Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

2 Ποσοστό ενέργειας  11.5% Στόχος για το 2020  20%

3 Καθυστέρηση των Α.Π.Ε. Πολιτικοί } Κοινωνικοί } Τεχνικοί } ΛΟΓΟΙ
Πολιτικοί } Κοινωνικοί } Τεχνικοί } ΛΟΓΟΙ Οικονομικοί } Γραφειοκρατία

4 ΣΟΥΗΔΟΙ  44% ΣΤΟΧΟΣ  49% ΦΙΛΑΝΔΟΙ  30% ΣΤΟΧΟΣ  38% ΛΙΘΟΥΑΝΟΙ  30% ΣΤΟΧΟΣ  40% ΕΛΛΑΔΑ  7Η θέση από το ΤΕΛΟΣ

5 Τα κύρια πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι τα εξής:
Είναι ανεξάντλητες πηγές ενέργειας και συμβάλλουν στη μείωση της εξάρτησης από μη ανανεώσιμους ενεργειακούς πόρους Είναι εγχώριες πηγές ενέργειας Είναι διάσπαρτες γεωγραφικά Μειώνουν τις απώλειες από τη μεταφορά ενέργειας Έχουν συνήθως χαμηλό κόστος που δεν επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις της διεθνούς οικονομίας και ειδικότερα των τιμών των συμβατικών καυσίμων Οι εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης των ΑΠΕ έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις ανάγκες των χρηστών. Οι επενδύσεις των ΑΠΕ είναι εντάσεως εργασίας, δημιουργώντας σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο Μπορούν να αποτελέσουν σε πολλές περιπτώσεις πυρήνα για την αναζωογόνηση οικονομικά και κοινωνικά υποβαθμισμένων περιοχών Είναι φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο και η αξιοποίησή τους είναι γενικά αποδεκτή από το κοινό

6 ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

7 ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ Α.Π.Ε. ΑΠΟ ΤΟ 1990 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2009
ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ Α.Π.Ε. ΑΠΟ ΤΟ 1990 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2009

8 Στόχοι Α.Π.Ε. για το 2020

9 ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

10

11

12

13

14 ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΘΝΟΥ
Να μην σκιάζονται Να είναι αποχαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις Να έχει βεβαιωθεί ότι δεν αποτελούν έκταση με αρχαιολογικά ευρήματα Να μην βρίσκονται σε ζώνες υψηλής παραγωγικότητας

15 ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΤΩΝ Α.Π.Ε.

16

17

18

19

20

21 ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ

22

23

24 OIKONOMIKA ΟΦΕΛΗ

25

26

27 Γενικά: Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αναπληρώνονται μέσω των φυσικών κύκλων και θεωρούνται πρακτικά ανεξάντλητες. Ο ήλιος, ο άνεμος, η γεωθερμία, τα ποτάμια, οι οργανικές ύλες, όπως το ξύλο και ακόμη τα απορρίμματα οικιακής και γεωργικής προέλευσης, είναι πηγές ενέργειας, που η προσφορά τους δεν εξαντλείται ποτέ και είναι μη ρυπογόνες άρα και φιλικές προς το περιβάλλον. Και έχουν σχεδόν την ίδια απόδοση με τις υπόλοιπες ρυπογόνες πηγές ενέργειας.

28 Ονομαστικά οι Α.Π.Ε Ηλιακή Αιολική Γεωθερμική Βιομάζα
Ενέργεια από κύματα Ενέργεια από Ωκεανούς Υδατοπτώσεις Υδραυλική κ.α.

29 Αιολική Ενέργεια Η εκμετάλλευση της ενέργειας του ανέμου υπήρξε από την αρχαιότητα μια λύση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του ανθρώπου: ιστιοφόρα, ανεμόμυλοι κ.λ.π. Για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας χρησιμοποιούμε σήμερα τις ανεμογεννήτριες, οι οποίες μετατρέπουν την κινητική ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική. Οι νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας είναι από τις ευνοϊκότερες γεωγραφικές θέσεις παγκοσμίως για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας.

