Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

2 Τι είναι ?? Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή Electronic mail (εξου και ) είναι η μέθοδος ανταλλαγής ψηφιακών μηνυμάτων μέσω του παγκόσμιου ίστου.

3 Η λειτουργία του έχει πολλά κοινά με αυτή του παραδοσιακού μας ταχυδρομείου. Έτσι στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε τον τρόπο που λειτουργεί κάνοντας παραλληλισμούς με το γνωστό μας ταχυδρομείο.

4 Ας υποθέσουμε λοιπόν, ότι ο Νίκος θέλει να στείλει ένα γράμμα στην Μαρία. Τόσο ο Νίκος, όσο και η Μαρία, έχουν μια διεύθυνση κατοικίας. Ο Νίκος, για να μπορέσει να στείλει το γράμμα θα πρέπει να γνωρίζει την διεύθυνση κατοικίας της Μαρίας , έτσι ώστε να την γράψει πάνω στον φάκελο. Στον φάκελο επίσης θα γράψει και την δική του διεύθυνση, αφού είναι ο αποστολέας. Ετσι και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, πρέπει ο κάθε χρήστης του να έχει μια προσωπική ηλεκτρονική διεύθυνση.

5 Μια διεύθυνση κατοικίας είναι κάπως έτσι
Οδός: Κρήτης 10. Περιοχή: Ιλίσια. Χώρα : Ελλάδα. Τ.Κ: 17524 Κι έτσι ο ταχυδρόμος προσανατολίζεται πλήρως για το που να στείλει το γράμμα, καθώς η διεύθυνση αυτή είναι μοναδική και ανήκει μόνο στην Μαρία Μια διευθυνση ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου αντίστοιχα, έχει αυτή τη μορφη: ΟΝΟΜΑ @ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ .GR Κατάληξη που δηλώνει είτε την χώρα του παρόχου είτε αν προκειται για καποιον οργανισμό κλπ (org) Το όνομα (εικονικό όνομα) του παραλήπτη Το όνομα του Παρόχου υπηρεσιών, δηλαδή το όνομα του κεντρικού υπολογιστή που παρέχει στον χρήστη κάποιο χώρο για το ταχυδρομείο του. Το που σημαίνει “at” δηλαδή στο.

6 Ετσι λοιπόν αν ξέρουμε την διεύθυνση του παραλήπτη, και έχουμε κι εμείς μια ηλεκτρονική διεύθυνση, μπορούμε να στείλουμε . Στο παράδειγμά μας λοιπόν, ο Νίκος θέλει να στείλει ένα στην Μαρία Όλα τα ταχυδρομεία διαθέτουν ταχυδρομικές θυρίδες. Μια ταχυδρομική θυρίδα είναι ένα κλειδωμένο ντουλαπάκι, μέσα σε μια μεγάλη ντουλάπα που ανήκει στο ταχυδρομείο. Το κλειδί για το ντουλαπάκι , το έχει μόνο ο κάτοχος του. (και ο ταχυδρόμος φυσικά !) Στο παράδειγμα μας λοιπόν θα ασχοληθούμε με τις ταχυδρομικές θυρίδες. Κάποιος που έχει ταχυδρομική θυρίδα και θέλει να στείλει ένα γράμμα, θα το βάλει στο κουτί του ταχυδρομείου για να το πάρει ο ταχυδρόμος. Ετσι και κάποιος που έχει γράψει ένα και θελει να το στείλει, θα πατήσει send/αποστολή, αφου εχει γράψει την διεύθυνση του παραλήπτη, και τότε θα συμβεί το εξής: Το μήνυμα του θα μεταφερθεί μέσω του σύννεφου του παγκόσμιου ιστού (web) στον κεντρικό υπολογιστή του παρόχου. του αποστολέα.

