Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΥΤΙΚΟ ΑΕΤΩΜΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΥΤΙΚΟ ΑΕΤΩΜΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΥΤΙΚΟ ΑΕΤΩΜΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ,ΑΘΗΝΑ,ΕΛΛΑΔΑ.

2 Το θέμα που παρουσιάζεται στο Δυτικό Αέτωμα του Παρθενώνα είναι η φιλονικία του Ποσειδώνα με την Αθηνά. | Σύμφωνα με το μύθο η Αθηνά φιλονίκησε με τον Ποσειδώνα, για το ποιος από τους δυο θα γίνει ο προστάτης των Αθηνών και θα δώσει το όνομά του στην πόλη. Για να βρεθεί ο νικητής άρχισαν έναν αγώνα μεταξύ τους, ποιος θα προσφέρει το πολυτιμότερο δώρο. Πήγαν λοιπόν στο βράχο της Ακρόπολης κι εκεί ήρθαν οι υπόλοιποι δέκα θεοί, για να κάνουν τον κριτή. Κάλεσαν και τον Κέκροπα, το βασιλιά της Αθήνας για μάρτυρα. 

3 Το θέμα που παρουσιάζεται στο Δυτικό Αέτωμα του Παρθενώνα είναι η φιλονικία του Ποσειδώνα με την Αθηνά. || Όταν ξεκίνησε ο αγώνας, ο Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινά του το βράχο κι αμέσως ανάβλυσε αλμυρό νερό που σχημάτισε μια λίμνη, γνωστή ως "Ερεχθηίδα θάλασσα". Η Αθηνά με τη σειρά της φύτεψε μια ελιά πάνω στο βράχο που ξεπετάχτηκε γεμάτη καρπό. Το δέντρο αυτό σωζόταν για πολλά χρόνια. Ο Δίας, πριν την απόφαση των θεών, ζήτησε από τον Κέκροπα να πει τη γνώμη του. Ο Κέκροπας κοίταξε γύρω από την Ακρόπολη και τα μάτια του έπεσαν στη θάλασσα που έζωνε τη χώρα. Το δώρο συνεπώς του Ποσειδώνα δε του γέμιζε το μάτι. Αντίθετα, το δέντρο της Αθηνάς, του φάνηκε χρήσιμο. Με τη γνώμη του Κέκροπα συμφώνησαν και οι θεοί κι έτσι η πόλη ονομάστηκε Αθήνα.

4 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Στο δυτικό αέτωμα συναντάμε ως πρωταγωνιστές την θεά Αθηνά και τον θεό Ποσειδώνα, οι οποίοι συνοδεύονται από πλήθος άλλων αττικών τοπικών θεοτήτων, ενώ άλογα, άρματα, επιβάτες και ιπποκόμοι συμπληρώνουν την σύνθεση. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι το δυτικό αέτωμα είχε ως θέμα την έριδα μεταξύ Αθηνάς και Ποσειδώνα για την Αττική γη. Ο Ποσειδώνας με την τρίαινά του παρήγαγε την πηγή, ενώ η Αθηνά με το δόρυ της ανόρθωσε το δέντρο της ιερής ελιάς στο μέσω του αετώματος. Ο Ποσειδώνας οπισθοχωρεί έντρομος από την ήττα του, ενώ πίσω από την Αθηνά τα άλογα αφήνιασαν από τον θόρυβο της διαμάχης.

5 ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ; Το δυτικό αέτωμα σωζόταν σχεδόν ακέραιο μέχρι το 1674, χρονολογία που το σχεδίασε ο J. Carrey. Μετά την έκρηξη της οβίδας του Μοροζίνι και μέχρι την αρπαγή των γλυπτών από τον Έλγιν αρκετά αγάλματα κομματιάστηκαν. Ο Έλγιν αφαίρεσε τα περισσότερα αγάλματα και άφησε το σύμπλεγμα του Κέκροπα με την Πάνδροσο και την Καλλιρρόη. Ο Ιλισός, δύο κομμάτια από δύο γυναικείες μορφές και κάποια θραύσματα από τα πρόσωπα των αλόγων είχαν ήδη πέσει και βρέθηκαν αργότερα κατά τη διάρκεια των ανασκαφών.

6 ΑΡΧΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ...

7 ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΉ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΓΙΝΕ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΡΑΤΣΙΩΛΗ.
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ. ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ. ΤΕΛΕΙΟ... ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΓΙΝΕ ΚΑΛΟ; ΑΥΤΉ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΓΙΝΕ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΡΑΤΣΙΩΛΗ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ.


Κατέβασμα ppt "ΔΥΤΙΚΟ ΑΕΤΩΜΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google