Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μαθηματικό εργαστήριο 24-10-2012 Γ. Λαγουδάκος  Η διδασκαλία των Πιθανοτήτων στην Α’ Λυκείου  Η εμπειρία - το υλικό - οι προτάσεις.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μαθηματικό εργαστήριο 24-10-2012 Γ. Λαγουδάκος  Η διδασκαλία των Πιθανοτήτων στην Α’ Λυκείου  Η εμπειρία - το υλικό - οι προτάσεις."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μαθηματικό εργαστήριο 24-10-2012 Γ. Λαγουδάκος  Η διδασκαλία των Πιθανοτήτων στην Α’ Λυκείου  Η εμπειρία - το υλικό - οι προτάσεις

2 Ο προγραμματισμός … Μαθηματικό εργαστήριο Μάθημα 1 ο : Η έννοια του συνόλου-συμβολισμοί Μάθημα 2 ο : Πράξεις με σύνολα Ερωτήσεις ΙΙ-ΙΙΙ σελ.18 Μάθημα 3 ο : Πείραμα τύχης – Δειγματικός χώρος – Ενδεχόμενα Εφ.1 σελ.24 – Σελ. 26-28 ασκήσεις Α1-Α5- Α7-Β1-Β2 Μάθημα 4 ο : Πράξεις με ενδεχόμενα Εφ. 2 σελ.25 – Ερωτ. 6-7-8-9-11 σελ. 41

3 Ο προγραμματισμός … Μαθηματικό εργαστήριο Μάθημα 5 ο : Ορισμός πιθανότητας Εφ.1 σελ.35, ασκήσεις Α1-Α2-Α3-Α4 Σελ. 37-38 Μάθημα 6 ο : Λογισμός πιθανοτήτων Σελ. 38-39 ασκήσεις Α7-Α8-Α9-Α10-Β3 Μάθημα 7 ο -8 ο : Ασκήσεις Σελ. 38-39 ασκήσεις Α12-Α13-Α14-Β1-Β2 Μάθημα 9 ο : Διαγώνισμα ή Εργασία

4 Παρατηρήσεις … Μαθηματικό εργαστήριο 1.Πέρυσι διαθέταμε 3 ώρες εβδομαδιαίως για τη διδασκαλία της Άλγεβρας ( 1 ώρα παρέκκλιση – όλη τη χρονιά) 2.Ατύπως είχαμε χωρίσει τα τμήματα σε κλασικά και πρακτικά οπότε η σχετική ομοιογένεια επέτρεπε στα θετικά τμήματα να κυλήσει ο προγραμματισμός ομαλά.

5 Παρατηρήσεις … Μαθηματικό εργαστήριο 3.Στο 2 ο μάθημα εκτός των άλλων, με διαγράμματα Venn καταλήγουμε στις ισότητες :

6 Παρατηρήσεις … Μαθηματικό εργαστήριο 4. Στο 5 ο μάθημα χρησιμοποιώ το applet- flash « τρίγωνο Pascal» Δίνω την τιμή 1 στο rows, εμφανίζονται μπάλες οι οποίες τυχαία πέφτουν στις θέσεις 0 και 1. Αφήνω την εφαρμογή να παίξει και μετρώ τη σχετική συχνότητα του ενδεχομένου «η μπάλα πέφτει στη θέση 1». Μετά από διαδοχικές μετρήσεις στη σχετική συχνότητα επιβεβαιώνουμε τον νόμο των μεγάλων αριθμών.

7 Παρατηρήσεις … Μαθηματικό εργαστήριο 5.Στο 5 ο μάθημα χρησιμοποιώ τα applet ggb που έχω κατασκευάσει και λύνουμε ασκήσεις στον ορισμό της πιθανότητας

8 Παρατηρήσεις … Μαθηματικό εργαστήριο • Στο 6 ο μάθημα προσαρμόζονται οι ασκήσεις του σχολικού σε ασκήσεις του τύπου Έστω Α,Β δύο ενδεχόμενα ενός δειγματικού χώρου Ω με Να βρεθούν οι πιθανότητες :,

9 Παρατηρήσεις … Μαθηματικό εργαστήριο Ή του τύπου Έστω Α,Β δύο ενδεχόμενα ενός δειγματικού χώρου Ω με,. Να βρείτε την πιθανότητα των ενδεχομένων : •K « Να πραγματοποιείται τουλάχιστον ένα από τα Α,Β» •Λ « Να μη πραγματοποιείται κανένα από τα Α,Β» •Μ « Να πραγματοποιείται μόνο το Α»

10 Παρατηρήσεις … Μαθηματικό εργαστήριο, Στο 7 ο μάθημα δίνω στους μαθητές το « παλιό » θέμα εξετάσεων Από 120 μαθητές ενός Λυκείου,24 μαθητές συμμετέχουν στον διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, 20 μαθητές συμμετέχουν στο διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και 12 μαθητές συμμετέχουν και στους δύο διαγωνισμούς Επιλέγουμε τυχαία ένα μαθητή. Ποια είναι η πιθανότητα ο μαθητής : 1.Να συμμετέχει σε έναν τουλάχιστον από τους δύο διαγωνισμούς. 2.Να συμμετέχει μόνο σε έναν από τους δύο διαγωνισμούς. 3.Να μη συμμετέχει σε κανέναν από τους δύο διαγωνισμούς.

11 Παρατηρήσεις … Μαθηματικό εργαστήριο Το λύνουμε με δύο τρόπους … ή με διαγράμματα θέτοντας κατάλληλα το πλήθος των μαθητών στην κάθε κατηγορία ( στην περίπτωση αυτή εμφανίζεται στο γνωστό πρόβλημα) αλλά και … θεωρώντας κατάλληλα ενδεχόμενα και δουλεύοντας με τους κανόνες λογισμού στις πιθανότητες. Στη συνέχεια οι μαθητές εργάζονται στα παρόμοια προβλήματα του σχολικού.

12 Παρατηρήσεις … Μαθηματικό εργαστήριο Ασκήσεις με ανισοτικές σχέσεις δεν δούλεψα, επέμενα μόνο στο να ξέρουν ότι και αν τότε Διαγώνισμα πέρυσι δεν έβαλα, αλλά έδωσα εργασία την οποία και συζητήσαμε μέσα στην τάξη. Τελικά το κεφάλαιο αυτό βγήκε εκτός εξεταστέας ύλης, οπότε δεν γνωρίζω τι έμεινε στους μαθητές. Μάλλον ότι κάναμε μαζί μέσα στη τάξη, χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές…


Κατέβασμα ppt "Μαθηματικό εργαστήριο 24-10-2012 Γ. Λαγουδάκος  Η διδασκαλία των Πιθανοτήτων στην Α’ Λυκείου  Η εμπειρία - το υλικό - οι προτάσεις."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google