Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Του Γιάννη Βουρδουμπά ΤΕΙ Κρήτης Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Χανιά

2 Εφαρμογές Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες έχουν βρει λίγες αλλά καινοτομικές εφαρμογές σε ξενοδοχεία της Κρήτης τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ αυτών μπορούν να αναφερθούν: Η εγκατάσταση μεγάλων ηλιοθερμικών συστημάτων για τη παροχή θερμότητας. Η εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων για παραγωγή ηλεκτρισμού. Η εγκατάσταση ηλιοθερμικών συστημάτων για ηλιακή ψύξη. Η χρήση στερεάς βιομάζας για θέρμανση.

3 Εφαρμογές Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης :
Η εγκατάσταση συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης [energy management systems] σε μεγάλα ξενοδοχεία. Η συλλογή μεταχειρισμένων τηγανόλαδων από τα εστιατόρια των ξενοδοχείων και η χρήση τους (εκτός Κρήτης) για βιοντήζελ. Η εφαρμογή διαφόρων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας.

4 Χρήση ηλιοθερμικών συστημάτων
Η εγκατάσταση μεγάλων ηλιοθερμικών συστημάτων, με επιπέδους ηλιακούς συλλέκτες μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ξενοδοχείων σε: α) Θερμό νερό χρήσης στα δωμάτια των πελατών β) Θερμό νερό χρήσης στις κουζίνες, πλυντήρια κ.αλ. γ) Θερμό νερό χρήσης σε άλλες μονάδες του ξενοδοχείου π.χ πισίνες , Spa κ.αλ. δ) Πιθανές άλλες εφαρμογές

5 Φωτοβολταικά συστήματα
Η εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων για παραγωγή ηλεκτρισμού στα ξενοδοχεία μπορεί να καλύψει (μερικώς ή ολικώς) τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια του ξενοδοχείου, αλλά και να παράγει πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια για να πωληθεί στο δίκτυο. Μπορεί ακόμη το ξενοδοχείο να μην είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και να καλύπτει τις όποιες ανάγκες του σε ηλεκτρισμό μόνο με φωτοβολταικά συστήματα και σύστημα αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

6 Συστήματα ηλιακής ψύξης
Η εγκατάσταση συστημάτων ηλιακής ψύξης με επίπεδα ηλιακά κάτοπτρα και σύστημα ψύξης με απορρόφηση, έχει εφαρμοσθεί για τη ψύξη χώρων σε ξενοδοχεία. Τα συστήματα ηλιακής ψύξης ενδείκνυνται σήμερα για μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα.

7 Χρήση βιομάζας Η παραγωγή θερμού νερού και η θέρμανση χώρων του ξενοδοχείου μπορεί να επιτευχθεί με χρήση στερεάς βιομάζας και συγκεκριμένα ελαιοπυρηνόξυλου ή ξύλων. Η τεχνολογία είναι σχετικά απλή και το κόστος μάλλον χαμηλό. Σε ορισμένα αγροτουριστικά καταλύματα εξ άλλου χρησιμοποιούνται απλά παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης χώρου με τζάκια και σόμπες.

8 Συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης
Σε μεγάλα ξενοδοχεία της Κρήτης έχουν εγκατασταθεί συστήματα ενεργειακής διαχείρισης (energy management systems) που επιτυγχάνουν την αριστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης τους.

9 Παραγωγή βιοντήζελ Διάφορα ξενοδοχεία της Κρήτης συλλέγουν τα μεταχειρισμένα τηγανόλαδα από τα εστιατόρια τους. Αυτά παραδίδονται σε εταιρείες συλλογής, αποθήκευσης και διαχείρισης τους και χρησιμοποιούνται σαν πρώτη ύλη (μαζί με φυτικά έλαια) για τη παραγωγή βιοντήζελ (υποκατάστατου του πετρελαίου κίνησης) σε μεταποιητικές μονάδες εκτός Κρήτης.

10 ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ (Ηλιακή Θέρμανση)
ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ (Ηλιακή Θέρμανση) Το ξενοδοχείο CANDIA MARIS στο Ηράκλειο Κρήτης δυναμικότητας 580 κλινών, έχει εγκαταστήσει ένα μεγάλο ηλιοθερμικό σύστημα με επίπεδους ηλιακούς συλλέκτες επιφανείας τ.μ. , το οποίο παράγει θερμό νερό για χρήση στα δωμάτια, στη κουζίνα, στα πλυντήρια, στις πισίνες, spa κ.αλ. Καλύπτει δε μεγάλο μέρος των αναγκών του (70,26%) σε θερμό νερό με ηλιακή ενέργεια ενώ η συνολικά παραγόμενη θερμότητα ανέρχεται σε MWh/έτος.

