Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κλιματιστικά μηχανήματα Χρησιμοποιούμε τα κλιματιστικά μηχανήματα στις ζεστές,καλοκαιρινές μέρες για να δροσιστούμε.Όμως προκαλούν προβλήματα στην υγεία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κλιματιστικά μηχανήματα Χρησιμοποιούμε τα κλιματιστικά μηχανήματα στις ζεστές,καλοκαιρινές μέρες για να δροσιστούμε.Όμως προκαλούν προβλήματα στην υγεία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κλιματιστικά μηχανήματα Χρησιμοποιούμε τα κλιματιστικά μηχανήματα στις ζεστές,καλοκαιρινές μέρες για να δροσιστούμε.Όμως προκαλούν προβλήματα στην υγεία μας και υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης παθογόνων βακτηριδίων.

2 Δύο λόγοι που μπορεί να αρρωστήσουμε όταν μπαίνουμε σε χώρους κλιματιζόμενους. Υπάρχουν δύο λόγοι που μπορεί να αρρωστήσουμε όταν μπαίνουμε σε χώρους κλιματιζόμενους. Από τη μια μπορεί να μας ενοχλήσει η διαφορά της θερμοκρασίας μεταξύ έξω και μέσα στο χώρο, αφού πολλές φορές ο αέρας έξω καίει ενώ μέσα είναι πολύ κρύος. Μπαινοβγαίνοντας σε τέτοιους χώρους εκθέτουμε το σώμα μας σε ακραίες καταστάσεις, από την πολύ έντονη ζέστη των 36 βαθμών Κελσίου για παράδειγμα στους 18!

3 Απ' την άλλη και ο ίδιος ο αέρας ενός κλιματιζόμενου χώρου δεν είναι και ο καλύτερος. Η διαφορά της χρήσης ενός συστήματος κλιματισμού με το άνοιγμα των παραθύρων είναι ότι ο αέρας δεν ανανεώνεται αλλά ανακυκλώνεται από τα μηχανήματα. Αυτό σημαίνει πως μέσα στο κλειστό δωμάτιο έχουμε συνεχώς τον ίδιο αέρα, τον οποίο οι μηχανές κάνουν κρύο. Όταν όμως έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα, ο αέρας κινείται μέσα στο δωμάτιο και βγαίνει έξω από το παράθυρο, έτσι ώστε να αντικαθίσταται συνεχώς από καινούργιο, "φρέσκο" αέρα.

4 Όταν η εγκατάσταση τους δεν συνοδεύεται από ειδικό μηχανισμό εξαερισμού Τότε καθίστανται επικίνδυνα (νόσος των λεγεωναρίων) καθώς ανακυκλώνουν τους εσωτερικούς ρύπους

5 Επειδή όπως είδαμε με τη χρήση κλιματισμού ο αέρας ανακυκλώνεται και δεν ανανεώνεται, δίνεται η ευκαιρία σε κάποιους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στον αέρα να αναπτυχθούν και να μεταδοθούν. Ένα από αυτά τα βακτηρίδια ονομάζεται Legionella Pneumophila. Το βακτηρίδιο αυτό ζει και αναπτύσσεται σε νερό θερμοκρασίας 20-50 βαθμών Κελσίου και μπορεί να προκαλέσει την "νόσο των λεγεωναρίων" όταν εισπνεύσουμε μικρές σταγόνες του μολυσμένου αυτού νερού. Η νόσος των λεγεωναρίων ανακαλύφθηκε το 1976 στην Αμερική, όπου και πήρε το όνομα της.

6 Τελικά ανακάλυψαν πως η αρρώστια είχε προκληθεί από τα βακτηρίδια που είδαμε, τα οποία βρίσκονταν μέσα στα συστήματα κλιματισμού. Η ερώτηση-κλειδί τώρα είναι: Τι γυρεύουν τα βακτηρίδια αυτά στις κλιματιστικές μας μηχανές; Όπως είδαμε και πριν, στα συγκεκριμένα βακτηρίδια αρέσει το χλιαρό προς ζεστό νερό. Μέσα στα συστήματα κλιματισμού υπάρχει νερό σε ακριβώς αυτές τις θερμοκρασίες που λατρεύουν τα βακτηρίδια. Άρα είναι επόμενο, να μπορούν να αναπτύσσονται εκεί εύκολα και πολύ πολύ γρήγορα. Αυτό σημαίνει όμως πως πρέπει αμέσως να ξεριζώσουμε κάθε ίχνος συστήματος κλιματισμού σε σπίτια και αυτοκίνητα; Όχι!

