Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

“Ένας φτωχός φουστανελάς” από τον Γ. Σεφέρη Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας φτωχός φουστανελάς που είχε τη μανία να ζωγραφίζει. Τον έλεγαν Θεόφιλο. Τα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "“Ένας φτωχός φουστανελάς” από τον Γ. Σεφέρη Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας φτωχός φουστανελάς που είχε τη μανία να ζωγραφίζει. Τον έλεγαν Θεόφιλο. Τα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 “Ένας φτωχός φουστανελάς” από τον Γ. Σεφέρη Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας φτωχός φουστανελάς που είχε τη μανία να ζωγραφίζει. Τον έλεγαν Θεόφιλο. Τα πινέλα του τα κουβαλούσε στο σελάχι του, εκεί που οι πρόγονοί του βάζαν τις πιστόλες και τα μαχαίρια τους. Τριγύριζε στα χωριά της Μυτιλήνης, στα χωριά του Πηλίου και ζωγράφιζε. Ζωγράφιζε ό,τι του παράγγελναν, για να βγάλει το ψωμί του. Υπάρχουν στο Βόλο κάμαρες ολόκληρες ζωγραφισμένες από το χέρι του Θεόφιλου, καφενέδες στη Λέσβο, μπακάλικα και μαγαζιά σε διάφορα μέρη…. Ο κόσμος τον περιγελούσε. Ο Θεόφιλος, ωστόσο, δεν έπαυε να ζωγραφίζει σε ό,τι έβρισκε. Υφάσματα, χαρτόνια…και μια μέρα ήρθε ένας ταξιδιώτης από τα Παρίσια. Είδε αυτή τη ζωγραφική, μάζεψε καμιά πενηνταριά κομμάτια και πήγε να τα δείξει στους φωτισμένους κριτικούς που κάθονται κοντά στο Σηκουάνα. Αυτοί βγήκαν κι έγραψαν πως ο Θεόφιλος ήταν σπουδαίος ζωγράφος. Και μείναμε μ’ ανοιχτό το στόμα στην Αθήνα………. Γεννήθηκε κατά το διάστημα 1867–1870 στην Βαρειά της Λέσβου. Ο πατέρας του, Γαβριήλ Κεφαλάς, ήταν τσαγκάρης ενώ η μητέρα του, Πηνελόπη Χατζημιχαήλ ήταν κόρη αγιογράφου. Σε νεαρή ηλικία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ζωγραφική, πάνω στην οποία απέκτησε βασικές γνώσεις δίπλα στον παππού του. 18671870ζωγραφική18671870ζωγραφική Ο Θεόφιλος πέθανε τον Μάρτιο του 1934.(περισσότερα:δεξί κλικ,άνοιγμα δεσμού) 1934περισσότερα1934περισσότερα

2 Μακρυκωμούσα Ευανθία Ηλιοθεραπεία Η ωραία Ανδριάνα

3 Κορίτσια με το καπέλο

4 Ερωτόκριτος και Αρετούσα Αλβανός και η γυνή του

5 Ο ναύτης και το κορίτσι Παναγής Κουταλιανός

6

7

8

9

10

11

12 Κουλουροπώλης της Σμύρνης

13 Σερβογύφτισσες

14

15

16

17 Η Μυτιλήνη Ελληνίδες εκ της Αγχιάλου

18 Ο ποιμήν Αθανάσιος και η γυναίκα του Μαλάμου

19

20

21

22 Τουρκικό καφενείο στο Αϊβαλί

23

24

25 Οδυσσεύ ς φέρων την Φιγένειαν εις τον Ιερέαν Κάλχα του Θεού Απώλωνο ς

26 Ο Φρίξος και η Έλλη

27

28

29 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος Παύλος Μελάς

30

31 Η δολοφονία του Δεληγιάννη

32 Χωροφυλακή της Σάμου

33 Η ανάγνωσις του Ομήρου

34 Η σύναξη των χωρικών στο Κονάκι του Ανδρέα Καμπά στον Πειραιά

35 ...τα περισσότερα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο Πήλιο. Προστάτης του εκείνη την περίοδο, στάθηκε ο κτηματίας Γιάννης Κοντός, για λογαριασμό του οποίου, ο Θεόφιλος πραγματοποίησε αρκετά έργα. Η οικία Κοντού αποτελεί σήμερα Μουσείο Θεόφιλου.

36

37

38

39 Στο ειδυλλιακό προάστιο της Μυτιλήνης «Βαρεία», μέσα σ’ ένα απέραντο ελαιώνα λειτουργεί από το 1965 το Μουσείο έργων Θεόφιλου, δημιούργημα του με παγκόσμια φήμη και κύρος τεχνοκρίτη και εκδότη καλλιτεχνικών περιοδικών και βιβλίων, του επίλεκτου Λεσβίου Στρατή Θ. Ελευθεριάδη, του γνωστότερου ως Tériade.

40

41

42

43

44

45

46

47 © Μανος Μαστρογιωργης, Κως 8 Μαρτιου 2010 ♫♪♫♪: Γιοχαν Στραους, οι φωνες της Ανοιξης


Κατέβασμα ppt "“Ένας φτωχός φουστανελάς” από τον Γ. Σεφέρη Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας φτωχός φουστανελάς που είχε τη μανία να ζωγραφίζει. Τον έλεγαν Θεόφιλο. Τα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google