Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 Πώς φθάσαμε στους σημερινούς υπολογιστές Στόχος: Να μπορείτε να αναφέρετε μια σύντομη ιστορική αναδρομή της εξέλιξης των υπολογιστών, τους πιο σημαντικούς.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 Πώς φθάσαμε στους σημερινούς υπολογιστές Στόχος: Να μπορείτε να αναφέρετε μια σύντομη ιστορική αναδρομή της εξέλιξης των υπολογιστών, τους πιο σημαντικούς."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 Πώς φθάσαμε στους σημερινούς υπολογιστές Στόχος: Να μπορείτε να αναφέρετε μια σύντομη ιστορική αναδρομή της εξέλιξης των υπολογιστών, τους πιο σημαντικούς σταθμούς της εξέλιξης των υπολογιστών και τις κατηγορίες υπολογιστών

2 2 Η ανάγκη του ανθρώπου για επεξεργασία αριθμητικών πληροφοριών τον ώθησε, από τα πρώτα χρόνια της ιστορίας του, στην επινόηση διάφορων συσκευών. Η πρώτη συσκευή, που επινοήθηκε από τους Κινέζους, περίπου το 2500 π.Χ., ήταν ο άβακας, που είναι παρόμοιος με το γνωστό μας αριθμήτηριο. Με τη συσκευή αυτήν μπορούσε κάποιος να κάνει προσθέσεις και αφαιρέσεις μόνο.

3 3 Iστορική εξέλιξη των υπολογιστών Ο άνθρωπος πρώτα άρχισε να μετρά με τα δάκτυλα του, μετά χρησιμοποιώντας κομμάτια ξύλου, πέτρες κ.λ.π. Περίοδος 2000 π. Χ. Πρώτη επινόηση, ήταν το γνωστό αριθμητήριο (άβακας) για την εκτέλεση απλών υπολογισμών (πρόσθεση, αφαίρεση)

4 4 Ακολούθησαν διάφορες κατασκευές (μηχανικές) για επίλυση των τεσσάρων μαθηματικών πράξεων (πρόσθεση, αφαίρεση, πολ/σμού, διαίρεση). Pascal’s wheel calculator Babbage’s difference engine Μηχανικές κατασκευέςΠερίοδος 16 ου - τέλος 19 ου αιώνος Κατά τη διάρκεια των αιώνων, πολλοί ερευνητές (Ρascal, Babbage, Hollerith κ.ά.) επινόησαν διάφορες μηχανές για την αυτοματοποίηση της επεξεργασίας δεδομένων.

5 5 Η οποία τηρούσε: Αναλυτική μηχανή Charles Babbage 1.Μια μνήμη για την αποθήκευση των δεδομένων 2.Ένα "μύλο" ικανό να εκτελεί τις αριθμητικές πράξεις 3.Μια μονάδα ελέγχου, η οποία θα καθοδηγεί το μύλο 4.Μονάδες εισόδου-εξόδου.

6 6 Στον εικοστό αιώνα, η μορφή των υπολογιστικών μηχανών αλλάζει από μηχανική σε ηλεκτρομηχανική.

7 7 Ηλεκτρομηχανικός υπολογιστής Επινόηση μεθόδου αυτομάτου ελέγχου. Κατασκευή ηλεκτρομηχανικού υπολογιστή με αποθηκευμένα προγράμματα (MARK 1) (1939) Κατασκευή 1 ου ηλεκτρομηχανικού υπολογιστή με τη δημιουργία κυκλωμάτων από την εταιρεία IBM Εξασφάλισε τη δυνατότητα εισαγωγής δεδομένων με αναγνώριση διάτρητων καρτελών.

