Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερευνούμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Μειώνουμε την παραγωγή σκουπιδιών. Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ Α ΓΩΓΗ Μαθητές/τριες της Α΄ τάξης Σχολ. Έτος: 2012-13 Π ΡΟΤΥΠΟ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερευνούμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Μειώνουμε την παραγωγή σκουπιδιών. Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ Α ΓΩΓΗ Μαθητές/τριες της Α΄ τάξης Σχολ. Έτος: 2012-13 Π ΡΟΤΥΠΟ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερευνούμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Μειώνουμε την παραγωγή σκουπιδιών. Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ Α ΓΩΓΗ Μαθητές/τριες της Α΄ τάξης Σχολ. Έτος: Π ΡΟΤΥΠΟ Π ΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Γ ΕΝΙΚΟ Λ ΥΚΕΙΟ Ε ΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ Σ ΧΟΛΗΣ Σ ΜΥΡΝΗΣ

2 2

3  Mείωση, Eπαναχρησιμοποίηση και Aνακύκλωση των απορριμμάτων.  Σωστή εκτίμηση της αξίας των υλικών και περιορισμό κατανάλωσης (βιώσιμη οικονομία πρώτων υλών). 3

4 o Καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο των αστικών στερεών αποβλήτων o Ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για εκπομπές αερίων του Θερμοκηπίου o Φαινόμενα φτώχειας και υποσιτισμού εγείρουν ηθικά ζητήματα 4

5  Προγραμματισμός γευμάτων  Έλεγχος περιεχομένου ντουλαπιών  Λίστα αγορών  Καλύτερη συντήρηση τροφίμων  Νέες συνταγές με υπόλοιπα φαγητού  Σωστός υπολογισμός μερίδων  Προσοχή στις ημερομηνίες λήξης 5

6 6

7 7

8 8

9 9

10 10

11 11

12 12

13 13

14 14

15  Φ υσική διαδικασία που μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε κομπόστ (λίπασμα)  Άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης (δυνατότητα για κομποστοποίηση 35% των οικιακών απορριμμάτων) 15

16 Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι 'εργάτες' της κομποστοποίησης. Αυτά τα μικρόβια αποικοδομούν τα οργανικά υλικά του σωρού και παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, θερμότητα και νερό. Παράγεται το κομπόστ, τέλειο λίπασμα για τον κήπο. 16

17  Σωστό μίγμα υλικών (σε σωστές αναλογίες)  Σωστός αερισμός  Σωστή υγρασία  Σωστό μέγεθος υλικών 17

18  Ευρωπαϊκό ρεύμα προς την οικιακή κομποστοποίηση  Στόχος της Ελλάδας η μείωση στα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα ( κατά 25%, 50% και 65%, σε σχέση με το 1995, μέχρι το 2010, το 2013 και το 2020). 18

19 1. Ειδικό κάδο κομποστοποίησης (με λίγους ή και καθόλου γαιοσκώληκες) 2. Λίγο χώμα κήπου 3. Εργαλεία κήπου (σκαλιστήρι, ποτιστήρι, μακρύ ξύλο για ανακάτεμα) 4. Κ αδάκι κουζίνας για τη συλλογή των υλικών στην κουζίνα 19

20 20

21 21

22 22

23 23

24 24

25 25

26 26

27 27

28 ΥΠΟΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ Ξύλα Λεμονόκουπες Πορτοκαλόφλουδες Άρρωστα φυτά Ξύλα Λεμονόκουπες Πορτοκαλόφλουδες Άρρωστα φυτά Κόκαλα Απορρίμματα σκύλων/γάτων Λάδια Λίπη Λιπαρές ουσίες Υπολείμματα από κρέατα/ψάρια Γαλακτοκομικά Σπόρους ζιζανίων Ψωμί/ζυμαρικά Μεταλλικά αντικείμενα Πλαστικά Γυάλινα υλικά Υπολείμματα μαγειρεμένων φαγητών 28

29 29

30 30

31 Μήπως τελικά, τα σκουπίδια που παράγουμε αντανακλούν τις ιδέες, τις συνήθειές μας και, γενικά, το τρόπο που «βλέπουμε» τη φύση γύρω μας και τους συνανθρώπους μας; 31

32 32 Συντονιστές Καθηγητές: Γιάννης Γράψας Σοφία Γουρνά

33 33 Μαθητές/τριες ΕπώνυμοΌνομαTMHMA ΒΑΡΔΑΞΟΓΛΟΥΕΛΕΝΗA1 ΓΙΑΝΝΕΙΟΥΜΑΡΙΑ- ΑΝΑΣΤΑΣΙΑA1 ΓΚΟΛΕΜΙΑΛΕΣΙΑA1 ΖΩΓΡΑΦΟΣΓΕΩΡΓΙΟΣA1 ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥΙΦΙΓΕΝΕΙΑ-ΜΑΡΙΑA1 ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣA1 ΘΩΜΑΔΑΚΗΑΛΕΞΑΝΔΡΑ- ΑΘΑΝΑΣΙΑA1 ΚΑΛΙΑΝΙΩΤΗΜΥΡΤΩ - ΑΓΓΕΛΙΚΗA1 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΜΑΡΙΑA2 ΛΑΟΥΤΑΡΗΣΓΕΩΡΓΙΟΣA2 ΜΗΤΣΟΥΡΑΡΟΔΗA2 ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣΒΑΣΙΛΕΙΟΣA2 ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΘΕΜΙΣA2 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣΣΤΕΦΑΝΟΣ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣA2 ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΒΑΣΙΛΕΙΟΣA3 ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΜΑΡΘΑA3 ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑΖΑΡΟΣA3 ΤΖΑΝΙΑΝΤΖΕΛΟA3 ΤΖΑΝΙΚΙΑΝΡΟΥΠΕΝA3 ΤΡΑΓΚΑΣΔΗΜΗΤΡΙΟΣA3 ΤΣΑΜΠΙΡΗΒΑΡΒΑΡΑA3 ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣΠΑΥΛΙΝΑA3 ΧΑΡΔΑΛΟΥΠΑΣΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣA3 ΧΑΡΜΑΝΗΜΙΧΑΕΛΑ-ΕΛΕΝΗA3 ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥΜΑΡΙΑ -ΚΛΕΟΠΑΤΡΑA3

34 34 Παρουσίασαν: Κλεοπάτρα Χατζηαναγνώστου Λάζαρος Στεργίου Παυλίνα Χαραλάμπους Δημήτρης Τράγκας Ρουπέν Τζανικιάν


Κατέβασμα ppt "Ερευνούμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Μειώνουμε την παραγωγή σκουπιδιών. Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ Α ΓΩΓΗ Μαθητές/τριες της Α΄ τάξης Σχολ. Έτος: 2012-13 Π ΡΟΤΥΠΟ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google