Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές Ασκήσεις Γ΄ Γυμνασίου Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος: 2008-09.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές Ασκήσεις Γ΄ Γυμνασίου Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος: 2008-09."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές Ασκήσεις Γ΄ Γυμνασίου Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος: 2008-09

2 Πείραμα 1.4 Πείραμα 1.4 « Ο δείκτης κόκκινο λάχανο» « Ο δείκτης κόκκινο λάχανο» Μέρος 1 ο : Παρασκευή του δείκτη Μέρος 2 ο : Ο δείκτης στην όξινη περιοχή Μέρος 2 ο : Ο δείκτης στην όξινη περιοχή Πείραμα 2.3 Πείραμα 2.3 « Ο δείκτης στη βασική περιοχή» « Ο δείκτης στη βασική περιοχή»

3 Παρασκευή του δείκτη «κόκκινο λάχανο». Υλικά και ουσίες που απαιτούνται Κόκκινο λάχανο Κόκκινο λάχανο Όργανα που απαιτούνται Ποτήρι ζέσεως των 600ml (ή ένα κατσαρολάκι) Ποτήρι ζέσεως των 600ml (ή ένα κατσαρολάκι) Λύχνος Bunsen ή εργαστηριακός λύχνος (καμινέτο) Λύχνος Bunsen ή εργαστηριακός λύχνος (καμινέτο) Πυρίμαχο πλέγμα Πυρίμαχο πλέγμα Tρίποδας Tρίποδας Γυάλινο χωνί Γυάλινο χωνί Πλαστικό φιαλίδιο των 100 ml Πλαστικό φιαλίδιο των 100 ml

4 Εκτέλεση της άσκησης Βάζουμε νερό στο ποτήρι ζέσεως μέχρι τα ¾ του ύψους του και ρίχνουμε μερικά φύλλα από το κόκκινο λάχανο. Βάζουμε νερό στο ποτήρι ζέσεως μέχρι τα ¾ του ύψους του και ρίχνουμε μερικά φύλλα από το κόκκινο λάχανο. Ανάβουμε το καμινέτο και θερμαίνουμε το μείγμα μέχρι να βράσει το νερό και να αποκτήσει μπλε χρώμα. Ανάβουμε το καμινέτο και θερμαίνουμε το μείγμα μέχρι να βράσει το νερό και να αποκτήσει μπλε χρώμα. Σβύνουμε το καμινέτο, περιμένουμε να κρυώσει το μείγμα, απομακρύνουμε τα φύλλα και μεταγγίζουμε το εκχύλισμα στο πλαστικό φιαλίδιο με τη βοήθεια του γυάλινου χωνιού. Αυτό το υγρό είναι ο δείκτης μας. Σβύνουμε το καμινέτο, περιμένουμε να κρυώσει το μείγμα, απομακρύνουμε τα φύλλα και μεταγγίζουμε το εκχύλισμα στο πλαστικό φιαλίδιο με τη βοήθεια του γυάλινου χωνιού. Αυτό το υγρό είναι ο δείκτης μας.

5 Μέρος 1 ο : Ο δείκτης στην όξινη περιοχή Μέρος 2 ο : Ο δείκτης στη βασική περιοχή 1. Στην όξινη περιοχή 1. Στην όξινη περιοχή Διάλυμα HCI 3,65% w/v (1M) Διάλυμα HCI 3,65% w/v (1M) Άχρωμο ξίδι Άχρωμο ξίδι Χυμός λεμονιού Χυμός λεμονιού Αναψυκτικό τύπου σόδας Αναψυκτικό τύπου σόδας Όργανα που απαιτούνται 8 δοκιμαστικοί σωλήνες 8 δοκιμαστικοί σωλήνες Στήριγμα δοκιμαστικών σωλήνων Στήριγμα δοκιμαστικών σωλήνων Πεχαμετρικό χαρτί Πεχαμετρικό χαρτί 2. Στη βασική περιοχή Άσπρο σαπούνι (όχι αρωματικό)Άσπρο σαπούνι (όχι αρωματικό) Καθαριστικό τζαμιώνΚαθαριστικό τζαμιών ΑσβεστόνεροΑσβεστόνερο Διάλυμα NaOH 0,4% w/v (0,1M)Διάλυμα NaOH 0,4% w/v (0,1M) Κόκκινο λάχανοΚόκκινο λάχανο Υλικά και ουσίες που απαιτούνται:

6

7 Βήματα της άσκησης 1.Τοποθετούμε τους δοκιμαστικούς σωλήνες στο στήριγμα και ρίχνουμε μέσα στον καθένα λίγο από το εκχύλισμα του κόκκινου λάχανου. Φροντίζουμε να σχηματιστεί μια στήλη ύψους 2-3 cm. 2.Προσθέτουμε στους σωλήνες μικρή ποσότητα διαλυμάτων Όξινο διάλυμα ΡΗ Διάλυμα HCI 1M 0 Ξινό2 Ξίδι3 Σόδα5 Βασικό διάλυμα Σαπουνόνερο9 Καθαριστικό τζαμιών 11 Ασβεστόνερο12 Διάλυμα NaOH 0,1M 13

8 3. Μετράμε το ΡΗ των διαλυμάτων και καταγράφουμε τη διαβάθμιση του χρώματος από το πολύ όξινο διάλυμα HCI στο λιγότερο όξινο αναψυκτικό και από το λίγο βασικό σαπουνόνερο στο πολύ βασικό διάλυμα NaOH. Η καταγραφή αυτή σε συνδυασμό με το ΡΗ των διαλυμάτων αποτελεί πλέον τη δική μας χρωματομετρική κλίμακα του ΡΗ στην όξινη και βασική περιοχή.(στη θέση 6 είναι ο δείκτης)

9 Εφαρμογή της χρωματομετρικής κλίμακας ΡΗ Εφαρμογή της χρωματομετρικής κλίμακας ΡΗ Αν θέλουμε να προσδιορίσουμε το ΡΗ ενός διαλύματος, προσθέτουμε σ’ αυτό αρκετές σταγόνες από το εκχύλισμα του κόκκινου λάχανου. Αν θέλουμε να προσδιορίσουμε το ΡΗ ενός διαλύματος, προσθέτουμε σ’ αυτό αρκετές σταγόνες από το εκχύλισμα του κόκκινου λάχανου. Ανάλογα με το χρώμα που θα πάρει το διάλυμα, θα καταλάβουμε αν το ΡΗ του είναι παρόμοιο με το ΡΗ κάποιου από τα οκτώ διαλύματα που χρησιμοποιήσαμε για την κατασκευή της κλίμακας. Ανάλογα με το χρώμα που θα πάρει το διάλυμα, θα καταλάβουμε αν το ΡΗ του είναι παρόμοιο με το ΡΗ κάποιου από τα οκτώ διαλύματα που χρησιμοποιήσαμε για την κατασκευή της κλίμακας.


Κατέβασμα ppt "ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές Ασκήσεις Γ΄ Γυμνασίου Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος: 2008-09."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google