8 8 Διάτρητη ταινία 8-channel code Διατρητική μηχανή καρτών με τον κώδικα Hollerith Διάτρητη κάρτα 80 στηλών με τον κώδικα Hollerith Είδη μονάδων εισόδου δεδομένων - εντολών - οδηγιών

9 9 Ο Πρώτος Ηλεκτρονικός Ψηφιακός Ηλεκτρονικός Υπολογιστής με τη χρησιμοποίηση λυχνιών (Electronic Numerical Integrator And Calculator) ονομάστηκε ENIAC και κατασκευάστηκε το 1946 Ηλεκτρονικός Ψηφιακός Η/Υ Ήταν ταχύτερος και με ακρίβεια 2 δεκαδικών ψηφίων

10 10 Λυχνίες Λογικό κύκλωμα με λυχνίες Διάφορα είδη λυχνιών Οι υπολογιστές της πρώτης γενιάς (περίοδος 1942 - 1959), έχουν ως κύριο λογικό στοιχείο τις Λυχνίες. Είναι μεγάλοι σε όγκο, κα­ ταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού, παράγουν πολλή θερμότητα κατά τη λειτουργία τους, είναι αργοί και όχι πολύ αξιόπιστοι.

11 11 Στη πρώτη γενιά υπολογιστών το 1946, κατασκευάζεται ο πρώτος ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ υπολογιστής, ο ΕΝΙΑC (Electronic Numerical Integrator And Calculator). Είναι Ηλεκτρονικός Ψηφιακός υπολογιστής (Η/Υ) με χρησιμοποίηση λυχνιών. Είναι ταχύτερος με ακρίβεια δύο δεκαδικών ψηφίων.

12 12 Ο πρώτος μεγάλου μεγέθους Η.Υ., ο ΕΝΙΑC. Ζύγιζε 30 τόνους και καταλάμβανε μια έκταση περίπου 150 τ.μ. Μπορούσε να επεξεργαστεί 300 αριθμούς το δευτερόλεπτο.

13 13 Ο πρώτος, όμως, εμπορικός υπολογιστής παρουσιάζεται στην αγορά το 1951. Επεξεργάζεται όχι μόνο αριθμούς αλλά και χαρακτήρες. Είναι ο UNIVAC I.

14 14 Βελτίωση του ENIAC και κατασκευή του EDVAC (Electronic Discrete Variable Automatic Computer) έγινε το 1949. Ο Η/Υ αυτός αποθηκεύει το πρόγραμμα και τα δεδομένα στη μνήμη του Η συνεχής βελτίωση των Υπολογιστών δημιουργεί τον εμπορικό υπολογιστή UNIVAC 1 που μπορούσε να εργάζεται επί 24 ωρου βάσεως

15 15 UNIVAC I. Μπορούσε να κάνει 1000 υπολογισμούς περίπου το δευ­τερόλεπτο. Η μνήμη του είχε χωρητικότητα 12,000 χαρακτήρων. Με αυτόν τον Η.Υ. προέβλεψαν στις Η.Π.Α. τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 1952.

16 16 Στη συνέχεια, η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής δίνει νέα, με­γάλη ώθηση στην κατασκευή υπολογιστικών μηχανών. Στη δεύτερη γενιά των υπολογιστών (περίοδος 1959 - 1964), οι λυχνίες αντικαθίστανται από τα τρανζίστορ. Οι υπολογιστές μικραίνουν σε όγκο, γίνονται πολύ πιο γρήγοροι και η αποθηκευτική τους ικανότητα μεγαλώνει. Επί­ σης, είναι πολύ αξιόπιστοι και η τιμή τους μειώνεται, ώστε πλέον να είναι προσιτή σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και κυβερνητικούς οργανισμούς.

17 17 Η τρίτη γενιά των υπολογιστών (περίοδος1965-1970) χρησιμοποιεί τα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ, για να αντικαταστήσει τα τρανζίστορ ως κύρια λογικά στοιχεία. Σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα τοποθετούνται πολλά τρανζίστορ, πυκνωτές και άλλα τα οποία έχουν σμικρυνθεί πολύ. Η χρήση των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων μικραίνει ακόμα περισσότερο τον όγκο των Η.Υ., αυξάνει την ταχύτητα, την αξιοπιστία και την αποθηκευτική τους ικανότητα. Η τιμή τους μειώνεται ακόμη περισσότερο.

