Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α’ Λυκείου Ιανουάριος 2013 ΕΝΟΗΤΗΤΑ: ΤΑ ΦΥΛΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α’ Λυκείου Ιανουάριος 2013 ΕΝΟΗΤΗΤΑ: ΤΑ ΦΥΛΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α’ Λυκείου Ιανουάριος 2013 ΕΝΟΗΤΗΤΑ: ΤΑ ΦΥΛΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

2 Επιβλέπουσα καθηγήτριά: κα Παπακίτσου

3  Έζησε μεταξύ 1867 – 1951 και κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη.  Ήταν μυθιστοριογράφος, συγγραφέας θεατρικών έργων και δημοσιογράφος  Διατέλεσε αρχισυντάκτης στο περιοδικό ‘Η ΄διάπλασις των παίδων’  Το 1931 έγινε ακαδημαϊκός.  Ήταν ο ιδρυτής και εκδότης του περιοδικό Νέα Εστία, το οποίο εκδίδεται ακόμα και σήμερα.  Μαζί με τους Παλαμά, Σικελιανό και Καζαντζάκη ίδρυσε την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.  Έγραψε πάνω από 80 μυθιστορήματα και πλήθος διηγημάτων.  Θεωρείται ο εισηγητής του "αστικού μυθιστορήματος", δηλαδή του μυθιστορήματος που διαδραματίζεται στα αστικά κέντρα.

4  Η Στέλλα είναι κόρη ενός πλούσιου βιομήχανου από την Ζάκυνθο και ο Χρηστικής ένας όμορφος νέος που δουλεύει στο Αγγλικό Τυπογραφείο. Ο Χρηστάκης ερωτεύεται την Στέλλα και της γράφει ένα γράμμα όπου λέει τα συναισθήματά του, η Στέλλα ανταποκρίνεται θετικά με τον ίδιο τρόπο. Όταν ο πατέρας της το μαθαίνει εξοργίζεται και την χτυπάει για μέρες μέχρι να αλλάξει γνώμη, καθώς ο Χρηστικής ήτα από κατώτερη κοινωνική και οικονομική τάξη. Η Στέλλα όμως δεν υποχωρεί και τελικά ο πατέρας της την κλειδώνει στην σοφίτα όπου αρρωσταίνει και πεθαίνει ενώ ο Χρηστικής παντρεύεται άλλη γυναίκα και συνεχίζει την ζωή του.

5  Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα και αρχές του 20ου αιώνα.  Η κοινωνία της Ζακύνθου τον 19ο αιώνα χαρακτηριζόταν από την υπεροχή των ανδρών.  Χάσμα των τάξεων.  Άδικη μεταχείριση των γυναικών  Στόχος του συγγραφέα είναι να επιτύχει την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και να τους υποκινήσει στο να αλλάξουν καθεστώς.

6  Ο άνδρας παρουσιάζεται ως ο αρχηγός της οικογένειας, ενώ παράλληλα κυριαρχεί στην κοινωνία ιδιαίτερα αν είναι εύπορος.  Αντίθετα, η σύζυγος του Παναγή Βιολετή, Βιολάνταινα, προωθείται από το συγγραφέα ως μία τυπική γυναίκα των αρχών του 20ου αιώνα. Δηλαδή πρόκειται για μια γυναίκα υποταγμένη σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία  Η οικογένεια Βιολάντη γενικότερα δεν ήταν διόλου δεμένη.  Η μητέρα της δεν μεσολαβεί για να βελτιωθούν οι σχέσεις κόρης –πατέρα, ούτε δείχνει να συμπονά την κόρη της, αλλά κάνει μόνο σκληρές υποδείξεις, για να υποταχθεί η Στέλλα στον πατέρα της.

