Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ Είναι μολυσματική νόσος των πτηνών που προκαλείται από ιό της γρίπης (στέλεχος H5N1 ) Η νόσος μεταδίδεται στους ανθρώπους με την άμεση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ Είναι μολυσματική νόσος των πτηνών που προκαλείται από ιό της γρίπης (στέλεχος H5N1 ) Η νόσος μεταδίδεται στους ανθρώπους με την άμεση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ Είναι μολυσματική νόσος των πτηνών που προκαλείται από ιό της γρίπης (στέλεχος H5N1 ) Η νόσος μεταδίδεται στους ανθρώπους με την άμεση επαφή με το προσβεβλημένο πτηνό (εκκρίματα, κόπρανα) και έχει προκαλέσει αρκετούς θανάτους σε ανθρώπους από το 1997 έως σήμερα World Health Organization Mediterranean Zoonoses Control Centre ATHENS, Greece Αποφεύγετε οποιαδήποτε επαφή με Οικόσιτα & Άγρια Πτηνά εφόσον δεν είναι απολύτως αναγκαίοWHO/MZCC Ενημερωτικό φυλλάδιο για όσους ζουν κοντά σε περιοχές όπου έχει εκδηλωθεί Γρίπη των Πτηνών Edited by Dr. N. Charisis

2 2 Οι ιοί της γρίπης είναι πολύ επικίνδυνοι γιατί: • Αναπαράγονται εύκολα στο σώμα ανθρώπων και των πτηνών • Ξεφεύγουν από την άμυνα του οργανισμού • Μεταμορφώνονται συνεχώς H5N1 virus (CDC Public Health Image Library) Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η 1.Μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του παρόντος ενημερωτικού φυλλαδίου δεν έχει εντοπιστεί μεταλλαγμένος ιός (Ιανουάριος 2006) 2.Η προετοιμασία εμβολίου απαιτεί, συνήθως, 1-2 χρόνια μετά τον εντοπισμό μεταλλαγμένου ιού ΓΙ’ ΑΥΤΌ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ Η υγεία μας εξαρτάται από τα μέτρα προφύλαξης που θα πάρουμε Δεν είναι δυνατόν να παρασκευαστεί εμβόλιο πριν από την εμφάνιση (συνεπεία μετάλλαξης) του πρώτου στελέχους του ιού που θα μπορεί να μεταδίδεται απευθείας από άνθρωπο σε άνθρωπο

3 3 Ήπια μορφή • Η Γρίπη μεταδίδεται εύκολα από τα άγρια αποδημητικά στα οικόσιτα πτηνά • Οι πάπιες μεταφέρουν και μεταδίδουν τον ιό χωρίς να αρρωσταίνουν οι ίδιες •Ο ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή έως θανατηφόρο νόσο στους ανθρώπους Στα ΠΤΗΝΑ η νόσος μπορεί να είναι ήπιας μορφής με ελάχιστα συμπτώματα όπως, ανασηκωμένα φτερά και μείωση της αυγοπαραγωγής. Η ήπια μορφή μπορεί να διαφύγει της προσοχής του ιδιοκτήτη Τα πτηνά που επιζούν εξακολουθούν να απεκκρίνουν τον ιό για 10 μέρες ακόμα με το σάλιο και τα κόπρανά τους. Συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχούν στα πτηνά: Απότομοι θάνατοι, Αναπνευστικά προβλήματα, Ρινικό έκκριμα, Βήχας, Φτέρνισμα, Οίδημα στα πόδια, το κεφάλι και τα βλέφαρα, Τα πουλιά δείχνουν κουρασμένα και ανόρεχτα, η παραγωγή αυγών μειώνεται ή σταματάει εντελώς Ιός γρίπης πτηνών

4 4 α) μηχανικά μέσα, - Μολυσμένα εργαλεία, - Οχήματα, - Tροφή, - Kλωβοί, - Ρούχα β) Εισπνοή αφυδατωμένων κοπράνων πάνω σε μόρια σκόνης • Η νόσος μεταδίδεται εύκολα από εκτροφή σε εκτροφή με:

5 5 21 Οι ιοί της γρίπης επιζούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον και ιδίως όταν οι θερμοκρασία είναι χαμηλή! Άρα η διατήρηση μολυσμένων πουλερικών ή αβγών μέσα στο ψυγείο ή την κατάψυξη δεν καταστρέφει τον ιό αλλά αντίθετα τον διατηρεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η εξάπλωση της γρίπης τον χειμώνα οφείλεται στη διατήρηση και διασπορά των ιών της γρίπης στις χαμηλές θερμοκρασίες και όχι στα απλά κρυολογήματα λόγω του «καιρού».

