Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΚΟΜ 102 Α'ΤΡΙΜΗΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 2

2 Η κομμωτική τέχνη στην Αίγυπτο
Οι Αιγύπτιοι έδινα πολύ μεγάλη σημασία στον καλλωπισμό τόσο στην επίγεια ζωή όσο και στην μεταθανάτια. Οι πρώτες χτένες εμφανίζονται στην Αίγυπτο το 4000 π.χ και είναι αποξηραμένα οστά ψαριών. Ο ίδιος λαός το 2000 π.χ. αναμειγνύει νερό με χυμό εσπεριδοειδών για να φτιάξει σαμπουάν. Χρησιμοποιεί λίπος και φυτικά έλαια για να σταθεροποιήσει τα μαλλιά του. Τέλος, υπάρχουν στοιχεία για τη χρήση θερμαινόμενων ράβδων σιδήρου για κίνηση στα μαλλιά από το 1500 π.χ. Για να βάψουν τα μαλλιά τους έπερναν χένα που έφτιαχναν απο τα τριμμένα φύλλα ενός φυτού.

3 Βλέπουμε οτι οι γυναίκες είχαν περίτεχνα χτενίσματα με περούκες μακριές και διακοσμητικά με πολύτιμους λίθους όπως η Κλεοπάτρα και η Νεφερτίτη. Πολλες γυναίκες ξύριζαν το κεφάλι τους και φορούσαν περούκες με ίσιο καρέ έτσι δεν χαλούσε το κτένισμα. Πίστευαν οτι οι τρίχες είναι ανθυγεινές. Οι άνδρες είχαν ξυρισμένο κεφάλι και κάποιοι φορούσαν ψεύτικες κοντές γενειάδες. Έτριβαν τα μαλλιά τους με διάφορα παρασκευάσματα ( κοπριά γκαζέλλας,λίπος ιπποπόταμου, αίμα του μαύρου ταύρου) για να μην αποκτήσουν φαλάκρα και άσπρα μαλλιά.

4

5 H KOMMΩΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ
Χρησιμοποιούσαν το calamistrum. Τυλίγαν τα μαλλιά γύρω απο ένα σωλήνα , με μια ζεστή ράβδο μέσα. Μόνο οι πλούσιοι το χρησιμοποιούσαν που είχαν υπηρέτες και το αναλάμβαναν. Ακολουθούσαν τα ελληνικά πρότυπα. Χρησιμοποιούσαν σκόνη χρυσού. Οι γυναίκες είχαν βαμμένα ξανθά μαλλιά ή φορούσαν περούκες απο τρίχες σκλάβων.

6 Οι Κουρείς ήταν άγνωστη στη Ρώμη μέχρι το 296 π. Χ
Οι Κουρείς ήταν άγνωστη στη Ρώμη μέχρι το 296 π.Χ., όταν ο Ticinius Mena ήρθε στη Ρώμη από τη Σικελία και εισήγαγε το ξύρισμα. Το Ξύρισμα σύντομα έγινε  μόδα και το κουρείο έγινε ο τόπος συγκέντρωσης για τους ρωμαϊκούς άνδρες. Δεν υπάρχουν καλύτεροι προστάτες των κουρείων από τους Ρωμαίους. Συχνά αφιέρωναν αρκετές ώρες κάθε ημέρα για τα μαλλιά τους, όπου περιελάμβαναν επίσης το ξύρισμα, κούρεμα, το μασάζ,  και το μανικιούρ,  και την εφαρμογή σπάνιων αλοιφών και καλλυντικών από άγνωστους και μακρυνούς τόπους. Όταν έγινε αυτοκράτορας ο Αδριανός, οι γενειάδες έγιναν  της μόδας και πάλι για έναν πολύ καλό λόγο. Ο Αδριανός είχε ένα πρόσωπο που καλύπτοταν με κονδυλώματα και ουλές. Επέτρεψε στήν γενειάδα του να αυξηθεί για να καλύψει αυτές τις ατέλειες. Ο λαός της Ρώμης μιμήθηκε τον αυτοκράτορα και μεγάλωσε τις γενειάδες τους ασχετα αν τις χρειάζονταν ή όχι.

7

8 Η ΚΟΜΜΩΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ο ορίζοντας του ωραίου ανοίχθηκε πρώτος στην αρχαία Ελλάδα. Ο Όμηρος μείωσε τους Θεούς για να υψώσει τον άνθρωπο στην υπεροχή του ωραίου. Ο Τρωικός πόλεμος, έγινε χάριν της ωραιότητας". Οι αρχαίες Ελληνίδες θεωρούνταν, και όχι άδικα, από τις πιο όμορφες και ελκυστικές γυναίκες της εποχής τους. Ο πλούτος και η πνευματική ανάπτυξη της αρχαίας Ελλάδας έδωσε την δυνατότητα στους κατοίκους να ασχοληθούν με τον εαυτό τους και την εμφάνισή τους.

9 Οι Ελληνίδες κάλυπταν τα μαλλιά τους με τέφρα ή σκόνη ή και τα έκοβαν πολλές φορές με τα χέρια τους στις μεγάλες συμφορές. Είχαν πολλές κορδέλες για τα μαλλιά και συχνά τα τύλιγαν σε διάφανα υφάσματα και σενδόνη δηλαδή μια μαντίλα τυλιγμένη γύρω από τα μαλλιά. Στην Σπάρτη οι παρθένες είχαν μακριά και απλή κόμμωση αλλά την ημέρα των γάμων τους, η νύφη έκοβε (έκειρε) τελείως τα μαλλιά της.

10 Τα κουρεία καθώς αναφέρει ο Όμηρος ήταν κατ' αρχήν κινητά εγκατεστημένα στο ύπαιθρο και τούτο διότι τα εργαλεία που μεταχειριζόταν ήταν μόνο δύο. Το ξυράφι (ξύρον) και το ψαλίδι (κουρίδα). Είχαν βαμμένα κόκκινα μαλλιά με χένα και πασπαλισμένα με σκόνη χρυσού. Τα στόλιζαν με φρέσκα λουλούδια ή χρυσά λεπτά στρώματα. Οι άνδρες είχαν κοντά μαλλιά και ξύριζαν τα γένια τους σπάνια. Οι άνδρες φορούσαν μόνο όταν ταξίδευαν καπέλο, τον Πέτασο, ένα μικρό χαμηλό και στρογγυλό με γύρο ή ένα δερμάτινο σκούφο τον Πίλο.

11 Η σύγχρονη μόδα εμπνέεται από την αρχαία ελληνική παράδοση
Η σύγχρονη μόδα εμπνέεται από την αρχαία ελληνική παράδοση. Πολλές διάσημες επιλέγουν αρχαιοελληνικά χτενίσματα για τις δημόσιες εμφανίσεις τους και είναι από τα πιο δημοφιλή στυλ για νύφες. Συνδυασμένο με αρχαιοελληνικά νυφικά είναι από τα πιο εντυπωσιακά και κομψά στυλ για νύφες. Οι εκδοχές του αρχαιοελληνικού χτενίσματος είναι άπειρες είτε θέλετε να πιάσετε τα μαλλιά σας κότσο, είτε προτιμάτε να τα αφήσετε ελεύθερα ή και σε πολλές παραλλαγές ενδιάμεσων στυλ.


Κατέβασμα ppt "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google