Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣ/ΚΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣ/ΚΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣ/ΚΗΣ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΡΑΤΣΙΩΛΗ ΣΤ2 1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣ/ΚΗΣ

2 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Η έννοια του κράτους περιλαμβάνει τρία στοιχεία:
Το έδαφος, δηλαδή μια γεωγραφική περιοχή που ορίζεται από σύνορα. Τον λαό, το σύνολο των ατόμων που ζουν μόνιμα σε αυτό το χώρο. Την εξουσία, την ευθύνη που έχει το κράτος να οργανώνει τη ζωή των κατοίκων με νόμους και να ελέγχει την τήρησή τους.

3 Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ Η κρατική εξουσία εκδηλώνεται με τρεις μορφές:
τη νομοθετική, που ασχολείται με την θέσπιση των νόμων την εκτελεστική, που ασχολείται με τη διακυβέρνηση του κράτους τη δικαστική, που ελέγχει αν τηρούνται οι νόμοι

4 Οι εξουσίες. Η νομοθετική εξουσία, έργο της οποίας είναι η διατύπωση και η ψήφιση των νόμων. Την εξουσία αυτή την ασκεί η Βουλή που ψηφίζει τους νόμους και ο Πρόεδρος της δημοκρατίας που υπογράφει τους νόμους. Η εκτελεστική εξουσία, κύριο έργο της οποίας είναι η διακυβέρνηση του κράτους. Αυτό επιτυγχάνεται με την εφαρμογή των νόμων που ψηφίζει η Βουλή. Την Εκτελεστική εξουσία ασκούν: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η Κυβέρνηση που αποτελείται από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς. Η Δικαστική εξουσία, έργο της οποίας είναι η επίλυση των προβλημάτων των πολιτών στα δικαστήρια, σύμφωνα με τους νόμους που έχει θεσπίσει η πολιτεία.Τη Δικαστική εξουσία ασκούν τα δικαστήρια.

5 Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας
O ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

6

7

8 Μορφή του πολιτεύματος και Πρωταρχικές υποχρεώσεις της πολιτείας.
Το πολίτευμα της Ελλάδος είναι ‘’ Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία‘’ Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας Η Ελλάδα, ακολουθώντας τους γενικά αναγνωρισμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου, επιδιώκει την εμπέδωση της ειρήνης, της δικαιοσύνης, καθώς και την ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των λαών και των κρατών.

9 Υπουργεία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας...........................
Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Υπουργείο Αγροτικής Αναπτύξεις και Τροφίμων Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού Υπουργείο Εξωτερικών Υπουργείο Οικονομικών Ένοπλες Δυνάμεις Λιμάνια-Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες Γεωργία-Κτηνοτροφία-Αλιεία Πολιτιστική κληρονομιά-Ανάπτυξη τεχνών Σχέσεις της Ελλάδας με άλλα κράτη Οικονομική ανάπτυξη-Βελτίωση της ποιότητας ζωής

10 ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

11 Mε λίγα λόγια.... Το Σύνταγμα της χώρας μας ορίζει τη μορφή του πολιτεύματος, την οργάνωση και τις λειτουργίες της Πολιτείας, τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών. Στο Σύνταγμα στηρίζονται όλοι οι νόμοι του κράτους.

12 ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ Το σύνταγμα είναι ο ανώτερος νόμος του κράτους, στον οποίο πρέπει να στηρίζονται όλοι οι νόμοι της πολιτείας. Το Ελληνικό Σύνταγμα αποτελείται από 120 άρθρα και: Καθορίζει τη μορφή του πολιτεύματος και τις πρωταρχικές υποχρεώσεις της πολιτείας, όπως ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου, η επιδίωξη ειρήνης, δικαιοσύνης και ανάπτυξης φιλικών σχέσεων με άλλα κράτη και λαούς. Ρυθμίζει την οργάνωση και τις λειτουργίες της πολιτείας. Κατοχυρώνει τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών και καθορίζει τις υποχρεώσεις τους. Οι νόμοι που ψηφίζονται από τη Βουλή πρέπει να είναι σύμφωνοι με το Σύνταγμα, ώστε να μη θεωρούνται αντισυνταγματικοί.

13 ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία συνιστούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.

14 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

15 Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν;
Στο πρόγραμμα καλούνται να συμμετάσχουν οι μαθητές της Β΄ τάξης των Λυκείων, όλων των τύπων (δημόσιων, ιδιωτικών, ημερησίων, απογευματινών, εσπερινών, ειδικών, εκκλησιαστικών), οι μαθητές της Β΄ τάξης του α΄κύκλου όλων των τύπων (δημόσιων, ιδιωτικών, ημερησίων, απογευματινών, εσπερινών) των ΤΕΕ της χώρας, οι μαθητές της αντίστοιχης τάξης των Ελληνικών Λυκείων της Αλλοδαπής και, τέλος, οι μαθητές της Β΄ τάξης των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών της Κύπρου, όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας τους.

16 Λίγα Λόγια για το πρόγραμμα...
Η «Βουλή των Εφήβων» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων, το οποίο οργανώνεται σε ετήσια βάση με τη συνεργασία του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των Υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου και του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Από τη Θ΄ Σύνοδο (2004) το πρόγραμμα διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

17

18 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

19 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
ΕΒΡΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ 4 3 ΣΕΡΡΩΝ Α ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Β ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΙΛΚΙΣ 7 16 10 3 ΠΕΛΛΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 4 2 ΓΡΕΒΑΝΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ 1 5

20 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ

21 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΡΤΑΣ ΠΡΕΒΑΖΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 3 2 1 5

22 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΡΑΚΑΛΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 5 8

23 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΙΤΩ/ΝΙΑΣ ΕΥΡΙΤΑΝΙΑΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ 8 1 5 4 ΕΥΒΟΙΑΣ Α ΑΘΗΝΩΝ Β ΑΘΗΝΩΝ Α ΠΕΙΡΑΙΩΣ Β ΠΕΙΡΑΙΩΣ 6 17 42 8

24 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΡΗΤΗΣ ΧΑΝΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ 4 2 8

25 ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΗΣΙΑ
ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΛΕΣΒΟΥ ΧΙΟΥ ΣΑΜΟΥ 3 5 2 1 ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 3 1

26

27 ΠΗΓΕΣ ΒΙΒΛΙΟ ΑΓΩΓΗΣ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤ ΤΑΞΗΣ

28 ΜΠΕΣ ΔΕΣ!!!

29


Κατέβασμα ppt "1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣ/ΚΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google