Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Tα Παλαιχώρια, κληρονομιά αιώνων Project διερεύνησης της τοπικής Ιστορίας σε έναν πολυπολιτισμικό χώρο του παρελθόντος Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους Λύκειο Αρχαγγέλου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Tα Παλαιχώρια, κληρονομιά αιώνων Project διερεύνησης της τοπικής Ιστορίας σε έναν πολυπολιτισμικό χώρο του παρελθόντος Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους Λύκειο Αρχαγγέλου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Tα Παλαιχώρια, κληρονομιά αιώνων Project διερεύνησης της τοπικής Ιστορίας σε έναν πολυπολιτισμικό χώρο του παρελθόντος Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους Λύκειο Αρχαγγέλου «Απ. Μάρκος»

2  Μεγάλος αριθμός μαθητών και μαθητριών του Λυκείου Αρχαγγέλου «Απ. Μάρκος» προέρχονται από τα περίχωρα της Λευκωσίας.  Δυνατότητα για επιτόπιο τρόπο συλλογής του υλικού με ελκυστικές μεθόδους έρευνας για τους μαθητές.

3  Εκπαιδευτικοί στόχοι:  βελτίωση γραπτής και προφορικής έκφρασης  εξοικείωση με την έρευνα  δόμηση νοημάτων παρελθόντος  Αποτελεσματικοί και βιωματικοί τρόποι με στόχο την αναβάθμιση του μαθήματος της Ιστορίας, της Λογοτεχνίας, της Γλώσσας.

4  Να εισαχθεί η Τοπική Ιστορία και παράδοση στο αναλυτικό πρόγραμμα, φέρνοντας σε επαφή τους μαθητές με τις ιστορικές σπουδές, τη λαογραφία και την άυλη κληρονομιά με έναν πιο αυθόρμητο τρόπο.

5 Η δημοτική παράδοση της περιοχής ως πηγή έμπνευσης για σύγχρονες δημιουργίες σχετικές με τους ήρωες του Παλαιχωρίου, Κυριάκο Μάτση και Μιχαλάκη Καραολή

6 Ιδιαίτερος στόχος: Η προβολή του ποιητικού περιεχομένου των δημοτικών τραγουδιών ως γλωσσοποιημένης και μελοποιημένης έκφρασης, μέσα από την οποία εκπορεύεται γνώση, που αφορά θέματα σε σχέση με:  την ιστορική φυσιογνωμία του τόπου  την κοινωνική ζωή, όπως είναι ο γάμος, η εργασία, η ξενιτιά  τις κοινωνικές, οικογενειακές, συγγενικές, φιλικές σχέσεις.

7  Η αναζήτηση των επιδράσεων του δημοτικού τραγουδιού (κυρίως του ακριτικού) στη δημιουργία τραγουδιών αφιερωμένων στους ήρωες του Παλαιχωρίου κατά τον αγώνα του 55 59, Κυριάκο Μάτση και Μιχαλάκη Καραολή, αλλά και σε άλλες δημιουργίες (εικαστικές) που υμνούν τον αγώνα των δύο ηρώων ή την προσφορά της ηρωοτόκου Μάνας (το μνημείο της Μάνας στο ίδιο χωριό).

8 «Το ξύπνημα των βυζαντινών αγίων» Οι τοιχογραφίες των εκκλησιών:  της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (της Σωτήρας)  της Χρυσοπαντάνασσας «Το ξύπνημα των βυζαντινών αγίων» Οι τοιχογραφίες των εκκλησιών:  της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (της Σωτήρας)  της Χρυσοπαντάνασσας

9 Η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Σωτήρα)

10 Παναγία Χρυσοπαντάνασσα

11 «Το ποτάμι που ενώνει». Το φυσικό σύνορο των δύο κοινοτήτων στο Παλαιχώρι,

12 Ευχαριστώ για την προσοχή σας.


Κατέβασμα ppt "Tα Παλαιχώρια, κληρονομιά αιώνων Project διερεύνησης της τοπικής Ιστορίας σε έναν πολυπολιτισμικό χώρο του παρελθόντος Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους Λύκειο Αρχαγγέλου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google