Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αντιμικροβιακές μεμβράνες από βιοαποικοδομήσιμα πολυμερή A. U.Th. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων 1 Εργαστήριο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αντιμικροβιακές μεμβράνες από βιοαποικοδομήσιμα πολυμερή A. U.Th. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων 1 Εργαστήριο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αντιμικροβιακές μεμβράνες από βιοαποικοδομήσιμα πολυμερή A. U.Th. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων 1 Εργαστήριο Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων – K. Μπιλιαδέρης, Κ. Ζηνοβιάδου 2 Εργαστήριο Υγιεινής και Μικροβιολογίας Τροφίμων – Κ. Κουτσουμανής, Χ. Γιαλαμάς

2 Χρήση γευμάτων έτοιμων προς κατανάλωση Απαίτηση για περιορισμό των συντηρητικών Αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας τροφίμων Μεταβολές στην διανομή και διακίνηση των τροφίμων Ενεργός συσκευασία Δεσμευτές Ο 2 Τροποποιημένη ατμόσφαιρα Σύστηματα παραγωγής CΟ 2 Χρήση αντιμικροβιακών ουσίών Αυξημένο ενδιαφέρον για το περιβάλλον

3 Απαίτηση για περιορισμό των συντηρητικών Αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας τροφίμων Μεταβολές στην διανομή και διακίνηση των τροφίμων Παγκόσμια αγορά ενεργούς και «έξυπνης» συσκευασίας $16 δισ. το 2010 $24 δισ. το Jan Χρήση γευμάτων έτοιμων προς κατανάλωση

4 Convenience and RTE meals Αυξημένο ενδιαφέρον για το περιβάλλον Απαίτηση για περιορισμό των συντηρητικών Αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας τροφίμων Μεταβολές στην διανομή και διακίνηση των τροφίμων Παγκόσμια αγορά ενεργούς και «έξυπνης» συσκευασίας $16 δισ. το 2010 $24 δισ. το Jan Εφαρμογή εδώδιμων μεμβρανών

5 Μέθοδοι ενσωμάτωσης - χρήσης αντιμικροβιακών παραγόντων σε προϊόντα τροφίμων Αντιμικροβιακός παράγοντας Προσθήκη Εμβάπτιση ή ψεκασμός Γρήγορη διάχυση Ενσωμάτωση στη μεμβράνη Μείωση του ρυθμού διάχυσης Coma (2008), Meat Science, 78,

6 Ανάπτυξη εδώδιμων μεμβρανών ως φορείς εγκλεισμού αντιμικροβιακών παραγόντων. Εφαρμογή : Επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του βόειου κρέατος

7 Γαλακτικό Νάτριο (διάλυμα 50%) ε-πολυ-λυσίνη (σκόνη 50%) ν Έλαιο ρίγανης (γαλακτωματοποίηση) carvacrol Πρωτεΐνες ορού γάλακτος (WPI) και σορβιτόλη + Αντιμικροβιακός παράγοντας

8 Αντιμικροβιακή δράση των μεμβρανών πρωτεϊνών ορού γάλακτος (WPI) Γαλακτικά βακτήρια σε τεμάχια κρέατος Αποθήκευση στους 5 °C, Plate Count Agar ( 25 °C, 3 d) Ολική μεσόφιλη χλωρίδα σε τεμάχια κρέατος Αποθήκευση στους 5 °C, MRSA ( 30° C, 4 d) Log CFU/cm 2 Χρόνος (ημέρες) Δοκιμές σε κρέας

9 Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα Ψευδομονάδες Γαλακτικά βακτήρια Μεταχείριση Φάση προσαρμογής (ώρες) Ρυθμός ανάπτυξηςR2R2 Μάρτυρας55.8± ± % αντιμικροβιακό38.2± ± % έλαιο65.5± ± % NaL61.2± ± % ε-PL98.9± ± Μάρτυρας33.3± ± % αντιμικροβιακό36.4± ± % έλαιο66.7± ± % NaL77.2± ± % ε-PL86.5± ± Μάρτυρας39.7± ± % αντιμικροβιακό21.0± ± % έλαιοNo growth % NaL59.0± ± % ε-PLNo growth - Εφαρμογή της εξίσωσης Baranyi Αντιμικροβιακή δράση των μεμβρανών πρωτεϊνών ορού γάλακτος (WPI)

