Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο Υμηττός Προέλευση ονομασίας Μορφολογία Χλωρίδα – Πανίδα Σπήλαια

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο Υμηττός Προέλευση ονομασίας Μορφολογία Χλωρίδα – Πανίδα Σπήλαια"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο Υμηττός Προέλευση ονομασίας Μορφολογία Χλωρίδα – Πανίδα Σπήλαια
Το μέλι του Υμηττού από Θυμάρι Ρύπανση στο βουνό του Υμηττού Πυρκαγιές στον Υμηττό Η Μονή της Καισαριανής Οι Σατανιστές της Παλλήνης

2 Προέλευση της ονομασίας
Για τις ονομασίες υπάρχουν πολλές εκδοχές: Προέρχεται από το θυμός, θυμάρι που έγινε σιγά-σιγά θυμέτ- Υμέτ- Υμηττός. Οι αρχαίοι ονόμασαν θύμους τα φρύγανα που αφθονούσαν στον Υμηττό, και που με το δυνατό άρωμα τους έκαναν τις μέλισσες να στροβιλίζουν σαν μεθυσμένες. Από αυτό το φαινόμενο της «τρέλας» των μελισσών ονομάστηκε και το βουνό Τρελός. Χρόνια Φραγκοκρατίας : Μόντε Μάττο που σημαίνει Τρελό βουνό. Το τρελός προερχόταν από την ονομασία tres long= πολύ μακρύς, που έδωσαν οι Γάλλοι γιατί δε γνώριζαν τη λέξη Υμηττός.

3 Μορφολογία Ο Υμηττός καταλαμβάνει την ανατολική πλευρά του λεκανοπεδίου των Αθηνών και εκτείνεται σε μήκος 24 χιλιομέτρων. Η υψηλότερη κορυφή του έχει ύψος 1027 μέτρα και είναι γνωστή ως Εύζωνας ή Φωλιά του Αητού. Βαθιές χαράδρες και φαράγγια χωρίζουν τον Υμηττό σε δύο ευδιάκριτα μέρη.

4

5

6 Τα σημαντικότερα σπήλαια του Υμηττού.
Κουτούκι Σπήλαιο : Βρίσκεται  στην  ανατολική  πλευρά  του Υμηττού. Είναι το ωραιότερο και το πιο φαντασμαγορικό σπήλαιο της Αττικής.

7

8 Τρύπια Σπηλιά – Φυσική γέφυρα Μαυροβουνίου: Βρίσκεται στα δεξιά του μονοπατιού που από το  διάσελο  Σταυρός οδηγεί στο Μαυροβούνιο του Υμηττού. Είναι μία από τις λίγες φυσικές γέφυρες που υπάρχουν στην Ελλάδα.

9

10 Λεονταριού σπήλαιο : Βρίσκεται Β - ΒΑ  της  κορυφής του  υψώματος Κορακοβούνι του Υμηττού. Το σπήλαιο παρουσιάζει δύο μεγάλες σταλαγμιτικές σειρές καθώς και ένα ομπρελοειδή σχηματισμό από τους λίγους στον ελληνικό χώρο.

11

12 Χλωρίδα του Υμηττού Αείλανθος ο υψηλότατος : γνωστός και ως βρωμοκαρυδιά, βρωμόδεντρο ή  βρωμούσα. Είναι ιθαγενές της βόρειας και κεντρικής Κίνας, της Ταϊβάν και τηςΒόρειας Κορέας.

13

14 Ορχιδέα : Οι Ορχιδέες είναι καλλωπιστικά μονοκοτυλήδονα φυτά
Ορχιδέα : Οι Ορχιδέες είναι καλλωπιστικά  μονοκοτυλήδονα φυτά. Ο συνολικός αριθμός των ειδών ορχιδέας σ' όλον τον πλανήτη εκτιμάται γύρω στις Είναι κοσμοπολίτικες, καταλαμβάνοντας σχεδόν κάθε οικοσύστημα, εκτός από ερήμους και παγοκαλύμματα.

15

16 Κίστος μικρανθής ή λάβδανο :
Φαρμακευτικές ιδιότητες: Κατά της κολίτιδας, κατά της δυσπεψίας, κατά παθήσεων του δέρματος. Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τον Κίσθο κατά της τριχόπτωσης.

