Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Με τον όρο φωτορύπανση περιγράφουμε το φαινόμενο του υπερβολικού και λανθασμένου φωτισμού των αστικών περιοχών και τις συνέπειές του. Τα άφθονα φώτα των πόλεων ανακλώνται και διαχέονται στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα το γνωστό σε όλους φωτισμένο ουρανό των αστικών περιοχών. Πρώτη διαπίστωση είναι ότι ο έναστρος ουρανός έχει πια εξαφανιστεί από τις περισσότερες αστικές περιοχές λόγο του άφθονου τεχνητού φωτισμού.Η φωτορύπανση είναι δείγμα σπατάλης πολύτιμων ενεργειακών πόρων και έχει επιπτώσεις στην αστρονομία,στο περιβάλλον,στην οικονομία αλλά και στη ζωή στις πόλεις. ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Η φωτορύπανση γίνεται κυρίως αισθητή με την εξαφάνιση των ουράνιων αντικειμένων από τον νυχτερινό ουρανό των πόλεων. Οι σχηματισμοί των αστερισμών έχουν εξαφανιστεί εκτός από την Μεγάλη Άρκτο και των Ωρίων όπως και η θέα του Γαλαξία.

2 Χωρίς φωτορύπανση με φωτορύπανση
. Χωρίς φωτορύπανση με φωτορύπανση

3 .

4 ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακόμα για τους ερασιτέχνες αστρονόμους, η φωτορύπανση στις πόλεις καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την παρατήρηση οποιουδήποτε αντικειμένου που δεν ανήκει στο ηλιακό σύστημα όπως και για τους επαγγελματίες αστρονόμους καθώς απειλούνται και τα παρατηρητήρια της υπαίθρου. Για κάθε πολίτη όμως η φωτορύπανση τον αποκόπτει από τη θέα του νυχτερινού ουρανού που αποτελούσε για πολλούς έμπνευση για της επιστήμες,τις τέχνες,τη φιλοσοφία. ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η φωτορύπανση πηγάζει επί της ουσίας από σπατάλη ενέργειας. Τα πραγματικά αίτια του προβλήματος είναι ο υπερβολικός αλλά και ο λανθασμένος φωτισμός. Κατά συνέπεια, μεγάλα ποσά ενέργειας ξοδεύονται είτε για φωτισμό που πάει χαμένος, για παράδειγμα στοχεύοντας τον ουρανό, είτε για το φωτισμό χώρων όπου δεν είναι απαραίτητος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλη σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας με το αντίστοιχο οικονομικό κόστος. Πολύ συνηθισμένη είναι η σπατάλη ενέργειας από το ίδιο το κράτος και τους δημόσιους φορείς για το φωτισμό των δημόσιων χώρων και κτιρίων. Η επιβάρυνση αυτή αφενός ζημιώνει όλους τους πολίτες οικονομικώς, αφετέρου αποτελεί σπατάλη πολύτιμων ενεργειακών πόρων.

5

6 ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η φωτορύπανση έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, ειδικά στην πανίδα αλλά και στη χλωρίδα . Ο υπερβολικός τεχνητός φωτισμός μπορεί να επηρεάσει τα οικοσυστήματα με διάφορους τρόπους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους εξής: -Δυσκολία προσανατολισμού των ζώων π.χ χελώνες careta , πτηνά.

7 -Επιπτώσεις σε συμπεριφορά και φυσιολογία νυχτόβιων ζώων αλλά και επίδραση σε φυτά που ανθίζουν τη νύχτα.

8 -Επίδραση στο ζωοπλαγκτόν με έμμεσες επιδράσεις σε οικοσυστήματα λιμνών αλλά και στους υδάτινους πόρους Ακόμα η σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή καυσαερίων και αερίων που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην εξάντληση των ενεργειακών πόρων. ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ Πέρα από επιπτώσεις στη φύση, ο υπερβολικός φωτισμός των πόλεων έχει επιπτώσεις και στην ίδια τη ζωή του ανθρώπου στην πόλη. Οι κυριότεροι τρόποι με τους οποίους η φωτορύπανση επιδρά στη ζωή του ανθρώπου είναι οι εξής: -Θάμβωση και οπτική όχλωση από τον υπερβολικό φωτισμό.

9 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΠΥΠΑΝΣΗΣ
-Πρόκληση ατυχημάτων Η θάμβωση του οδηγού κατά την οδήγηση μειώνει την οπτική του αντίληψη ενώ οι απότομες εναλλαγές σκοτεινών και πολύ φωτεινών σημείων δε δίνουν στο ανθρώπινο μάτι τη δυνατότητα προσαρμογής της ίριδος με αποτέλεσμα τη μείωση της οπτικής αντίληψης του οδηγού. -Επίδραση στην ψυχολογία και την υγεία Ο υπερβολικός φωτισμός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Διάφορα συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι και αϋπνίες έχουν αποδοθεί μεταξύ άλλων και στον υπερβολικό φωτισμό.  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΠΥΠΑΝΣΗΣ Η φωτορύπανση είναι ένα πρόβλημα για το οποίο ευθυνόμαστε όλοι και για το οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι. Ο βασικότερος τρόπος με τον οποίο μπορεί να βοηθήσει κάθε πολίτης είναι ο σωστός φωτισμός των ιδιωτικών εξωτερικών χώρων του. Αυτό είναι κάτι που όλοι οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες μπορούν να το εφαρμόσουν άμεσα με την κατάλληλη επιλογή φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων. Ωστόσο, είναι απίθανο κάτι τέτοιο να γίνει μόνο με την ευαισθησία των πολιτών ενώ ούτως ή άλλως η πλειοψηφία του εξωτερικού φωτισμού χρησιμοποιείται για το φωτισμό δημόσιων χώρων και εγκαταστάσεων. Γι'αυτό είναι απαραίτητη και η θέσπιση κατάλληλης νομοθεσίας η οποία να καθορίζει τις προδιαγραφές τις οποίες πρέπει να τηρεί ο εξωτερικός φωτισμός τόσο για τους δημόσιους όσο και για τους ιδιωτικούς χώρους.


Κατέβασμα ppt "ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google