Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δημιουργικότητα και Καινοτομία στο μάθημα της Ιστορίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δημιουργικότητα και Καινοτομία στο μάθημα της Ιστορίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δημιουργικότητα και Καινοτομία στο μάθημα της Ιστορίας
Δημιουργικότητα και Καινοτομία στο μάθημα της Ιστορίας

2 Δημιουργικότητα και καινοτομία στην Ιστορία
Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας η δημιουργικότητα και η καινοτομία προωθείται με σειρά δραστηριοτήτων όπως: 1. Ανάθεση κατ’ οίκον εργασιών 2. Ανάθεση διαθεματικών και διεπιστημονικών εργασιών (project)

3 Δημιουργικότητα και καινοτομία στην Ιστορία
3. Κατασκευή αντιγράφων αρχαιολογικών ευρημάτων όπως αγγείων, ειδωλίων, κοσμημάτων κ.λπ. 4. Κατασκευή μακετών π.χ. οικισμών, οικιών, ναών κ.λπ.

4 Δημιουργικότητα και καινοτομία στην Ιστορία
Δημιουργικότητα και καινοτομία στην Ιστορία 5. Δημιουργία λευκωμάτων π.χ. για ερυθρόμορφα αγγεία, για γραμματόσημα που σχετίζονται με ιστορικά πρόσωπα, αρχαιολογικά ευρήματα, ιστορικά γεγονότα κ.λπ.

5 Κυπριακά Γραμματόσημα
Τμήμα ταχυδρομικών υπηρεσιών

6

7

8

9

10

11

12 Δημιουργικές εργασίες
Να φτιάξουν το δικό τους γραμματόσημο ή σειρά γραμματοσήμων για ένα αρχαιολογικό εύρημα, μνημείο ή προσωπικότητα και να το παρουσιάσουν στους συμμαθητές τους. Να δημιουργήσουν ένα λεύκωμα γραμματοσήμων (σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο) π.χ. για την προϊστορική Κύπρο, για σημαντικά νεοκλασικά κτήρια της Κύπρου κ.λπ. Να γράψουν κατατοπιστικά σημειώματα για συγκεκριμένα γραμματόσημα.

13 και καινοτομία στην Ιστορία
Δημιουργικότητα και καινοτομία στην Ιστορία 6. Δημιουργία ιστοσελίδων σε επίπεδο σχολικών μονάδων στις οποίες να εκτίθενται οι δημιουργίες των μαθητών. 7. Κατασκευή ιστολογίων (blogs). 8. Δημιουργία κόμικς, διαδραστικών χαρτών (γεωγραφικών, τοπογραφικών και άλλων), διαγραμμάτων κ.λπ.

14 Δημιουργικότητα και καινοτομία στην Ιστορία
Δημιουργικότητα και καινοτομία στην Ιστορία 9. Οργανωμένες – προετοιμασμένες επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και Μουσεία. 10. Αξιοποίηση και ανάδειξη της τοπικής Ιστορίας (π.χ. τοπικών μνημείων).

15 Από τη θεωρία στην πράξη Αναφορά παραδειγμάτων που προωθούν τη δημιουργικότητα

16 Για την Α΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου
Να κατασκευάσεις, για εκπαιδευτικούς λόγους, μια μακέτα του Νεολιθικού οικισμού της Χοιροκοιτίας της Ακεραμικής περιόδου. Ακολούθως να την εκθέσεις στην αίθουσα Ιστορίας του σχολείου σου.

17 Για την Α΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου
Να κατασκευάσεις, για εκπαιδευτικούς σκοπούς, μια νεολιθική οικία της Ακεραμικής περιόδου. Λάβε υπόψη σου το σχήμα, τα μέρη και τα υλικά που χρειάζεσαι.

18 Για τη Γ΄ Γυμνασίου και Γ΄ Λυκείου
1. Να συνθέσετε ιστορικούς χάρτες που θα παρουσιάζουν τις μεταβολές των ελληνικών συνόρων κατά τον 19ο αι. 2. Να συνθέσετε ιστορικούς χάρτες που θα παρουσιάζουν τις μεταβολές των ελληνικών συνόρων κατά την περίοδο Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως οδηγό τον παρακάτω χάρτη:

19

20 Η αποικιακή εξάπλωση Αφού παρατηρήσετε προσεκτικά τον επόμενο διαδραστικό χάρτη, να απαντήσετε στα πιο κάτω ερωτήματα: Σε ποια χρονική στιγμή φτάνει στην κορύφωσή της η αποικιακή εξάπλωση; Ποια κράτη καταλαμβάνουν εδάφη της Αφρικής και της Ασίας και τα μετατρέπουν σε αποικίες; Η Κύπρος αποτελεί αποικία;

21 Ο αποικιακός κόσμος από το 1492 έως το 2008
Ο αποικιακός κόσμος από το 1492 έως το 2008 Πηγή:

22 Για την Α΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου
Να υποθέσεις ότι είσαι άποικος των Συρακουσών. Να αφηγηθείς σε ένα ντόπιο κάτοικο τη διαδικασία από τη στιγμή που η πόλη σου (Κόρινθος) αποφάσισε την ίδρυση της αποικίας στις Συρακούσες μέχρι τη στιγμή που φτάσατε (να χρησιμοποιήσεις, μεταξύ άλλων, τις λέξεις: αποικία, Κόρινθος, μητρόπολη, μαντείο, οικιστής).

23 Δημιουργία Ιστολογίου
Άμεση δημοσίευση εργασιών στο διαδίκτυο Επικοινωνία με ηλεκτρονικούς επισκέπτες Ανάρτηση σχολίων, απόψεων και θέσεων από συμμαθητές Αξιολόγηση με βάση τη συμμετοχή στη δημιουργία και στην ανάπτυξη του ιστολογίου

24

25 Ένα επεισόδιο από τη Βυζαντινή Κύπρο σε ... κόμικς
Ένα επεισόδιο από τη Βυζαντινή Κύπρο σε ... κόμικς Ειρήνη Βοϊτόβιτς Ιστορία Κατεύθυνσης Β΄ 8 Λύκειο Μακαρίου Γ΄, Λάρνακα Σχολική χρονιά

26

27

28

29

30

31

32

33

34


Κατέβασμα ppt "Δημιουργικότητα και Καινοτομία στο μάθημα της Ιστορίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google