Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ελιά Δ3.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ελιά Δ3."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ελιά Δ3

2 Περιεχόμενα Δέντρο Γεωγραφία Καλλιέργεια Κλάδεμα Συγκομιδή Διατροφή
Υγεία και ομορφιά Ιστορία και μυθολογία Ολυμπιακοί Αγώνες Θρησκεία και Έθιμα

3 Γεωγραφία της ελιάς Το δέντρο η ελιά

4 Γεωγραφία της ελιάς Η ελιά είναι γένος καρποφόρων δένδρων της οικογένειας των Ελαιοειδών ,το οποίο συναντάται πολύ συχνά και στην Ελλάδα.

5 Ποιοι την πρωτογνώρισαν
Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε την ελιά στον ευρωπαϊκό μεσογειακό χώρο. Την μετέφεραν είτε Έλληνες άποικοι είτε Φοίνικες έμποροι. Κατά το 580 π.Χ, ούτε το Λάτιο ούτε η Ισπανία ούτε η Τύνιδα γνώριζαν την ελιά και την καλλιέργειά της.

6 Που βρίσκεται η ελιά Η ελιά κατάγεται από τις χώρες της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση έχει σαν πατρίδα την Αττική και πιο συγκεκριμένα την Αθήνα. Είναι γνωστός ο μύθος της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για το ποιος θα δώσει το όνομά του στη νέα πόλη.

7 Το δέντρο της ελιάς Η ελιά είναι αειθαλές, καρποφόρο δέντρο, που ονομάζεται συνηθέστερα ελαιόδεντρο.

8 Το κλίμα της ελιάς Το ελαιόδεντρο, περισσότερο από το αμπέλι και τα ξινόδεντρα, είναι τυπικός εκπρόσωπος του μεσογειακού κλίματος.

9 Σε ποια μέρη υπάρχει η ελιά;
Η ελιά, με εστία προέλευσης τη βόρεια Συρία, διαδόθηκε στα ελληνικά νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα από τους Φωκείς και το 600 π.Χ. πέρασε στην Ιταλία, Σικελία και Σαρδηνία.

10 Μεσογειακή διατροφή

11 Μεσογειακή διατροφή Κάνει καλό Μενού Χαρακτηριστικά Περιγραφή

12 Κάνει καλό… Η Παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή, ύστερα από μελέτες και στη χώρα μας και αλλού, έχει αποδειχτεί η πιο υγιεινή διατροφή. Είναι ξακουστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες καθώς προφυλάσσει από εμφράγματα του μυοκαρδίου και από διάφορες μορφές καρκίνου, είναι φτωχή σε θερμίδες, τονώνει τον οργανισμό, βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου κ.ά.

13

14 Μενού Το μενού είναι απλό και στηρίζεται στη λιτή διατροφή: Αγνό τυρί
Ζυμωτό μαύρο ψωμί Ωμό ελαιόλαδο Ξηροί καρποί Λίγο σπιτικό κρασί Το μενού είναι απλό και στηρίζεται στη λιτή διατροφή: Χορταρικά Φρούτα Όσπρια Λαχανικά Ψάρια

15 Χαρακτηριστικά Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής προστατεύουν εκτός των άλλων, και το δέρμα από τα σημάδια του χρόνου, δηλαδή τις ρυτίδες.

16 Περιγραφή Το «λάδι της ελιάς» είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας, της οικονομίας και του πολιτισμού των χωρών της Μεσογείου και ειδικότερα της Ελλάδος. Αποτελεί τρόπο ζωής για τους Έλληνες και αναντικατάστατη τροφή ανά τους αιώνες!

17 Ελιά Η…ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΕΛΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ…
Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

18 Η…ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Το ελαιόδεντρο είναι ένα ευλογημένο δέντρο, ενώ η μακροζωία και η παραγωγικότητα του έγραψε την ιστορία των μεσογειακών λαών.

19 Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η επίσημη ονομασία της αειθαλούς υπεραιωνόβιας ελιάς είναι Οlea europea sativa.

20 Η ΕΛΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ… Η Ελιά είναι σύμβολο γνώσης, σοφίας, αφθονίας, ειρήνης, υγείας, δύναμης και ομορφιάς. Η ελιά φώτισε, έθρεψε, θεράπευσε, στεφάνωσε, καλλώπισε και ταυτίστηκε με υψηλά ιδανικά.

