Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ΄5 Σχολικό έτος:2009-10 Μια εργασία του:Ανδρέα Τσιτούρα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ΄5 Σχολικό έτος:2009-10 Μια εργασία του:Ανδρέα Τσιτούρα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ΄5 Σχολικό έτος:2009-10 Μια εργασία του:Ανδρέα Τσιτούρα

2 Κίνδυνοι εξαφάνισης βατράχων

3 •Τα αμφίβια αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους. Περίπου το 1/3 από τα 6000 είδη βατράχων,φρύνων και σαλαμάνδρων απειλούνται με εξαφάνιση. Περισσότερα από 120 είδη έχουν ενδεχομένως αφανιστεί από το 1980 και 435 είδη έχουν περιπέσει σε κατάσταση πολύ μεγάλης απειλής σε αυτό το διάστημα.

4

5

6 •Τα βατράχια είναι για τους ειδικούς ο δείκτης της υπερθέρμανσης της γης. Οι περιβαλλοντολόγοι τα αποκαλούν κατασκόπους επειδή δίνουν το σήμα ότι το κλίμα αλλάζει δραματικά. Είναι τα πρώτα που πλήττονται… πεθαίνουν από αφυδάτωση, καταφαγωμένα από μύκητες που μπλοκάρουν την αναπνοή τους. Τα ζώα του πλανήτη προσπαθούν να προσαρμοστούν στο καινούριο εχθρικό περιβάλλον που τους φτιάξαμε αλλά δεν τα καταφέρνουν όλα..

7 •Σύμφωνα με μια μακρόχρονη μελέτη, οι αλλαγές στο κλίμα ευθύνονται για την απότομη πτώση του πληθυσμού σε περισσότερα από 12 είδη βατράχων και σαυρών.

8 •Φανταστείτε μια κατσαρόλα γεμάτη κρύο νερό, μέσα στο οποίο κολυμπά ανέμελα, ένα βατραχάκι. Κάτω από την κατσαρόλα, ανάβεται μια μικρή φωτιά και το νερό, αρχίζει να ζεσταίνεται πολύ σιγά. Το νερό, σιγά σιγά γίνεται χλιαρό και το βατραχάκι, βρίσκοντας το μάλλον ευχάριστο, συνεχίζει να κολυμπά χαρούμενο. Η θερμοκρασία του νερού, συνεχίζει να ανεβαίνει. Τώρα το νερό είναι πιο ζεστό, από ότι το βατραχάκι θα θεωρούσε ευχάριστο, αισθάνεται λίγο κουρασμένο, αλλά παρ όλα ταύτα δεν αισθάνεται κανέναν φόβο. Τώρα το νερό είναι πραγματικά ζεστό και το βατραχάκι αρχίζει να αισθάνεται δυσάρεστα, αλλά είναι εξουθενωμένο. Για αυτόν τον λόγο, υπομένει και δεν αντιδρά. Η θερμοκρασία συνεχίζει να ανεβαίνει, έως ότου, το βατραχάκι καταλήξει να βράσει και ως εκ τούτου, να πεθάνει. Εάν έριχναν το ίδιο βατραχάκι κατ’ ευθείαν σε νερό θερμοκρασίας 50 βαθμών, με μια εκτίναξη των ποδιών του, θα είχε πηδήξει αμέσως έξω από την κατσαρόλα. Αυτό, αποδεικνύει, ότι όταν μια αλλαγή γίνει με έναν τρόπο επαρκώς αργό, διαφεύγει της συνειδήσεως και στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν προκαλεί καμία αντίδραση, καμιά αντίσταση, καμία επανάσταση.

9

10

11 •Η εκτεταμένη μείωση στους πληθυσμούς των βατράχων αρχικά έχει αποδοθεί σε ένα συγκεκριμένο μύκητα γνωστό με την ονομασία BD. Αυτός ο μύκητας μπορεί να προκαλέσει την εξαφάνιση ενός είδους μέσα σε λίγους μήνες. •Η νέα έρευνα όμως αποκάλυψε μία αργή αλλά σταθερή μείωση στους αριθμούς των βατράχων και των σαυρών, που ζουν σε απάτητα, προστατευόμενα τροπικά δάση που ο BD δεν υπάρχει.

12

13

14

15 •Ο τελευταίος κίνδυνος των βατράχων είναι οι φρικτές παραμορφώσεις που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στα βατράχια είναι αποτέλεσμα μιας αλυσιδωτής αντίδρασης που ξεκινά με την απορροή λιπασμάτων σε ποτάμια και λίμνες, υποδεικνύει πείραμα Αμερικανών ερευνητών.

16 •Το άζωτο και ο φώσφορος που διαρρέουν από τις καλλιέργειες ευνοούν την ανάπτυξη ενός παράσιτου που οδηγεί σε διάφορες παραμορφώσεις, συνήθως πολλαπλασιασμό ή μείωση των άκρων.

17 •«Βλέπεις βατράχια με πέντε ή έξι επιπλέον πόδια. Βλέπεις βατράχια χωρίς καθόλου πίσω πόδια. Βλέπεις όλα τα είδη παράξενων, νοσηρών παραμορφώσεων» σχολιάζει στο Reuters ο Πίτερ Τζόνσον, οικολόγος και εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπούλντερ και επικεφαλής της μελέτης.

18

19 •Όπως καταλαβαίνετε για άλλη μια φορά ευθύνη έχουμε εμείς.

20 ΒΙΟΛΟΓΙΑ – Γ’5 Κ. ΨΑΛΙΔΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Σχολικό έτος:2009-2010 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ΄5 Σχολικό έτος:2009-10 Μια εργασία του:Ανδρέα Τσιτούρα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google