Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Προγράμματα αναφοράς - Αξιοποίηση της εγκυκλοπαίδειας Κλιμάκιο Πληροφορικής Σεπτέμβριος 2005.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Προγράμματα αναφοράς - Αξιοποίηση της εγκυκλοπαίδειας Κλιμάκιο Πληροφορικής Σεπτέμβριος 2005."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Προγράμματα αναφοράς - Αξιοποίηση της εγκυκλοπαίδειας Κλιμάκιο Πληροφορικής Σεπτέμβριος 2005

2 Προγράμματα αναφοράς - Χαρακτηριστικά  Στα προγράμματα αναφοράς περιλαμβάνονται προγράμματα όπως εγκυκλοπαίδειες γενικού και ειδικού περιεχομένου και λεξικά γι’ αυτό και μπορούν να αξιοποιηθούν σε πολλά μαθήματα του ΑΠ  Αποτελούν τεράστιες βάσεις πληροφοριών οι οποίες ενισχύονται από τη χρήση πολυμεσικών στοιχείων (εικόνες, ήχοι, βίντεο)  Χρησιμοποιούνται σε ποικιλία δραστηριοτήτων όπως:  Εποπτικοποίησης διδασκαλίας (με την προβολή βίντεο, εικόνων)  Διεξαγωγή μικρών εργασιών – project  Διερευνήσεις  Αξιοποίηση των πολυμεσικών στοιχείων σε ατομικές ή ομαδικές παρουσιάσεις  Καλλιεργούν την ικανότητα επεξεργασίας της πληροφορίας (εξεύρεση, ερμηνεία, ανάλυση, σύνθεση, αξιολόγηση)

3 Κατά τη διαδικασία αναζήτησης πληροφοριών είναι καλό να λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθες αρχές:  Η αναζήτηση μπορεί να γίνεται με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά αξιοποιώντας τα διάφορα εργαλεία αναζήτησης που υπάρχουν στην εγκυκλοπαίδεια (π.χ. θεματικές κατηγορίες, γεωγραφικός άτλαντας, απλή αναζήτηση).  Η αναζήτηση πρέπει να γίνεται εφόσον τα παιδιά έχουν ξεκάθαρο στόχο / ερώτημα στο μυαλό τους.  Στα αρχικά στάδια η αναζήτηση πρέπει να είναι καθοδηγημένη από το δάσκαλο, στη συνέχεια όμως οι μαθητές θα πρέπει να θέτουν τα δικά τους ερωτήματα.  Οι πληροφορίες που συλλέγονται θα πρέπει να τυγχάνουν κάποιας επεξεργασίας. Η αναζήτηση και η εύρεση πληροφορίας δεν θα πρέπει να αποτελούν τον τελικό στόχο. Αρχές αναζήτησης πληροφοριών

4 Αξιοποίηση των πληροφοριών από τη Γεννάδειο Εγκυκλοπαίδεις  Οι πληροφορίες που θα εξευρεθούν μπορούν να αξιοποιηθούν με τους ακόλουθους τρόπους:  Εκτύπωση και αξιοποίηση σε γραπτές εργασίες ως πηγή πληροφοριών Παράδειγμα: Τα παιδιά μελετούν στο μάθημα της Γεωγραφίας τη ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων. Ο ΗΥ μπορεί να αποτελέσει ένα σταθμό εργασίας από τον οποίο τα παιδιά θα περάσουν σε ομάδες για να συλλέξουν πληροφορίες.

5  Ηλεκτρονική επεξεργασία των πληροφοριών στο λήμμα, ή στον επεξεργαστή κειμένου που υπάρχει ενσωματωμένος στην εγκυκλοπαίδεια  Περίληψη  Εξαγωγή των κύριων σημείων ενός κειμένου (π.χ. Δημιουργία μιας σύντομης βιογραφίας  Σύνθεση πληροφοριών από άλλα λήμματα ή άλλες έντυπες πηγές  Απλοποίηση του κειμένου  Σύγκριση πληροφοριών από διαφορετικά λήμματα  Δημιουργία παρουσιάσεων με βάση τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει από τα σχετικά λήμματα  Δημιουργία εννοιολογικών χαρτών ή αναδιαμόρφωση των χαρτών που έχουν δημιουργηθεί στο στάδιο της ιδεοθύελλας πριν τη διαδικασία αναζήτησης


Κατέβασμα ppt "Προγράμματα αναφοράς - Αξιοποίηση της εγκυκλοπαίδειας Κλιμάκιο Πληροφορικής Σεπτέμβριος 2005."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google