Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο κύκλος του νερού (εργασία για το μάθημα της χημείας)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο κύκλος του νερού (εργασία για το μάθημα της χημείας)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο κύκλος του νερού (εργασία για το μάθημα της χημείας)
Γαλάνης Χάρης Ο κύκλος του νερού (εργασία για το μάθημα της χημείας)

2 Ο κύκλος του νερού περιγράφει τη παρουσία και τη κυκλοφορία του νερού στην επιφάνεια της γης.

3 Ο ήλιος θερμαίνει το νερό στη θάλασσα που εξατμίζεται και ανυψώνεται με τη μορφή ατμού. Ένα μέρος των υδρατμών συμπυκνώνεται και σχηματίζει τα σύννεφα.

4 Τα σύννεφα συγκρούονται και μεγαλώνουν και τελικά πέφτουν από τον ουρανό ως κατακρημνίσματα (βροχή)

5 Βροχή είναι το νερό που πέφτει από την ατμόσφαιρα, όταν διαλύεται ένα σύννεφο.

6 Η βροχή είναι ένα από τα ευεργετικότερα για τον άνθρωπο και τη φύση καιρικά φαινόμενα. Με τη βροχή το έδαφος αποδίδει την πλούσια βλάστηση του πλανήτη.

7 Ο παράγοντας που επηρεάζει τη συχνότητα των βροχών είναι η απόσταση μιας περιοχής από τη θάλασσα. Το ύψος τής βροχής μετριέται με ειδικά όργανα, τα βροχόμετρα.

8 Χιόνι είναι το προϊόν από τη συμπύκνωση των υδρατμών σε θερμοκρασία κατώτερη του σημείου πήξεως με πολύ βραδύ ρυθμό.

9 Το χιόνι αποτελείται από κρυστάλλους πάγου, που ενωμένοι μεταξύ τους σχηματίζουν λευκές και ελαφρές χιονονιφάδες.

10 Μεγάλη είναι η προσφορά του χιονιού στον αθλητισμό και στο τουρισμό με τα χιονοδρομικά κέντρα.

11 Ομίχλη είναι το φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, που αποτελείται από μικρά υδροσταγονίδια. Η ομίχλη δεν είναι πλέον υδρατμοί αλλά λεπτότατα σταγονίδια νερού που βρίσκονται στον αέρα και που σχηματίσθηκαν πάνω στα αναρίθμητα σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα.

12 Τα υδροσταγονίδια της ομίχλης είναι τόσο μικροσκοπικά και ελαφρά που η παραμικρή πνοή του ανέμου δεν τ΄ αφήνει στο μεγαλύτερο μέρος τους να πέσουν, αλλά μένουν αιωρούμενα κοντά στην επιφάνεια της Γης. Όσα πέφτουν, η πτώση τους είναι πολύ αργή, τόσο που δε γίνεται άμεσα αισθητή ως βροχή.

13 Γενικά η ομίχλη σχηματίζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
1) Όταν υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πυρήνες συμπύκνωσης των υδρατμών, δηλαδή μεγαλύτερος αριθμός σωματιδίων και 2) Όταν ο αέρας είναι κορεσμένος από υδρατμούς (Σχετική υγρασία 100%).

14 Η θαλάσσια ομίχλη είναι ιδιαίτερα συχνή πλησίον ψυχρών θαλάσσιων ρευμάτων.

15 Δρόσος είναι το φυσικό φαινόμενο κατά το οποίο οι υπάρχοντες υδρατμοί στην ατμόσφαιρα συμπυκνώνονται σε μεγάλες σταγόνες νερού.

16 Δρόσος Ιδιαίτερα στις ξάστερες νύκτες που δεν υπάρχουν σύννεφα, που να προστατεύουν σαν κάλυμμα την επιφάνεια της Γης, και όταν δεν φυσάει αέρας, δηλαδή υφίσταται άπνοια, η Γη ακτινοβολεί συνεχώς θερμότητα στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα βαθμηδόν να ψύχεται η επιφάνειά της. Τα μόρια των υδρατμών λοιπόν που υπάρχουν σ΄ αυτό το πολύ χαμηλό ύψος, αγγίζοντας τις ψυχρές επιφάνειες των σωμάτων αρχίζουν να συμπυκνώνονται και να κολλούν σ΄ αυτές έλκοντας και άλλα μόρια υδρατμών σχηματίζοντας έτσι υδροσταγόνες. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται δρόσος.

17 Σε περιοχές με λιγοστές βροχοπτώσεις η δρόσος είναι ένα από τα ευεργετικότερα για τη καλλιέργεια μετεωρολογικά φαινόμενα

18 Πάχνη είναι το φαινόμενο κατά το οποίο οι υπάρχοντες υδρατμοί στην ατμόσφαιρα πλησίον του εδάφους συμπυκνώνονται σε μικροσκοπικούς παγοκρυστάλλους.

19

20 Σημείο παγετού ή πάχνης είναι το σημείο εκείνο της θερμοκρασίας του αέρα ενός τόπου, όπου οι υδρατμοί στερεοποιούνται.

21 Διαβάστε την πλήρη εργασία μας ΚΥΚΛΟΣ και ΜΟΡΦΕΣ του ΝΕΡΟΥ.doc
ΤΕΛΟΣ Διαβάστε την πλήρη εργασία μας ΚΥΚΛΟΣ και ΜΟΡΦΕΣ του ΝΕΡΟΥ.doc


Κατέβασμα ppt "Ο κύκλος του νερού (εργασία για το μάθημα της χημείας)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google