Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το παλάτι, ο ιππόδρομος και οι Δήμοι

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το παλάτι, ο ιππόδρομος και οι Δήμοι"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το παλάτι, ο ιππόδρομος και οι Δήμοι
Ιστορία Ε’ τάξης

2 Σημαντικό έργο του Κωνσταντίνου ήταν το Μέγα παλάτι, το ιερό παλάτι.
Το παλάτι Σημαντικό έργο του Κωνσταντίνου ήταν το Μέγα παλάτι, το ιερό παλάτι. Σ' αυτό πιθανώς υπήρχαν τα διαμερίσματα της αυτοκρατορικής οικογένειας, καθώς και κτίρια για κρατικές υπηρεσίες, αίθουσες για επισκέπτες, τραπεζαρίες, εκκλησίες και παρεκκλήσια, κτίρια για τη φρουρά και εργαστήρια τεχνιτών.

3

4 Αναπαράσταση του παλατιού
Στοές, κήποι, αυλές, κρήνες και  πολλά διαμερίσματα θα αποτελούσαν το ιερό Παλάτι

5 Αναπαράσταση του παλατιού
Το Αυγουσταίον ήταν δημόσια πλατεία, νότια της Αγίας Σοφίας  και ήταν κατά κάποιο τρόπο το προαύλιο του παλατιού

6 Ο ιππόδρομος Κοντά στο παλάτι ήταν ο ιππόδρομος. Ήταν φτιαγμένος με πρότυπο το Κολοσσαίο και είχε σχήμα U. Η χωρητικότητά του εκτιμάται πως έφθανε τις θεατές, ενώ το συνολικό μήκος του ήταν περίπου 450 μέτρα. 

7 Ο ιππόδρομος

8 Ο ιππόδρομος Η είσοδος για το "Κάθισμα", την ειδική θέση του αυτοκράτορα στον ιππόδρομο. Χρησιμοποιούνταν μόνο από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας

9 Ο ιππόδρομος

10 Ο ιππόδρομος

11 Ο ιππόδρομος

12 Ο ιππόδρομος

13 Ο ιππόδρομος Στο βορειοανατολικό άκρο του υπήρχαν δώδεκα πύλες ή θύρες  εξοπλισμένες με μηχανισμό που επέτρεπε το ταυτόχρονο άνοιγμά τους. Αυτές ήταν και το σημείο εκκίνησης των αρματοδρόμων. Στο κέντρο της αρένας βρισκόταν ένα χαμηλό φράγμα γύρω από το οποίο γίνονταν οι αρματοδρομίες, καθώς σε κάθε άκρο του ένας πάσσαλος οριοθετούσε το σημείο στροφής.

14 Οι πύλες του Ιπποδρόμου

15 Οι πύλες του Ιπποδρόμου

16 Ο ιππόδρομος

17 Ο ιππόδρομος

18 Ο ιππόδρομος Πάνω από την αφετηρία των ιπποδρομιών ήταν τέσσερα χάλκινα άλογα που είχαν κατασκευαστεί από τον γλύπτη της αρχαιότητας Λύσιππο

19 Τα χάλκινα άλογα

20 Ο ιππόδρομος Το κυριότερο θέαμα του ιπποδρόμου ήταν οι ιπποδρομίες, που τις παρακολουθούσαν χιλιάδες θεατές από τις κερκίδες και ο αυτοκράτορας από το θεωρείο του. Μερικές φορές γίνονταν και κονταρομαχίες ή αρματοδρομίες και σπανιότερα άλλες εκδηλώσεις όπως παραστάσεις τσίρκου. Δε γίνονταν όμως πλέον ποτέ μονομαχίες, αφού δε συμβάδιζε αυτό το "θέαμα" με τις ιδέες του Χριστιανισμού.

21 Ο ιππόδρομος Κατά τη διάρκεια των ιπποδρομιών οι θεατές υπέβαλλαν αιτήματα ή παράπονα στον αυτοκράτορα. Τις ιπποδρομίες οργάνωναν οι δήμοι, που ήταν αθλητικά σωματεία με μέλη και οπαδούς. Κάθε δήμος διακρινόταν από το χρώμα των στολών και των λαβάρων που χρησιμοποιούσε και έπαιρναν το όνομά τους από αυτό. Έτσι ονομάζονταν Βένετοι (γαλάζιοι), Πράσινοι, Λευκοί και Κόκκινοι. Μάλιστα το κοινό πάθος τους για νίκη των ομάδων τους είχε σαν αποτέλεσμα τις φιλονικίες μεταξύ τους.


Κατέβασμα ppt "Το παλάτι, ο ιππόδρομος και οι Δήμοι"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google