Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (2)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (2)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (2)
ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (2) Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

2 ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ (1)
Οι Ολυμπιακοί αγώνες (Τόκιο-1964) Οι Ολυμπιακοί αγώνες (Μεξικό-1968) Οι Ολυμπιακοί αγώνες (Μόναχο-1972) Οι Ολυμπιακοί αγώνες (Μόντρεαλ-1976) Οι Ολυμπιακοί αγώνες (Μόσχα-1980) Οι Ολυμπιακοί αγώνες (Λος Άντελες-1984)

3 ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ (2)
Οι Ολυμπιακοί αγώνες (Σεούλ-1988) Οι Ολυμπιακοί αγώνες (Βαρκελώνη-1992) Οι Ολυμπιακοί αγώνες (Ατλάντα-1996) Οι Ολυμπιακοί αγώνες (Σίντνεϊ-2000) Οι Ολυμπιακοί αγώνες (Αθήνα-2004) Η φιλοσοφία των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων.

4 ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΤΟΚΙΟ (1964)
Οι Ολυμπιακοί του Τόκυο χαρακτηρίστηκαν σαν οι λαμπρότεροι μέχρι τότε στην ιστορία τους. Οι Ιάπωνες συνετέλεσαν αποφασιστικά στην επιτυχία αυτή, χάρη στη θέλησή τους, τη φιλοξενία τους και την προθυμία τους να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην άψογη διεξαγωγή της αθλητικής εκείνης διοργάνωσης. Τα ποσά που ξοδεύτηκαν για τις εγκαταστάσεις ποικίλουν, είναι όμως γεγονός ότι η Ολυμπιάδα αυτή στοίχισε περισσότερο από κάθε προηγούμενη. Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Τόκυο σημείωσαν πολύ μεγάλη επιτυχία και παραμένουν μέχρι σήμερα από τις πλέον λαμπρές διοργανώσεις στο είδος τους.

5 ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ (1968)
Τα δυο μεγάλα εμπόδια που θα έπρεπε να προβληματίσουν τα μέλη της ΔΟΕ, για να αναθέσουν τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Μεξικό ήταν, η άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας σε συνδυασμό με την έλλειψη κατάλληλων εγκαταστάσεων με το υψόμετρο της πόλης του Μεξικού (2200μ.). Το Μεξικό, παρόλα τα οικονομικά προβλήματα, επιδίωξε να κατασκευάσει πολυτελείς εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα πολλοί από τους φοιτητές και τους εργάτες της χώρας αυτής θεωρώντας άσκοπη και υπερβολική τη δαπάνη των εγκαταστάσεων, άρχισαν να κάνουν συνεχείς διαδηλώσεις. Τρεις εβδομάδες πριν από τους αγώνες, πραγματοποιώντας τη δυναμικότερη διαδήλωσή τους, επενέβη ο στρατός για να τους διαλύσει. Το αποτέλεσμα της επέμβασης ήταν τραγικό, αφού 260 άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 1200 ταυματίστηκαν. Οι αγώνες αυτοί μπορούν να θεωρηθούν από τους πλέον πολιτικοποιημένους στην ιστορία των Ολυμπιάδων.

6 ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ (1972)
Η Ολυμπιάδα του Μονάχου ήταν μια μεγάλη επιτυχία συνδεδεμένη με το στοιχείο της τραγικότητας. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Μονάχου ήταν οι καλύτερες που υπήρχαν στον κόσμο (στοίχισαν 1 δισ.δολ). Η ΔΟΕ άρχισε πλέον να ανησυχεί για τα υπέρογκα ποσά που ξοδεύονταν για το σκοπό αυτό, κάτι που είναι τελείως αντίθετο με τη φιλοσοφία του Ολυμπιακού κινήματος. Δυστυχώς, όμως ο θάνατος 11 Ισραηλινών αθλητών από Παλαιστίνιους (που με αθλητική περιβολή μπήκαν στο Ολυμπιακό χωριό) είχε αμαυρώσει την Ολυμπιάδα, η οποία λίγο έλειψε να διακοπεί. Η 5η Σεπτεμβρίου 1972 ήταν μια αποφράδα ημέρα στην ιστορία των αγώνων, μια μαύρη στιγμή για τον Ολυμπισμό και τη Γερμανία της οποίας τα όνειρα για μια ανεπανάληπτη Ολυμπιάδα είχαν σβήσει για πάντα.

