Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης Σχολικός Σύμβουλος

2 Η αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως με ηλεκτρονικούς ή φθορισμού, είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και στην ανάσχεση του φαινομένου του θερμοκηπίου, δεδομένου ότι για κάθε δαπανώμενη KWH ρυπαίνουμε την ατμόσφαιρα με ένα Kg CO2. Στο διάγραμμα φαίνεται η μεταβολή της περιεκτικότητας του CO2 από το 1840 μέχρι το Η κυματοειδής μορφή της καμπύλης από το 1960 μέχρι το 2000, αποτυπώνει την ετήσια μεταβολή του CO2 καθώς η εποχιακή μεταβολή της ποσότητας και του φυλλώματος των φυτών, συνεπάγεται και μεταβολή της προσρόφησης του CO2 από αυτά.

3 Συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Έχουν οικονομικές επιπτώσεις.
Για την επίτευξη όμως των στόχων αυτών, πρέπει να επεκτείνουμε τις καινοτομίες και στα φωτιστικά στα οποία προσαρμόζονται οι λαμπτήρες. Ειδικότερα τα φωτιστικά των εξωτερικών χώρων, επιβάλλεται να είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε να φωτίζουν μόνον τα αντικείμενα για τα οποία προορίζονται. Όταν τα φωτιστικά του νυκτερινού φωτισμού δεν φωτίζουν μόνον τις επιθυμητές επιφάνειες προκαλούν τα παρακάτω προβλήματα: Συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Έχουν οικονομικές επιπτώσεις. Παρεμποδίζουν τη θέαση του έναστρου ουρανού και προκαλούν θάμβωση γενικώς. Προκαλούν οικολογικά προβλήματα. Στη σύντομη αυτή ενημέρωση, αναφορά γίνεται στα δύο πρώτα προβλήματα.

4 Τα φωτιστικά των οδών πρέπει να φωτίζουν μόνον το οδόστρωμα και για έναν πρόσθετο λόγο: διότι όταν οι οδηγοί βλέπουν ταυτόχρονα τις φωτεινές πηγές τους, δηλαδή τις λάμπες των φωτιστικών, προκαλείται θάμβωση η οποία περιορίζει την ορατότητα στην επιθυμητή απόσταση. Η κακή κατασκευή του φωτιστικού προκαλεί θάμβωση Ορθολογική χρήση νυχτερινού φωτισμού στο Τορίνο

5 Μελέτη που έγινε στις Η. Π. Α
Μελέτη που έγινε στις Η.Π.Α. έδειξε ότι μεγάλο μέρος του εξωτερικού φωτισμού καταναλώνεται άσκοπα καθώς ένα ποσοστό 30% φωτίζει τον ουρανό και έτσι υπάρχει απώλεια κόστους που υπερβαίνει το ενάμιση δισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο. Στο ποσοστό αυτό δεν συνυπολογίζεται εκείνο που φωτίζει επιφάνειες τις οποίες δεν προορίζεται να φωτίζει, όπως για παράδειγμα τα φωτιστικά των δημόσιων δρόμων φωτίζουν τα παρακείμενα οικόπεδα και κτίσματα. «Ξοδεύουμε δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να φωτίζουμε τις κοιλιές των πουλιών και των αεροπλάνων», είπε ο Αμερικανός αστρονόμος David Crawford, από τους ιδρυτές της International Dark Sky Association. Τα φωτιστικά του γηπέδου της αριστερής εικόνας προκαλούν φωτορύπανση.

6 Στην Ελλάδα η σχετική άσκοπη δαπάνη αναλογικά είναι σαφώς μεγαλύτερη, λόγω κακής ποιότητας των ελληνικών φωτιστικών σωμάτων. Όλοι γνωρίζουμε τα φωτιστικά σφαιρικού σχήματος, πολλών πόλεων, χωριών και ιδιωτικών χώρων, τα οποία φωτίζουν κυρίως τον ουρανό.

7 Δρόμος μεγάλου μήκους στο Δήμο Ευόσμου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Τα φωτιστικά σφαιρικού σχήματος φωτίζουν κυρίως τον ουρανό, αλλά και τις παρακείμενες οικοδομές.

8 Κακή κατασκευή φωτιστικών στο Δήμο Αγίου Παύλου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Προκαλούν θάμβωση στους οδηγούς, παρεμποδίζουν τη θέαση της πόλης από ψηλά, καθώς η περιοχή προσφέρει πανοραμική θέα, προκαλούν όχληση στους ενοίκους των παρακείμενων οικοδομών. Η αντικατάσταση των προβληματικών φωτιστικών και ο καθορισμός προδιαγραφών κατασκευής νέων, αποτελούν αναγκαιότητα. Πολυχρόνης Σ. Καραγκιοζίδης Χημικός M.Sc - Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών, Χημικών, Βιολόγων και Γεωλόγων Τηλ: Site:


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google