Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αθήνα η πόλη που δίδαξε τον πολιτισμό

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αθήνα η πόλη που δίδαξε τον πολιτισμό"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αθήνα η πόλη που δίδαξε τον πολιτισμό
Αθήνα η πόλη που δίδαξε τον πολιτισμό

2 Η Αθηνά, ήταν η θεά της σοφίας, της στρατηγικής και του πολέμου
Η Αθηνά, ήταν η θεά της σοφίας, της στρατηγικής και του πολέμου. Το όνομά της πήρε η ομώνυμη πόλη. Ακρόπολη, ο ιερός βράχος με τον Παρθενώνα, το Ερέχθειο, τα Προπύλαια και τον ναό της Απτέρου Νίκης είναι από τους δημοφιλέστερους αρχαιολογικούς προορισμούς. Θαυμάστε την ασύλληπτη αρχιτεκτονική, αφεθείτε στη μαγεία της θέας της Αθήνας και κρατήστε στην καρδιά σας ένα κομμάτι από τον καταγάλανο αττικό ουρανό. Είναι από τα πιο πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα στον κόσμο, με εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

3 Στη Νότια πλευρά της Ακρόπολης βρίσκονται τα δύο αρχαία θέατρα.
Ανω αριστερά : Το Αρχαίο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού θεωρείται ένα από τα πιο αξιόλογα της αρχαιότητας και λειτουργεί ακόμα και σήμερα, φιλοξενώντας πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων και βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Ακρόπολης, χτίστηκε τον 2ο π.Χ. αιώνα και έχει χωρητικότητα περίπου θεατών. Αποτελεί δε ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα κοντά στην Ακρόπολη και η ακουστική του είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη . Ανω δεξιά Το θέατρο του Διονύσου είναι ο σημαντικότερος γνωστός υπαίθριος θεατρικός χώρος στην αρχαία Αθήνα . Αποτελούσε μέρος του ιερού του Ελευθερέως Διονύσου που βρισκόταν στις ΝΑ παρυφές της Ακρόπολης και υπήρξε ο βασικός τόπος παράστασης του αττικού δράματος, αφού φιλοξενούσε τα Μεγάλα Διονύσια, τη μεγαλύτερη θεατρική γιορτή της πόλης των Αθηνών. Οι σωζόμενες τραγωδίες και κωμωδίες του 5ου και του 4ου π.Χ. αι. γράφτηκαν -τουλάχιστον οι περισσότερες- για να παιχτούν σε αυτόν τον χώρο.

4 Αριστερά : Η Πύλη του Αδριανού είναι Ρωμαϊκή αψίδα στην Αθήνα
Αριστερά : Η Πύλη του Αδριανού είναι Ρωμαϊκή αψίδα στην Αθήνα. Δίνει πρόσβαση στο Ναό του Ολυμπίου Διός και κτίστηκε προς τιμή του Αδριανού στα πλαίσια της διαμονής του στην Αθήνα το έτος 132 και για τα πολεοδομικά έργα που έκανε και διεύρυνε την Αθήνα. Η Πύλη είναι κορινθιακού ρυθμού, ενώ καινοτομεί αρχιτεκτονικά διότι συνδυάζει την Ρωμαϊκή αψίδα με το Ελληνικό αέτωμα. Μαζί με τους Αέρηδες και το μνημείο του Λυσικράτη ήταν ένα από τα αξιοθέατα των Αθηνών στην αρχαιότητα. Δεξιά : Ο ναός του Ολυμπίου Διός ή Ολυμπιείο ή οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός είναι ένας σημαντικός αρχαίος ναός στο κέντρο της Αθήνας. Παρότι η κατασκευή του ξεκίνησε τον 6ο αιώνα π.Χ., δεν ολοκληρώθηκε παρά επί του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού τον 2ο αιώνα μ.Χ.. Αποτέλεσε τον μεγαλύτερο ναό της Ελλάδας κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους.