17

18 Κυκλάμινο: Το κυκλάμινο είναι ένα από τα ομορφότερα αγριολούλουδα της Ευρωπαϊκής υπαίθρου. Στην Ελλάδα συναντώνται πέντε είδη κυκλάμινου. Το πιο κοινό είδος κυκλάμινου στην Ελλάδα είναι το Κυκλάμινο το Γραικό. Επίσης συνηθισμένο κυκλάμινο είναι το Κυκλάμινο το Κισσόφυλλο. Η διαφορά του με το Κυκλάμινο το Γραικό είναι ότι τα φύλλα του δεν είναι καρδιοειδή αλλά σχηματίζουν ελαφριές γωνίες.

19

20 Πανίδα του Υμηττού Λαγός: Χαρακτηριστικό του λαγού είναι η ανισομερής ανάπτυξη του σώματός του. Το θηλυκό γεννά 4-5 φορές το χρόνο 3-5 μικρά, Ο λαγός είναι νυκτόβιο ζώο. Τρέφεται με χόρτα, με φύλλα δέντρων, φλοιούς δέντρων, κυρίως οπωροφόρων. Είναι ταχύ ζώο.

21

22 Φίδια : Λαφίτης. Τα νεαρά άτομα διαφέρουν σε χρωματισμό από τον ενήλικα. Ολικό μήκος συνήθως έως 150cm. Αποφεύγει τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Κυνηγά στο έδαφος, συχνά όμως σκαρφαλώνει σε δέντρα και θάμνους. Κολυμπά επιδέξια. Τρέφεται με μικρά θηλαστικά. Πρόκειται για εντελώς ακίνδυνο φίδι.

23

24 2. Σπιτόφιδο. Μη δηλητηριώδες. Μονοτυπικό είδος
2. Σπιτόφιδο. Μη δηλητηριώδες . Μονοτυπικό είδος . Ολικό μήκος μέχρι και 120cm. Μπορεί να έχει ραβδωτή ή στικτή μορφή. Αποφεύγει τις υψηλές θερμοκρασίες. Κινείται προσεχτικά ανάμεσα σε πέτρες και βλάστηση και συχνά σκαρφαλώνει σε θάμνους και βράχια. Συχνά παρατηρείται σε οικισμούς και ανθρώπινο περιβάλλον. Τρέφεται κυρίως με τρωκτικά.

25

26 3. Οχιά. Δηλητηριώδες. Oλικό μήκος έως 90cm. Ποικίλει σε χρωματισμούς

27

28 Κρασπεδωτή χελώνα: Φτάνει μέχρι 38 cm. Τα αρσενικά είναι λίγο μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Τρέφεται κυρίως με φυτά και ασπόνδυλα. Τα θηλυκά γεννάνε αβγά σε τρύπες που σκάβουν σε μαλακό χώμα τα οποία εκκολάπτονται μετά από δυόμισι μήνες. Ζουν πολλά χρόνια και η διάρκεια ζωής της χελώνας είναι χρόνια.

29

30 Σπουργίτι: Το σπουργίτι είναι ένα είδος στρουθιόμορφου πουλιού της οικογένειας Πασσερίδες. Εμφανίζεται σε μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, της Μεσογείου, και ένα μεγάλο μέρος της Ασίας. Συνδέεται στενά με κατοικημένες περιοχές. Είναι ένα πουλί, κυρίως με σκιές στα φτερά χρώματος ως επί το πλείστον καφέ και γκρι.

31

32 Το μέλι του Υμηττού από θυμάρι.
O Υμηττός από αρχαιοτάτων χρόνων φημίζεται για την μεγάλη ποικιλία σε μελισσοκομικά φυτά και δέντρα. Το μέλι που παράγεται είναι μέλι κυρίως θυμαρίσιο με μίξη πολλών αρωματικών φυτών και δέντρων, γνωστό για την ποιότητά του. Θεωρείται δικαίως το ανώτερο μέλι του κόσμου, περίφημο διεθνώς με την ονομασία ''μέλι του Υμηττού''.

33 Ρύπανση στο Βουνό του Υμηττού.
Φορτηγά και άλλα βαρέα οχήματα εισβάλλουν νύχτα μέσα στις ζώνες προστασίας και ξεφορτώνουν κάθε λογής απορρίμματα στους πρόποδες του βουνού. αστικά απορρίμματα και άλλα εύφλεκτα υλικά σχηματίζουν πελώριους λόφους δίπλα στους κορμούς των πεύκων που έχουν απομείνει όρθια ύστερα από τις καταστροφικές φωτιές του 2007.