6 6 Συμπτώματα κοινής“Γρίπης” στον άνθρωπο Απλή Τυπική Γρίπη Πυρετός (>38 0 C), Ξερός, μη παραγωγικός βήχας Πονόλαιμος, Πονοκέφαλος, Μυϊκοί πόνοι Κόπωση Σοβαρή μορφή Γρίπης Λοίμωξη οφθαλμών, Αναπνευστικά προβλήματα, Πνευμονία, Ποικίλα συμπτώματα λόγω επιπλοκών με άλλους μικροοργανισμούς (εξαρτώνται από το είδος των μικροοργανισμών) Διάρκεια της Γρίπης: 5 to 31 ημέρες ( Μέσος όρος 13 ημέρες) National Training Course on “Data Collection and Analysis in Human & Animal Brucellosis in Jordan”,

7 7 Δεν επιτρέπουμε στα πουλιά (κυρίως κότες) να μπαίνουν στο σπίτι μας Πώς να προστατευτούμε από τη Γρίπη των Πτηνών! Δεν επιτρέπουμε σε έντομα ή ποντίκια να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα ή ζωοτροφές

8 8 Δεν μεταφέρουμε στις αποσκευές μας: - Ζωντανά ή σφαγμένα πουλερικά - Αυγά - Μαγειρεμένα κοτόπουλα

9 9 Δεν επιτρέπουμε στα άγρια πουλιά να έρθουν σε επαφή με τα πουλερικά μας - Διατηρούμε τα πουλερικά μας σε κλειστά και καλά προφυλαγμένα κοτέτσια έτσι ώστε να αποφεύγεται η οποιαδήποτε επαφή με περιττώματα άγριων πουλιών - Δεν ρίχνουμε σπόρους στο χώμα γύρω από τα κοτέτσια - Τοποθετούμε σκιάχτρα γύρω από τα σπίτια και από τα κοτέτσια Δεν αφήνουμε τα παιδιά να πλησιάζουν στα κοτέτσια, να παίζουν με τις κότες ή να μαζεύουν αβγά Σε περίπτωση που συναντούμε νεκρά ή άρρωστα πουλιά να το αναφέρουμε αμέσως στις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες Πλένουμε τα χέρια μας καλά με άφθονο νερό και σαπούνι όταν: - ερχόμαστε σε επαφή με ζωντανά ή νεκρά πουλιά, περιττώματα πουλιών ή φτερά - ‘όταν σκουπίζουμε τη μύτη μας και πριν πιάσουμε μαγειρεμένο φαγητό, φρούτα ή ψωμί Δεν φοράμε δαχτυλίδια όταν κάνουμε αγροτικές δουλειές γιατί εμποδίζουν το καλό πλύσιμο των χεριών και συγκρατούν μικροοργανισμούς

10 10 Φοράμε παντελόνια, μακρυμάνικα πουκάμισα, μπότες, γάντια, γυαλιά και μάσκες όταν σφάζουμε πουλερικά, εργαζόμαστε στα κοτέτσια ή μαζεύουμε αβγά: Θεωρούμε ότι όλα αυτά τα ρούχα και τα παπούτσια είναι μολυσμένα και δεν τα χρησιμοποιούμε ποτέ μέσα στο σπίτι.Τα πλένουμε καλά με ζεματιστό νερό και σαπούνι σε συχνά διαστήματα Βουτάμε τις μπότες/παπούτσια σε απολυμαντικό μόλις βγούμε από το κοτέτσι Οι Κτηνιατρικές υπηρεσίες θάβουν σε βάθος μεγαλύτερο από 1 μέτρο όλα τα νεκρά πουλιά, φτερά και περιττώματα. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς.