7 Μέτρα ασφαλείας • Είναι αρκετό να πάρουμε κάποια μέτρα ασφάλειας για να περιορίσουμε όσο το δυνατό περισσότερο την πιθανότητα να αρρωστήσουμε και να απολαμβάνουμε τον κρύο αέρα χωρίς έγνοια: • Πρέπει να προσέχουμε ώστε η διαφορά της θερμοκρασίας του δωματίου ή του αυτοκινήτου στο οποίο βρισκόμαστε με την θερμοκρασία έξω να μην είναι πολύ μεγάλη. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να ανοίγουμε τακτικά πόρτες και παράθυρα για να αερίζεται ο κλιματιζόμενος χώρος και να γίνεται αλλαγή του αέρα! • Επειδή όπως είδαμε, στα ίδια τα μηχανήματα μαζεύονται εκτός από σκόνη και βακτηρίδια, πρέπει τα μηχανήματα να καθαρίζονται συχνά τόσο στην εξωτερική, όσο και στην εσωτερική πλευρά. • Έχοντας υπόψη αυτές τις απλές συμβουλές το καλοκαίρι μας μπορεί να είναι εξίσου "δροσερό" αλλά με λιγότερες περιττές γρίπες και άλλες ανεπιθύμητες αρρώστιες!

8 Δροσερό σπίτι: Συμβουλές και λύσεις με χαμηλό κόστος •Εκτός από ιδιαίτερα προφανείς, το air condition και ο ανεμιστήρας είναι επίσης λύσεις που απαιτούν ένα ποσοστό από το budget σας –αν όχι για να αγοράσετε νέα συσκευή, σίγουρα για να πληρώσετε για τη χρήση της τον λογαριασμό του ρεύματος. Κι αν το ταμείο είναι ήδη μείον; Κανένα πρόβλημα. Καταφεύγουμε στα μυστικά των παππούδων μας, που επιβίωσαν τους 40 βαθμούς υπό σκιάν χωρίς την συμβολή της τεχνολογίας… και έζησαν για να το διηγηθούν.

9 Λύσεις •* Εξοπλίστε τα παράθυρα με στόρια και κουρτίνες, και τα μπαλκόνια που βλέπουν ανατολικά και δυτικά με τέντες. Επίσης, κρατήστε τα παντζούρια κλειστά τις μεσημεριανές ώρες. Ναι, το σπίτι θα είναι σκοτεινό, αλλά ακόμη κι αυτό από μόνο του θα συμβάλλει στην αίσθηση δροσιάς. Μπορείτε, άλλωστε, πάντα να υιοθετήσετε την ευχάριστη, retro συνήθεια του μεσημεριανού ύπνου –τον οποίο ούτως ή άλλως θα σας εμπνέει η σκιερή ατμόσφαιρα. •* Αν ο μεσημεριανός ύπνος αποκλείεται, και το σκοτάδι σας φοβίζει, αντί να κλείνετε τα παντζούρια μπορείτε να κρεμάσετε λευκές κουρτίνες, οι οποίες θα παραμένουν κλειστές κατά την διάρκεια της ημέρας. •* Αερίστε τα δωμάτια αργά το απόγευμα ή, ακόμα καλύτερα, το βράδυ. Διαφορετικά, μαζί με τον φρέσκο (;) αέρα εξασφαλίζετε έξτρα ζέστη και υγρασία σε όλο το σπίτι.

10 Τέλος Μια εργασία των μαθητριών Κατερίνα Ζορμπά Σταματική Βάρλα


Κατέβασμα ppt "Κλιματιστικά μηχανήματα Χρησιμοποιούμε τα κλιματιστικά μηχανήματα στις ζεστές,καλοκαιρινές μέρες για να δροσιστούμε.Όμως προκαλούν προβλήματα στην υγεία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google