Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

γάλα κεφίρ (2/3) Μικροβιολογική ανάλυση του γάλακτος κεφίρ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "γάλα κεφίρ (2/3) Μικροβιολογική ανάλυση του γάλακτος κεφίρ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 γάλα κεφίρ (2/3) Μικροβιολογική ανάλυση του γάλακτος κεφίρ
Μικροβιολογική ανάλυση του γάλακτος κεφίρ Project : Αξιοποίηση μικροοργανισμών στην παραγωγή τροφίμων ΕΚΦΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : BATΣΙΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝ

2 μικροβιολογική ανάλυση του γάλακτος κεφίρ
Το γάλα κεφίρ παράγεται από οποιοδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κ.λπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ.

3 Σε ποτήρι ζέσης βάζουμε μικρή ποσότητα κόκκων κεφίρ και προσθέτουμε πoσότητα γάλακτος ώστε να καλύπτει τους κόκκους. Σκεπάζουμε το ποτήρι, ώστε να αερίζεται και αφήνουμε να ζυμωθεί για 12 – 16 ώρες εκτός ψυγείου. Φιλτράρουμε το μίγμα σε πλαστικό σουρωτήρι, ξεπλένουμε τους κόκκους με άφθονο νερό και μπορούμε να τους ξαναχρησιμοποιήσουμε.

4 υλικά - αντιδραστήρια ποτήρι ζέσης με γάλα που έχει επεξεργαστεί με κόκκους κεφίρ. αντικειμενοφόρο πλάκα μικροβιολογικό κρίκο λύχνο Bunsen χρωστική κυανούν του μεθυλενίου λεκάνη χρώσης απιονισμένο νερό ξύλινη λαβίδα οπτικό μικροσκόπιο δοκιμαστικό σωλήνα

5 διαδικασία Προσθέτουμε μικρή ποσότητα του γάλακτος σε δοκιμαστικό σωλήνα και αραιώνουμε με αρκετή ποσότητα απιονισμένου νερού. Ανακινούμε καλά, ώστε να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

6 Αποστειρώνουμε την αντικειμενοφόρο πλάκα με την λύχνο Bunsen.

7 Αποστειρώνουμε τον μικροβιολογικό κρίκο στην λύχνο Bunsen.

8 Mε τον μικροβιολογικό κρίκο, παίρνουμε μικρό μέρος από το μίγμα, βυθίζοντας απλά τον κρίκο στο μίγμα.

9 Απλώνουμε το μίγμα που πήραμε στην αντικειμενοφόρο πλάκα.

10 Μονιμοποιούμε το δείγμα, περνώντας το από την φλόγα της λύχνου Bunsen, χρησιμοποιώντας την ξύλινη λαβίδα, με μεγάλη ταχύτητα και όχι πολύ κοντά στην φλόγα. Προς το μέρος της φλόγας πρέπει να βρίσκεται η πλευρά της πλάκας που δεν περιέχει το δείγμα.

11 Στηρίζουμε την πλάκα στα ξυλάκια της λεκάνης χρώσης
Στηρίζουμε την πλάκα στα ξυλάκια της λεκάνης χρώσης. Ρίχνουμε στο δείγμα 2-3 σταγόνες χρωστικής κυανούν του μεθυλενίου. Αφήνουμε την χρωστική για 1 λεπτό.

12 Ξεπλένουμε με άφθονο νερό, πάνω από την λεκάνη χρώσης.

13 Αφήνουμε το δείγμα να στεγνώσει.

14 Παρατηρούμε το παρασκεύασμα στο οπτικό μικροσκόπιο ξεκινώντας από την μεγέθυνση Χ4 και προχωρώντας στην Χ10 και Χ40. Χρησιμοποιούμε την μεγέθυνση Χ100 αφού πρώτα περάσουμε στον φακό μικρή πόσοτητα κεδρέλαιου.

15 Μετά το τέλος της μικροσκόπισης, καθαρίζουμε τον φακό Χ100 με καθαρό οινόπνευμα, με την βοήθεια ενός μαλακού πανιού.

16 τι παρατηρούμε

17

18

19

20 το γάλα κεφίρ υπερέχει του κοινού γάλακτος γιατί :
Περιέχει ζωντανούς ενεργούς μικροοργανισμούς κανονικής χλωρίδας που  βοηθάνε την πεπτική οδό και ενισχύουν τη πέψη. Έχει υψηλή βιολογική και θρεπτική αξία, ενώ βοηθά στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών και ρυθμίζει αποτελεσματικά το βάρος του σώματος. Στο κεφίρ, τα επίπεδα βιταμινών Β1, Β2 και φολικού οξέος είναι περισσότερα από τα επίπεδα που περιέχονται στο κοινό γάλα.

21 Προσφέρει αφθονία ασβεστίου, μαγνησίου,  φωσφόρου, για την σωστή  αύξηση των κυττάρων, τη συντήρηση του σώματος και την  άφθονη ενέργεια. Άριστη πηγή βιοτίνης που βοηθά την αφομοίωση των άλλων βιταμινών Β από το σώμα. Οι ευεργετικές ζύμες και τα φιλικά βακτήρια του  κεφίρ καταναλώνουν το  μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης του γάλατος. Έτσι είναι ιδανικό για να καταναλώνεται και από άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.


Κατέβασμα ppt "γάλα κεφίρ (2/3) Μικροβιολογική ανάλυση του γάλακτος κεφίρ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google