21 Η συγκομιδή της ελιάς Ο καρπός της ελιάς ωριμάζει στα τέλη του φθινοπώρου, οπότε και ξεκινάει η συγκομιδή ή το« λιομάζωμα». Η ελιά παραδοσιακά μαζεύεται με το χέρι, το μάζεμα της ελιάς αποτελεί σημαντική αγροτική δραστηριότητα σε πολλές περιοχές της μεσογείου.

22 Συγκομιδή και Καλλιέργεια
Συγκομιδή και Καλλιέργεια

23 Καλλιέργεια Ελιάς Η καλλιέργεια, το μάζεμα και η συσκευασία της ελιάς στα χωριά μας ξεκινάει από πολύ παλιά. Είναι κάτι σαν παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά. Βασιζόμενοι σε ένα μικρό σύντομο ορισμό που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας κατά την καλλιέργεια της ελιάς έχουμε τους ακόλουθους στόχους.

24 Στόχοι Καλλιέργειας Να εξασφαλίζει μια αειφορική παραγωγή από υγιείς ελιές υψηλής ποιότητας και με μια ελάχιστη παρουσία υπολειμμάτων εντομοκτόνων Να προωθεί και να διατηρεί μια υψηλή βιοποικιλότητα στο οικοσύστημα της ελιάς και στις γειτονικές περιοχές Να ελαχιστοποιεί τη μόλυνση του νερού, εδάφους και αέρα

25 Συγκομιδή Καρπών Η συγκομιδή των καρπών πραγματοποιείται συνήθως με το χέρι ή μηχανικά Με το παραδοσιακό σύστημα συγκομιδής γίνεται με το ραβδισμό, δηλαδή το χτύπημα των κλάδων των δένδρων με ραβδιά Οι καρποί πέφτουν στα δίχτυα ελαιοσυλλογής, που απλώνονται γύρω και κάτω από τα δένδρα και στη συνέχεια συλλέγονται από το έδαφος Αυτή η μέθοδος έχει καλή απόδοση, αλλά μαζί με τον καρπό ρίχνει και πολλά φύλλα και σπάζει τους τρυφερούς βλαστούς

26

27 Κλάδεμα Το κλάδεμα των ελαιόδεντρων είναι μια σημαντική εργασία που αποσκοπεί στην προσαρμογή της ανάπτυξης της καρποφορίας των δένδρων.

28 Στόχοι Κλαδέματος Η παράταση της περιόδου σταθερής απόδοσης του φυτού
Η εξοικονόμηση υγρασίας, που είναι περιοριστικός παράγοντας σε ξερικούς ελαιώνες

29 Υγεία & ομορφιά

30 Υγεία Για την ωτίτιδα μερικές σταγόνες χλιαρό λάδι στο αυτί.
Για την ωτίτιδα μερικές σταγόνες χλιαρό λάδι στο αυτί. Το ζεστό λάδι απαγορεύεται δια ροπάλου.  Λίγες σταγόνες λάδι, αλλά χλιαρές, μπορεί να λειτουργήσουν ως παυσίπονο. 

31 Υγεία Αν το έγκαυμα είναι αρκετά ελαφρύ, μπορούμε να ρίξουμε πάνω του κρύο νερό και να βάλουμε, αμέσως μετά, κάποια ειδική αλοιφή για τα εγκαύματα, η οποία πρέπει πάντα να υπάρχει στο φαρμακείο του σπιτιού μας.

32 Υγεία Λάδι για σκασμένα χέρια ή ξηρότητα επιδερμίδα.
Το λάδι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όσα σημεία του σώματος αντιμετωπίζουν ξηροδερμία ή σκασίματα.

33 Ομορφιά Λάδι για την ενδυνάμωση των βλεφαρίδων και για ντεμακιγιάζ
Αναμείξτε ίσες ποσότητες από λάδι αμυγδάλου και λάδι ελιάς και φτιάξτε ένα μείγμα ελαίων για άψογο ντεμακιγιάζ, αλλά και για θρέψη των βλεφαρίδων.

34 Αναστολή συγκόλλησης των αιμοπεταλίων
Αυτή η ιδιότητα μετατρέπει τα φύλλα ελιάς, σε σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών επεισοδίων και την αποφυγή επικίνδυνων θρόμβων.

35 Αντιυπερτασική δράση Από τη δεκαετία του 1950, υπάρχουν κλινικά δεδομένα για τη χρήση των φύλλων ελιάς στη θεραπεία της υπέρτασης, μέσω της αγγειοδιασταλτικής τους δράσης.

