Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Είναι η ενέργεια που μεταφέρεται από την πηγή στα ελεύθερα ηλεκτρόνια Είναι η ενέργεια που μεταφέρεται.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Είναι η ενέργεια που μεταφέρεται από την πηγή στα ελεύθερα ηλεκτρόνια Είναι η ενέργεια που μεταφέρεται."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

2 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Είναι η ενέργεια που μεταφέρεται από την πηγή στα ελεύθερα ηλεκτρόνια Είναι η ενέργεια που μεταφέρεται από την πηγή στα ελεύθερα ηλεκτρόνια

3 ΠΗΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Κάθε συσκευή στην οποία κάθε μορφή ενέργειας μετατρέπεται σε ηλεκτρική. Κάθε συσκευή στην οποία κάθε μορφή ενέργειας μετατρέπεται σε ηλεκτρική.

4 ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Ηλεκτρικό στοιχείο (μπαταρία) Ηλεκτρικό στοιχείο (μπαταρία) Γεννήτρια Γεννήτρια Φωτοστοιχείο Φωτοστοιχείο θερμοστοιχείο θερμοστοιχείο

5 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ- ΜΠΑΤΑΡΙΑ Μετατρέπει τη χημική ενέργεια σε ηλεκτρική

6 ΦΩΤΟΣΤΟΙΧΕΙΟ Μετατρέπει την ενέργεια της ακτινοβολίας σε ηλεκτρική Μετατρέπει την ενέργεια της ακτινοβολίας σε ηλεκτρική

7 ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ Μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική

8 ΘΕΡΜΟΣΤΟΙΧΕΙΟ Μετατρέπει τη θερμική ενέργεια σε ηλεκτρική Μετατρέπει τη θερμική ενέργεια σε ηλεκτρική

9 ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ Η χημική ενέργεια της μπαταρίας μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια. Η χημική ενέργεια της μπαταρίας μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια. Την ενέργεια αυτή μετατρέπουν οι καταναλωτές σε ενέργεια άλλης μορφής. Την ενέργεια αυτή μετατρέπουν οι καταναλωτές σε ενέργεια άλλης μορφής. ΑΡΑ ΑΡΑ Καταναλωτής είναι κάθε συσκευή που μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε ενέργεια άλλης μορφής Καταναλωτής είναι κάθε συσκευή που μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε ενέργεια άλλης μορφής

10 ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ- ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΤΑΣΗ

11 Σχετίζεται με την ενέργεια που προσφέρει η πηγή στα ηλεκτρόνια που διέρχονται από αυτή. Σχετίζεται με την ενέργεια που προσφέρει η πηγή στα ηλεκτρόνια που διέρχονται από αυτή. ή Σχετίζεται με την ενέργεια που μεταφέρεται στον καταναλωτή από τα ηλεκτρόνια που διέρχονται από αυτόν. Σχετίζεται με την ενέργεια που μεταφέρεται στον καταναλωτή από τα ηλεκτρόνια που διέρχονται από αυτόν.

12 ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ- ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΟΥΣ ΠΗΓΗΣ ΤΥΠΟΣ ΤΥΠΟΣ V=E ηλεκτρική /q V=E ηλεκτρική /q OΡΙΣΜΟΣ OΡΙΣΜΟΣ Ονομάζουμε ηλεκτρική τάση ή διαφορά δυναμικού μεταξύ των πόλων μιας ηλεκτρικής πηγής το πηλίκο της ενέργειας που προσφέρεται από την πηγή στα ηλεκτρόνια που διέρχονται από αυτήν, προς το φορτίο q αυτών των ηλεκτρονίων. Ονομάζουμε ηλεκτρική τάση ή διαφορά δυναμικού μεταξύ των πόλων μιας ηλεκτρικής πηγής το πηλίκο της ενέργειας που προσφέρεται από την πηγή στα ηλεκτρόνια που διέρχονται από αυτήν, προς το φορτίο q αυτών των ηλεκτρονίων.

13 ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ- ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΤΑΣΗ ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΤΥΠΟΣ V=E ηλεκτρική /q OΡΙΣΜΟΣ OΡΙΣΜΟΣ Ονομάζουμε ηλεκτρική τάση ή διαφορά δυναμικού μεταξύ των άκρων ενός καταναλωτή το πηλίκο της ενέργειας που μεταφέρουν στον καταναλωτή τα ηλεκτρόνια που διέρχονται από αυτόν, προς το φορτίο q Ονομάζουμε ηλεκτρική τάση ή διαφορά δυναμικού μεταξύ των άκρων ενός καταναλωτή το πηλίκο της ενέργειας που μεταφέρουν στον καταναλωτή τα ηλεκτρόνια που διέρχονται από αυτόν, προς το φορτίο q αυτών των ηλεκτρονίων. αυτών των ηλεκτρονίων.

14 ΟΡΓΑΝΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Το βολτόμετρο συνδέεται με το κύκλωμα Το βολτόμετρο συνδέεται με το κύκλωμα ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ

15 ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ Η ταχύτητα της προσανατολισμένης κίνησης των ηλεκτρονίων μέσα σε ένα αγωγό είναι μικρότερη και από τη ταχύτητα ενός σαλιγκαριού. Η ταχύτητα της προσανατολισμένης κίνησης των ηλεκτρονίων μέσα σε ένα αγωγό είναι μικρότερη και από τη ταχύτητα ενός σαλιγκαριού. Μόλις κλείσουμε το διακόπτη αυτό που «ταξιδεύει» με τρομερά μεγάλη ταχύτητα (ταχύτητα φωτός) είναι το σήμα για την αφύπνιση των ελευθέρων ηλεκτρονίων δηλαδή το ηλεκτρικό πεδίο που διαδίδεται μέσα στον αγωγό. Μόλις κλείσουμε το διακόπτη αυτό που «ταξιδεύει» με τρομερά μεγάλη ταχύτητα (ταχύτητα φωτός) είναι το σήμα για την αφύπνιση των ελευθέρων ηλεκτρονίων δηλαδή το ηλεκτρικό πεδίο που διαδίδεται μέσα στον αγωγό.

16 ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΚΥΚΛΩΜΑ Η ηλεκτρική πηγή ΔΕΝ δίνει ηλεκτρόνια σε ένα κύκλωμα Η ηλεκτρική πηγή ΔΕΝ δίνει ηλεκτρόνια σε ένα κύκλωμα ΑΛΛΑ ΑΛΛΑ Θέτει σε προσανατολισμένη κίνηση τα ελεύθερα ηλεκτρόνια που προϋπάρχουν στα σύρματα. Θέτει σε προσανατολισμένη κίνηση τα ελεύθερα ηλεκτρόνια που προϋπάρχουν στα σύρματα. Η ΔΕΗ πουλά ηλεκτρική ενέργεια ΟΧΙ ηλεκτρόνια. Η ΔΕΗ πουλά ηλεκτρική ενέργεια ΟΧΙ ηλεκτρόνια.


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Είναι η ενέργεια που μεταφέρεται από την πηγή στα ελεύθερα ηλεκτρόνια Είναι η ενέργεια που μεταφέρεται."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google