5 Ο Ναός του Ηφαίστου (αποκαλούμενος και Θησείο) είναι ένας από τους πλέον διατηρημένους αρχαίους ναούς του ελληνικού χώρου. Ήταν αφιερωμένος στο θεό Ήφαιστο και στην Εργάνη Αθηνά. Βρίσκεται στην περιοχή του Θησείου, που πήρε το όνομά του λόγω της παλιάς, σήμερα αναθεωρημένης απόδοσης του ναού στο Θησέα. Ο ναός του Ηφαίστου είναι προσβάσιμος για το κοινό, καθώς αποτελεί τμήμα του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς. ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΑΤΤΑΛΟΥ Κέντρο της αρχαίας Αθήνας, στο οποίο επί αιώνες φιλοξενήθηκαν όλες οι δραστηριότητες της πόλης (πολιτικές, διοικητικές, δικαστικές, εμπορικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές), χώρος που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του δημοκρατικού πολιτεύματος 

6 Ρωμαικη αγορά (Άνω). Κτίσθηκε μεταξύ π.Χ. από τις δωρεές του Ιουλίου Καίσαρα και του Αυγούστου. Επί αυτοκράτορος Αδριανού πλακοστρώθηκε η αυλή. Μετά την επιδρομή των Ερούλων (267 μ.Χ.) και τον περιορισμό της Αθήνας μέσα στο υστερορωμαϊκό τείχος, το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της πόλης μεταφέρθηκε από την Αρχαία Αγορά στη Ρωμαϊκή Αγορά και στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού.  Κατά την Βυζαντινή εποχή και την Τουρκοκρατία ο χώρος καταλήφθηκε από οικίες, εργαστήρια και εκκλησίες καθώς και το Φετιχιέ Τζαμί.  Ωρολόγιο του Κυρρήστου ή αέρηδες (αριστερά) λέγεται το αρχαίο μνημείο - κτίριο που βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες της Ακρόπολης Αθηνών, στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς στην Πλάκα και , θεωρείται πως το ανήγειρε ο Ανδρόνικος ο Κυρρήστης (ή Κύρρηστος). Πρόκειται για οκταγωνικό μαρμάρινο κτίριο, χωρίς κίονες, όπου στις ισάριθμες μετώπες του φέρονται ανάγλυφοι οι οκτώ κύριοι άνεμοι,

7 Τα Mουσεία Ακρόπολης, Εθνικό Αρχαιολογικό και το Κυκλαδικής Τέχνης  είναι από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου στον τομέα της αρχαίας τέχνης. Στις συλλογές του εκπροσωπούνται όλοι οι πολιτισμοί που άνθισαν στον ελληνικό χώρο από την προϊστορική εποχή ως το τέλος τηςΡωμαιοκρατίας. Τα Μουσεια Μπενάκη, το Βυζαντινό Μουσείο και η Εθνική Βιβλιοθήκη προσθέτουν μαζί με τα δεκάδες ιδιωτικών συλλογών τη διαχρονικότητα του πολιτισμού της Ελλάδας και όλα μαζί μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν της.

8 Ήταν το Παναθηναϊκό Στάδιο, που φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896.  Η ιστορία του όμως ξεκινά πολύ πιο πριν από το 19ο αιώνα μ.Χ....Η τοποθεσία του Παναθηναϊκού Σταδίου ήταν αρχικά ένα φυσικό κοίλωμα του εδάφους, δίπλα στον Ιλισσό ποταμό. Μετατράπηκε σε στάδιο το π.Χ. από τον Λυκούργο, για τα αθλητικά δρώμενα των Παναθηναίων, της μεγαλύτερης γιορτής στην αρχαία Αθήνα.  Ανάμεσα στο 140 και 144 μ.Χ., το Στάδιο επισκευάστηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό. Τότε πήρε την τελική του μορφή, που αποκαλύφθηκε στις ανασκαφές του 1870: μια πεταλοειδής κατασκευή με στίβο μήκους 204,07 και πλάτους 33,35 μέτρων. Πιστεύεται ότι χωρούσε θεατές.Τη Ρωμαϊκή εποχή χρησιμοποιήθηκε ως αρένα με την προσθήκη ενός ημικυκλικού τοίχου. Οι εργασίες μαρμάρωσης με Πεντελικό μάρμαρο του σταδίου ολοκληρώθηκαν το 1900, δωρεά του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, η προτομή του οποίου βρίσκεται δεξιά της εισόδου. Το 1896 πραγματοποιήθηκαν εκεί οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της νεότερης ιστορίας.

