική των Παραγωγικών Ζώων 3) Διαγνωστικό Εργαστήριο 3) Διαγνωστικό Εργαστήριο 4) Μονάδα Φαρμακείου 4) Μονάδα Φαρμακείου

13 Επαγγελματική Σταδιοδρομία Στον Δημόσιο τομέα 1) Στον Δημόσιο τομέα α) Σε αγροτικά κτηνιατρεία για την πρόληψη ασθενειών των παραγωγικών ζώων και τον έλεγχο των σφαγίων. α) Σε αγροτικά κτηνιατρεία για την πρόληψη ασθενειών των παραγωγικών ζώων και τον έλεγχο των σφαγίων. β) Σε εργαστήρια του δημοσίου για τον έλεγχο των ζωονόσων και ζωοανθρωπονόσων. β) Σε εργαστήρια του δημοσίου για τον έλεγχο των ζωονόσων και ζωοανθρωπονόσων. γ) Σε υπηρεσίες του δημοσίου για τον έλεγχο της ποιότητας και της υγιεινής κατάστασης των τροφίμων ζωικής προέλευσης και των εγκαταστάσεων παραγωγής τους (ΕΦΕΤ). γ) Σε υπηρεσίες του δημοσίου για τον έλεγχο της ποιότητας και της υγιεινής κατάστασης των τροφίμων ζωικής προέλευσης και των εγκαταστάσεων παραγωγής τους (ΕΦΕΤ). δ) Στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας. δ) Στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας.

14 Επαγγελματική Σταδιοδρομία 2) Στον Ιδιωτικό τομέα α ) Σε ιδιωτικά κτηνιατρεία για την πρόληψη των ασθενειών και την περίθαλψη των ζώων συντροφιάς. α ) Σε ιδιωτικά κτηνιατρεία για την πρόληψη των ασθενειών και την περίθαλψη των ζώων συντροφιάς. β) Σε κτηνοτροφικές μονάδες για την πρόληψη των ασθενειών και την περίθαλψη των παραγωγικών ζώων. β) Σε κτηνοτροφικές μονάδες για την πρόληψη των ασθενειών και την περίθαλψη των παραγωγικών ζώων. γ) Στην εμπορία κτηνιατρικών ειδών και φαρμάκων. γ) Στην εμπορία κτηνιατρικών ειδών και φαρμάκων. δ) Στις βιομηχανίες ζωοτροφών. δ) Στις βιομηχανίες ζωοτροφών. ε) Στις βιομηχανίες τροφίμων. ε) Στις βιομηχανίες τροφίμων.

15 Επαγγελματική Σταδιοδρομία 1δ) Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα διδακτορικού διπλώματος Προϋπόθεση για πανεπιστημιακή σταδιοδρομία είναι η κατοχή διδακτορικού διπλώματος, το οποίο μπορεί κάποιος να εκπονήσει, στην Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. ή σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ο πανεπιστημιακός ασχολείται τόσο με την εκπαίδευση των φοιτητών όσο και με την έρευνα. (Ένας μεγάλος αριθμός ερευνητικών προγραμμάτων, σε διάφορους τομείς της κτηνιατρικής επιστήμης, χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., εθνικούς φορείς και ιδιωτικές εταιρείες)

16 Μετεκπαίδευση-εξειδίκευση Η ανάγκη μετεκπαίδευσης και εξειδίκευσης, μετά τη λήψη του πτυχίου, κρίνεται όλο και περισσότερο επιτακτική τα τελευταία χρόνια. τρία Δίπλωμα Ειδίκευσης. Η Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. προσφέρει τρία μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών διάρκειας δύο ετών που οδηγούν σε λήψη πτυχίου επιπέδου Master, το Δίπλωμα Ειδίκευσης. 1) «Εκτροφή και Παθολογία των Παραγωγικών Ζώων» με 2 υποειδικεύσεις: α) Εκτροφή και Παθολογία των Μηρυκαστικών και α) Εκτροφή και Παθολογία των Μηρυκαστικών και β) Εκτροφή και Παθολογία Χοίρων και Πτηνών. β) Εκτροφή και Παθολογία Χοίρων και Πτηνών. 2) «Χειρουργική ζώων συντροφιάς» 3) «Παθολογία ζώων συντροφιάς»

17 Στατιστικά στοιχεία

18

19

20 Το ποσοστό αυτό φαίνεται να διαφοροποιείται τα τελευταία χρόνια διότι πολλοί κτηνίατροι απασχολούνται πλέον και με την περίθαλψη και την εκτροφή των παραγωγικών ζώων.

21 Στατιστικά στοιχεία

22

23 Συμπερασματικά Συμπερασματικά, από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πτυχιούχους κτηνιάτρους, με βάση ερωτηματολόγιο, διαπιστώθηκαν τα παρακάτω: ιδιωτικό τομέαμικρά ζώα Μετά το 1980, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων κτηνιάτρων βρίσκει απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα και ιδίως στα μικρά ζώα. τρόφιμαΔημόσιο Με τα τρόφιμα, ασχολείται ικανός αριθμός κτηνιάτρων στο Δημόσιο και πολύ λίγοι στον ιδιωτικό τομέα. πάρα πολύ ή αρκετά Σχεδόν τα 2/3 των αποφοίτων είναι πάρα πολύ ή αρκετά ευχαριστημένοι από το επίπεδο σπουδών στην Κτηνιατρική Σχολή. πάρα πολύ ή αρκετά Η πλειοψηφία των αποφοίτων από την Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. θεωρεί ότι τα εφόδια που πήρε ήταν πάρα πολύ ή αρκετά επαρκή για την άσκηση του επαγγέλματος του κτηνιάτρου.

24 Ελληνική Κτηνοτροφία Βαθμός αυτάρκειας: 30% βόειο κρέας 30% βόειο κρέας 37% χοιρινό κρέας 37% χοιρινό κρέας 70% κρέας πουλερικών 70% κρέας πουλερικών 85% αιγοπρόβειο κρέας 85% αιγοπρόβειο κρέας 50% αγελαδινό γάλα 50% αγελαδινό γάλα 100% αιγοπρόβειο γάλα (τυρί φέτα) 100% αιγοπρόβειο γάλα (τυρί φέτα) 100% αβγά 100% αβγά

25

26

27

28

29

30 Ιστότοπος Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. http://www.vet.auth.gr Ευχαριστώ Ι. Α.


Κατέβασμα ppt "«Οι Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο» Κτηνιατρική Επιστήμη και Επαγγελματική Σταδιοδρομία Κτηνιατρική Σχολή Εισηγητής: Ιωάννης Αντωνόπουλος, καθηγητής."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google