34 Πυρκαγιές στον Υμηττό Oι δυο καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στον Υμηττό στην περιοχή της Ηλιούπολης, το 1995 και το 1998, εξαφάνισαν ουσιαστικά το δάσος .Ύστερα από μελέτη προκύπτει το συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο μέρος των πυρκαγιών που κατέστρεψαν τα τελευταία χρόνια τον Υμηττό είναι προμελετημένοι εμπρησμοί από όσους έχουν συμφέρον από την εξαφάνιση των δασικών χαρακτηριστικών του βουνού και την εμφάνισή κάποιων περιοχών ως ιδιοκτησίας - καλλιεργούμενης γεωργικής γης .

35 Η Μονή Καισαριανής Η μονή της Καισαριανής βρίσκεται στη μέση της Δυτικής πλευράς του Υμηττού. Ο ναός και ο νάρθηκας κοσμούνται με λιτά τοιχογραφικά σύνολα της εποχής της Τουρκοκρατίας .Το μοναστήρι της Καισαριανής ήταν αφιερωμένο στα Εισόδια της Παναγίας. Η σκηνή αυτή παριστάνεται δύο μάλιστα φορές, στο νάρθηκα.

36 Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τις μαθήτριες.

37

38

39

40

41 Σατανιστές της Παλλήνης
Το χρονικό του εγκλήματος : Ήταν 28 Δεκεμβρίου του 1993 όταν αποκαλύφθηκε μία από τις πιο φρικιαστικές εγκληματικές υποθέσεις στα αστυνομικά χρονικά. Ασημάκης Κατσούλας, Εμμανουήλ Δημητροκάλης  και Δήμητρα Mαργέτη στο εδώλιο. Δύο νέα αγόρια από την Παλλήνη τόλμησαν να ασχοληθούν με τον σατανισμό. Οι δύο συλληφθέντες ομολόγησαν τις πράξεις τους και προχώρησαν σε ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για το τι έκαναν.

42 Η ομολογία των δραστών : Ο Κατσούλας και ο Δημητροκάλης διέπραξαν το 1ο έγκλημα στις 27 Αυγούστου του Με το πρόσχημα της λευκής μαγείας οδήγησαν την 14χρονη Θεοδώρα Συροπούλου στη θέση Σέσι στο Κορωπί, όπου αφού την έγδυσαν και τις έκλεψαν τα κοσμήματα, τη χτύπησαν με ένα ξύλο στο κεφάλι και τη στραγγάλισαν.Στη συνέχεια ο Κατσούλας τη βίασε και μαζί με τον Δημητροκάλη περιέλουσαν το σώμα της με βενζίνη και το έκαψαν. Από τη φωτιά μάλιστα προκλήθηκε πυρκαγιά στο δάσος του Υμηττού.Το δεύτερο αποτρόπαιο έγκλημα έγινε με θύμα την 28χρονη  Γαρυφαλλιά Γιούργα, μητέρα δύο παιδιών .Οι δράστες τη συνάντησαν τυχαία. Με το πρόσχημα ότι είναι αστυνομικοί την επιβίβασαν στο αυτοκίνητο του Κατσούλα και την οδήγησαν σε ερημικό σημείο στο Κορωπί, όπου τις πέρασαν χειροπέδες στα χέρια, την έγδυσαν και τη βίασαν. Στη συνέχεια ο Κατσούλας της πολτοποίησε το κεφάλι με μία πέτρα για να μην αναγνωρίζεται.

43 ΤΕΛΟΣ Από τις μαθήτριες: Παναγιώτα Τόλη Σαββίνα Βασσάλου Βίκυ Καρκούλια Ηρώ Τζενεράλη Όλγα Στάη Χριστίνα Αργυρού

44 Βιβλιογραφία: Επτά ημέρες, εφημερίδα Καθημερινή Αφιέρωμα: Το ιστορικό του Υμηττού /09/1997.


Κατέβασμα ppt "Ο Υμηττός Προέλευση ονομασίας Μορφολογία Χλωρίδα – Πανίδα Σπήλαια"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google