Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

των διαλυμάτων των οξέων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "των διαλυμάτων των οξέων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 των διαλυμάτων των οξέων
2ο ΕΚΦΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Aγωγιμότητα των διαλυμάτων των οξέων Επιμέλεια Νίκος Μαρκουλάκης Χημικός

2 Aγωγιμότητα των διαλυμάτων των οξέων
Όταν ο ηλεκτρολύτης είναι ξύδι η ένταση του ρεύματος είναι μικρή. Έτσι αν έχουμε ένα λαμπάκι συνδεμένο σε σειρά στο κύκλωμα δεν το βλέπουμε να ανάβει. Το δημιουργούμενο ρεύμα μετριέται με ένα ευαίσθητο αμπερόμετρο ή πολύμετρο Το ίδιο συμβαίνει και στο χυμό του λεμονιού

3 Προαιρετικά 1) Τοποθετούμε στο στήριγμα 8 δοκιμαστικούς σωλήνες και ρίχνουμε στον καθένα τα παρακάτω υλικά του πίνακα: Ουσία à Απιον. νερό δ/μα HCl ΝαΟΗ ΝαCl Ξύδι Άζαξ Νερό βρύσης Οινό-πνευμα Ένδειξη Αμπερομέ- τρου 2) Τοποθετούμε τα ηλεκτρόδια στον σωλήνα και συνδέουμε στη σειρά τη μπαταρία και το πολύμετρο (ως αμπερόμετρο), στην κλίμακα των 200 mA Όταν ο σωλήνας είναι άδειος η ένδειξη του οργάνου είναι μηδέν.   3) Με τον υδροβολέα ρίχνουμε απιονισμένο νερό, μέχρι το μέσο του σωλήνα, και παρατηρούμε ότι η ένδειξη δεν αλλάζει (ή αλλάζει ελάχιστα π.χ. 0,1 mA). Άρα το απιονισμένο νερό δεν παρουσιάζει ηλεκτρική αγωγιμότητα.

4 4) Ρίχνουμε στο δοκιμαστικό σωλήνα 10 σταγόνες διαλύματος HCl και
καταγράφουμε την αρχική ένδειξη του οργάνου. Παρατηρούμε ότι η ένδειξη συνεχώς μειώνεται, λόγω συγκέντρωσης των παραγόμενων αερίων στην επιφάνεια των ηλεκτροδίων. Χτυπάμε ελαφρά με το δάχτυλό μας το σωλήνα και  η ένδειξη αυξάνει, μειούμενη στη συνέχεια. 5) Αποσυνδέουμε τα καλώδια από τα ηλεκτρόδια, βγάζουμε τα ηλεκτρόδια από το διάλυμα, τα ξεπλένουμε και τα τοποθετούμε στο δεύτερο σωλήνα. 6) Καταγράφουμε τα αποτελέσματα ακολουθώντας της ίδια διαδικασία και στους υπόλοιπους σωλήνες. Παρατηρήσεις  Μπορούμε να έχουμε και διαλύματα μεγαλύτερων ή μικρότερων συγκεντρώσεων, για να συσχετίσουμε την αγωγιμότητα με τη συγκέντρωση. Μπορούμε να βυθίσουμε το δοκιμαστικό σωλήνα σε ένα ποτήρι με ζεστό νερό για να συσχετίσουμε την αγωγιμότητα με την αύξηση της  θερμοκρασίας (η αγωγιμότητα αυξάνεται με τη θερμοκρασία)

5 Ηλεκτρόλυση διαλύματος KΙ
Σε υοειδή σωλήνα τοποθετούμε διάλυμα ΚΙ στο οποίο έχουμε προσθέσει 1–2 σταγόνες φαινολοφθαλεΐνης. Βυθίζουμε μέσα σε αυτό δύο ηλεκτρόδια από γραφίτη τα οποία έχουμε συνδέσει στους πόλους μπαταρίας. Στην άνοδο παρατηρούμε καφέ χρωματισμό από το ιώδιο. Στην κάθοδο παρατηρούμε έκλυση αερίου Η2 και κόκκινο χρωματισμό λόγω της περίσσειας των ΟΗ – σε φαινολοφθαλεΐνη.

6 Ηλεκτρόλυση διαλύματος NaCl
δύο ηλεκτρόδια από γραφίτη τα οποία έχουμε συνδέσει στους πόλους μπαταρίας. Στην άνοδο πραγματοποιείται η οξείδωση των ιόντων Cl- σε μοριακό Cl2 (το διάλυμα πρασινίζει). Στην κάθοδο παρατηρούμε έκλυση Η2.


Κατέβασμα ppt "των διαλυμάτων των οξέων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google