7 ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕΑΛ (1976)
Η Ολυμπιάδα του Μόντρεαλ κόστισε περισσότερο από κάθε άλλη (1,5 δισ. δολλ. τα οποία έπρεπε να πληρώσουν οι κάτοικοι της επαρχίας του Quebec). Ποτέ άλλοτε στην ιστορία των αγώνων δεν έγιναν αυτοί αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τους πολιτικούς αντιπάλους του δημάρχου ή του κυβερνήτη της πόλης. Οι Ολυμπιακοί του Μόντρεαλ, ως προς την διεξαγωγή τους, ήταν επιτυχημένοι. Υπήρχε ο ενθουσιασμός εκ μέρους του κοινού και οι αγώνες έγιναν σύμφωνα με το πρόγραμμα χωρίς καθυστερήσεις ή αναβολές.

8 ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ (1980)
Οι Ολυμπιακοί αγώνες της Μόσχας πέτυχαν από κάθε άποψη, όσον αφορά τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή τους, αλλά δυστυχώς είχαν ανάμειξη με την πολιτική. Στους αγώνες της Μόσχας οι Αμερικανοί και μερικοί από τους δυτικούς τους συμμάχους δεν παρευρέθηκαν λόγω της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν. Ήταν μια λανθασμένη και βεβιασμένη ενέργεια του προέδρου Carter και των συμβούλων του, την οποία ατυχώς υιοθέτησαν και μερικά άλλα κράτη (η Ελλάδα δεν παρασύρθηκε και πήρε μέρος).

9 ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΟΣ ΑΝΤZΕΛΕΣ (1984)
Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Λος Άντζελες πέτυχαν και αυτοί, αλλά θα έλεγε κανείς ότι πήραν το χρυσό μετάλλιο της ανάμειξης της πολιτικής. Στους αγώνες αυτούς, η Σοβιετική Ένωση και όλοι σχεδόν οι σύμμαχοί τους δεν πήραν μέρος, διότι υποστήριξαν ότι οι Αμερικανοί δεν μπορούσαν να εγγυηθούν για την ασφάλεια των Σοβιετικών αθλητών. Φυσικά, ο πραγματικός λόγος ήταν η μη συμμετοχή των Αμερικανών στους αγώνες της Μόσχας (η Ελλάδα πήρε μέρος στους αγώνες).

10 ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΣΕΟΥΛ (1988)
Η ΔΟΕ αλλά και η διεθνής κοινότητα άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των 24ων Ολυμπιακών αγώνων της Σεούλ θα ήταν η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο χωρών (Βόρεια και Νότια Κορέα). Παρόλα αυτά οι αγώνες αυτοί πέτυχαν απόλυτα και ήταν συγχρόνως απαλλαγμένοι από τις πολιτικές παρεμβάσεις και τα προβλήματα του μποϊκοτάζ των άλλων αγώνων. Αποτέλεσμα της ανάθεσης των Ολυμπιακών αγώνων στη Σεούλ ήταν να αυξηθεί το κύρος της Ν. Κορέας στο διεθνή χώρο, αφού η χώρα αυτή βρήκε μια καλή ευκαιρία να δείξει σε όλο τον κόσμο που είχε πετύχει σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, σε αντίθεση με τη Β. Κορέα η οποία υστερούσε σημαντικά.

11 ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ (1992)
Στις πρωτοτυπίες των αγώνων της Βαρκελώνης εντάσσεται η αφή της Ολυμπιακής φλόγας από έναν τοξότη ο οποίος έριξε ένα φλεγόμενο βέλος στο βωμό της Ολυμπιακής φλόγας. Επίσης, πρωτότυπη ήταν η κατασκευή μιας Ολυμπιακής σημαίας μήκους 114 μ. που κάλυπτε και τους αθλητές, ένδειξη της αδελφότητας και της συμφιλίωσης όλων των λαών και των ανθρώπων. Στους αγώνες αυτούς η χώρα μας κατόρθωσε να κερδίσει δύο χρυσά μετάλλια με την Πατουλίδου στα 100 μ. εμπόδια και τον Π. Δήμα στην άρση βαρών.

12 ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ (1996)
Οι Ολυμπιακοί αγώνες της Ατλάντα παρά τις επιτυχίες που είχαν σε μερικούς τομείς και τις αποτυχίες σε μερικούς άλλους, θεωρούνται οι πλέον εμπορευματοποιημένοι στην ιστορία του θεσμού. Τα χρήματα που κατόρθωσε να συγκεντρώσει η οργανωτική επιτροπή από δικαιώματα τηλεόρασης, χορηγούς κ.λπ. ανήλθαν στο ποσό των 2,3 δισ. δολλ. γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία των αγώνων. Από ελληνικής πλευράς οι αγώνες του 1996 ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία, αφού οι αθλητές μας κέρδισαν 4 χρυσά και 4 αργυρά μετάλλια.