30

31 Βιομάζα Με τον όρο βιομάζα εννοούμε τα καυσόξυλα, τα φυτικά και δασικά υπολείμματα (άχυρα, πριονίδια, ελαιοπυρήνες, κουκούτσια), τα ζωικά απόβλητα (κοπριά), τα φυτά που καλλιεργούνται στις ενεργειακές φυτείες ειδικά για να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας, καθώς επίσης και τα αστικά απορρίμματα και τα υπολείμματα της βιομηχανίας τροφίμων και της αγροτικής βιομηχανίας. Οι κυριότερες χρήσεις της βιομάζας είναι: Θέρμανση θερμοκηπίων Θέρμανση κτιρίων με καύση βιομάζας σε ατομικούς/κεντρικούς λέβητες . Παραγωγή ενέργειας σε γεωργικές βιομηχανίες Παραγωγή ενέργειας σε βιομηχανίες ξύλου

32 Πλεονεκτήματα Είναι πολύ φιλικές προς το περιβάλλον, έχοντας ουσιαστικά μηδενικά κατάλοιπα και απόβλητα. Δεν πρόκειται να εξαντληθούν ποτέ, σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα. Μπορούν να βοηθήσουν την ενεργειακή αυτάρκεια μικρών και αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς και να αποτελέσουν την εναλλακτική πρόταση σε σχέση με την οικονομία του πετρελαίου. Είναι ευέλικτες εφαρμογές που μπορούν να παράγουν ενέργεια ανάλογη με τις ανάγκες του επί τόπου πληθυσμού, καταργώντας την ανάγκη για τεράστιες μονάδες παραγωγής ενέργειας (καταρχήν για την ύπαιθρο) αλλά και για μεταφορά της ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις. Ο εξοπλισμός είναι απλός στην κατασκευή και τη συντήρηση και έχει μεγάλο χρόνο ζωής. Χάρη σε αυτές τις πηγές ενέργειας μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη από αυτήν την οικολογική καταστροφή. Επιδοτούνται από τις περισσότερες κυβερνήσεις.

33 Μειονεκτήματα Έχουν αρκετά μικρό συντελεστή απόδοσης, της τάξης του 48% ή και χαμηλότερο. Συνεπώς απαιτείται αρκετά μεγάλο αρχικό κόστος εφαρμογής σε μεγάλη επιφάνεια γης. Γι' αυτό το λόγο μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται σαν συμπληρωματικές πηγές ενέργειας. Για τον παραπάνω λόγο προς το παρόν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών μεγάλων αστικών κέντρων. Η παροχή και απόδοση της αιολικής, υδροηλεκτρικής και ηλιακής ενέργειας εξαρτάται από την εποχή του έτους αλλά και από το γεωγραφικό πλάτος και το κλίμα της περιοχής στην οποία εγκαθίστανται. Για τις αιολικές μηχανές υπάρχει η άποψη ότι δεν είναι κομψές από αισθητική άποψη κι ότι προκαλούν θόρυβο και θανάτους πουλιών. Με την εξέλιξη όμως της τεχνολογίας τους και την προσεκτικότερη επιλογή χώρων εγκατάστασης (π.χ. σε πλατφόρμες στην ανοιχτή θάλασσα) αυτά τα προβλήματα έχουν σχεδόν λυθεί. Για τα υδροηλεκτρικά έργα λέγεται ότι προκαλούν έκλυση μεθανίου από την αποσύνθεση των φυτών που βρίσκονται κάτω από το νερό και έτσι συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

34 Συμπεράσματα Οι απερίσκεπτες πράξεις των ανθρώπων όπως η κακή διαχείριση των πηγών ενέργειας, η υπερκατανάλωση, η έλλειψη οικολογικού πνεύματος και η αναξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οδήγησαν στην οικολογική καταστροφή και σήμερα μπορούμε να δούμε άμεσα τα αποτελέσματα των πράξεων αυτών. Όμως μπορεί να αναστραφεί αυτή η κατάσταση με κύριο όπλο την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Γι’ αυτό το λόγο αυτές οι πηγές ενέργειας είναι τόσο σημαντικές και έχουν τόσο μεγάλη άνθηση στις μέρες μας διότι μπορούν να μας σώσουν από αυτή την οικολογική κρίση.

35 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας και ελπίζουμε με την προσπάθεια μας αυτή να καταφέραμε να σας ευαισθητοποιήσουμε και να σας ενημερώσουμε σχετικά με το θέμα.


Κατέβασμα ppt "ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google