36 Η ΕΛΙΑ Ο ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ ΚΑΡΠΟΣ ΠΟΥ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙ ΤΗ ΓΗ

37 Η ιστορία της ελιάς Ένα από τα κύρια γνωρίσματα των χωρών που βρίσκονται γύρω από την υδάτινη λεκάνη της Μεσογείου είναι η παρουσία ελαιόδεντρων. Στην αρχαία Ελλάδα, η ελιά ήταν γνωστή για τα οφέλη της και τις χρησιμότητές της από πολύ παλιά όπως προκύπτει από αγγειογραφίες και τοιχογραφίες τόσο στην Κρήτη όσο και στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

38 Το Μάζεμα της Ελιάς Οι καρποί της ελιάς μαζεύονται συνήθως το Νοέμβρη από τους ελαιώνες, στα «λιοστάσια». Τα κλαδιά της χτενίζονται με μια τσουγκράνα, για να πέσει ο καρπός. Κάτω από τα δέντρα στρώνονται τεράστια πανιά, τα «λιόπανα», για να συγκεντρώνεται εκεί ο καρπός.

39

40 Το μάζεμα της ελιάς Κατόπιν συσκευάζονται σε σακιά και οδηγούνται στο ελαιοτριβείο, όπου λιώνονται και έτσι παίρνουμε το λάδι. Στα παλιά, όμως χρόνια, τα ελαιοτριβεία είχαν δύο μόνο μυλόπετρες, δηλ. δυο μεγάλες κυκλικές πέτρες, οι οποίες ήταν τοποθετημένες η μια πάνω στην άλλη.

41

42 Μυθολογία Η ελιά και ο συμβολισμός της
Ελιά, σύμβολο γαλήνης, προστασίας, γονιμότητας. Θεϊκό δώρο. Δέντρο του καλού συνδεδεμένο με την αναγέννηση και το φως. Σύμβολο ειρήνης και νίκης, σύμβολο αθανασίας και ευφορίας. Η ελιά για τους αρχαίους Έλληνες ήταν σύμβολο των ολυμπιακών ιδεωδών, της Ειρήνης, της Σοφίας και της Νίκης. Γι' αυτό και το μοναδικό βραβείο που έπαιρνε ο Ολυμπιονίκης ήταν ένα στεφάνι φτιαγμένο από κλαδί ελιάς, ο «κότινος». Μέσα στο ναό της Ήρας στην Αρχαία Ολυμπία, υπήρχε μια ελιά, η «καλλιστέφανος ελαία», από της οποίας τα κλαδιά φτιαχνόταν ο κότινος. Το ελαιόλαδο ήταν το βραβείο για τους νικητές των περίφημων Παναθηναϊκών Αγώνων, που γίνονταν προς τιμή της θεάς Αθηνάς.

43 Μυθολογία Στην αρχαία Αθήνα το βραβείο του νικητή στο αγώνισμα του δρόμου ήταν 700 αμφορείς που περιείχαν 2,5 τόνους ελαιόλαδο. Στην αρματοδρομία το βραβείο ήταν 5 τόνοι ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας. Ο μύθος λέει ότι ο Ηρακλής φύτεψε την ελιά, μετά την ολοκλήρωση των 12 άθλων του. Οι Αθηναίοι στα νομίσματά τους απεικόνιζαν την Αθηνά με στεφάνι ελιάς στο κράνος της και έναν αμφορέα με λάδι ή ένα κλαδί ελιάς. Με κλάδους ελιάς ήταν στεφανωμένο και το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός στην Ολυμπία, έργο του Φειδία, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

44 Έθιμα, παραδόσεις και ολυμπιακοί αγώνες
Έθιμα, παραδόσεις και ολυμπιακοί αγώνες

45 Έθιμα, Παραδόσεις και Ολυμπιακοί Αγώνες
Έθιμα, Παραδόσεις και Ολυμπιακοί Αγώνες Έθιμα Παραδόσεις Θρησκεία Ολυμπιακοί Αγώνες

46 Έθιμο Χειμερινών εορτών
Έθιμο Χειμερινών εορτών Στις παραμονές των εορτών ο νοικοκύρης ψάχνει στα χωράφια και διαλέγει το πιο όμορφο, το πιο γερό, το πιο χοντρό ξύλο από ελιά και το πάει σπίτι του. Ονομάζεται Χριστόξυλο και είναι το ξύλο που θα καίει για όλο το δωδεκαήμερο των εορτών, από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Φώτα, στο τζάκι του σπιτιού. Η στάχτη των ξύλων προφύλασσε το σπίτι και τα χωράφια από κάθε κακό

47 Έθιμο Πρωτοχρονιάς Όταν ο χρόνος γύριζε, οι άνθρωποι μάζευαν φύλλα ελιάς και καθισμένοι γύρω από το τζάκι, έριχναν πάνω στα κάρβουνα από ένα φύλλο ελιάς, για να δουν αν τους αγαπούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αν το φύλλο τινασσόταν στον αέρα σήμαινε ότι η αγάπη υπήρχε. Αν όμως το φύλλο της ελιάς καιγόταν αμέσως σήμαινε ότι  ο άνθρωπος αυτός δεν σε αγαπά. Είναι ένα ευχάριστο έθιμο, κάτι σαν παιχνίδι.