11 11 “ Μόνο το καλό μαγείρεμα ΣΚΟΤΩΝΕΙ τον ιό της ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ” - Μαγειρεύουμε το φαγητό σε περισσότερο από C (το μαγειρεμένο κρέας δεν πρέπει να έχει ρόδινο χρώμα) - Βράζουμε τα αβγά για 5 λεπτά (ο κρόκος δεν πρέπει να είναι νερουλός. Ο κρόκος στα τηγανητά αβγά πρέπει επίσης να είναι σφιχτός) - Δεν τρώμε ωμά αβγά (ρουφηχτά ή μελάτα) Δεν χρησιμοποιούμε σπιτικά παρασκευάσματα που περιέχουν ωμά ή μισο-μαγειρεμένα αβγά (όπως σπιτικές μαγιονέζες και σάλτσες) Διατηρούμε τα μαγειρεμένα τρόφιμα μακριά από τα αμαγείρευτα

12 12 Σε περίπτωση κρυολογήματος, καλύπτουμε με χαρτομάντιλο το στόμα όταν βήχουμε Δεν φτερνιζόμαστε κοντά στο πρόσωπο ανθρώπων ή πάνω από τρόφιμα. Μετά το φτέρνισμα καθαρίζουμε τα χέρια και τα χείλη με χαρτομάντιλο (στη συνέχεια τα πλένουμε στην πρώτη ευκαιρία αποφεύγοντας τη χειραψία με ακάθαρτα χέρια) Δεν βάζουμε μαγειρεμένα φαγητά και αμαγείρευτα στο ίδιο μαγειρικό σκεύος, ούτε χρησιμοποιούμε τα ίδια μαχαίρια ή κουτάλια (εκτός αν τα πλύνουμε πρώτα με ζεστό νερό και απορρυπαντικό) Πλένουμε καλά τη σανίδα που τεμαχίσαμε το ωμό κοτόπουλο πριν τη χρησιμοποιήσουμε για να τεμαχίσουμε φαγητό που θα καταναλώσουμε ωμό (ψωμί, τυρί λαχανικά, φρούτα κλπ) Ξαναζεστένουμε στους 70 0 C το μαγειρεμένο φαγητό πριν το καταναλώσουμε! Το ξαναζέσταμα σκοτώνει τυχόν μικροοργανισμούς που επιμόλυναν το φαγητό κατά τη διατήρησή του μετά το μαγείρεμα

13 13 Απομακρύνουμε κάθε υγρό που βγαίνει μετά την απόψυξη του κοτόπουλου - εάν διαπιστώσουμε ότι το υγρό αυτό έχει λερώσει τα ράφια του ψυγείου ή τον πάγκο της κουζίνας τότε τα πλένουμε με ζεστό νερό και απορρυπαντικό Δεν τρώμε άρρωστα ή νεκρά πουλερικά (οικιακά ή άγρια) ! Δεν επιτρέπουμε σε όσους παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης να μαγειρεύουν ή να σερβίρουν φαγητό Δεν αγοράζουμε ζωντανά πουλερικά από περιοχές που έχει εμφανιστεί η Γρίπη των Πτηνών Πριν αντικαταστήσουμε τα πουλερικά μας που ψόφησαν σε μολυσμένες περιοχές απολυμαίνουμε τα κοτέτσια (ζητούμε πάντα συμβουλές από τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες) Κατάψυξη ΠΑΓΟΣ Σταγόνες και υγρό που βγαίνει από το κοτόπουλο κατά την απόψυξη

14 14 ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ NA ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΚΆΘΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ όμως ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΌΤΙ Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΥΓΩΝ ΑΠΟ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ


Κατέβασμα ppt "1 ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ Είναι μολυσματική νόσος των πτηνών που προκαλείται από ιό της γρίπης (στέλεχος H5N1 ) Η νόσος μεταδίδεται στους ανθρώπους με την άμεση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google