Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΡΑΓΙΟΥΔΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΟΓΚΑ ΚΕΛΛΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΡΑΓΙΟΥΔΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΟΓΚΑ ΚΕΛΛΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΡΑΓΙΟΥΔΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΟΓΚΑ ΚΕΛΛΥ
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ 2ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΧ.ΕΤΟΣ: ΤΜΗΜΑ:Γ3,4 ΠΑΡΑΓΙΟΥΔΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΟΓΚΑ ΚΕΛΛΥ

2 ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

3 ΑΙΤΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Τρύπα του όζοντος-Υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου Άτομα ανοιχτόχρωμα (με μικρότερα ποσά μελανίνης στο δέρμα τους) Οι άνδρες παρουσιάζουν ελαφρά μεγαλύτερη επίπτωση απ’ ότι οι γυναίκες. Άτομα με γενετικά νοσήματα του δέρματος που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη καρκίνου (π.χ. αλφισμός). Έκθεση σε χημικά καρκινογόνα, λόγου χάρη στην ανθρακόπισσα, το αρσενικό που βρίσκεται σε εντομοκτόνα και στην αλοιφή nitrogen mustard (χημειοθεραπεία), έκθεση σε καρκινογόνους ιούς (ορισμένα κονδυλώματα), σε ιονίζουσα ακτινοβολία (ακτινογραφίες) και επίσης χρόνιος ερεθισμός και φλεγμονές.

4 OΡΙΣΜΟΙ ΟΖΟΝ: Το όζον είναι ένα απλό χημικό αέριο, παραλλαγή του οξυγόνου, που αποτελείται από τρία άτομα οξυγόνου. Είναι κυανόχρωμο αέριο με έντονη χαρακτηριστική οσμή. Είναι έντονα οξειδωτικό, βαρύ δηλητήριο για τους ζωντανούς οργανισμούς. Το όζον είναι το μόνο αέριο της ατμόσφαιρας που εμποδίζει τις θανατηφόρες υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου να φτάσουν στην επιφάνεια της γης. Απλώνεται τόσο τέλεια γύρω από τη στρατόσφαιρα που μοιάζει με δακτύλιο πάχους ανάλογο με τη σόλα στα παπούτσια. Αν έλειπε αυτό το στρώμα, τότε η ζωή θα αφανιζόταν.

5 ΥΠΕΡΙΩΔΕΙΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ: Είναι οι ακτινοβολίες μήκους κύματος μικρότερου από 4000 Αμπέρ. Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες δεν είναι ορατές με το μάτι, έχουν όμως άλλες ιδιότητες από τις οποίες και ανιχνεύονται. Στις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ηλιακού φωτός οφείλεται και η δερματόχρωση (μαύρισμα του δέρματος) κατά την ηλιοθεραπεία. Οι υπεριώδεις ακτίνες προσβάλλουν το δέρμα και τα μάτια.

6 ΟΜΑΔΕΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

7 ΟΡΕΣΙΒΙΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ & ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ Οι εργασίες σε ανοιχτούς χώρους πρέπει να προγραμματίζονται για πριν από τις π.μ. και μετά τις 2.30 μ.μ., όταν η συγκέντρωση της υπεριώδους ακτινοβολίας μειώνεται κατά 70%- 80%.

8 ΑΤΟΜΑ ΚAΘΕ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΤA ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

9 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΕΡΙΩΔΕΙΣ ΑΚΤΙΝΕΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
χρήση αντηλιακού με βαθμό ηλιακής προστασίας τουλάχιστον 15. χρήση από την παιδική ηλικία ώστε να ελαττώσει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος σε όλη τη διάρκεια της ζωής κατά 78%. Περιορισμένη έκθεση στον ήλιο και κυρίως πριν από τις 11:00π.μ. και μετά τις 2:30μ.μ.

10 Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΗΛΙΑΚΩΝ ΤΙ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΝΟΣ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟΥ; Ο βαθμός ηλιακής προστασίας υποδηλώνει το χρονικό διάστημα που μπορεί κάποιος να εκτεθεί στον ήλιο πριν το δέρμα του ροδίσει ή κοκκινίσει. Για παράδειγμα, εάν το αντηλιακό σκεύασμα φέρει την ένδειξη 15, το άτομο μπορεί να εκτεθεί στον ήλιο 15 φορές περισσότερο χωρίς να κοκκινίσει το δέρμα του.

11 ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

12 ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ

13 Η ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ

14

15

16

17

18 ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ www.pueblo.gsa.gov www.cs.wright.edu
www-med-physik.vu-wien.ac.at ΑΞΙΟΤΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, “Υδρία”, τόμος 14, σελίδες Internet ( Εγκυκλοπαίδεια “Νέα Δομή”, Εκδόσεις “Δομή” Αθήνα, τόμος 25, σελίδες " Ντέκκεν Κάρολος-Κλάους, Εκδόσεις “ΟΡΙΣΑ”


Κατέβασμα ppt "ΠΑΡΑΓΙΟΥΔΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΟΓΚΑ ΚΕΛΛΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google