Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δείκτης Διάθλασης Το φώς διαδίδεται μέσα στο νερό με μικρότερη ταχύτητα από ότι στο κενό. Αυτό περιγράφεται με το δείκτη διάθλασης Η διαφορετική ταχύτητα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δείκτης Διάθλασης Το φώς διαδίδεται μέσα στο νερό με μικρότερη ταχύτητα από ότι στο κενό. Αυτό περιγράφεται με το δείκτη διάθλασης Η διαφορετική ταχύτητα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δείκτης Διάθλασης Το φώς διαδίδεται μέσα στο νερό με μικρότερη ταχύτητα από ότι στο κενό. Αυτό περιγράφεται με το δείκτη διάθλασης Η διαφορετική ταχύτητα που έχει το ηλεκτρομαγνητικό κύμα μέσα σε δύο διαφορετικά υλικά οδηγεί στην αλλαγή της κατεύθυνσης του κύματος (διάθλαση). n>1 λ0 Μέτωπα κύματος

2 n>1 Στο υλικό το κύμα διαδίδεται πιο αργά. Αν η κατεύθυνση δεν αλλάζει τότε τα «σημεία» της διαχωριστικής επιφάνειας θα αισθάνονται διαφορετικές συχνότητες (Οι εξαναγκασμένες ταλαντώσεις έχουν ίδια συχνότητα με το διεγέρτη)

3 λn θ0 λ0 θn Έτσι οι ακτίνες κάμπτονται και το μήκος κύματος μειώνεται . Αν θ0 η γωνία πρόσπτωσης και θn η γωνία διάδοσης, τότε από τη γεωμετρία έχουμε ότι:

4 Επίδραση του δείκτη διάθλασης
Εκπομπή η/μ κύματος Πηγή Πλακίδιο από γυαλί πάχους Δz Εκπομπή η/μ κύματος Πηγή Αν δεν υπήρχε το γυαλί το φώς θα διέσχιζε αυτό το κομμάτι σε χρόνο Δz/c Τώρα το διασχίζει σε χρόνο n Δz/c δηλαδή φθάνει στον παρατηρητή το κύμα πιο αργά κατά (n-1) Δz/c Άρα αυτό που βλέπει τη χρονική στιγμή t, είναι αυτό που βλέπει ο πρώτος τη χρονική στιγμή t- (n-1) Δz/c

5

6 Δείκτης Διάθλασης από Βασικές αρχές
Φορτία Εκπομπή η/μ κύματος Πηγή Πλακίδιο από γυαλί (στο z=0) Εξαναγκασμένη ταλάντωση Επιτάχυνση φορτίου

7 Ακτινοβολία επιταχυνόμενου φορτίου
Θέση τη χρονική στιγμή t Θέση τη χρονική στιγμή t-R/c Επιτάχυνση φορτίου

8 Υποθέτουμε ότι η πηγή είναι πολύ μακριά και επομένως όλα κινούνται σε φάση

9 Ακτίνα κύκλου: c/ω

10 Ακτίνα κύκλου: c/ω

11 Αν Ν ο αριθμός των φορτίων ανά μονάδα όγκου τότε η=ΝΔz οπότε:
Κύμα από πηγή Εκπομπή η/μ κύματος Φορτία Κύμα από πλακίδιο Πηγή Πλακίδιο από γυαλί Αν Ν ο αριθμός των φορτίων ανά μονάδα όγκου τότε η=ΝΔz οπότε:

12 κανονική ανώμαλη Διασπορά ω0 ~ υπεριώδες οπότε n~σταθερός για οπτικές συχνότητες. Όμως όσο ω μεγαλώνει και ο δείκτης μεγαλώνει (μεγαλύτερη κάμψη το μπλε από το κόκκινο

13 κανονική ανώμαλη Αν ω>ω0 τότε n<1 ! (x rays in glass) Ταχύτητα > c Αν ω0 =0 (πλάσμα) τότε ο δείκτης μικρότερος της μονάδας

14 Εξασθένιση Ατμόσφαιρα ηλίου-Αστεριών


Κατέβασμα ppt "Δείκτης Διάθλασης Το φώς διαδίδεται μέσα στο νερό με μικρότερη ταχύτητα από ότι στο κενό. Αυτό περιγράφεται με το δείκτη διάθλασης Η διαφορετική ταχύτητα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google