Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

 ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ.  ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ  ΦΥΣΙΚΟ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: " ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ.  ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ  ΦΥΣΙΚΟ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1  ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ.  ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ  ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

2

3 ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 1 Η ΟΜΑΔΑ2 Η ΟΜΑΔΑ3 Η ΟΜΑΔΑ 1. ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ1. ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ1. ΣΕΒΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 2. ΝΤΑΝΑΤΣΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ2. ΚΑΘΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΗΣ2. ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 3. ΞΕΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ3. ΜΥΡΙΑΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ3. ΤΣΙΦΤΣΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ 4. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ4. ΠΑΠΠΑΣ ΗΛΙΑΣ4. ΤΣΟΚΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ ΑΘ. 5. ΠΑΡΙΣΗ ΕΥΔΟΚΙΑ5. ΤΟΥΝΤΟΥΡΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ5. ΤΣΟΚΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ Ζ. 6. ΣΑΡΡΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ6. ΧΥΣΕΝΛΛΑΡΙ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

4  Τι είναι Ενεργός Πολίτης ;  Υπεύθυνος πολίτης.  Ενημερωμένος για τα κοινά.  Προστατεύει το περιβάλλον.  Εξοικονομεί ενέργεια.  Ανακυκλώνει.  Διεκδικεί τα δικαιώματά του στη γειτονιά του, στην πόλη του και στη χώρα του.  Σέβεται και βοηθά τους συμπολίτες του.

5  ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΣ.  Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ - Η ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ  Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ.

6

7  ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ. ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ΗΣ ΟΜΑΔΑΣ.  Η ΜΕΝΕΜΕΝΗ έχει 5 πάρκα, το ένα βρίσκεται στην οδό Καζαντζάκη.  Υπάρχει μία μεγάλη πλατεία, που ονομάζεται Κ. Τσομπάνογλου.  Υπάρχει και το στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου γίνονται αρκετές εκδηλώσεις, όπως φεστιβάλ παραδοσιακών ή ποντιακών χορών, ανθοέκθεση και θεατρικές παραστάσεις.  Σ’ αυτούς τους ελεύθερους χώρους βρίσκονται διάσπαρτα δέντρα, φυτά αλλά όχι αρκετά.  Θετικό είναι ότι γίνονται εκδηλώσεις στο στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά αρνητικό είναι ότι δεν έχει παγκάκια και είναι δεν έχει αξιοποιηθεί ο χώρος κατάλληλα ακόμη.  Θα προτείναμε εμείς οι πολίτες να αναλάβουμε την πρωτοβουλία ώστε να έχει περισσότερο πράσινο η περιοχή μας και να μην υπάρχουν κατεστραμμένα πάρκα.

8  Η ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ. ΕΡΓΑΣΙΑ 2 ΗΣ ΟΜΑΔΑΣ.  Η αυλή του σχολείου μας, ( 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ), που βρίσκεται στην οδό Ν. Κουντουριώτου 33, είναι μεγάλη και έχει ένα γήπεδο βόλεϊ και ένα γήπεδο μπάσκετ.  Στην αυλή υπάρχουν αρκετά ψηλά δέντρα.  Αυτό που μας αρέσει στο χώρο της αυλής είναι ότι υπάρχει μεγάλο μέρος για ν’ αθλούμαστε ( π.χ. ποδόσφαιρο, βόλεϊ, μπάσκετ ).  Αυτό που δεν μας αρέσει στην αυλή μας είναι ότι δεν έχει τέρματα για το ποδόσφαιρο.  Για να γίνει πιο ευχάριστη η αυλή του σχολείου μας θα προτείναμε να υπάρχουν πιο πολλά φυτά και δέντρα γιατί γνωρίζουμε από τη Βιολογία, ότι το πράσινο βελτιώνει την ποιότητα του αέρα καθώς τα φυτά με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα ενώ απελευθερώνουν οξυγόνο.

9  ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΟΥ. ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ 3 ΗΣ ΟΜΑΔΑΣ.  Στη γειτονιά μας υπάρχουν 3 πάρκα, όπου υπάρχουν πολλά δέντρα και φυτά.  Σ’ αυτούς τους ελεύθερους χώρους υπάρχουν πολλές καφετέριες, ένα κέντρο προστασίας ηλικιωμένων και ένα σπιτάκι αεροπροσκόπων.  Υπάρχουν και αρκετοί χώροι στάθμευσης.  Όπως στις περισσότερες αστικές περιοχές, υπάρχουν λίγες μονοκατοικίες με αυλές και μεγάλες οικοδομές.  Τα πεζοδρόμια, είτε είναι πολύ στενά, είτε καταλαμβάνονται από οχήματα και έτσι δεν είναι άνετη η κυκλοφορία των ανθρώπων.  Θα προτείναμε να υπάρχουν περισσότεροι χώροι ψυχαγωγίας, όπως μπασκέτες, χώροι για ποδόσφαιρο και άλλα αθλήματα καθώς και περισσότερα παγκάκια για να μπορούν να ξεκουράζονται περισσότεροι άνθρωποι. 