7  Παναγής Βιολαντης:  Σκληρός  αυταρχικός  απόλυτος  βίαιος «Όση γλύκα και καλοσύνη έδειχνε το πρόσωπο του με τα μαύρα μπαρμπούνια, το αιώνιο χαμόγελο και τα χρυσά γυαλιά, τόση σκληρότητα και εγωισμό έκρυβε στην κάρδια»

8  Μητέρα  Ψυχρή  Παθητική  Καταπιεσμένη  Θεια  Συμπονετική  Προστατευτική

9  Η Στέλλα παρουσιάζεται ως:  Δυναμική  Πεισματάρα  Γενναία  Ενθουσιασμένη  Περήφανη  Βασανισμένη «δεν έκλαιγε, γιατί δύσκολα είχε τα δάκρυα από μικρή. Η θλίψη της ήταν πάντα βουβή, υπερήφανη» «δε τον φοβάμαι! Εφώναξε η Στέλλα, και τι θα μου κάμει; Θα με σκοτώσει… τι άλλο;»

10  ήταν σαν τη λύτρωση της, από την είδηση που της έφερνε εκείνη τη μέρα ο πατέρας της για το γάμο του Χρηστάκη  Ο πατέρας της φρόντισε η κηδεία της να είναι μεγαλοπρεπής.  Στη κηδεία, περισσότερο από όλους έκλαιγε ο πατέρας της Στέλλας. Προσποιούνταν όμως το μόνο και μόνο για να μην δημιουργηθούν υποψίες στον κόσμο  Κανένας όμως δεν έμαθε ποτέ την όλη αλήθεια. «Ο τρόμος αυτός εξακολουθούσε να τον κατέχει ως το τέλος. Τι θα έλεγε ο κόσμος, αν μάθαινε τέτοιο πράγμα;»

11  το πρότυπο που προβάλει ο Ξενόπουλος είναι μια γυναίκα  Δυναμική  Ελεύθερη να κάνει τις δίκες τις αποφάσεις  Ανεξάρτητη  Γενναία  Μαχητής

12  Η Στέλλα δεν υποχωρεί στις απαιτήσεις του πατέρα της αλλά πολεμά για την ανεξαρτησία της και τελικά πεθαίνει ελεύθερη. « -Μα ορίζεις εσύ τον εαυτό σου; - Τον ορίζω!»

13  Ο Χρηστάκης Ζαμανός παρουσιάζεται από τον αφηγητή ως, ένας γοητευτικός και περιζήτητος νέος  είχε να βρει μια πλούσια νύφη, να πιάσει την καλή και να ζήσει ζωή πλουσιοπάροχη. «του έγραψα είμαι δική σου και θα είμαι για πάντα»

14  εξαφανίστηκε, αφήνοντας μόνη τη Στέλλα.  Υποκριτής, ανώριμος και εγωιστής. Δεν ήταν ικανός ν’ αγαπήσει άλλον κανένα από τον εαυτό του.  Πολύ μακριά από το δυνατό και αρρενωπό πρότυπο της εποχής του.

15  Ηγυναίκα αξίζει τα ίδια δικαιώματα με τον άντρα και ότι οι δύο αυτοί ρόλοι είναι ισάξιοι.  Ο Ξενόπουλος είχε πολύ προχωρημένη ιδεολογία για την εποχή του η οποία δεν γινόταν αποδεκτή από την τότε κοινωνία.  σήμερα οι ρόλοι είναι διαφορετικοί, οι σχέσεις του ζευγαριού και η οικογένεια στηρίζονται στην εμπιστοσύνη, την κατανόηση, την αγάπη, το ενδιαφέρον, οι ρόλοι δεν είναι απόλυτοι

16  ΔΑΝΑΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ- ερώτηση 3β ΙΑΣΟΝΑΣ ΔΟΥΓΕΝΗΣ- ερώτηση 3 α, επιμέλεια παρουσιασης ΚΕΛΛΥ ΜΠΑΓΟΥΡΔΗ- ερώτηση 2 ΝΑΣΙΑ ΜΠΕΣΜΕΡΤΗ- ερώτηση 1 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΑΤΖΗΟΡΦΑΝΟΣ- ερώτηση 4 ΕΥΘΗΜΗΣ ΧΥΛΑΓΓΟΥΡΑΣ- ερώτηση 5


Κατέβασμα ppt "Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α’ Λυκείου Ιανουάριος 2013 ΕΝΟΗΤΗΤΑ: ΤΑ ΦΥΛΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google