10 Χρήση ανταγωνιστικής χλωρίδας - ‘Επιλογή βακτηρίου L. curvatus L. plantarum P. acidilactis L. sakei Χρόνος (ημέρες) Log CFU/mL Χρόνος (ημέρες)

11 Επίστρωση διαλύματος καζεϊνικού νατρίου και κυττάρων L. sakei ψεκασμός αιωρήματος κυττάρων σε L. sakei προσχηματισμένες μεμβράνες καζεϊνικού νατρίου Παρασκευή μεμβρανών καζεϊνικού νατρίου (Na-CAS)

12 Μικροσκοπία x Κύτταρ L. sakei /εκ 2 Η παρουσία των κυττάρων της ‘ανταγωνιστικής’ χλωρίδας δεν επηρέασε τις φυσικοχημικές ιδιότητες των μεμβρανών

13 4 ο C 25 ο C Βιωσιμότητα των κυττάρων L. sakei 0% σορβιτόλη Χρόνος (ημέρες) Ψεκασμός Ενσωμάτωση Ψεκασμός Ενσωμάτωση

14 Βιωσιμότητα των κυττάρων L. sakei 30% σορβιτόλη Ψεκασμός Ενσωμάτωση Χρόνος (ημέρες) Ψεκασμός Ενσωμάτωση Χρόνος (ημέρες) 4 ο C 25 ο C

15 L. monocytogenes Time (days) Δοκιμές σεTSA Γαλακτικά βακτήρια Log CFU/cm 2 Χρόνος (ημέρες) Ψεκασμός Ενσωμάτωση Μάρτυρας Log CFU/cm 2 Time (days) Χρόνος (ημέρες) Ψεκασμός Ενσωμάτωση Αντιμικροβιακή δράση (L. monocytogenes ) των μεμβρανών καζεϊνικού νατρίου

16 Δοκιμές σε κρέας Log CFU/cm 2 Time (days) L. monocytogenes Γαλακτικά βακτήρια Log CFU/cm 2 Time (days) Αποθήκευση στους 5°C Χρόνος (ημέρες) Ψεκασμός Ενσωμάτωση Μάρτυρας Ψεκασμός Ενσωμάτωση Μάρτυρας Αντιμικροβιακή δράση (L. monocytogenes ) των μεμβρανών καζεϊνικού νατρίου

17 Log CFU/cm 2 Time (days) Θερμοκρασία (°C) Log CFU/cm 2 Time (days) L. monocytogenes Αντιμικροβιακή δράση (L. monocytogenes ) των μεμβρανών καζεϊνικού νατρίου Χρόνος (ημέρες) Γαλακτικά βακτήρια Δοκιμές σε κρέας

18

19 Η χρήση WPI καθιστά δυνατή την παρασκευή μεμβρανών με δομικό πλέγμα ανθεκτικό στην έκθεση σε νερό. Η ενσωμάτωση των αντιμικροβιακών ουσιών σε μεμβράνες WPI και εφαρμογή τους σε κρέας επέφερε σημαντική μείωση στην ανάπτυξης της αλλοιογόνου χλωρίδας του προϊόντος. Η προσθήκη της ‘ανταγωνιστικής’ καλλιέργειας σε μεμβράνες Na-CAS μπορεί να πραγματοποιηθεί με ενσωμάτωση των κυττάρων στο πρωτεϊνικό πλέγμα ή με ψεκασμό αυτών σε προσχηματισμένες μεμβράνες. Οι μεμβράνες που περιείχαν τα κύτταρα του L. sakei παρουσίασαν έντονη αντιμικροβιακή δράση έναντι της Listeria monocytogenes τόσο σε μοντέλα συστήματα τροφίμων όσο και σε τεμάχια βόειου κρέατος κάτω από σταθερές η μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες αποθήκευσης του προϊόντος. Συμπεράσματα A. U.Th.


Κατέβασμα ppt "Αντιμικροβιακές μεμβράνες από βιοαποικοδομήσιμα πολυμερή A. U.Th. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων 1 Εργαστήριο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google