Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μάθημα Μάθημα Η διάχυση του Αισώπειου Μύθου στην Ευρώπη Διδάσκων Κατσαδώρος Γεώργιος Ημερομηνία παρουσίασης 13 Δεκεμβρίου 2011 Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μάθημα Μάθημα Η διάχυση του Αισώπειου Μύθου στην Ευρώπη Διδάσκων Κατσαδώρος Γεώργιος Ημερομηνία παρουσίασης 13 Δεκεμβρίου 2011 Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μάθημα Μάθημα Η διάχυση του Αισώπειου Μύθου στην Ευρώπη Διδάσκων Κατσαδώρος Γεώργιος Ημερομηνία παρουσίασης 13 Δεκεμβρίου 2011 Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

2 Θέμα εργασίας: Δειγματική διδασκαλία βασισμένη σε αισώπειους μύθους (3 διδακτ. ώρες)

3 Γνωστικοί στόχοι ● Να πληροφορηθούν για τη ζωή και το έργο του Αισώπου ● Να πληροφορηθούν για τα χαρακτηριστικά τών μύθων και μάλιστα των Αισώπειων. ● Να είναι σε θέση να μετατρέπουν τον πλάγιο λόγο σε ευθύ και αντίστροφα ● Να μπορούν να πλάθουν δικούς τους μύθους και να παράγουν διαλόγους ● Να μπορούν να διακρίνουν τους μύθους από άλλα λαϊκά είδη. ● Να γνωρίζουν τα επιμέρους χαρακτηριστικά των μύθων.(Αρχή) ● Να αποδίδουν με λέξεις-έννοιες το ηθικό δίδαγμα και νόημα των μύθων. ● Να γνωρίσουν φράσεις-αποφθέγματα που έχουν προκύψει από μύθους του Αισώπου

4 Διδακτικοί στόχοι ● Συμμετοχή των μαθητών σε ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες. ● Να εμπλέκονται σε επικοινωνιακές δράσεις τύπου. ● Να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.

5 Μαθησιακοί στόχοι Να αναπτύξουν στρατηγικές ανάγνωσης και ερμηνείας μύθων. Να αναπτύξουν στρατηγικές και τεχνικές αξιολόγησης προσώπων Να αντιλαμβάνονται τους διάφορους συμβολισμούς. Να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους. Να αναπτύξουν τον προφορικό λόγο και να γνωρίζουν καλύτερα τις κινητικές τους ικανότητες(θεατρικό παιχνίδι).

6 Τεχνολογικοί στόχοι ● Να είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες ● Να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον επεξεργαστή κειμένου. ● Να γνωρίσουν επιπρόσθετες λειτουργίες που αφορούν την αποθήκευση και την αναζήτηση αρχείων (μέσω θερμών περιοχών/λέξεων.) ● Να διαχειρίζονται προγράμματα επεξεργασίας εικόνας και δημιουργίας εικονογραφημάτων. ● Να εξοικειωθούν με τις Νέες Τεχνολογίες, ώστε να δημιουργήσουν κριτήρια εγκυρότητας του χρησιμοποιούμενου υλικού.

7 Διδακτικές τεχνικές ● Ιστοεξερεύνηση ● Ιδεοθύελλα ● Ερωτήσεις-Απαντήσεις ● Μέθοδος project ● διαθεματική διδασκαλία ● παιχνίδι ρόλων ● Παιχνίδια ● Επισκέψη σε ζωολογικό κήπο ● Ομάδες εργασίας ● Συζήτηση

8 Εποπτικά μέσα ● Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και διαδίκτυο ● Κλασικοί πίνακες ● Προβολέας ● Διάφορα βοηθητικά αντικείμενα ● Φύλλα εργασίας ● Διαδικτυακά ερωτηματολόγια αξιολόγησης γνώσεων