13 ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΙΝΤΝΕΪ (2000)
Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Σίντνεϊ ήταν εντυπωσιακοί και επιτυχημένοι, αλλά και εμπορευματοποιημένοι. Οι ελληνικές επιτυχίες γέμισαν υπερηφάνεια τις καρδιές όλων των Ελλήνων.

14 ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (2004)
Οι προσπάθειες πολλών ετών της πόλης των Αθηνών και ολόκληρης της Ελλάδας έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι αγώνες θα επιστρέψουν στη γη που τους γέννησε μετά από 108 χρόνια. Ήταν μια καθαρή νίκη, σύμφωνη με τη φιλοσοφία του Ολυμπιακού κινήματος και τις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι». Ήταν μια ελληνική νίκη την οποία αγκάλιασαν όχι μόνο οι Έλληνες αλλά ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος. Οι Ολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας ήταν υπέρλαμπροι, απόλυτα επιτυχημένοι και εμπορευματοποιημένοι, παρά τα πολλά κρούσματα ντόπιγκ που παρουσιάστηκαν (ακόμη και από ελληνικής πλευράς). Η διοργάνωση άψογη και πολλές οι διακρίσεις δικών μας αθλητών.

15 ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (1)
Ενώ οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες πέθαιναν στα χέρια του χριστιανισμού, οι σύγχρονοι κινδυνεύουν από τις εθνικιστικές τάσεις μερικών χωρών, την ανάμειξη της πολιτικής, τα υπέρογκα ποσά που ξοδεύονται για τη διοργάνωσή τους και από άλλες αιτίες.

16 ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (2)
Μερικοί πολιτικοί αρχηγοί προσπαθούν να αυξήσουν το προσωπικό τους γόητρο και συμφέρον με την ανάμιξή τους στο θεσμό αυτό. Αυτό φυσικά δείχνει ότι πολλοί από τους σημερινούς ηγέτες του κόσμου δε γνωρίζουν το αληθινό μήνυμα των αγώνων και τη φιλοσοφία τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ολυμπιακοί κινδυνεύουν από την πολιτική η οποία έχει αναμιχθεί σ’ αυτούς ιδιαίτερα στις τελευταίες Ολυμπιάδες.

17 ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (3)
Πολλοί άνθρωποι δικαιολογημένα ρωτούν αν θα μπορέσουν οι Ολυμπιακοί να επιζήσουν. Ο σύγχρονος άνθρωπος, φαίνεται ότι δεν επιθυμεί να δει την περαιτέρω παρακμή των αγώνων ούτε φυσικά το τέλος τους.

18 ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (4)
Αν οι Ολυμπιακοί δε βρουν μια μόνιμη κατοικία και κατά συνέπεια πεθάνουν σα θεσμός, τότε εμείς όλοι θα είμαστε φτωχότεροι και ζημιωμένοι και η ζημιά αυτή δε θα είναι μόνο δική μας.

19 ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (5)
Οι γενεές που θα έρθουν, όπως και αυτές που έφυγαν, θα στρέψουν κατ’ ανάγκη την προσοχή τους προς την Ολυμπία, άσχετα αν συνεχίζονται οι Ολυμπιακοί αγώνες ή όχι, αφού εκεί, στον ιερό εκείνο τόπο, η ηθική του αρχαίου κόσμου πάντα κυριαρχεί. Άλλωστε η ιστορία της Ολυμπίας είναι ο άνθρωπος, οι θρίαμβοί του και τα δράματά του στην προσπάθεια για φιλικό συναγωνισμό, δόξα και ανωτερότητα.

20 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Μουρατίδης, Ι. (1998). Ιστορία Φυσικής Αγωγής (με στοιχεία φιλοσοφίας). Θεσσαλονίκη, Εκδόσεις Χριστοδουλίδη. Γιαννάκης, Θ. (1990). Ιστορία φυσικής αγωγής. Αθήνα. Γιάτσης, Σ. (1989). Εισαγωγή στην ιστορία της φυσικής αγωγής στον ελληνικό κόσμο. Θεσσαλονίκη, ΑΠΘ.


Κατέβασμα ppt "ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (2)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google