Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΥΓΚΛΙΝΟΝΤΟΣ ΦΑΚΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΥΓΚΛΙΝΟΝΤΟΣ ΦΑΚΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΥΓΚΛΙΝΟΝΤΟΣ ΦΑΚΟΥ

2 ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΑΠΟΚΛΙΝΟΝΤΟΣ ΦΑΚΟΥ

3 Συγκλίνων φακός με δείκτη διάθλασης 1,52 έχει σφαιρικές επιφάνειες με ακτίνες 7,00 cm και 4,00 cm. Ποια είναι η θέση του ειδώλου αν αντικείμενο τοποθετηθεί σε απόσταση 24,0 cm στα αριστερά του φακού. Πόση είναι η μεγέθυνση; Λύση.

4 Ένας αμφίκυρτος λεπτός φακός έχει επιφάνειες με ίσες ακτίνες μέτρου 2,50 cm. Κοιτάζοντας δια μέσου του φακού παρατηρείτε ότι σχηματίζει το είδωλο ενός δέντρου που βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση σε θέση που απέχει 1,87 cm από τον φακό. Ποιος είναι ο δείκτης διάθλασης του φακού; Λύση.

5 Η εστιακή απόσταση ενός απλού μεγεθυντικού φακού είναι 8,00 cm
Η εστιακή απόσταση ενός απλού μεγεθυντικού φακού είναι 8,00 cm. Υποθέστε ότι ο μεγεθυντικός φακός τοποθετείται πολύ κοντά στον οφθαλμό. (a) Σε ποια απόσταση από τον μεγεθυντικό φακό πρέπει να τοποθετηθεί ένα αντικείμενο αν το είδωλό του σχηματίζεται σε απόσταση 25,0 cm μπροστά από τον οφθαλμό του παρατηρητή; (b) Αν το ύψος του αντικειμένου είναι 1,00 mm, ποιο είναι το ύψος του ειδώλου που σχηματίζεται από τον μεγεθυντικό φακό; Λύση.

6

7 Το σχήμα δείχνει ένα αντικείμενο και το είδωλό του που σχηματίζεται από ένα φακό. (a) Ποια είναι η εστιακή απόσταση του φακού και ποιο είναι το είδος του φακού (συγκλίνων ή αποκλίνων); (b) Ποιο είναι το ύψος του ειδώλου; Είναι πραγματικό ή φανταστικό; Λύση.

8

9 Σύμφωνο φως από λυχνία ατμών νατρίου διερχεται από φίλτρο το οποίο αποκόπτει όλα τα μήκη κύματος εκτός από ένα. Στην συνέχεια προσπίπτει σε δύο σχισμές των οποίων η μεταξύ τους απόσταση είναι 0,460 mm.Το αποτέλεσμα της συμβολής εμφανίζεται σε οθόνη, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 2,20 m. Η απόσταση μεταξύ γειτονικών φωτεινών κροσσών είναι 2,82 mm. Ποιο είναι το μήκος κύματος; Λύση.

10 Σύμφωνο φως που περιέχει δύο μήκη κύματος, 660 nm και 470 nm διέρχεται από δύο στενές σχισμές που η μεταξύ τους απόσταση είναι 0,300mm. Η απεικόνιση του αποτελέσματος της συμβολής εμφανίζεται σε οθόνη που απέχει 5,00 m από τις σχισμές. Ποια είναι η απόσταση στην οθόνη μεταξύ των δύο πρώτης τάξης φωτεινών κροσσών των δύο μηκών κύματος; Λύση Επομένως για m=1 προκύπτει

11 Ένα πλακίδιο γυαλιού μήκους 9,00 cm τοποθετείται σε επαφή με δεύτερο πλακίδιο και κρατείται, ώστε να σχηματίζει μικρή γωνία με αυτό, από μεταλλική ταινία πάχους 0,0800 mm, που τοποθετείται κάτω από το ένα άκρο του. Ο χώρος μεταξύ των πλακιδίων περιέχει αέρα. Το γυαλί φωτίζεται από πάνω με φως μήκους κύματος 656 nm. Πόσοι κροσσοί συμβολής ανά εκατοστό παρατηρούνται στο ανακλώμενο φως; Λύση Αέρας

12 Οι κροσσοί σχηματίζονται από την συμβολή του ανακλώμενου φωτός από την πάνω και από την κάτω επιφάνειες της σφήνας του αέρα. Ο δείκτης διάθλασης του γυαλιού είναι μεγαλύτερος από αυτόν του αέρα και επομένως τα κύματα που ανακλώνται από την πάνω επιφάνεια της σφήνας του αέρα δεν υφίστανται διαφορά φάσης κατά την ανάκλαση. Τα κύματα που ανακλώνται από την κάτω επιφάνεια υφίστανται διαφορά φάσης μισού κύκλου. Η συνθήκη για ενισχυτική συμβολή είναι

13


Κατέβασμα ppt "ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΥΓΚΛΙΝΟΝΤΟΣ ΦΑΚΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google