9 Επιλογή Αισώπειων μύθων Η επιλογή έγινε βάσει ενός κοινού επιμύθιου. Οι μύθοι, λοιπόν, έχουν έναν κοινό παρονομαστή, ένα χαρακτηριστικό που καθιστά τον άνθρωπο αδύναμο, τη δειλία Μύθος 1ος: Η Αλεπού και τα σταφύλια Μύθος 2ος: Ένας άνθρωπος δειλός και τα κοράκια Μύθος 3ος: Ο δειλός κυνηγός και ο ξυλοκόπος Μύθος 4ος: Ελαφόπουλο Μύθος 5ος: Το σκυλί που κυνηγούσε το λιοντάρι και η αλεπού Κοινό επιμύθιο, η δειλία: Και από τους πέντε μύθους αναδεικνύεται η δειλία με κάποιες λεπτές διαφορές, όπως στο 2ο και 5ο Μύθο, όπου υπογραμμίζεται η δειλία και το θράσος των “τολμηρών” στα λόγια και όχι στα έργα, των ψευτοπερήφανων. Ενώ στον 4ο μύθο, τονίζεται ότι στην περίπτωση των φυσικά δειλών, η παρηγοριά από τον περίγυρό τους δεν τους παρέχει ωφέλεια.

10 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο 1 ος μύθος Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο 1 ος μύθος “Η Αλεπού και τα σταφύλια” Μια φορά μία αλεπού, που ήταν πολύ πεινασμένη καθώς προχωρούσε είδε κρεμασμένα τσαμπιά σταφύλια σε μία κληματαριά, τα οποία φαίνονταν ώριμα και λαχταριστά. Επειδή είχε μεγάλο καημό να τα φτάσει, άρχισε να τεντώνεται και να πηδά. Παρά τον αγώνα της για να τα φτάσει, δεν τα κατάφερνε. Έτσι, λοιπόν, εγκατέλειψε την προσπάθεια και καθώς έφευγε λέει στον εαυτό της: "Άγουρα είναι".

11 Κλινική Ψυχολογία «Το Εγώ χρησιμοποιεί ποικίλες διαδικασίες για να επιτελέσει το έργο του, το οποίο συνίσταται, γενικά, στο να αποφεύγει τον κίνδυνο, το άγχος και τη δυσαρέσκεια. Τις διαδικασίες αυτές αποκαλούμε μηχανισμούς άμυνας». (Σ. Φρόιντ 1937) Μηχανισμοί Άμυνας 1.Απώθηση 2.Μετουσίωση 3.Εκλογίκευση 4.Παλινδρόμηση 5.Ταύτιση 6.Αντιθετική συμπεριφορά ➔ Εκλογίκευση Επιστρατεύουμε την εκλογίκευση είτε όταν δεν καταφέρνουμε να αποκτήσουμε κάτι που επιθυμούσαμε και αποφασίζουμε αναδρομικά ότι τελικά δεν το επιθυμούσαμε και τόσο πολύ (μερικές φορές αυτή η διεργασία ονομάζεται «εκλογίκευση των ξινών σταφυλιών».

12 Βιβλιογραφία ● Αισώπου Μύθοι, Ανδρόνικος Νούκιος & Γεώργιος Αιτωλός, εκδόσεις ΕΣΤΙΑ: Νέα Ελληνική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2008 ● Αισώπου Μύθοι, Βιβλιοθήκη Ελλήνων, Ελληνικός Εκδοτικός Οργανισμός, Τόμος Α' (Α-Κ), Εισαγωγή-Μετάφραση Α. Τάσου ● Μάθηση Βασισμένη στο Ψηφιακό Παιχνίδι, Marc Prensky, εκδόσεις Μεταίχμιο, Επιστημονική επιμέλεια: Μιχάλης Μεϊμάρης, Αθήνα 2007 ● Κείμενα Παιδείας Donald W. Winnicott, Τσαμπαρλή Αναστασία, εκδόσεις Ατραπός Δικτυογραφία ● www.ime.gr Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού www.ime.gr ● www.asiaminor.ehm.gr Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού www.asiaminor.ehm.gr ● www.greek-language.gr Πύλη για την Ελληνική γλώσσα και την γλωσσική εκπαίδευση www.greek-language.gr

13 Το URL του Webquest www.zunal.com/process.php?w=124950


Κατέβασμα ppt "Μάθημα Μάθημα Η διάχυση του Αισώπειου Μύθου στην Ευρώπη Διδάσκων Κατσαδώρος Γεώργιος Ημερομηνία παρουσίασης 13 Δεκεμβρίου 2011 Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google