Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΤΙ, ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ ΜΑΤΙ, ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ Tο 80% των ερεθισμάτων που λαμβάνει ο άνθρωπος από το περιβάλλον του γίνεται αντιληπτό μέσω της όρασης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΤΙ, ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ ΜΑΤΙ, ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ Tο 80% των ερεθισμάτων που λαμβάνει ο άνθρωπος από το περιβάλλον του γίνεται αντιληπτό μέσω της όρασης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΤΙ, ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ ΜΑΤΙ, ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ Tο 80% των ερεθισμάτων που λαμβάνει ο άνθρωπος από το περιβάλλον του γίνεται αντιληπτό μέσω της όρασης. Αυτό αποδεικνύει και την τεράστια σημασία της σαν μία από τις αισθήσεις.

2 Τα εξωτερικά μέρη του ματιού Τα εξωτερικά μέρη του ματιού φρύδι βλέφαρα βλεφαρίδες ίριδακόρη

3 Ο βολβός του ματιού Ο βολβός του ματιού Το τμήμα του ματιού που έχει (περίπου) σφαιρικό σχήμα και μέσα σ’ αυτό βρίσκονται τα αισθητήρια όργανα της όρασης λέγεται βολβός. Ο βολβός κινείται με τη βοήθεια μυών.

4 Η δομή του βολβού Η δομή του βολβού κρυσταλλοειδής φακός κερατοειδής χιτώνας οπτικό νεύρο Αμφιβληστροειδής χιτώνας υαλώδες σώμα ίριδα Κόρη υδατώδες υγρό

5 Πώς βλέπουμε Πώς βλέπουμε Φωτεινές ακτίνες από το κερί, περνώντας από τον κερατοειδή χιτώνα και τον κρυσταλλοειδή φακό, διαθλώνται και σχηματίζουν το είδωλο του κεριού μικρότερο και ανεστραμμένο πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Το είδωλο ερεθίζει τα φωτοευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδή χιτώνα. Το ερέθισμα μεταβιβάζεται μέσω του οπτικού νεύρου στο οπτικό κέντρο του εγκεφάλου. Εκεί γίνεται αποκωδικοποίηση του ερεθίσματος κι έτσι βλέπουμε.

6 « μυωπία » « μυωπία » Προβλήματα όρασης Δε βλέπουμε καλά ό,τι βρίσκεται μακριά Δε βλέπουμε καλά ό,τι βρίσκεται μακριά Σε όσους έχουν μυωπία, η καθαρή αποτύπωση του ειδώλου σχηματίζεται «μπροστά» από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Οφείλεται στην αδυναμία του κρυσταλλοειδή φακού να εστιάσει σωστά ή στην κατασκευή του βολβού που μπορεί να είναι μακρύτερος από το φυσιολογικό. Η μυωπία διορθώνεται χρησιμοποιώντας γυαλιά με αποκλίνοντες φακούς. Διόρθωση μυωπίας

7 « πρεσβυωπία » « πρεσβυωπία » Προβλήματα όρασης Δε βλέπουμε καλά ό,τι βρίσκεται κοντά Δε βλέπουμε καλά ό,τι βρίσκεται κοντά Σε όσους έχουν πρεσβυ- ωπία, η καθαρή από- τύπωση του ειδώλου σχηματίζεται «πίσω» από τον αμφιβληστρο- ειδή χιτώνα. Οφείλεται στην αδυναμία του κρυσταλλοειδή φακού να εστιάσει σωστά αφού σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου (συνήθως μετά το 40ο έτος της ηλικίας) χάνει την ελαστικότητά του. Η πρεσβυωπία διορθώνε- ται χρησιμοποιώντας γυαλιά με συγκλίνοντες φακούς. Διόρθωση πρεσβυωπίας


Κατέβασμα ppt "ΜΑΤΙ, ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ ΜΑΤΙ, ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ Tο 80% των ερεθισμάτων που λαμβάνει ο άνθρωπος από το περιβάλλον του γίνεται αντιληπτό μέσω της όρασης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google