Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

2 ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ως πρόβλημα ορίζεται μια ερώτηση που δημιουργεί σύγχυση, αμφιβολία ή αβεβαιότητα, ένα δίλημμα, μια δύσκολη απροσδόκητη κατάσταση που πρέπει να ξεκαθαριστεί (Μπιρμπίλη, 2008:203).

3 ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Η ικανότητα επίλυσης προβλήματος βασίζεται στην κατανόηση και υιοθέτηση ορισμένων βημάτων, όπως (Becker et al., Britz, 1993). • Ορισμός του προβλήματος. • Καταιγισμός ιδεών για την επίλυση. • Αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων, επιλογή μιας λύσης και προσπάθεια εφαρμογής. • Αξιολόγηση των επιλογών και αιτιολόγηση του τι συνέβη. Αξιολογώντας τη διαδικασία επίλυσης προβλήματος τα παιδιά αναγνωρίζουν τις επιλογές και τα λάθη τους και μαθαίνουν να εκτιμούν τη δουλειά τους (Becker et al., 1979).

4 ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ: πλεονεκτήματα.
Η ικανότητα να βρίσκει νέα λύση στο πρόβλημά του, βοηθά το παιδί να σκέφτεται την αιτία, να παίρνει τις δικές τους αποφάσεις και να μαθαίνει κριτικά, αναστοχαστικά. Η ανακάλυψη, η έρευνα και η γνωστική σύγκρουση μέσα στη διαδικασία επίλυσης προβλήματος οδηγούν στη μάθηση των παιδιών. Τα προβλήματα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι συνήθως αυτά που δεν απαιτούν μια και μοναδική λύση, αλλά αποτελούν πρόκληση για έρευνα, συζήτηση και ομαδική εργασία (Foglere & LeBlanc, 1995). Οι δραστηριότητες επίλυσης προβλήματος που ενθαρρύνουν την έρευνα και την αιτιολόγηση, είναι ανοιχτές δραστηριότητες, οι οποίες κάνουν χρήση ποικιλίας πηγών, επιδέχονται περισσότερες της μιας λύσης, εξυπηρετούν την ανάπτυξη πολλαπλής νοημοσύνης και επιτρέπουν λάθη και ελεύθερες επιλογές. Η δόμηση της γνώσης μέσω λαθών αποτελεί μέρος της φυσικής διαδικασίας επίλυσης προβλήματος.

5 Αρχές στρατηγικής επίλυσης προβλήματος
Επίλυση μέσω συνεργασίας. Επίλυση μέσω εξωτερίκευσης των σκέψεων (ή σκέφτομαι δυνατά).

6 Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη διαδικασία επίλυσης προβλήματος
να βοηθούν τα παιδιά να ξεκαθαρίζουν εξαρχής τους στόχους και το σκοπό κάθε δραστηριότητας. να οργανώνουν δραστηριότητες στις οποίες τα παιδιά δεν δουλεύουν απλώς πλάι-πλάι, αλλά μοιράζονται ένα στόχο, να βεβαιώνονται ότι ο κοινός στόχος, το πρόβλημα, κινητοποιεί το ενδιαφέρον των παιδιών και να τα εμπλέκουν σε δραστηριότητες που προσφέρουν πολλές δυνατότητες για την εκπλήρωση των στόχων τους, να προτρέπουν τα παιδιά να ενεργούν σε αντικείμενα, να παρατηρούν τα αποτελέσματα των ενεργειών τους και να αναρωτιούνται γιατί δεν πέτυχαν το στόχο τους ή πως θα τον πετύχουν, να ενθαρρύνουν τα παιδιά να αλληλεπιδρούν και να υιοθετούν και άλλες απόψεις, (Britz, 1993). να εμπλέκουν στη διαδικασία παιδιά που δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. να επιτρέπουν στα παιδιά να κάνουν λάθη στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τα ίδια τη γνώση(Britz, 1993).

7 Το σημαντικότερο: Να μην επιδεικνύουν τρόπους επίλυσης του προβλήματος στα παιδιά. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το να φτάσουν τα παιδιά κοντά στη σωστή λύση είναι λιγότερο σημαντικό για τη γνωστική τους ανάπτυξη, από τη διαδικασία επίλυσης προβλήματος (Tudge & Caruso, 1989).

8 Προβληματοκεντρική μάθηση ή ΠΚΜ
Η Μάθηση μέσω επίλυσης Προβλήματος(PBL) είναι μια μαθητοκεντρική παιδαγωγική διαδικασία στην οποία οι μαθητές μαθαίνουν σχετικά με ένα θέμα μέσα από την εμπειρία της επίλυσης του προβλήματος.

9 ΒΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.
1.Διασαφήνιση των όρων και των εννοιών που δεν έ­ χουν γίνει κατανοητά. 2.Ορισμός του προβλήματος. 3.Ανάλυση του προβλήματος, που καταλήγει στη διατύπωση ιδεών και υποθέσεων. 4.Συγκέντρωση όλων των εξηγήσεων που αφορούν στο 3ο βήμα. 5.Διατύπωση των αντικειμενικών σκοπών της μάθησης. 6.Συλλογή επιπρόσθετων πληροφοριών. 7.Σύνθεση και έλεγχος της νέας γνώσης που αποκτήθηκε.

10 Διαφορές Pbl και μάθησης μέσω project.
ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ Έμφαση στην ανεξαρτησία των μαθητών και στην έρευνα. Είναι πλέον πιο πολύπλευρα από τα παραδοσιακά μαθήματα. Εστιάζονται σε σύγχρονες δεξιότητες Εγγραμματισμών. Παρέχουν αυθεντικές εφαρμογές περιεχομένου και δεξιοτήτων. Εστίάζουν σε μια ανοιχτή ερώτηση ή εργασία. Εστιασμένα στο μαθητή. Στα προϊόντα. Στην επαφή με πραγματικές καταστάσεις. Στα βήματα. Στη διάρκεια. Στη θεματικότητα. ΔΙΑΦΟΡΕΣ

11 ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ PROJECT PBL ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ.
ΔΙΑΡΚΕΙ ΑΡΚΕΤΑ. ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ‘ΓΕΝΙΚΑ’ ΒΗΜΑΤΑ. ΤΟ "ΠΡΟΪΟΝ" ΜΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΛΥΣΗ, ΜΕ ΓΡΑΠΤΗ Η’ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ Η’ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΩΣ ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ. ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΟ. ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΙΔΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ. ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Η’ ΤΕΛΙΚΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΑΣ. ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

12 Συνήθως η μάθηση μέσω επίλυσης προβλήματος εμπεριέχεται σε ένα γενικότερο project και προάγουν μαζί την ενεργητική μάθηση.

13 Μέσω της επίλυσης προβλήματος η μάθηση γίνεται μια ανακαλυπτική περιπέτεια.

14 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!


Κατέβασμα ppt "ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google