11 Ηλιοθερμική Εφαρμογή (Ξενοδοχείο CANDIA MARIS)
Εικόνα 1: Αποψη ηλιοθερμικού συστήματος και άποψη του ξενοδοχείου

12 ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ (Ηλιακή ψύξη)
ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ (Ηλιακή ψύξη) Το ξενοδοχείο ΛΕΝΤΖΑΚΗ στο Ρέθυμνο Κρήτης έχει εγκαταστήσει ένα ηλιοθερμικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται το καλοκαίρι για τη ψύξη των δωματίων (ψύξη με απορρόφηση) και το χειμώνα για τη θέρμανση των δωματίων και του νερού της πισίνας. Διαφάνεια 11

13 Εφαρμογή Ηλιακής ψύξης (Ξενοδοχείο ΛΕΝΤΖΑΚΗ)
Εφαρμογή Ηλιακής ψύξης (Ξενοδοχείο ΛΕΝΤΖΑΚΗ) Εικόνα 2: Φωτό του ηλιακού συστήματος ψύξης - Εγκαταστάσεις

14 ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ (Παραγωγή Ηλεκτρισμού με φωτοβολταικά)
Μικρό ξενοδοχείο 60 κλινών στην Ελούντα του Ν.Λασιθίου, έχει εγκαταστήσει στη ταράτσα του φωτοβολταικό σύστημα ισχύος 6,4 KW για τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που καλύπτει τις ανάγκες του σε ηλεκτρισμό. Το ξενοδοχείο αυτό έχει βραβευθεί από την Ε.Ε.

15 Φωτοβολταική Εφαρμογή (Ξενοδοχείο στην Ελούντα)
Φωτοβολταική Εφαρμογή (Ξενοδοχείο στην Ελούντα) Φωτό 3: Φωτοβολταικό σύστημα σε ξενοδοχείο στην Ελούντα

16 ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ (Χρήση βιομάζας και ηλιακής ενέργειας σε αγροτουριστικό κατάλυμα)
Στην αγροτουριστική μονάδα στη Μηλιά του Ν.Χανίων, φωτοβολταικά πλαίσια χρησιμοποιούνται για τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η θέρμανση των δωματίων επιτυγχάνεται με παραδοσιακά τζάκια και ξύλο.

17 Εφαρμογή (αγροτουριστική μονάδα στη Μηλιά )
Εικόνα 6: Αγροτουριστική μονάδα στη Μηλιά

18 ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ (Χρήση στερεάς βιομάζας για παραγωγή θερμότητας)
Το ξενοδοχείο ATRION, δυναμικότητας 117 κλινών στο Ηράκλειο Κρήτης, χρησιμοποιεί στερεά βιομάζα και συγκεκριμένα πυρηνόξυλο (Ισχύς λεβήτων Kcal/h) για τη παραγωγή θερμότητας για τις ανάγκες του ξενοδοχείου. Σύστημα φίλτρων απομακρύνει τα στερεά σωματίδια από τα καυσαέρια και το χρησιμοποιούμενο πυρηνόξυλο παράγεται τοπικά στα πυρηνελαιουργεία του Νομού.

19 Εφαρμογή Βιομάζας (Ξενοδοχείο ATRION)

20 Εφαρμογή Βιομάζας (Ξενοδοχείο ATRION)

21 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Η χρήση της ηλιακής ενέργειας και της βιομάζας για παραγωγή θερμότητας, ψύξης και ηλεκτρισμού σε ξενοδοχεία της Κρήτης, συνεπάγεται μείωση της χρήσης πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενης από ορυκτά καύσιμα και οδηγεί σε μείωση των εκπομπών CO2.

22 ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ταυτόχρονα συμβάλλει στην ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων που παράγουν τη στερεά βιομάζα (πυρηνόξυλο,ξύλο) αλλά και εκείνων που κατασκευάζουν τα συστήματα αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας και της βιομάζας για τη παραγωγή θερμότητας, ψύξης, και ηλεκτρισμού.

23 ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Το θεσμικό πλαίσιο μετά τη ψήφιση των νόμων 3468/2006 και 3661/2008 είναι ευνοϊκό για την εφαρμογή συστημάτων ΑΠΕ σε ξενοδοχεία αλλά και για την εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε αυτά αμέσως μετά την έκδοση Υ.Α. για την ενεργοποίηση του Ν.3661/2008.

24 ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ
Ο αναπτυξιακός νόμος αλλά και το ΕΣΠΑ μέσω του Επιχειρησιακού προγράμματος ενέργειας προσφέρουν ελκυστικές επιχορηγήσεις για την εφαρμογή τεχνολογιών ΑΠΕ σε ξενοδοχεία της Κρήτης.

25 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΑΠΕ ΣΕ ΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google