Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΤΙ, ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΤΙ, ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΤΙ, ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ
Tο 80% των ερεθισμάτων που λαμβάνει ο άνθρωπος από το περιβάλλον του γίνεται αντιληπτό μέσω της όρασης. Αυτό αποδεικνύει και την τεράστια σημασία της σαν μία από τις αισθήσεις.

2 Τα εξωτερικά μέρη του ματιού
κόρη ίριδα φρύδι βλέφαρα βλεφαρίδες

3 Ο βολβός κινείται με τη βοήθεια μυών.
Ο βολβός του ματιού Το τμήμα του ματιού που έχει (περίπου) σφαιρικό σχήμα και μέσα σ’ αυτό βρίσκονται τα αισθητήρια όργανα της όρασης λέγεται βολβός. Ο βολβός κινείται με τη βοήθεια μυών.

4 Αμφιβληστροειδής χιτώνας
Η δομή του βολβού υδατώδες υγρό Αμφιβληστροειδής χιτώνας Κόρη υαλώδες σώμα ίριδα κερατοειδής χιτώνας οπτικό νεύρο κρυσταλλοειδής φακός

5 Πώς βλέπουμε Φωτεινές ακτίνες από το κερί, περνώντας από τον κερατοειδή χιτώνα και τον κρυσταλλοειδή φακό, διαθλώνται και σχηματίζουν το είδωλο του κεριού μικρότερο και ανεστραμμένο πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Το είδωλο ερεθίζει τα φωτοευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδή χιτώνα. Το ερέθισμα μεταβιβάζεται μέσω του οπτικού νεύρου στο οπτικό κέντρο του εγκεφάλου. Εκεί γίνεται αποκωδικοποίηση του ερεθίσματος κι έτσι βλέπουμε.

6 Δε βλέπουμε καλά ό,τι βρίσκεται μακριά
Προβλήματα όρασης « μυωπία » Δε βλέπουμε καλά ό,τι βρίσκεται μακριά Σε όσους έχουν μυωπία, η καθαρή αποτύπωση του ειδώλου σχηματίζεται «μπροστά» από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Οφείλεται στην αδυναμία του κρυσταλλοειδή φακού να εστιάσει σωστά ή στην κατασκευή του βολβού που μπορεί να είναι μακρύτερος από το φυσιολογικό. Διόρθωση μυωπίας Η μυωπία διορθώνεται χρησιμοποιώντας γυαλιά με αποκλίνοντες φακούς.

7 Δε βλέπουμε καλά ό,τι βρίσκεται κοντά
Προβλήματα όρασης « πρεσβυωπία » Δε βλέπουμε καλά ό,τι βρίσκεται κοντά Σε όσους έχουν πρεσβυ-ωπία, η καθαρή από-τύπωση του ειδώλου σχηματίζεται «πίσω» από τον αμφιβληστρο-ειδή χιτώνα. Οφείλεται στην αδυναμία του κρυσταλλοειδή φακού να εστιάσει σωστά αφού σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου (συνήθως μετά το 40ο έτος της ηλικίας) χάνει την ελαστικότητά του. Διόρθωση πρεσβυωπίας Η πρεσβυωπία διορθώνε-ται χρησιμοποιώντας γυαλιά με συγκλίνοντες φακούς.


Κατέβασμα ppt "ΜΑΤΙ, ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google