48 Παραδόσεις του κόσμου με την ελιά
Παραδόσεις του κόσμου με την ελιά Στην Πορτογαλία υπάρχουν προσευχές για να διώξουν το δαιμόνιο. Σε αυτές αναφέρεται το ελαιόλαδο σαν μέσο που εξαγνίζει το κακό. Σε αρκετές αγροτικές περιοχές της Μεσογείου, οι άνθρωποι πετούν λάδι στο έδαφος για να έχουν καλή σοδειά ή για να ευχαριστήσουν για την καλή σοδειά που είχαν.

49 Ήθη και Θρησκείες με την ελιά
Η ελιά, ένα από το τρίπτυχο που συνθέτουν την Ελλάδα, είναι το δέντρο, που κάτω από τον ηλιόλουστο ελληνικό ουρανό, επί αιώνες τώρα, ακούραστα και υπομονετικά συνδέει το απόμακρο παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, την αρχαία Ελλάδα του πνεύματος και της σοφίας, του ολυμπιακού δωδεκαθέου, με την χριστιανική Ελλάδα του σήμερον και της ορθοδοξίας Στο Χριστιανισμό, κατά το Μυστήριο της Βάπτισης, ο ιερέας σχηματίζει το Σταυρό στο μέτωπο του βαπτιζόμενου, με λάδι.

50 Σύμφωνα με τη θρησκεία…
Δεν ήταν η επιστροφή της περιστεράς εκείνο που χαροποίησε τον Νώε, αλλά το «φύλλον της ελαίας». Η παρουσία του σήμαινε το τέλος του κακού, ήταν άγγελμα χαράς, αγαλλιάσεως, ειρήνης, σωτηρίας από του κατακλυσμού, αλλά και σύμβολο νίκης. Εις την Έξοδο ,ο Θεός ζητά από τον Μωυσή να προετοιμάσει λάδι για το «Άγιο Χρίσμα»

51 Η ελιά στους ολυμπιακούς αγώνες
Η ελιά για τους αρχαίους Έλληνες ήταν σύμβολο των ολυμπιακών ιδεωδών, της Ειρήνης, της Σοφίας και της Νίκης Παλιά, αλλά ακόμα και σήμερα, το μοναδικό βραβείο που έπαιρνε ένας Ολυμπιονίκης ήταν ένα στεφάνι φτιαγμένο από κλαδί ελιάς, ο «κότινος». Μέσα στο ναό της Ήρας στην Αρχαία Ολυμπία, υπήρχε μια ελιά, η «καλλιστέφανος ελαία», από της οποίας τα κλαδιά φτιαχνόταν το βραβείο των Ολυμπιονικών.

52 Η ιστορία του κότινου Μια παράδοση αναφέρει ότι ο Ηρακλής έφερε βλαστάρι ελιάς από τη χώρα των Υπερβορείων και το φύτεψε στην Ολυμπία. Με τα κλαδιά του κότινου, της αγριελιάς αυτής, στεφανώνονταν οι ολυμπιονίκες.

53 Η ελιά σε ιστορικά σημεία
Στην Ακρόπολη υπήρχε η ιερή ελιά της Αθηνάς, η πρώτη ελιά που η θεά χάρισε στους Έλληνες, και στην Ακαδημία οι 12 ιερές ελιές, οι μορίαι, και ο ιερός ελαιώνας από τον οποίο προερχόταν το λάδι που δινόταν ως έπαθλο στους νικητές των Παναθηναίων.

54

55

56 Η ΕΛΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑ

57 Δημιουργοί Ηλίας Κατερίνα Μάνος Νίκος Σταύρος Σιλβάνα Χρύσα Χρήστος
Ανέστης Άγγελος Ζ. Άγγελος Σ. Γιώργος Σ. Γιώργος Φ. Γωγώ Γιώτα Δημήτρης Εύα Ηλίας Κατερίνα Μάνος Νίκος Σταύρος Σιλβάνα Χρύσα Χρήστος

58 ΤΕΛΟΣ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΤΕΛΟΣ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


Κατέβασμα ppt "Ελιά Δ3."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google