9 Βιβλιοθήκη Πανεπιστήμιο Ακαδημία
Το 1829, ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας υλοποίησε την ιδέα ίδρυσης Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας. Κτήρια σχεδιασμένο από το Δανό αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χάνσεν και διακοσμημένο από το ζωγράφο Karl Rahl, αποτελώντας την περίφημη "αρχιτεκτονική τριλογία της Αθήνας“.

10 Ζάππειον μέγαρο είναι ένα από τα πιο σημαντικά κτήρια της Αθήνας, η κατασκευή του οποίου χρηματοδοτήθηκε από τον Ευάγγελο Ζάππα  και βρίσκεται στον Εθνικό Κήπο Το 1869 η Ελληνική κυβέρνηση οριοθέτησε 80,000 μ² δημόσιας γης για το κτήριο στο χώρο μεταξύ των κήπων του Παλατιού και του αρχαίου Ναού του Ολυμπίου Διός. . To Ζάππειο ήταν το πρώτο κτήριο παγκοσμίως που κτίστηκε αποκλειστικά για τους Ολυμπιακούς αγώνες, αργότερα χρησιμοποιήθηκε για τα "Νέα Ολύμπια", μια γεωργική, τεχνική και βιομηχανική έκθεση. . Το 1938 το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας όπου από τις εγκαταστάσεις του Ζαππείου εξέπεμπε ο κρατικός ραδιοσταθμός Αθηνών. Σήμερα χρησιμοποιείται για δημόσιες και ιδιωτικές εκθέσεις και τελετές.

11 Το Μέγαρο της Παλιάς Βουλής, όπου σήμερα στεγάζεται το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, είναι ένα νεοκλασικό κτήριο το οποίο βρίσκεται στην οδό Σταδίου στην Αθήνα. Είναι ένα εντυπωσιακό κτήριο και αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα κτίσματα της πόλης. Στην πλατεία μπροστά από το μέγαρο βρίσκεται το άγαλμα του αρχιστρατήγου της Επανάστασης του 1821, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

12 Η ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (ΠΡΩΗΝ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ)
Η ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (ΠΡΩΗΝ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ) ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΤΟ ΗΡΩΟ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ

13 ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ (πρώην βασιλικά ανάκτορα)
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ (πρώην βασιλικά ανάκτορα)

14 Άποψη της Αθήνας τη νύχτα

15 Γραφικά στενά στη Πλάκα
Γραφικά στενά στη Πλάκα

16 Περιπλανηθείτε στις αρχαίες γειτονιές της Αθήνας, που αποτελούν άλλωστε και το ιστορικό κέντρο της πόλης. Περπατήστε στην Πλάκα, το Μοναστηράκι και το Θησείο και θαυμάστε τους αρχαιολογικού χώρους και τα αξιοθέατα που βρίσκονται διάσπαρτα εκεί.

17

18

19 Ταβερνάκια, καφετέριες, Ουζερί, Μπάρ και κέντρα διασκέδασης θα σας προσφέρουν αυτό που ζητά η ψυχή σας.

20 Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Η μουσική εξημερώνει τα ήθη
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Η μουσική εξημερώνει τα ήθη

21 Νούς υγιής εν σώματι υγιεί

22

23 Θεοφιλίδης Kωνσταντίνος
Αξέχαστη Αθήνα Παρουσίαση : Θεοφιλίδης Kωνσταντίνος Λούβης Ανδρέας Οκτώβριος 2012


Κατέβασμα ppt "Αθήνα η πόλη που δίδαξε τον πολιτισμό"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google