Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παθήσεις του ματιού και η διόρθωση τους

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παθήσεις του ματιού και η διόρθωση τους"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παθήσεις του ματιού και η διόρθωση τους
Φίλιππος Παλαιολόγος Νίκος Λίγγρης Ελίζα Περράκη 14 Μαρτίου 2014

2 Πως λειτουργεί το μάτι Το μάτι λειτουργεί σαν μια φωτογραφική μηχανή (κάμερα) ακριβείας και αποτελείται απο διαφορετικά μέρη που δουλεύοντας όλα μαζί μας επιτρέπουν να βλέπουμε. Η ίριδα είναι το χρωματιστό μέρος του ματιού με μία οπή στο μέσο που ονομάζεται κόρη. Μπροστά απο την ίριδα βρίσκεται ένας διάφανος χειτώνας, ο κερατοειδής, που λειτουργεί σαν το πρόσθιο προστατευτικό κέλυφος του ματιού αλλά και σαν εστιακός φακός.

3 Οι παθήσεις του ματιού Υπάρχουν πολλές παθήσεις του ματιού. Υπάρχουν δύο κατηγορίες παθήσεων: Αυτές που οφείλονται σε ελαττωματική λειτουργία των φακών του ματιού ή στη φυσική μορφολογία: Αυτές που οφείλονται σε παθολογικά αίτια: Η παρουσίαση αυτή εστιάζει την πρώτη κατηγορία. Μυωπία Υπερμετρωπία Πρεσβυωπία Αστιγματισμός Καταρράκτης Γλαύκωμα Ωχρά κηλίδα

4 Μυωπία Μυωπία σημαίνει ότι ο ασθενής αδυνατεί να εστιάσει σε μακρινά αντικείμενα. Συμβαίνει οταν είτε ο βολβός του ματιού είναι πιο μακρύς απο το φυσιολογικό ή ότι ο κερατοειδής είναι πιο κυρτός απο το φυσιολογικό με αποτέλεσμα το σημείο εστίασης να πέφτει πιο μπροστά απο τον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος και μέσα στο μάτι. Η μυωπία μετριέται με αρνητικούς βαθμούς διόρθωσης.

5 Πως θεραπεύουμε τη μυωπία
Η μυωπία μπορεί να διορθωθεί: με αποκλίνοντα φακό, ή με την επιπέδωση του κερατοειδη με τη βοήθεια Laser οπού επιτυγχάνεται η μείωση της κυρτότητας του κερατοειδή, μειώνοντας έτσι τη συνολική δύναμη εστίασης του ματιού ώστε το σημείο εστίασης να μετακινηθεί προς τα πίσω και να πέφτει πάνω στον αμφιβληστροειδή.

6 Υπερμετρωπία Στην υπερμετρωπία ο ασθενής δυσκολεύεται να εστιάσει σε κοντινά αντικείμενα, π.χ. διάβασμα. Αυτό οφείλεται στο ότι: το μήκος του βολβού του ματιού είναι πιο μικρό από το φυσιολογικό, ή η κυρτότητα του κερατοειδούς είναι μικρότερη του φυσιολογικού οπότε το οπτικό σύστημα δεν εχει τη δύναμη να εστιάσει στον αμφιβληστροειδή.

7 Πως θεραπεύουμε την υπερμετρωπία
Η υπερμετρωπία μπορεί να διορθωθεί: με συγκλίνοντα φακό, ή με την αύξηση της κυρτότητας του κερατοειδή με τη βοήθεια Laser, αυξάνοντας έτσι τη συνολική δύναμη εστίασης του ματιού ώστε το σημείο εστίασης να μετακινηθεί προς τα εμπρός και να πέφτει πάνω στον αμφιβληστροειδή.

8 Αστιγματισμός Ο αστιγματισμός συνήθως συνδιάζεται με μυωπία (μυωπικός αστιγματισμός) ή υπερμετρωπία (υπερωπικός αστιγματισμός). Κάποιες φορες υφίσταται χωρίς άλλη διαθλαστική ανωμαλία (μεικτός αστιγματισμός) αλλά παρόλα αυτά επηρεάζει την ικανότητα του ματιού να βλέπει καθαρά. Στον αστιγματισμό ο κερατοειδής εχει σχήμα λεμονιού αντί σφαίρας. Η κυρτότητα του είναι διαφορετική στον επιμήκη και στο κάθετο άξονα με αποτέλεσμα να υπάρχουν δύο σημεία εστίασης στο μάτι. Αν αυτά δεν επικεντρώνονται στο αμφιβληστροειδή, το αποτέλεσμα είναι θολή όραση.

9 Πως θεραπεύουμε τον αστιγματισμό
ο αστιγματισμός μπορεί να διορθωθεί: με σφαιροκυλινδρικό φακό, ή με τη βοήθεια Laser, όπου άλλα μέρη του κερατοειδή επιπεδώνονται και άλλα γίνονται πιό κυρτά. .

10 Πρεσβυωπία Με την πάροδο της ηλικίας (μετά την ηλικία των 40) ο κρυσταλλοειδής φακός στο μάτι μας γίνεται μεγαλύτερος και σκληρότερος με αποτέλεσμα να χάνει την δυνατότητα αλλαγής του σχήματος του. Ο φακός χρησιμοποιείται για την σωστή εστίαση του ματιού και μας επιτρέπει να διαβάζουμε κοντά. Η ικανότητα αυτή μειώνεται με την πάροδο του χρόνου με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε γυαλιά ανάγνωσης με πολυεστιακούς φακούς. Συνήθως αρχίζει να εμφανίζεται σε άτομα που βρίσκονται  στην ηλικία των 40 ετών περίπου.

11 Καταρράκτης Με τη πάροδο του χρόνου, και λόγω γήρανσης, οι χημικές αλλαγές που συμβαίνουν στον φακό τον θολώνουν και θαμπώνουν τις ακτίνες φωτός που διέρχονται μέσα από αυτόν. Αυτή ακριβώς η θόλωση του φακού ονομάζεται καταρράκτης. Ποια είναι τα συμπτώματα του καταρράκτη; Το τυπικό σύμπτωμα του καταρράκτη είναι μια αργή, σταδιακή και ανώδυνη μείωση της όρασης. Η απώλεια της διαφάνειας του φακού μπορεί να είναι απο τόσο ήπια ώστε η όραση να επηρεάζεται ελάχιστα μέχρι τόσο σοβαρή ώστε ο ασθενής να μή βλέπει σχήματα ή κίνηση παρά μόνο φως.

12 Πως θεραπεύουμε τον καταρράκτη
Ο καταρράκτης θεραπεύεται με εγχείρηση. Με τη βοήθεια ισχυρού μικροσκοπίου γίνεται μικρή τομή στον οφθαλμό και μέσω αυτής εισέρχεται στο μάτι ειδικό μηχάνημα που αφαιρεί το θολωμένο φακό με υπέρηχους. Μέσω της ίδιας τομής εισάγεται στο μάτι βιοσυνθετικός τεχνητός φακός που αποκαθιστά την όραση.


Κατέβασμα ppt "Παθήσεις του ματιού και η διόρθωση τους"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google