18 18 Η τέταρτη γενιά των υπολογιστών (περίοδος 1970 μέχρι σήμερα) εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το ολοκληρωμένο κύκλωμα ως το κύριο λογικό στοιχείο. Τώρα όμως, υπάρχουν πολύ περισσότερα τρανζίστορ, είναι πολύ μικρότερα, πολύ ταχύτερα και πολύ πιο φθηνά. Ένα απλό τσιπ πυριτίου, μεγέθους ενός ανθρώπινου νυχιού, περιέχει τώρα εκατοντάδες χιλιάδες κυκλώματα. Αποτέλεσμα αυτής της σμίκρυνσης είναι η δημιουργία του ΜΙΚΡΟΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ και η εμφάνιση των ΜΙΚΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ αλλά και των ΥΠΕΡΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Σήμερα, γίνεται μεγάλη συζήτηση ανάμεσα στους θεωρητικούς της Πληροφορικής για την επερχόμενη πέμπτη γενιά, που θα χαρακτηρίζεται από τις εφαρμογές της ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ.

19 19 Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να δίνουμε οδηγίες στη φυσική μας γλώσσα και οι Η.Υ. θα μπορούν να μας καταλάβουν παρά τις ιδιομορφίες της προφοράς μας, τους ιδιωματισμούς ή το συντακτικό. Επίσης, θα είναι σε θέση να αναλύσουν τις οδηγίες μας και να «καταλάβουν» τις πραγματικές μας προθέσεις, επισημαίνοντας ενέργειες που φαίνονται αναποτελεσματικές ή λανθασμένες Ο πλέον χαρακτηριστικός διαχωρισμός των Η.Υ. γίνεται με βάση το μέγεθος τους. Όχι μόνο το φυσικό τους μέγεθος αλλά και τις δυνατότητες επεξεργασίας που προσφέρουν

20 20 Οι τέσσερις κατηγορίες Η.Υ. σύμφωνα με τον πιο πάνω διαχωρισμό είναι: Οι μικροϋπολογιστές Οι μεσαίου μεγέθους Η.Υ. Οι μεγάλου μεγέθους Η.Υ. Οι υπερυπολονιστές. Οι διαχωριστικές γραμμές, όμως, μεταξύ των διάφορων κατηγοριών δεν είναι τόσο ξεκάθαρες σήμερα όσο στο παρελθόν

21 21 Κατά τη δεκαετία του 50 πλέον οι Η/Υ τίθενται σε εμπορική χρήση και γνωστές μάρκες Η/Υ εμφανίζονται. Από τότε ο ένας τύπος Η/Υ διαδέχεται τον άλλο από πλήθος κατασκευαστών

22 22 Γενιές Υπολογιστών 1η Γενιά (Δεκαετία του 40) α) Μηχανικά μέρηβ) Λυχνίες γ) Μεγάλες διαστάσειςδ) Μικρή ταχύτητα 2η Γενιά (Δεκαετία του 50) α) Χρήση Transistorβ) Πιο μικρές διαστάσεις γ) Ειδικά δωμάτιαδ) Μεγαλύτερες ταχύτητες 3η Γενιά (Δεκαετία του 60) α) Ολοκληρωμέναβ) Πολύ πιο μικρές κυκλώματα διαστάσεις γ) Ειδικά δωμάτιαδ) Μεγάλες ταχύτητες

23 23 4η Γενιά (Δεκαετία 70 -80) α) Πολύ πιο μικρές διαστάσειςβ) Ειδικά δωμάτια γ) Ολοκληρωμένα κυκλώματα δ) Μεγαλύτερες ταχύτητες υψηλής πυκνότητας (VLSI) ε) Τεχνική Νοημοσύνη Γενιές Υπολογιστών 5η Γενιά (Δεκαετία 90) Πολύ μεγάλες ταχύτητες, Εύκολη επικοινωνία, Χρησιμοποίηση σε πολλούς τομείς της ζωής Υπολογιστές οι οποίοι χρησιμοποιούνται στη επιστήμη, εκπαίδευση στη διοίκηση, βιομηχανία, εμπόριο.


Κατέβασμα ppt "1 Πώς φθάσαμε στους σημερινούς υπολογιστές Στόχος: Να μπορείτε να αναφέρετε μια σύντομη ιστορική αναδρομή της εξέλιξης των υπολογιστών, τους πιο σημαντικούς."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google