7 ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ GMAIL.COM
Πάροχος είναι μία εταίρια (sch.gr, gmail.com, hotmail.com) η οποία έχει έναν μεγάλο κεντρικό υπολογιστή (SMTP server) και μεσα από αυτόν τον υπολογιστή δίνει την δυνατότητα και τον χώρο σε χρήστες, να γίνονται μέλη, να αποκτούν ηλεκτρονική διεύθυνση και να έχουν έναν χώρο για τα μηνύματα του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου. Ετσι γυρίζοντας στο παράδειγμα μας, αν η διεύθυνση του Νικου που στελνει το είναι μόλις στείλει το , αυτό θα μεταφερθεί μέσω του διαδικτύου στον κεντρικό υπολογιστή (server) της εταιρίας gmail. Εκεί μαζεύονται κι άλλα s από άλλους χρήστες, που έχουν διεύθυνση στην εταιρία gmail. Ο υπολογιστής αυτός χωρίζει όλα τα μηνύματα σε δύο μεριές. Στα εισερχόμενα και στα εξερχόμενα. Το μήνυμα το Νικου θα πάει στα εξερχόμενα γιατί θέλει να το στείλει κάπου. Αν όμως ένας φίλος του Νίκου, του έστελνε ένα , αυτό θα βρισκόταν στα εισερχόμενα. Θα δούμε αργότερα πως. Τωρα το κοκκινο του Νίκου πάει στα εξερχόμενα. ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ GMAIL.COM Υπολογιστής Νίκου Εισερχόμενα Εισερχόμενα Εισερχόμενα Εισερχόμενα Εισερχόμενα Εισερχόμενα Εισερχόμενα Εισερχόμενα Εισερχόμενα Εισερχόμενα Εισερχόμενα Εισερχόμενα Εξερχόμενα Εξερχόμενα Εξερχόμενα

8 Ας επιστρέψουμε στο παραδοσιακό ταχυδρομείο.
Όταν πολλά γράμματα βρίσκονται στο ταχυδρομικό κουτί, ο ταχυδρόμος τα παίρνει και τα μοιράζει στα ταχυδρομεία των περιοχών που προορίζεται το καθένα. Έτσι και ο κεντρικός υπολογιστής του παρόχου (Server) μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα, προωθεί κάθε ένα από τα ηλεκτρονικά μηνύματα που βρίσκονται στα εξερχόμενα , στον κεντρικό υπολογιστή (server) του παρόχου του παραλήπτη τους. Δηλαδή τα που προορίζονται για παραλήπτες με διεύθυνση στο hotmail.com τα προωθεί στον κεντρικο υπολογιστή της hotmail κοκ. Ας πούμε ότι η ηλεκτρονική διεύθυνση της Μαρίας είναι . To μήνυμα του Νίκου, από τον κεντρικό υπολογιστή της gmail θα μεταφερθεί στον κεντρικό υπολογιστή της sch.gr. Ο υπολογιστής της sch.gr θα βάλει το μήνυμα αυτό στα εισερχόμενα του, αφού αυτό το μήνυμα το πήρε από έναν άλλον κεντρικό υπολογιστή. Είναι δηλαδή εισερχόμενο μήνυμα. Στην επόμενη διαφάνεια φαίνεται αυτή η μεταφορά

9 ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ (server)
ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ GMAIL.COM Εισερχόμενα Εισερχόμενα Εισερχόμενα Εισερχόμενα Εισερχόμενα Εξερχόμενα Εξερχόμενα ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ (Server) ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ SCH.GR Εισερχόμενα Εξερχόμενα

10 Υπολογιστής της Μαρίας ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ (Server)
Όταν το γράμμα έχει φτάσει στο ταχυδρομείου του παραλήπτη και έχει μπει στην ταχυδρομική του θυρίδα, μένει στην θυρίδα, μέχρι ο παραλήπτης να την ξεκλειδώσει και να το πάρει. Έτσι στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο το παραμένει στα εισερχόμενα , στην διεύθυνση που αντιστοιχεί στον παραλήπτη του. Όταν ο παραλήπτης συνδεθεί στο διαδίκτυο και εισέλθει με τον προσωπικό του κωδικό στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, ο πάροχος του, θα τον ενημερώσει ότι έφτασε ένα νέο γι αυτόν και θα το διαβάσει. Υπολογιστής της Μαρίας ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ (Server) ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ SCH.GR Εισερχόμενα Εξερχόμενα

11 Από την στιγμή που τον ρόλο του ταχυδρόμου αναλαμβάνει ο παγκόσμιος ιστός, η μεταφορά ηλεκτρονικών μηνυμάτων είναι το ίδιο εύκολη, όσο μεγάλη κι αν είναι η πραγματική απόσταση του αποστολέα και του παραλήπτη. Ένα θα σταλεί στον ίδιο ακριβώς χρόνο, από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη και από την Αθήνα στην Νέα Υόρκη. Το μπορούμε να το παραλάβουμε και να το στείλουμε από οποιονδήποτε υπολογιστή. Αφού αυτό που χρησιμοποιούμε δεν είναι η διεύθυνση του υπολογιστή, αλλά η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στην διεύθυνση αυτή έχουμε πρόσβαση μέσα από μια ιστοσελίδα που συνδεόμαστε (την ιστοσελίδα του παρόχου), ανεξαρτήτως υπολογιστή.


Κατέβασμα ppt "Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google