10  ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΔΥΟ ΧΩΡΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ.  ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ;  ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11  ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΡΑΤΑΣΟΥ.  Ο χώρος του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου βρίσκεται στο Δήμο Παύλου Μελά ( Πολίχνη ) έχει πολύ πράσινο, πολλά ψηλά δέντρα και πολλά λαχανικά.  Τα λαχανικά είναι βιολογικά : μπρόκολα, φασολάκια κρεμμυδάκια, μαρούλια, λάχανα, πιπεριές, αντίδια, κουκιά και ραδίκια.  Η συλλογική αυτή καλλιέργεια λαχανικών, εποχιακών φρούτων, λουλουδιών και βοτάνων ανήκει στην Ομάδα Αστικών και Περιαστικών Καλλιεργειών ( ΠΕΡ.ΚΑ.),που δημιουργήθηκε στις αρχές του 2011.  Η καλλιέργεια είναι μη κερδοσκοπική, καλύπτει μέρος από τις ανάγκες των μελών της ομάδας και στηρίζει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.  Στο χώρο του πρώην στρατοπέδου υπάρχουν πολλά παγκάκια και παιδική χαρά.

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24  ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.  Το στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στο Δήμο Αμπελοκήπων, κοντά στη Μενεμένη.  Υπάρχουν και εδώ, όπως στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου, πολύ πράσινο, ψηλά δέντρα και διάφορα φυτά.  Όμως εδώ ο χώρος δεν έχει αξιοποιηθεί εκτός από το χώρο γύρω από την εκκλησία,τον Ι.Ν. Αναστάσεως.  Υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα κτήρια και δεν υπάρχουν παγκάκια.  Υπάρχει όμως ένα γήπεδο για ποδόσφαιρο.  Ελπίζουμε ότι στο μέλλον και τα 2 πρώην στρατόπεδα θα γίνουν ελεύθεροι χώροι αναψυχής και χώροι πολιτισμού.  Τα 2 πάρκα θα βοηθήσουν στη μείωση της θερμοκρασίας κατά 3 – 4 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι. Θα φιλτράρουν το μολυσμένο αέρα ( σκόνη ). Θα μειώσουν το θόρυβο της πόλης. Θα αναβαθμιστούν οι Δήμοι Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων – Μενεμένης και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίες.

25  ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑ - ΒΙΩΣΙΜΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ;  ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΓΗ ΜΑΣ.

26  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ Κ.Δ.Α.Υ ΘΕΡΜΗΣ.  Στην επίσκεψή μας στο Κέντρο Ανακύκλωσης Κ.Δ.Α.Υ. ( Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών ) μας ξενάγησε ο Διευθυντής του και μάθαμε :  Τι είναι ανακύκλωση.  Πως λειτουργεί το εργοστάσιο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών.  Τι υλικά μπορούμε να πετάμε στους μπλε κάδους.  Τι υλικά δεν πρέπει να πετάμε στους μπλε κάδους.  Πως γίνεται η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους.  Τι μέτρα παίρνουν για την υγεία των εργατών.

27

28  ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.  Τι ρίχνουμε στους μπλε κάδους Ανακύκλωσης :  Γυάλινες συσκευασίες : ( από αλκοολούχα ποτά, νερό, γάλα, χυμούς, αναψυκτικά, βαζάκια τροφίμων κ.ά. ).  Πλαστικές συσκευασίες : ( από νερό, αναψυκτικά, λάδι, απορρυπαντικά, γιαούρτι, βούτυρο, οδοντόκρεμες, σαμπουάν κ.ά.).  Χάρτινες συσκευασίες : ( από γάλα, χυμούς, απορρυπαντικά, χαρτοκιβώτια κ.ά. ).  Συσκευασίες από αλουμίνιο και λευκοσίδηρο : ( από μπύρες και αναψυκτικά, κονσέρβες από γάλα εβαπορέ, λάδι κ.ά. ).

29  Με την Ανακύκλωση …..  Μειώνουμε τον όγκο και το βάρος των αποβλήτων της γειτονιάς μας και της πόλης μας.  Εξοικονομούμε ενέργεια, πρώτες ύλες και φυσικούς πόρους.  Προστατεύουμε το περιβάλλον.  Δημιουργούμε θέσεις εργασίας.

30  Η διάρκεια της ζωής των σκουπιδιών.  Πόσος χρόνος περνάει, μέχρι να απορροφηθεί από το περιβάλλον, ένα σκουπίδι που πετάμε ;

31 11Χαρτοπετσέτα 3-4 μήνες 22Φλούδια φρούτων3-6 μήνες 33Σπίρτο6 μήνες 44Εφημερίδα12 μήνες 55Φίλτρο τσιγάρου2 χρόνια 66Τσίχλα5 χρόνια 77Αλουμινένιο κουτί100 χρόνια 88Πλαστικό μπουκάλι100-1000 χρόνια 99Γυαλί4000 χρόνια

32

33  ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΗΣ.

34  ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.  Το πρόγραμμά μας τελείωσε με την 3μερη εκπαιδευτική εκδρομή στο Βόλο.  Θέλω να ευχαριστήσω τις μαθήτριες και τους μαθητές των 3 ομάδων που μας ξενάγησαν : 1). Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου. 2). Στο Εντομολογικό Μουσείο του Βόλου. 3). Στο Μουσείο Τζόρτζιο ντε Κίρικο. 4). Στους Παλαιολιθικούς Οικισμούς Σέσκλο και Διμήνι και 5). Στη Μακρυνίτσα.  Ελπίζω ότι μ’ αυτό το πρόγραμμα είδαμε, ακούσαμε και μάθαμε αρκετά ενδιαφέροντα θέματα.  ΣΑΜΨΑΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ – ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ –ΦΥΣΙΚΟΣ  Μενεμένη Σχ.Έτος 2013-2014

35


Κατέβασμα ppt " ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ.  ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ  ΦΥΣΙΚΟ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google